اسکولیوز
به طور کلی ستون فقرات از31مهره تشکیل شده است،که وظیفه نگهداری و حفاظت از نخاع را برعهده دارد.ستون فقرات از چندین قوس تشکیل شده است که وضعیت بدن را به صورت طبیعی نگه می دارد ،اگراز پهلو ستون فقرات را نگاه کنیم ،این قوس ها کاملا مشخص هستند به طوری که در نواحی گردن و پشت به سمت عقب خمیده هستند و درناحیه سینه به جلو خمیدگی دارند.در بیماری اسکولیز وقتی ازروبرو یا از پشت سر نگاه می کنیم ستون فقرات به جای اینکه صاف و مستقیم باشند به شکل حرف Sیا Cمی باشند وکمر،لگن و شانه بیمار غیر قرینه می شود ولگن وشانه های یک طرف بالاتر از طرف مقابل می باشند.در نتیجه میتوان گفت اسکولیوز به معنای انحنای غیرطبیعی ستون فقرات می باشد.
انواع اسکولیوز
اسکولیوز ایدیوپاتیک
این اسکولیوزبه اسکولیوز بالیغین نیز معروف است. لغت ایدوپاتیک به معنای ناشناخته می باشد. علت این اختلال هنوزمشخص نیست.اما طبق تحقیقات مهم ترین علت این بیماری مسائل ژنتیکی می باشد که درحدود یک سوم ازاین بیماران سابقه خانوادگی اسکولیوز وجود دارد.
اسکولیوز مادرزادی
این نوع انحراف ستون فقرات موقع تولد دیده میشود وبعلت اختلال استخوانی است.
اسکولیوزعصبی عضلانی
هر بیماری که اعصاب و عضلات رادرگیر کند می تواند اسکولیوز ایجاد نماید. این بطور شایع به دلیل عدم تعادل عضلانی ویا ضعف می باشد. بیماری های شایعی که میتوانند منجر به اسکولیوز گردند شامل فلج مغزی، اتروفی عضلانی، وضایعات طناب نخاعی هستند.
علائم اسکولیوز
-دریک سطح نبودن شانه ها
-برجسته بودن شانه ها
-صاف نبودن کمر
-بیرونزدگی یک طرف دندهها
-کج شدن کل بدن به یک طرف
علل تشکیل اسکولیوز
متاسفانه هنوز علتی برای بیماری اسکولیوز مشخص نشده است.اما عوامل ارثی میتواند یکی از دلایل این بیماری باشد.علاوه برآن عواملی همچون:
آسیب یا عفونت ستون فقرات
تشکیل نشدن ستون فقرات به صورت طبیعی در دوران جنینی
فقدان یک یا چند استخوان ستون فقرات
جدا نبودن به اندازه کافی استخوان ها ازیکدیگر
عوارض جانبی اسکولیوز
اسکولیوزدردی را برای فرد به همراه ندارد؛اما اگر به موقع درمان نشود ممکن است عوارضی از قبیل:
تغییردرظاهرفرد:
از مهم ترین علائم این بیماری تغییر در ظاهر فرد می باشد ، پایین و بالا بودن شانه ها، دنده های برجسته، مفصل ران های ناهموار و کمر و تنه به یک طرف بدن،از جمله نشانه های این اختلال می باشد که از عوارض این بیماری میتوان به کاهش اعتماد به نفس بیمارو عدم تمایل به حضور در اجتماع اشاره کرد.
ایجاد مشکلات قلبی و ریوی:
در اسکولیوز شدید قفسه سینه ممکن است به ریه ها و قلب فشار بیاورد و نفس کشیدن وپمپاژ قلب را با مشکل همراه کند.
اختلال در تکیه دادن فرد:
به دلیل کجی وانحراف ستون فقرات افراد مبتلا به اسکولیز معمولا در هنگام نشستن و خوابیدن و تگیه گاه دچار مشکل هستند.
درمان اسکولیوز
تنها درمان هایی که که می توانند دراسکولیوزموثر باشند پوشیدن کمربند طبی و جراحی است.البته نوع درمان براساس سن وشدت انحنا متفاوت است.
اگر انحنا اسکولیوزبیشتر از50 درجه باشد، به احتمال زیاد بد تر خواهد شد، حتی بعد از این که فرد کاملا همه اندام هایش رشد کرده باشد، ممکن است باز کجی وانحنا در پشت فرد ظاهر شود.همانطور اثربدی بروی عملکرد ریه ها داشته باشد در این صورت جراحی توصیه میشود.
درمان غیرجراحی اسکولیوز
هدف ازاستفاده بریس جلوگیری از بدترشدن قوس کمر می باشد.و عموما برای قوس های کمتر از 25درجه کاربردارد.استفاده از بریس فشار وارده بر پایین کمر را کاهش داده و به صاف شدن ستون فقرات کمک میکند. در اینجا هدف نهایی درمان، جلوگیری از بدتر شدن قوس است
جراحی اسکولیوزستون فقرات
این عمل جراحی بسته به نظر پزشک و شدت انحنا به چند صورت انجام می شود که اعمال جراحی عبارتند از:
جراحی جهت جوش دادن مهره ها
در این جراحی مهره هایی که مشکل دارند را به هم جوش میدهند تا بصورت یک مهره واحد و صاف قرارگرفته و رشد کنند.
جراحی جهت حذف مهره ناقص:
مهره ناقص برداشته شده ودو طرف مهره به هم جوش داده میشود.
جدیدترین مقالات:
استفاده از میله های دراز شونده:
این عمل عموما برای کودکان مبتلا به اسکولیوز انجام گرفته می شود به این صورت که میله هایی به مهره ها متصل میشود تا قوس کمر کم شود سپس هرچه کودک بزرگ تر میشود هر 8-6 ماه یک بار بیمار به اطاق عمل رفته و چون ستون فقرات درازتر شده است میله درازتری جایگزین میله قبلی میشود. در پایان بلوغ که رشد بیمار متوقف میشود میله دائمی گذاشته شده و مهره ها به هم جوش داده میشوند.