اسکولیوز(انحراف ستون فقرات)

اسکولیوز(انحراف ستون فقرات)

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۲۷ مرداد ۱۳۹۸

اسکولیوز به انحراف ستون فقرات گفته می شود که سبب بدشکلی ستون فقرات و انحنای کمر می شود.این اختلال شامل انواع مختلفی می باشد.که در این مقاله به تفسیر این بیماری ستون فقرات وراههای درمان وتشخیص آن پرداخته ایم.

اسکولیوز

به طور کلی ستون فقرات از31مهره تشکیل شده است،که وظیفه نگهداری و حفاظت از نخاع را برعهده دارد.ستون فقرات از چندین قوس تشکیل شده است که وضعیت بدن را به صورت طبیعی نگه می دارد ،اگراز پهلو ستون فقرات را نگاه کنیم ،این قوس ها کاملا مشخص هستند به طوری که در نواحی گردن و پشت به سمت عقب خمیده هستند و درناحیه سینه به جلو خمیدگی دارند.در بیماری اسکولیز وقتی ازروبرو یا از پشت سر نگاه می کنیم ستون فقرات به جای اینکه صاف و مستقیم باشند به شکل حرف Sیا Cمی باشند وکمر،لگن و شانه بیمار غیر قرینه می شود ولگن وشانه های یک طرف بالاتر از طرف مقابل می باشند.در نتیجه میتوان گفت اسکولیوز به معنای انحنای غیرطبیعی ستون فقرات می باشد.

اسکولیز

انواع اسکولیوز

اسکولیوز ایدیوپاتیک

این اسکولیوزبه اسکولیوز بالیغین نیز معروف است. لغت ایدوپاتیک به معنای ناشناخته می باشد. علت این اختلال هنوزمشخص نیست.اما طبق تحقیقات مهم ترین علت این بیماری مسائل ژنتیکی می باشد که درحدود یک سوم ازاین بیماران سابقه خانوادگی اسکولیوز وجود دارد.

اسکولیوز مادرزادی

این نوع انحراف ستون فقرات موقع تولد دیده میشود وبعلت اختلال استخوانی است.

اسکولیوزعصبی عضلانی

هر بیماری که اعصاب و عضلات رادرگیر کند می تواند اسکولیوز ایجاد نماید. این بطور شایع به دلیل عدم تعادل عضلانی ویا ضعف می باشد. بیماری های شایعی که میتوانند منجر به اسکولیوز گردند شامل فلج مغزی، اتروفی عضلانی، وضایعات طناب نخاعی هستند.

علائم اسکولیوز

-دریک سطح نبودن شانه ها
-برجسته بودن شانه ها
-صاف نبودن کمر
-بیرون‌زدگی یک طرف دنده‌ها
-کج شدن کل بدن به یک طرف

اسکولیز

علل تشکیل اسکولیوز

متاسفانه هنوز علتی برای بیماری اسکولیوز مشخص نشده است.اما عوامل ارثی میتواند یکی از دلایل این بیماری باشد.علاوه برآن عواملی همچون:
آسیب یا عفونت ستون فقرات
تشکیل نشدن ستون فقرات به صورت طبیعی در دوران جنینی
فقدان یک یا چند استخوان ستون فقرات
جدا نبودن به اندازه کافی استخوان ها ازیکدیگر

عوارض جانبی اسکولیوز

اسکولیوزدردی را برای فرد به همراه ندارد؛اما اگر به موقع درمان نشود ممکن است عوارضی از قبیل:

تغییردرظاهرفرد:

از مهم ترین علائم این بیماری تغییر در ظاهر فرد می باشد ، پایین و بالا بودن شانه ها، دنده های برجسته، مفصل ران های ناهموار و کمر و تنه به یک طرف بدن،از جمله نشانه های این اختلال می باشد که از عوارض این بیماری میتوان به کاهش اعتماد به نفس بیمارو عدم تمایل به حضور در اجتماع اشاره کرد.

ایجاد مشکلات قلبی و ریوی:

در اسکولیوز شدید قفسه سینه ممکن است به ریه ها و قلب فشار بیاورد و نفس کشیدن وپمپاژ قلب را با مشکل همراه کند.

اختلال در تکیه دادن فرد:

به دلیل کجی وانحراف ستون فقرات افراد مبتلا به اسکولیز معمولا در هنگام نشستن و خوابیدن و تگیه گاه دچار مشکل هستند.

اسکولیوز

درمان اسکولیوز

تنها درمان هایی که که می توانند دراسکولیوزموثر باشند پوشیدن کمربند طبی و جراحی است.البته نوع درمان براساس سن وشدت انحنا متفاوت است.
اگر انحنا اسکولیوزبیشتر از50 درجه باشد، به احتمال زیاد بد تر خواهد شد، حتی بعد از این که فرد کاملا همه اندام هایش رشد کرده باشد، ممکن است باز کجی وانحنا در پشت فرد ظاهر شود.همانطور اثربدی بروی عملکرد ریه ها داشته باشد در این صورت جراحی توصیه میشود.

درمان غیرجراحی اسکولیوز

هدف ازاستفاده بریس جلوگیری از بدترشدن قوس کمر می باشد.و عموما برای قوس های کمتر از 25درجه کاربردارد.استفاده از بریس فشار وارده بر پایین کمر را کاهش داده و به صاف شدن ستون فقرات کمک می‌کند. در اینجا هدف نهایی درمان، جلوگیری از بدتر شدن قوس است

جراحی اسکولیوزستون فقرات

این عمل جراحی بسته به نظر پزشک و شدت انحنا به چند صورت انجام می شود که اعمال جراحی عبارتند از:

جراحی جهت جوش دادن مهره ها

در این جراحی مهره هایی که مشکل دارند را به هم جوش میدهند تا بصورت یک مهره واحد و صاف قرارگرفته و رشد کنند.

جراحی جهت حذف مهره ناقص:

مهره ناقص برداشته شده ودو طرف مهره به هم جوش داده میشود.

جدیدترین مقالات:

جراحی جمجمه

استفاده از میله های دراز شونده:

این عمل عموما برای کودکان مبتلا به اسکولیوز انجام گرفته می شود به این صورت که میله هایی به مهره ها متصل میشود تا قوس کمر کم شود سپس هرچه کودک بزرگ تر میشود هر 8-6 ماه یک بار بیمار به اطاق عمل رفته و چون ستون فقرات درازتر شده است میله درازتری جایگزین میله قبلی میشود. در پایان بلوغ که رشد بیمار متوقف میشود میله دائمی گذاشته شده و مهره ها به هم جوش داده میشوند.


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×