جراح مغز و اعصاب یا متخصص نوروسرجری این تخصص را پس از گذراندن هفت سال دوره پزشکی عمومی، گذراندن شش سال دوره دستیاری یا رزیدنتی متخصص جراحی مغز و اعصاب بدست آورده است. از این رو با تخصصی که در این زمینه پیدا کرده می توانند به درمان بیمارهای مغز و اعصاب بپردازند و در صورت نیاز از انواع جراحی های مغز و ستون فقرات برای درمان انواع اختلالات استفاده کند. برخی از بیمارهای مغز و اعصاب همچون تومورهای مغزی، ضایعات عروقی مغز، صدمات وارده به مغز و نخاع، اختلالات ستون فقرات وجود دارند که حتما باید از روش جراحی برای درمان چنین اختلالاتی استفاده کرد و این بیماری ها همچون بیماری پارکینسون و ام اس نیستند که تنها بتوان از طریق دارو درمانی به درمان آنها پرداخت؛ به دلیل اثر مخربی که اینگونه اختلالات به همراه دارند درمان قطعی اینگونه بیماری ها انجام جراحی است تا از این طریق بتوان از بروز آسیب های جبران ناپذیر به مغز و نخاع پیشگیری کرد. تشخیص و درمان و جراحی چنین اختلالاتی توسط جراح مغز و اعصاب صورت می گیرد.
همه ما با اصطلاح جراح مغز و اعصاب آشنا هستیم؛ اما اگر دقت کرده باشید در کنار تابلو های اینگونه پزشکان واژه های فلوشیپ، بورد تخصصی و فوق تخصص نیز بکار رفته است عموما فهم چنین اصطلاحاتی کمی مشکل است و همین عامل سبب سردرگمی بیمار می شود زیرا همان طور که می دانید درمان اغلب بیماری ها بین تخصص های مختلف پزشکی مشترک است از این رو وقتی به یک متخصص می روید ممکن است برای درمان آن بیماری شما را به یک متخصص دیگر ارجاع دهد که این موضوع بسیار آزار دهنده است و در این مدت مقدار زیادی وقت و هزینه شما به هدر می رود از این رو ما در این مقاله به طور مفصل به توضیح تخصص جراح مغز و اعصاب و زمینه فعالیت اینگونه متخصصین پرداخته ایم.
جراح مغز و اعصاب کیست؟ و در چه زمینه ای تخصص دارد؟
جراح مغز و اعصاب یکی از تخصص های مربوط به مغز و اعصاب است که به درمان از طریق جراحی اختلالات مغز و نخاع و همچنین ستون فقرات می پردازد. یک دکتر مغز و اعصاب میتواند هر بیمار و در هر سنی را درمان و به جراحی بپردازد. نکته قابل توجه ای که در این زمینه بسیار اهمیت دارد، تشخیص درست نوع بیماری دستگاه عصبی و انتخاب بهترین روش جراحی توسط جراح مغز و اعصاب است البته این تخصص به راحتی و یکروزه به دست نیامده است و نیازمند زمان طولانی است. درمان و جراحی آنوریسم مغزی، ناهنجاری وریدی، جراحی انواع تومورهای مغزی، جراحی ستون فقرات بخش کوچکی از اختلالات است که توسط جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات صورت می گیرد. جراح مغز و اعصاب با توجه به دوره هایی که گذرانده است می تواند با کم کردن فشار از مغز یا نخاع، بیمار را از مرگ نجات دهد. یک جراح مغز و اعصاب زمانی می تواند به این تخصص دست یابد و دست به جراحی بزند که دورهای طولانی مدت بگذارند. دوره هایی که یک جراح مغز و اعصاب باید بگذارند شامل:
- گذراندن هفت سال دوره پزشکی عمومی
- قبولی در تخصص جراحی مغز و اعصاب
- گذراندن شش سال دوره دستیاری جراحی مغز و اعصاب
رشته جراحی مغز و اعصاب یکی از سخت ترین دوره های رزیدنتی را داراست. یک دکتر مغز و اعصاب برای اینکه به تخصص جراحی مغز و اعصاب دست یابد باید دوره های پنج الی شش سال دوره دستیاری جراحی را بگذارند. البته دستیابی به تخصص جراحی مغز و اعصاب به همین مدرک بسنده نمی شود و برای اینکه یک جراح مغز و اعصاب بتواند از پس جراحی های سخت مغز و اعصاب بربیاید باید دوره های تکمیلی جراحی مغز و ستون فقرات یا فلوشیپ های تخصصی از قبیل:
- جراحی عروق مغز
- جراحی تومورهای قائده جمجمه
- جراحی اعصاب اطفال
- جراحی دیسک کمر و گردن
گذرانده باشد تا بتواند این نوع جراحی را با کم ترین خطر و عارضه ای به پایان برساند.
