مواد مضر برای دیسک کمربیماری های ستون فقرات

مواد مضر برای دیسک کمر

دیسک کمر یک مشکل اساسی برای سلامتی بدن و ستون فقرات است که به دنبال بیرون ریختگی محتوای دیسک و فشردگی عصب سیاتیک ایجاد می شود. درد در ناحیه پا، بی حسی و سوزش در ناحیه ران پا، بی حسی و ضعف از جمله علائمی هستند که به دنبال عارضه دیسک کمر رخ می دهد. در کنار ورزش و مصرف دارو و پیگیری دوره های فیزیوتراپی، تغذیه سالم نیز نقش بسیار موثری در کم کردن درد و علائم بیماری دارد. به همین منظور افراد مبتلا به دیسک کمر باید در مصرف برخی مواد غذایی احتیاط لازم را داشته باشند زیرا برخی مواد غذایی همچون نوشابه، شیرین کننده های مصنوعی و... هستند که با بدتر کردن التهاب کمر در نتیجه درد دیسک کمر را افزایش می دهند از این رو افراد مبتلا به دیسک به منظور جلوگیری از بدتر شدن درد و علائم بیماریشان باید از مصرف برخی مواد خودداری کنید. در هنگام مراجعه به جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات برای درمان دیسک کمر، پزشک متخصص نیز در کنار تجویز دارو، رژیم غذایی مفید و متناسب با دیسک را ارائه می دهد. در صورتی که با مواد مضر دیسک کمر آشنایی ندارید و نمی دانید چه خوراکی هایی برای شما مضر و چه مواد غذایی برای شما مفید است شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم، ما در این مقاله به بررسی مواد مضر برای دیسک کمر و مواد که در بهبودی درد و کم کردن درد بیمار تاثیر دارد پرداخته ایم.

مواد مضری که دیسک کمر را بدتر می کند

دیسک کمر یک بیماری شایع ستون فقرات است که اغلب افراد مبتلا به دیسک به دردهای عصب سیاتیکی دچار می شود از آنجایی که دردهای سیاتیکی جزو دردهای دردناک و غیرقابل تحمل هستند از این رو فرد مبتلا به دیسک علاوه بر اینکه در نحوه ایستادن و خوابیدن و نشستن باید دقت بیشتری داشته باشد؛ تغذیه نیز در کم کردن درد و علائم بیماری بسیار تاثیرگذار است در کنار انواع مواد غذایی مفید و موثر برخی خوراکی هستند که در بدتر شدن درد دیسک کمر موثر است. از مواد غذایی مضر برای دیسک کمر می توان به:

  • سس های فرآوری شده و پر چرب همچون سس مایونز، سس باربیکیو و..
  • آردهای فرآوری شده مانند نان سفید، پاستا و ماکارانی
  • لبنیات ( با آنکه لبنیات تاثیر بسیار خوبی در تقویت استخوان دارد اما به همان میزان سبب بدترشدن دردهای سیاتیکی می شود به همین منظور پیشنهاد می شود از مصرف دوغ و ماست به همراه غذا پرهیز کنید زیرا لبنیات التهاب را افزایش می دهد. در مورادی نیز پیشنهاد می شود حدالامکان از مصرف پنیر نرم و کره نیز خودداری کنید اما توصیه می شود حتما از راه های دیگری همچون مصرف بادام و مغز های مقوی، کلسیم بدن را فراهم کنید.)
  • قندها و شیرین کننده های مصنوعی( کیک، کلوچه، نوشابه و...)

