آنسفالیت مغزی
آنسفالیت نوعی التهاب مغزی است که بواسطه نوعی ویروس ایجاد می شود. این بیماری عموما در افراد مسن و کودکان و افراد مبتلا به بیماری ایذر، اتفاق می افتد که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
انواع بیماری آنسفالیت
آنسفالیت را به گروه های زیر تقسیم بندی می کنند:
نوع اولیه آنسفالیت:
نوع اولیه این بیماری، با تظاهرات وسیع همراه است كه مربوط به تهاجم مستقیم عفونت به سیستم عصبی مركزی است.
نوع دوم آنسفالیت :
در نوع بعد از عفونتها یا پارا اینفكشن، آنسفالیت به دنبال بیماریهای دیگر یا بعد از واكسیناسیون تظاهر مینماید. زمانی كه نشانههای عصبی آنسفالی وجود داشته باشد اما التهاب مغزی صورت نگیرد در این صورت گفته می شود بیماری آنسفالوپاتی ایجاد شده است.
علائم بیماری آنسفالیت مغزی
بیماری آنسفالیت عموما بدون هشدار قبلی اتفاق می افتد. بسته به خفیف بودن و شدت این بیماری، علائم این بیماری متفاوت خواهد بود.
علائم این بیماری در انواع خفیف تر شامل:
- تب
- سردرد
- کمبود اشتها
- کمبود انرژی
علائم این بیماری در موارد شدیدتر شامل:
- سردردهای پی در پی
- حالت تهوع و استفراغ
- حملات تشنجی
- خواب آلودگی
- خشکی گردن
- از دست رفتن حافظه و ایجاد توهم در فرد بیمار
علائم بیماری در کودکان شامل:
- گریه بدون وقفه
- برآمدگی ملاج سر
- استفراغ پی در پی
- علل تشکیل بیماری آنسفالیت
همان طور که در قسمت بالا به آن اشاره کردم آنسفالیت یک بیماری ویروسی است و بخاطر وجود میکروب ها و ویروس های مختلفی ایجاد می شود و علت های مختلفی ممکن است سبب بروز این بیماری شود که این عوامل و علت ها عبارتند از:
جدیدترین مقالات:
1- بیماری تبخال یا HSV، یکی از شایعترین علت های این بیماری وجود همین ویروس می باشد، این ویروس اغلب در اطراف دهان زخم هایی را ایجاد می کند که اگر در مغز ایجاد شود می تواند کشنده باشد. ابته این نکته را باید اشاره کرد که این بیماری هیچ ارتباطی به تبخال ناحیه صورت ندارد.
2- انتقال ویروس از انواع ساس و کنه یا گزیدگی حیوانات هار
3- بیماری سرخک، گوشک، آبله مرغان، سرخجه سبب بروز آنسفالیت خفیف خواهد شد.
4- وجود عفونت باکتریایی همچون مننژیت باکتریایی
5- وجود برخی انگل های خاص همچون عفونت انگلی پستانداران و پرندگان و انسان که توکسوپلاسموسیس می نامند.
چه کسانی مستعد ابتلا به بیماری آنسفالیت می باشند؟
به طور کلی افراد که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند همچون کودکان، افراد مسن و افراد مبتلا به ایدز در معرض خطر این ویروس می باشد. همچنین افرادی که در مناقطی پشه خیز سکونت دارند نیز درصدد ابتلا به بیماری می باشند.
راههای پیشگیری از بیماری آنسفالیت مغزی
رعایت بهداشت :
چون این بیماری یک بیماری ویروسی است شستن مرتب دست ها با استفاده از صابون و آب مخصوصا بعد از رفتن به توالت و قبل و بعد وعده های غذایی بسیار اهمیت دارد.
واکسیناسیون و ایمن سازی کودکان:
آنسفالیت با بیماری متداول کودکان همچون سرخک و سرخچه ایجاد می شود با واکسینه کردن به موقع کودکان میتوان از بروز این بیماری جلوگیری کرد.
دور نگه داشتن کودکان از افراد مبتلا به آنسفالیت مغزی:
آنسفالیت مغزی به نوبه خود مسری نیست اما هرکدام از ویروس هایی که آنسفالیت را ایجاد کرده اند، می توانند مسری باشند، اما باز هم باید کودکان را از افراد مبتلا به آنسفالیت دور نگه داشت.
دور نگهداشتن کودکان از گزش پشه ها و پرندگان:
برای صورت قرارگیری کودکان در معرض پشه ها و کنه ها حتما به کودکان خود لباس آستین بلند و شلوارهای با پاچه بلند بپوشانید و جهت دورکردن حشرات نیز میتوان از ترکیبات دافع حشرات همچون حشره کش ها نیز استفاده نمایید.
مراجعه سریع به پزشک:
اگر کودکتان دچار تب شدید شد، به خصوص اگر یک بیماری خاص مخصوص دوران کودکی مثل سرخک، گوشک یا آبله مرغان هم داشت یا در دوره بهبودی از آن بود، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
حتما بخوانید:
جراحی مغز و همه چیز در مورد آن