آنسفالیت یا ورم مغزی
آنسفالیت ویروسی عبارت است از التهاب حاد مغز در اثر عفونت ویروسی می باشد.ویروس خود را از طریق خون به مغز می رساند و عملکرد مغز را با مشکلاتی روبرو می کند.علائم این بیماری نظیر تشنج ،سفت شدن گردن،سردرد های پی در پی ،کاهش سطح هوشیاری همراه است که این بیماری اغلب در افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف همچون کودکان و سالمندان ایجاد می شود.این بیماری جزءبیماری های نادر مغز محسوب می شود، تقریباً 0٫5 از هر 100،000 نفر به آن مبتلا می شوند.
تشخیص بیماری آنسفالیت مغزی
پزشکان برای تشخیص این نوع بیماری اغلب از آزمایشات مختلفی استفاده می کنند که عبارتند از:
-انجام آزمایش خون برای بررسی وچود ویروس یا باکتری در خون فرد بیمار
-انجام آزمایشات تصویر برداری همچون سی تی اسکن یا ام آر آی
-ثبت پیام های الکتریکی مغز جهت تشخیص امواج غیر عادی مغزی توسط دستگاه الکتروسفالوگرام
-سنجش مایع مغزی و نخاعی به منظور یافتن علائم عفونت ویروسی
-دریافت نوار مغزی
درمان بیماری آنسفالیت
مهم ترین راه درمان این بیماری مراجعه سریع به پزشک ،و انجام گرفتن سریع درمان های پزشکی می باشد در این صورت عوارض کمتری را در پی خواهد داشت.
درمان آنسفالیت خفیف
این افراد با تقویت سیستم ایمنی و با کمی استراحت و نوشیدن مایعات فراوان و رژیم غذایی سالم ومصرف داروهای ضد ویروس و داروهای آنتی ویرال ،به زودی سلامتی خود را بدست می آورند.
درمان آنسفالیت حاد
موارد شدید در صورت درمان به موقع می توانند سبب بروز آسیب های دائمی و یا حتی مرگ شود. فاز حاد انسفالیت 1 تا 2 هفته طول میکشد، و در این مدت تب و علائم عصبی به تدریج یا به شکل ناگهانی بروز میکنند. معمولاً علائم عصبی برای بهبود کامل به چند ماه زمان نیاز دارند. با تشخیص زود هنگام و درمان سریع، اکثر بیماران از مننژیت بهبود مییابند.
این افراد برای درمان بیماری خود حتما باید در بیمارستان بستری شوند و اقدامات درمانی در بیمارستان انجام گیرد.از جمله این اقدامات عبارتند از:
-استفاده از داروهای ضد تشنج جهت کنترل حملات تشنجی
-استفاده از داروهای ضد التهاب همچون کورتیکو استروئید ها جهت کنترل فشار داخل جمجمه و کاهش علائم بیماری
-تنظیم دقیق تنفس و عملکرد قلب
جدیدترین مقالات:
اقدامات پس از درمان بیماری آنسفالیت
اکثر افراد مبتلا به آنسفالیت بهبودی کامل از بیماری پیدا می کنند. اما در یک درصد پایین از مبتلایان این بیماری، التهاب مغز می تواند منجر به تخریب دائمی مغز و مشکلات ماندگاری مثل ناتوانی های یادگیری، مشکلات گفتار، از دست رفتن حافظه، یا فقدان کنترل عضلانی شود. گفتار درمانی، ورزش درمانی یا کار درمانی در این موارد مورد نیاز است.
در این بیماری ممکن است فرد دچار اختلالات شخصیتی گردد که برای این گونه افراد پس از درمان انجام سایکوتراپی جهت یادگیری استراتژی و مهارت های جدید به منظوربهبود اختلالات خلقی نیز توصیه می شود.
عوارض بیماری آنسفالیت
اگر بیماری آنسفالیت به موقع درمان نشود ممکن است عوارضی از قبیل فلج دائمی ،معلولیت شنوایی و بینایی در کودکان و از دست دادن حافظه در فرد ایجاد شود.