مواد مضر برای دیسک کمر

  • چربی های اشباع نشده (چیپس، پفک و شکلات و برگر از جمله موادی هستند که سرشار از چربی های اشباع هستند و علاوه بر اینکه بر سلامت قلب تاثیر دارند سبب افزایش التهاب دیسک های آسیب دیده هم می شوند؛ پیشنهاد می شود به جای مصرف این مواد که سبب افزایش وزن نیز می شود از چربی های اشباع شده همچون زرده تخم مرغ، انواع ماهی ها، روغن کلزا و دانه های مغذی همچون کتان و گردو استفاده کنید)
  • گوشت های فرآوری شده همچون سوسیس، کالباس و هات داگ، این مواد همچنین دارای چربی ترنس دار هستند که مشکلات زیادی را به بار می آورد.
  • نوشیدن الکل و استعال سیگار و قلیان، چنین موادی از رسیدن خون کافی به مهره ها و دیسک های بین مهره ای گردن جلوگیری می کنند.

دلیل مضر بودن این مواد بیشتر مربوط به کالری بالا و تاثیری که در اضافه وزن دارد می باشد و همان طور که می دانید اضافه وزن یک عامل مهم در بروز دیسک کمر و دردهای کمری است. در صورتی که فردی به دیسک کمر مبتلا باشد نیز نباید از این مواد استفاده کند زیرا این مواد سبب افزایش التهاب و در پی آن دردهای ستون فقرات می شود.

 

بیشتر بخوانید:

تفاوت دیسک کمر با سیاتیک

مواد غذایی که در کم کردن درد دیسک کمر موثر است

درکنار تمامی مواد مضری که برای دیسک کمر اشاره شد حال به بررسی موادی که از دردهای دیسک کمر پیشگیری می کند و در هنگام بروز دردها نیز سبب کم شدن درد بیمار می شود، اشاره می کنیم. مواد غذایی مفیدی و خاصیت درمانی دارند که سرشار از کلسیم، مننزیوم، ویتامین دی، ویتامین ب 12 باشند اینگونه مواد در بهبودی سریعتر بیمار بسیار تاثیرگذار هستند؛ پس پیشنهاد می شود اگر می خواهید به کمردرد و دیسک کمر مبتلا نشوید مصرف مواد مضری که در بالا به آن اشاره شد را قطع کرده و چنین موادی را جایگزین آن ها بکنید. از مهم ترین مواد غذایی مفید برای دیسک کمر شامل:

  • سبزیجات علل خصوص سبزیجات سبز همچون اسفناج، کلم بروکلی زیرا این مواد سرشار از کلیسم هستند.
  • مصرف میوه هایی همچون تمشک، گریپ فروت، انار، گلابی و سیب که سرشار از انواع ویتامین هستند.
  • استفاده از غلات کامل به جای آردهای تصفیه شده که از بهترین غلات کامل می توان به برنج قهوه ای، کوینوا و... اشاره کرد.
  • استفاده از چربی های سالم به جای چربی های اشباع شده و ترانس شده که بهترین و مفیدترین چربی های سالم می توان به روغن زیتون، روغن سویا و خود گیاه سویا، گردو و آوکادو اشاره کرد.

مواد مفید برای دیسک کمر

  • مصرف هفته ای دو بار انواع ماهی زیرا روغن ماهی سرشار از امگا3 است و در کاهش التهاب درد کمر بسیار موثر است.
  • استفاده از ادویه های همچون زردچوبه، رازیانه و رزماری البته در صورتی که با مصرف هریک از این ادویه ها دچار درد شدید می توانید مصرف ادویه ها را قطع کنید. اما از مصرف زردچوبه غافل نشوید زیرا تاثیر خوبی در تسکین کمر درد دارد.
  • استفاده از چای البته چای سبز زیرا چای سبز مفصل التهاب یافته را تسکین می دهد و از شدت گرفتن کمردرد پیشگیری می کند. استفاده از زنجبیل در چای نیز می توانید موثر باشد و به بهبود درد کمک زیادی می کند.

