سکته مغزی و راههای تشخیص و درمان

سکته مغزی و راههای تشخیص و درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۹۸

سکته مغزی در اثر مسدود شدن رگهای مغز و لخته خونی در مغز ایجاد می گردد و در صورت بروز به سرعت علائمی را در فرد ایجاد می کند اگر سکته مغزی به سرعت درمان نشود. عوارض جبران ناپذیری را در فرد ایجاد می کند.

سکته مغزی چگونه ایجاد می شود؟

سکته مغزی زمانی ایجاد می شود که خونرسایی به مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد. در این صورت این قسمت از مغز دیگر نمی تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد و دچار اختلال می شود و به اصطلاح گفته می شود فرد دچار سکته مغزی شده است.

علت و دلایل تشکیل سکته مغزی چیست؟

  • فشار خون بالا
  • تصلب شرایین
  • بیماری شریان کاروتید
  • دیابت

سکته مغزی و دلایل تشکیل آن

  • اضافه وزن
  • عدم رعایت رژیم غذایی مناسب
  • کلسترول بالا
  • سیگار کشیدن
  • استفاده بیش از حد از قرص های ضدبارداری و یا قرص های هورمون درمانی

تشخیص سکته مغزی

پزشک پس از معاینه بیمار، فرد را جهت بررسی دقیق به انجام آزمایشات خون و تصویر برداری هدایت می کند. از جمله این روش ها عبارتند از:

آزمایش خون:

بوسیله آزمایش خون سرعت انعقاد و لخته شدن خون، زمان انعقاد، بالا یا پایین بودن غیر طبیعی قند خون، و اینکه آیا شاخص‌های مهم شیمیایی خون شما طبیعی است یا خیر و نیز احتمال وجود عفونت در شما نیز بررسی می شود.

سی تی اسکن:

تصاویر مغزی، نقش کلیدی و مهمی در تشخیص اینکه آیا شما دچار سکته مغزی شده‌اید و یا اینکه چه نوعی از سکته مغزی را تجربه کرده‌اید، ایفا می‌نماید. در یک سی‌تی‌اسکن، از یک سری پرتوهای اشعه ایکس جهت خلق تصاویر دقیق و واضح از مغز شما، استفاده می‌شود. سی‌تی‌اسکن می‌تواند خونریزی مغزی، تومورهای مغز، سکته‌های مغزی، و یا سایر عوارض را نشان دهد.

ام آر آی:

بوسیله ام آر آی می‌تواند آسیب و صدمات بافت مغزی را که به واسطه سکته مغزی ایسکمیک و خونریزی مغزی ایجاد شده، مشخص نماید.

آنژیوگرام مغزی:

در این آزمایش، پزشک لوله نازک قابل ارتجاعی را از میان بریدگی کوچکی، معمولاً از محل کشاله ران، به داخل جاسازی می‌نماید و آن را از میان سرخرگ‌های بزرگتر به سمت سرخرگ کاروتید(شاهرگی) و یا استخوان‌های مهره، هدایت می‌کند. سپس پزشک ماده حاجبی به داخل عروق خونی شما تزریق می‌کند، تا به‌وسیله تصویربرداری اشعه ایکس، تصویر واضح و دقیقی از سرخرگ های داخل مغز شما مشاهده شود.

اکوکاردیوگرام:

در این روش از امواج صوتی جهت خلق تصاویر دقیق و واضحی از قلب شما استفاده می‌شود. اکوکاردیوگرام می‌تواند منبع ایجاد لخته‌هایی را که ممکن است از سمت قلب شما به مغزتان حرکت کند و باعث ایجاد سکته مغزی شود، پیدا کند.

درمان سکته مغزی

راههای درمان سکته مغزی

مهم ترین اقدام جهت درمان سکته مغزی مراجعه سریع به پزشک و انجام اقدامات اولیه جهت تشخیص نوع سکته مغزی می باشد و درمان سکته مغزی بستگی به نوع سکته مغزی دارد.

درمان سکته مغزی گذارا

این نوع سکته ها عموما نشان دهنده سکته های بعدی می باشد و باید جدی گرفته شوند. درمان سکته خفیف با تغییر سبک زندگی و مصرف دارو می باشد. داروهای ضدانعقاد خون برای جلوگیری از ایجاد لخته و انسداد استفاده می شود. داروهای ضد پلاکت باعث می شود که پلاکت های خون دیگر به هم نچسبند و لخته تشکیل نشود. آسپرین و کلوپیدوگرل از جمله داروهای ضد پلاکت هستند. همچنین درمواردی که شدتش بیشتر است ممکن است جراحی آندآرکتومی کاروتید نیز انجام شود.

درمان سکته مغزی ایسکمیک

برای درمان اینگونه سکته ها عموما داروهای حل کننده لخته تجویز می شود که بوسیله آن لخته ایجاد شده در مغز را حل و به جریان خون برمی گردد و در برخی موارد آسپرین جهت جلوگیری از سکته دوم نیز تجویز می شود.

درمان سکته مغزی هموراژیک

در درمان سکته ی هموراژیک که در اثر خونریزی ایجاد می شود، ممکن است به بیمار دارویی داده شود که فشار داخل مغز را کاهش دهد. اگر خونریزی شدید باشد ممکن است نیاز به جراحی مغز داشته باشد. در این جراحی هم خون اضافی خارج شده و هم عروق ترمیم می شود.

جدیدترین مقالات:

جراحی جمجمه

اقدامات لازم هنگام سکته مغزی

اقدامات اولیه در سکته مغزی

اگر خود یا همراهتان هر یک از علائم سکته مغزی شدید را داشتید، سریعا با اورژانس تماس گرفته و به یک مراکز درمانی مراجعه کنید. علائم سکته مغزی را حتی اگر فقط یک علامت داشتید نادیده نگیرید و سریعا به پزشک مراجعه کنید. بهترین راه درمان در سکته مغزی مراجعه سریع به پزشک می باشد. به هیچ عنوان فرصت را از دست ندهید.

 


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×