متخصص مغز و اعصاب کیست؟ در چه زمینه ای تخصص دارد؟
در میان اختلالات دستگاه عصبی برخی اختلالات هستند که برای درمان آن ها نیازی به جراحی نیست و با تجویز دارو نیاز بیمار برطرف می شود. در صورتی که به هریک از علائم زیر مبتلا شدید پیشنهاد می کنم هر چه سریعتر به یک دکتر و متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید:
- سردردهای غیرمنتظره و مداوم
- سرگیجه و احساس سبکی در سر
- غش کردن و بیهوشی موقت
- پایین آمدن سطح هوشیاری
- اختلال در راه رفتن و حفظ تعادل
- دردهای شدید در ناحیه کمر و گردن و قفسه سینه
متخصص مغز و اعصاب پزشکی است که پس از گذراندن دوره های پزشکی عمومی و قبولی در رشته تخصص مغز و اعصاب، تخصصش را در زمینه رشته مغز و اعصاب می گیرد و از این طریق قادر است به درمان غیر جراحی اختلالات مغز و نخاع و ستون فقرات بپردازد. بیماری ام اس، پارکینسون، اختلالات خواب و انواع اختلالات حافظه بخش از مراجعات به متخصص مغز و اعصاب است. البته تحصیل در رشته مغز و اعصاب پایان راه آموزش نیست و دانش آموختگان در زمینه عصب شناسی دائما در حال دستیابی به تکنولوژی جدید هستند تا از این طریق بتواند گزینه های درمانی پیشرفته ای را برای بیماران خود استفاده نماید. برخی پزشکان در صورتی که تمایل داشته باشند می توانند در زمینه های زیر تخصص خود را ارتقا ببخشد. این تخصص ها شامل:
- فوق تخصص الکترو میوگرافی و هدایت عصبی
- فلوشیپ درد
- فلوشیپ ام اس
- فلوشیپ سکته مغزی
- فلوشیپ نوروفیزیولوژی
- فلوشیپ اینترونشن
( در بخش های بعدی مقاله به طور به تعریف فلوشیپ و فوق تخصص مغز و اعصاب پرداخته ایم)
دوره های تخصصی جراحی مغز و اعصاب
در دوره تخصصی جراحی مغز و اعصاب، پزشک در طی پنج الی شش سال دوره رزیدنتی (رزیدنتی یا دوره دستیاری جراحی مغز و اعصاب یک دوره تکمیلی برای تمامی دانشجویان پزشکی است که در این دوره تکمیلی یک جراح مغز و اعصاب مباحث را به صورت عملی آموزش می بیند)، آموزش های مختلفی در زمینه علوم پایه مغز و نخاع و اجزای دربردارنده آن، بیماری های مرتبط به مغز و اعصاب و انواع روش های جراحی می بیند البته یک جراح مغز و اعصاب برای اینکه به تخصص کافی دست یابد باید دوره های زیادی را بگذرانند. این دوره ها شامل دریافت بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات و دریافت انواع فلوشیپ های تخصصی در جراحی مغز و اعصاب است. که این دوره ها شامل:
بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
مرحله ی بعد از دریافت تخصص جراحی مغز و اعصاب است که این آزمون معروف به امتحان جامع رشته تخصصی یا بورد تخصصی است. این آزمون در دو مرحله صورت می گیرد و در صورتی که پزشک مغز و اعصاب در هر دوی این آزمون ها قبول شود؛ می تواند بورد تخصصی مغز و اعصاب را دریافت کند.
دریافت انواع فلوشیپ های مغز و ستون فقرات
فلوشیپ، دوره های تکمیلی کوتاه مدت تخصصی است که تنها در مدت زمان چند ماه نهایتا دو سال طول می کشد. از رایج ترین دوره های فلوشیپ جراحی مغز و اعصاب می توان به:
- فلوشیپ جراحی مغز ( شامل فلوشیپ آندوسکوپی قاعده جمجمه، فلوشیپ جراحی عروق مغز می باشد)
- فلوشیپ جراحی ستون فقرات ( فلوشیپ جراحی دیسک کمر و گردن )
- فلوشیپ اینترنشن یا جراحی بسته مغز و نخاع
از این رو به کمک این نوع تخصص ها، جراح و دکتر مغز و اعصاب قادر است روش های جراحی قاعده جمجمه و تومورهای مغز را به بهترین نحوه ممکن انجام دهد. البته علاوه بر گذراندن این دوره ها که ضرروت اصلی یک جراح مغز و اعصاب است شرکت در انواع کنگره ها و آموزش دیدن نزد چهره های مشهور مغز و اعصاب جز دیگری از روش های ارتقا بخشی در این رشته پزشکی است که جراحان مغز و اعصاب از این طریق می توانند دانش علمی خود را بالا ببرند.
جراح مغز و اعصاب به تشخیص و درمان چه بیماری هایی می پردازد؟
پس از آشنایی کامل با انواع تخصص های جراحی مغز و اعصاب، اما هنوز برخی افراد نمی دانند برای درمان بیماریشان به کدام متخصص مغز مراجعه کنند. جراح مغز و اعصاب با تخصص ها و دورهایی تکمیلی که گذرانده است می تواند به درمان غیرجراحی و با جراحی دستگاه عصبی بپردازند اما اینکه چه بیماری هایی ؟؟؟ این سوالاتی که در این بخش به توضیح آن پرداخته ایم از این رو به شما پیشنهاد می دهم این بخش را از دست ندهید زیرا در این بخش سعی داریم به طور مفصل به بیماری هایی بپردازیم که برای درمان آن حتما باید به جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید. این بیماری ها شامل:
تومورهای مغزی
به رشد غیرطبیعی سلول های مغز، تومور مغزی می گویند. تومورها با فشاری که بر مغز وارد می کنند سبب آسیب به مغز می شوند و از این رو درصورتی که این اختلال به موقع درمان نشوند ممکن است زندگی بیمار به خطر بیفتد. تومورها بر حسب ماهیتشان به دو نوع تومور خوش خیم و تومور بدخیم تقسیم می شوند.
ضایعات عروق مغز
به هر گونه اختلال در روند خونرسانی و مشکلات رگهانی خونی را ضایعات عروقی مغز می گویند. در صورتی که ضایعات عروقی به موقع درمان نشوند احتمال بروز سکته مغزی در بیمار بالا می برد. از شایع ترین اختلالات مربوط به عروق مغز شامل:
- بروز لخته خونی در عروق یا ترمبوسیز مغز
- بروز حباب در جریان خون مغز یا آمبولی مغز
- آسیب به رگ های خونی مغز و هموراژ مغزی
- آنوریسم مغزی
- اختلالات مربوط به جمجمه
شکستگی استخوان جمجمه، بدفرمی شکل جمجمه، بسته شدن زودهنگام درز جمجمه در نوزادان، بزرگی و کوچک بودن غیر طبیعی جمجمه از جمله اختلالات مربوط به جمجمه است که جراح مغز و اعصاب از روش های جراحی جمجمه برای درمان چنین اختلالاتی استفاده می کند.
بیماری هیدروسفالی
بیماری هیدرسفالی یکی از شایع ترین اختلالات مربوط به مغز است که به دنبال تجمع و تشکیل مایعات اضافی در جمجمه رخ می دهد از این رو این بیمار با فشار که بر بافت مغز و جمجمه وارد می کنند سبب تورم مغز و بزرگ شدن بیش از حد جمجمه خواهد شد.
اختلالات ستون فقرات
اختلالات مربوط به ستون فقرات شامل طیف وسیعی از بیمار ها است که یک متخصص و جراح مغز و اعصاب قادر است به درمان این نوع اختلالات نیز بپردازد. از شایع ترین اختلالات مربوط به ستون فقرات شامل:
- تومورهای نخاع و ستون فقرات
- آسیب دیدگی و شکستگی مهره های ستون فقرات
- لغزندگی مهره های ستون فقرات
- تنگی کانال نخاعی ستون فقرات
- اختلالات مربوط به فتق دیسک ستون فقرات
جراح مغز و اعصاب از چه طریقی به تشخیص اختلالات مغز و نخاع می پردازد؟
مراجعه سریع به دکتر مغز و اعصاب و در پی آن تشخیص به موقع اختلالات و بیماری های مغزی بخشی مهمی از روند درمانی اینگونه اختلالات می باشد. یک جراح مغز و اعصاب، نمی تواند تنها به کمک معاینات عصبی و بالینی به نوع مشکل مغزی دست یابد از این رو از انواع روش ها و تجهیزات تشخیصی و تصویربرداری برای تشخیص این اختلالات استفاده می کند. از جمله روش های تشخیص و تصویربرداری در تعیین اختلالات مغز و اعصاب شامل:
ام آر آی مغز و نخاع
در این روش تصویربرداری از امواج رادیویی برای دستیابی به تصاویر دقیق از جزئیات مغز و نخاع استفاده می شود. تصویربرداری به کمک ام آر آی یک روش تشخیصی کاملا بی خطر است و جراح مغز و اعصاب از این روش تصویر برداری جهت تشخیص اختلالاتی از قبیل آسیب های عروق مغز، آسیب مغزی، تومورها و انواع سکته مغزی استفاده می کند.
سی تی اسکن از مغز و نخاع
در این روش تشخیصی از اشعه ایکس جهت دستیابی به تصاویر مغز و نخاع استفاده می شود. تشخیص آسیب دیدگی های سر، سردردهای شدید، آنوریسم مغزی، تومور مغزی و سکته مغزی از جمله اختلالاتی هستند که برای تشخیص آن می توان از روش تصویربرداری سی اسکن استفاده کرد.
نوار مغزی
جراح مغز و اعصاب از این روش، برای تشخیص حملات صرعی، اختلالات روانی، اختلالات مربوط به خواب و آسیب های وارده به مغز استفاده می کند. تشخیص انواع اختلالات توسط این نوع روش بوسیله ثبت الکتریکی وقایع مغز صورت می گیرد.
آنژیوگرافی
در ابتدا باید این نکته را اشاره کرد که از این روش تصویربرداری جهت تشخیص اختلالات عروقی مغز استفاده می شود. برای انجام این روش تصویربرداری از رگ های خونی، از یک ناحیه بدن همچون ران پا جهت عبور دادن داروی بی حسی و کاتتر استفاده می شود تا از این طریق با انتقال یک رنگ مخصوص و استفاده از اشعه ایکس، به بررسی جریان خون مغز بپردازیم.
بررسی مایع مغز و نخاعی
از این روش برای تشخیص اختلالات از قبیل تومورهای مغزی، هیدروسفالی و ... استفاده می شود. برای انجام این روش، جراح مغز از مایع مغزی و نخاعی ناحیه ستون فقرات و نخاع، جهت انجام این آزمایش استفاده می کند تا بدین طریق فشار داخل مغز را اندازه گیری کند.
جراح مغز و اعصاب از چه روش های جراحی برای درمان اختلالات مغز استفاده می کند؟
اگر از روش های دارو درمانی، فیزیوتراپی و دیگر درمان های غیر تهاجمی بگذریم و دکتر مغز و اعصاب به این نتیجه برسد که اینگونه روش ها تاثیری در روند بهبودی بیمار ندارد. در این صورت از روش های جراحی مغز و اعصاب استفاده می شود. جراحی مغز و جراحی ستون فقرات به عنوان قطعی ترین روش درمانی در درمان اختلالات مغز و ستون فقرات به حساب می آید. در بخش سعی داریم تا با بررسی انواع روش های جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات، شما را با این نوع جراحی ها آشنا کنیم. جراحی مغز و اعصاب در سه گروه جراحی مغز، جراحی جمجمه، جراحی ستون فقرات و جراحی اعصاب محیطی انجام می شود. این سه گروه از اصلی ترین بخش های جراحی مغز و اعصاب می باشد که این نوع جراحی خود به چندین بخش مختلف تقسیم می شود. جراحی مغز شامل:
جراحی آندوسکوپی
در این نوع روش جراحی مغز که توسط آندوسکوپ یا میکروسکوپ با بزرگنمایی بالا انجام می شود. برای درمان و از بین بردن تومورها و ضایعات اضافی در مغز استفاده می شود. جراح مغز و اعصاب از طریق مختلفی همچون بینی و سینوس می تواند این ابزار را به داخل مغز بفرستد تا بدین طریق به تخلیه یا حذف تومورهای اضافی مغز بپردازد.
جراحی شانت گذاری
از این روش جراحی مغز در درمان بیماری هیدروسفالی ( عارضه ای که به دنبال تجمع غیر طبیعی مایع اضافی در مغز رخ می دهد) در این نوع روش جراحی مغز، متخصص و جراح مغز با قرار دادن دستگاه شانت، اقدام به تخلیه مایع اضافی از مغز می کند.