نکات تغذیه ای در بهبودی دیسک کمر

در کنار مصرف دارو برخی مواد غذایی نیز در کم درد تاثیرگذار هستند شاید این مواد همچون داروها به سرعت سبب کاهش درد نشود اما اثرگذاری این مواد بسیار بهتر و طولانی تر از داروها است. اگر شما برای کمردرتان دارویی را مصرف کنید شاید این دارو در همان روز اثر کند اما در صورتی که علت کمردردتان به دلیل مشکل جدی باشد بعد از یک روز علائم بیماری شما باز می گردد و لازم دارید مجدد دارو مصرف کنید. البته این به معنا نیست که داروها تاثیری ندارند بلکه بدین معناست است که اگر می خواهید سریعتر از دردها و بیماری ستون فقرات خلاصی یابید در کنار مصرف دارو به تغذیه خود توجه بیشتر داشته باشد و حدالامکان از مواد مضری که سبب بدتر شدن بیماری می شود خودداری کنید. در کنار مصرف مواد مفید برای دیسک کمر و خودداری از مصرف مواد مضر برای دیسک کمر بهتر است یکسری اصول تغذیه را رعایت کنید. این اصول تنها برای افراد مبتلا به دیسک کمر پیشنهاد نمی شود بلکه برای افراد سالم و کسانی که هیچ گونه علائم دیسک کمر در آن وجود ندارد نیز پیشنهاد می شود که این اصول شامل:

نوشیدن روزانه هشت لیوان آب

دیسک کمر زمانی دچار آسیب دیدگی و پارگی می شود که دیسک ها به دلیل کم آبی دچار خشکی شوند. با نوشیدن روزانه هشت لیوان آب می توانید آب بدن را تامین کنید و از بروز خشکی و متورم شدن دیسک کمر نیز پیشگیری کنید. همچنین بدن با داشتن آب کافی از خشک شدن ماهیچه ها و اسپاسم عضلانی در ناحیه جلوگیری می کند.

جدیدترین مقالات:

جراح ستون فقرات

ضرر نوشابه برای دیسک کمر

خودداری از مصرف نوشابه

شاید بسیار شنیده باشید نوشابه موجب پوکی استخوان می شود! اما آیا علت آن را می دانید؟

 نوشابه داری فسفات بالایی است و زمانی که شما نوشابه می خورید میزان فسفات بدن را تا حد زیادی افزایش می دهند اما فسفات و کلسیم در بدن باید به نسبت یکسانی باشند از این رو با افزایش میزان فسفات بدن، جذب کلسیم که مهم ترین عنصر برای استخوان هاست مختل می شود. البته برخی محققین در مورد قهوه نیز چنین نظری دارند و تحقیقات نشان دهنده آن است که قهوه نیز موجب پایین رفتن تراکم استخوان می شود.

خودداری از مصرف مواد چربی

مواد پرچرب خصوصا چربی های اشباع نشده تاثیرات بسیار مخربی در سلامت بدن دارند و علاوه بر اینکه بر میزان چربی و کلسترول خون تاثیر می گذارند به سرعت سبب افزایش وزن نیز می شوند. افرایش وزن یک زنگ خطر برای دیسکها و ستون فقرات است. در صورتی که می خواهید به دیسک کمر مبتلا نشوید و به اضافه وزن مبتلاید پیشنهاد می شود با کم کردن میزان مصرف چربی ها و انجام تمرینات ورزشی از بروز دردهای دیسک کمر پیشگیری کنید.

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراح مغز و اعصاب

ضرر سیگار برای دیسک کمر

ترک کردن سیگار و قلیان

مصرف مواد دخانی تاثیر بسیار مخربی بر تمام قسمت های بدن دارد. یکی از مهم ترین تاثیرات سیگار، اثر دود سیگار بر روی عروق بدن است. دیسک ها نیز برای اینکه زنده باشند و وظایف خود را به درستی انجام دهند باید خون به طور مداوم به دیسک ها برسد و اکسیژن در تبادل باشد. نیکوتین موجود در سیگار مانع از رسیدن اکسیژن و خون کافی به دیسک می شود و در صورتی که فرد به دیسک کمر مبتلا باشد روند بهبودی دیسک را به تاخیر می اندازد.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس