سکته مغزی چگونه ایجاد می شود؟
سکته مغزی زمانی ایجاد می شود که خونرسایی به مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد. در این صورت این قسمت از مغز دیگر نمی تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد و دچار اختلال می شود و به اصطلاح گفته می شود فرد دچار سکته مغزی شده است.
علت و دلایل تشکیل سکته مغزی چیست؟
- فشار خون بالا
- تصلب شرایین
- بیماری شریان کاروتید
- دیابت
- اضافه وزن
- عدم رعایت رژیم غذایی مناسب
- کلسترول بالا
- سیگار کشیدن
- استفاده بیش از حد از قرص های ضدبارداری و یا قرص های هورمون درمانی
تشخیص سکته مغزی
پزشک پس از معاینه بیمار، فرد را جهت بررسی دقیق به انجام آزمایشات خون و تصویر برداری هدایت می کند. از جمله این روش ها عبارتند از:
آزمایش خون:
بوسیله آزمایش خون سرعت انعقاد و لخته شدن خون، زمان انعقاد، بالا یا پایین بودن غیر طبیعی قند خون، و اینکه آیا شاخصهای مهم شیمیایی خون شما طبیعی است یا خیر و نیز احتمال وجود عفونت در شما نیز بررسی می شود.
سی تی اسکن:
تصاویر مغزی، نقش کلیدی و مهمی در تشخیص اینکه آیا شما دچار سکته مغزی شدهاید و یا اینکه چه نوعی از سکته مغزی را تجربه کردهاید، ایفا مینماید. در یک سیتیاسکن، از یک سری پرتوهای اشعه ایکس جهت خلق تصاویر دقیق و واضح از مغز شما، استفاده میشود. سیتیاسکن میتواند خونریزی مغزی، تومورهای مغز، سکتههای مغزی، و یا سایر عوارض را نشان دهد.
ام آر آی:
بوسیله ام آر آی میتواند آسیب و صدمات بافت مغزی را که به واسطه سکته مغزی ایسکمیک و خونریزی مغزی ایجاد شده، مشخص نماید.
آنژیوگرام مغزی:
در این آزمایش، پزشک لوله نازک قابل ارتجاعی را از میان بریدگی کوچکی، معمولاً از محل کشاله ران، به داخل جاسازی مینماید و آن را از میان سرخرگهای بزرگتر به سمت سرخرگ کاروتید(شاهرگی) و یا استخوانهای مهره، هدایت میکند. سپس پزشک ماده حاجبی به داخل عروق خونی شما تزریق میکند، تا بهوسیله تصویربرداری اشعه ایکس، تصویر واضح و دقیقی از سرخرگ های داخل مغز شما مشاهده شود.
اکوکاردیوگرام:
در این روش از امواج صوتی جهت خلق تصاویر دقیق و واضحی از قلب شما استفاده میشود. اکوکاردیوگرام میتواند منبع ایجاد لختههایی را که ممکن است از سمت قلب شما به مغزتان حرکت کند و باعث ایجاد سکته مغزی شود، پیدا کند.
راههای درمان سکته مغزی
مهم ترین اقدام جهت درمان سکته مغزی مراجعه سریع به پزشک و انجام اقدامات اولیه جهت تشخیص نوع سکته مغزی می باشد و درمان سکته مغزی بستگی به نوع سکته مغزی دارد.
درمان سکته مغزی گذارا
این نوع سکته ها عموما نشان دهنده سکته های بعدی می باشد و باید جدی گرفته شوند. درمان سکته خفیف با تغییر سبک زندگی و مصرف دارو می باشد. داروهای ضدانعقاد خون برای جلوگیری از ایجاد لخته و انسداد استفاده می شود. داروهای ضد پلاکت باعث می شود که پلاکت های خون دیگر به هم نچسبند و لخته تشکیل نشود. آسپرین و کلوپیدوگرل از جمله داروهای ضد پلاکت هستند. همچنین درمواردی که شدتش بیشتر است ممکن است جراحی آندآرکتومی کاروتید نیز انجام شود.
درمان سکته مغزی ایسکمیک
برای درمان اینگونه سکته ها عموما داروهای حل کننده لخته تجویز می شود که بوسیله آن لخته ایجاد شده در مغز را حل و به جریان خون برمی گردد و در برخی موارد آسپرین جهت جلوگیری از سکته دوم نیز تجویز می شود.
درمان سکته مغزی هموراژیک
در درمان سکته ی هموراژیک که در اثر خونریزی ایجاد می شود، ممکن است به بیمار دارویی داده شود که فشار داخل مغز را کاهش دهد. اگر خونریزی شدید باشد ممکن است نیاز به جراحی مغز داشته باشد. در این جراحی هم خون اضافی خارج شده و هم عروق ترمیم می شود.
جدیدترین مقالات:
اقدامات اولیه در سکته مغزی
اگر خود یا همراهتان هر یک از علائم سکته مغزی شدید را داشتید، سریعا با اورژانس تماس گرفته و به یک مراکز درمانی مراجعه کنید. علائم سکته مغزی را حتی اگر فقط یک علامت داشتید نادیده نگیرید و سریعا به پزشک مراجعه کنید. بهترین راه درمان در سکته مغزی مراجعه سریع به پزشک می باشد. به هیچ عنوان فرصت را از دست ندهید.