همان طور که در بخش های قبلی نیز به آن اشاره شد یک دکتر مغز و اعصاب برای اینکه بتواند اینگونه جراحی ها را به بهترین نحو ممکن انجام دهد باید دوره های تکمیلی فلوشیپ جراحی مغز را گذارنده باشد. یک جراح مغز و اعصاب علاوه براینکه به انواع جراحی های مغز آشنایی دارد. قادر است انواع جراحی جمجمه را با کمترین خطر و عارضه ای انجام دهد. انواع جراحی جمجمه که توسط جراح مغز و اعصاب صورت می گیرد. شامل:
جراحی کرانیوتومی
یکی از پرکاربردترین روش های جمجمه، کرانیوتومی که توسط جراح مغز صورت می گیرد. از این روش جراحی برای درمان انواع تومورها، ضایعات مغزی و اختلالات موجود در عروق مغزی استفاده می شود. در این روش جراحی بخشی از جمجمه جهت دستیابی به بافت یا ضایعات مغزی برداشته می شود.
جراحی کرانیوپلاستی
جراحی کرانیوپلاستی، جراحی آشنا در بین افرادی که در اثر سوانح رانندگی، جمجمه شان دچار آسیب یا شکستگی شده است می باشد. در این روش جراحی مغز، جراح مغز و اعصاب از انواع پیوندهای استخوانی جهت بازسایی و ترمیم جمجمه استفاده می کند.
جراحی کرانیوسینوستوز
جراحی کرانیوسینوستوز نوعی روش جراحی جمجمه در کودکان است که به دلیل بسته شدن زود هنگام درزهای جمجمه شان، به بدشکلی جمجمه مبتلا شده اند. یک متخصص جراح مغز و اعصاب علاوه بر اینکه می تواند از طریق جراحی بدشکلی ایجاد شده را درمان کند بلکه میتواند به کمک این روش از فشار آمدن به مغز نیز جلوگیری کرده و فضای را برای رشد مغز ایجاد نماید.
جراحی قاعده جمجمه
جراحانی می توانند این نوع جراحی را انجام دهند که فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه را گذرانده باشد زیرا در ناحیه قاعده جمجمه بسیاری از رگ ها و عروق خونی وجود دارد که انجام جراحی مغز در این ناحیه کار را مشکل کرده است و هنگام خارج کردن تومور از محل در صورتی که این نوع جراحی توسط یک جراح مغز و اعصاب بی تجربه صورت بگیرد، خطرات زیادی را به همراه دارد.
جراحی اعصاب
جراحی اعصاب نوعی دیگر از جراحی مغز و اعصاب است که توسط گروهی از متخصصین انجام می شود. همچنین این جراحی ممکن است توسط جراح مغز و اعصاب صورت بگیرید که شامل:
- جراحی سندروم تونل کارپال
- جراحی تومورهای اعصاب محیطی
- جراحی ترمیم و پیوند اعصاب
جراح مغز و اعصاب از چه روش های جراحی برای درمان اختلالات ستون فقرات استفاده می کند؟
یک جراح مغز و اعصاب علاوه بر اینکه در تشخیص و درمان اختلالات مغز تخصص دارد. با توجه به دوره های تکمیلی و دوره های فلوشیپ ستون فقرات که گذرانده است می تواند به درمان و جراحی انواع اختلالات ستون فقرات بپردازد. از این رو برای درمان انواع کمردردها و دردهای ناحیه ستون فقرات خود نیز می توانید به این نوع جراحان ستون فقرات مراجعه کنید. انواع جراحی ستون فقرات که توسط جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات صورت می گیرد. شامل:
جراحی کایفوپلاستی
جراحی کایفوپلاستی یکی از روش های کم تهاجمی، جراحی ستون فقرات است که از این روش جراحی ستون فقرات برای درمان شکستگی ها و ترک خوردگی ها ستون فقرات استفاده می شود. در این روش جراحی ستون فقرات، از سیمان های استخوانی جهت ترمیم و بازسایی شکستگی های مهره های ستون فقرات استفاده می شود.
جراحی لغزندگی مهره های ستون فقرات
جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات از روش های مختلفی برای درمان اختلالات استفاده می کند. که از شایع ترین جراحی های ستون فقرات در زمینه لغزندگی مهره ها می توان به، جراحی فیوژن ستون فقرات( تثبت مهره ها کنار یکدیگر) و جراحی دکمپرشن ستون فقرات اشاره کرد.
جراحی تنگی کانال نخاعی ستون فقرات
عموما درمان قطعی تنگی کانال نخاعی، انجام جراحی است زیرا در صورتی که این اختلال به موقع درمان نشود ممکن است آسیب های جبران ناپذیری برای نخاع و کارکرد آن بوجود بیاورد. از پرکاربردترین روش جراحی در عارضه تنگی کانال نخاعی، جراحی لامینای ستون فقرات می باشد.
