آبسه مغزی چیست؟

آبسه مغزی چیست؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۳۰ مرداد ۱۳۹۸

بیماری آبسه مغزی در اثر تجمع عفونت در مغز و به دنبال آن تورم و ایجاد چرک هایی در مغز تشکیل می شود. درصورتی که بیماری پیشرفت کند انجام عمل جراحی تنها راه قطعی برای درمان بیماری می باشد.

آبسه مغزی اپیدرورال 

آبسه مغزی اپیدورال یا همان عفونت در مغز که در اثر تجمع چرک ناشی از یک عفونت باکتریایی که در لایه های غشایی مغز و نخاع ظاهر می شود.

علائم آبسه مغزی

علائم این بیماری بسیار شبیه به تومورهای مغزی و سکته مغزی می باشد.که در عرض چند ساعت نمایان می شود. این علائم عبارتند از:

  • سردرد و سرگیجه ناگهانی و شدید
  • تهوع و استفراغ
  • ضعف و بی حسی یا فلج در یک طرف بدن
  • تشنج
  • تب شدید
  • منگی و گیجی و هذیان گویی
  • اختلال در صحبت کردن

درصورتی که عفونت در لایه نخاعی ظاهر شود علائمی از قبیل؛ درد در پشت و کمر و اختلال در راه رفتن ظاهر میشود.

آبسه مغزی

 

علل و دلایل تشکیل آبسه مغزی

آبسه مغزی ناشی از چرک و عفونت باکتریایی می باشد که این عفونت ها عبارتند از:

  • عفونت هایی که از سایر قسمت های بدن همچون ریه ها، دریچه قلب و... از راه خون به مغز گسترش می یابد.
  • عفونتی که از جمجمه به درون مغز انتشار یافته است همانند عفونت استخوان و مغز استخوان
  • عفونت سینوس ها یا سینوزیت
  • عفونت زائده ماستوئید در پشت گوش
  • عفونت در اثر شکستگی سر و جمجمه

عوامل خطرساز آبسه مغزی

ضربه و صدمه به سر (احتمال ابتدا به عفونت را افزایش می دهد)
دیابت (زیرا بوسیله این بیماری مقاومت بدن در مقابل عفونت کاهش می دهد)
بیمارهایی همچون ایدز که دستگاه ایمنی به علت بیماری دچار اختلال می شود.
مننژیت (التهاب بافت مغز)
بیماری های قلبی

آبسه مغزی

 

تشخیص بیماری آبسه مغزی

علائم و نشانه های این بیماری بسیار شبیه به سکته مغزی می باشد. پزشک با بررسی علائم و دیگر روش های تشخیص این بیماری را از دیگر اختلالات مغزی تشخیص خواهد داد. این آزمایشات علاوه بر تایید آبسه مغزی، هرگونه فشار افزایش یافته در مغز را نیز آشکار می کند که عبارتند از: آزمایشی جهت دستیابی به نوع عفونت از طریق تجزیه و تحلیل مایع مغزی و نخاعی - در صورتی که پزشک مشکوک به تورم مغزی باشد در این صورت بررسی مایع مغزی نخاعی انجام نمی گیرد زیرا ممکن است فشار درون سر کاهش یابد در این صورت انجام سی تی اسکن و ام آر آی برای تشخیص آبسه مغزی کاربرد بیشتری دارد.

درمان آبسه مغزی

بسته به شدت و پیشرفت بیماری، تورم مغز، تاریچه پزشکی و قدرت بدنی بیمار راههای درمان متفاوت خواهد بود و کلید اصلی درمان آبسه مغزی تشخیص زودهنگام بیماری است.

دارودرمانی

اگر تورم مغزی زیاد نباشد و بیماری پیشرفت آنچنانی نداشته باشد، احتمالا با مصرف آنتی بیوتیک ها میتوان طیف مختلفی از آنتی بیوتیک ها را نابود کرد.

جدیدترین مقالات:

جراحی جمجمه

آبسه مغزی

عمل جراحی

درصورتی که آبسه مغزی بزرگتر از 2.5 سانتی باشد و بیماری پیشرفت زیادی داشته باشد و یا آبسه در معرض ترکیدن و انتشار در جمجمه باشد در این صورت جراحی مغز انجام می گیرد. به کمک جراحی میتوان جمجمه را باز کرده و آبسه تشکیل شده در مغز را تخلیه کرد و سپس از طریق همین مایع خارج شده و دانستن نوع عفونت، به پزشک کمک می کند تا بهترین نوع آنتی بیوتیک را برای بیمار تجویز کند.

عوارض بیماری آبسه مغزی

در صورتی که این بیماری درمان نشود ممکن است عفونت به دیگر نقاط بدن از جمله گوش و بینی منتشر شده و سبب ایجاد بیماری های عفونی از قبیل، عفونت گوش میانی و سینوزیت گردد.


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×