جراحی بیرون زدگی دیسک کمر و گردن
از مرسوم ترین روش های جراحی که توسط جراح مغز و اعصاب صورت می گیرد جراحی بیرون زدگی دیسک می باشد که این نوع جراحی ستون فقرات نیز به چندین روش جراحی با لیزر دیسک کمر، جراحی دیسککتومی ستون فقرات و جراحی فیوژن انجام می شود.
جراحی توراسکوپی ستون فقرات
به جراحی های انجام شده در ناحیه مهره های پشتی یا سینه ای ستون فقرات، جراحی توراسکوپی ستون فقرات می گویند. انجام چنین جراحی در این ناحیه از ستون فقرات به دلیل نزدیکیشان به نواحی حساس بدن از جمله قلب و ریه از حساسیت بالایی برخودار است به همین منظور اینگونه جراحی ها باید توسط یک جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات با تجربه صورت بگیرد که جداگانه دورههای تخصصی جراحی توراسکوپی ستون فقرات را گذرانده باشد. تا بدین طریق خطرات جراحی به حداقل برسد.
بهترین جراح مغز و اعصاب چه ویژگی هایی دارد؟
حالا پس از اینکه متوجه شدید برای درمان چه بیماری هایی به چه متخصص یا فوق تخصصی مراجعه کنیم و با انواع دوره های تخصصی مغز و اعصاب آشنا شدید قبل از اینکه پزشک مورد نظر خود را پیدا کنید پیشنهاد می شود بخش انتهایی مقاله ما را از دست ندهید و با ویژگی های یک جراح مغز و اعصاب خوب آشنا شوید تا راحتتر بتوانید متخصص خود را این زمینه پیدا کنید. بهترین جراح مغز و اعصاب دارای ویژگی هایی از قبیل موارد زیر می باشد:
1. بهترین جراح و دکتر مغز و اعصاب کسی است که از تخصص کافی برخودار است و دوره های تکمیلی یا دورهای فلوشیپ جراحی مغز و ستون فقرات نیز گذرانده باشد تا از این طریق بتواند انواع جراحی مغز و ستون فقرات را به بهترین نحوه ممکن و با کمترین عوارضی انجام دهد. هیچ گاه از تابلوهای پزشکان بدون توجه گذر نکند. واژه های بورد تخصصی و فلوشیپ، واژه های مهمی هستند؛ که نشان دهنده متخصص بودن یک دکتر هستند.
2. شرکت در گنکره ها و سخنرانی در کنگره ها، گذراندن دوره های تخصصی در خارج از کشور، از جمله ویژگی هایی هستند که سبب می شود از توان علمی یک پزشک مغز و اعصاب آگاه شد و با اطمینان درمان انواع بیمار های مغز و اعصاب را به دستان این پزشکان سپرد.
3. پس از بررسی توان علمی و تخصص های یک جراح مغز که مهم ترین، ویژگی یک جراح مغز و اعصاب خوب است. خوش اخلاق بودن و درستکار بودن جراح مغز و اعصاب به همان اندازه بار علمی پزشک اهمیت دارد زیرا بیماران با یک پزشک خوب حس همدری دارند و راحتتر می توانند بیماری خود را برای آن پزشک توضیح دهند. از ویژگی های اخلاقی یک دکتر مغز و اعصاب خوب میتوان به خوش اخلاق بودن و روابط عمومی بالا اشاره کرد.
4. داشتن قدرت تصمیم گیری و تشخیص بالا، از مهم ترین ویژگی های یک جراح مغز و اعصاب خوب است؛ زیرا در صورتی که تشخیص به درستی صورت نگیرد مطمئنا روش درمانی نیز به درستی انتخاب نمی شود و بیمار با مشکلات بیشتری همراه است.
5. از آنجایی عمل جراحی به عنوان آخرین گزینه درمانی در نظر گرفته می شود از این رو یک جراح مغز و اعصاب خوب کسی است که از جراحی به عنوان آخرین مرحله از درمان و در موارد ضروری استفاده نماید و برای منفعت خود، بیمار را به انجام جراحی بی جا مجبور نکند.
6. یک جراح مغز و اعصاب خوب کسی است که سلامت بیمار را در اولویت کار خود قرار دهد و هیچ تلاشی را برای بهبودی بیمار خود دریغ نکند.