بسته به این که از چه کسی این سوال را بپرسید، ممکن است پاسخ های مختلفی در پاسخ دریافت کنید. درست است که علائم فتق دیسک می توانند با گذشت زمان حتی بدون مداخله پزشکی فروکش کنند. اما آیا این بدان معناست که فتق دیسک به خودی خود بهبود یافته است؟
مانند بسیاری از موارد ، پاسخ ناقص است. بله ، ممکن است علائم شما برطرف شود ، اما این لزوماً به معنای بهبودی فتق دیسک نیست.
فتق دیسک کمر چیست؟
فتق دیسک یا همان پاره شدن هنگامی اتفاق می افتد که دیسک بالا آمده یا از جای خود خارج شده و ریشه های عصبی و عصب را در حالت فشرده قرار داده است که این نوع آسیب شایع می باشد .
عواملی که به طور معمول بیشتر باعث فتق دیسک میشود حرکات نامناسبی است که در طول روز به مرور دیده میشود مانند بلند کردن اشیاء به شیوه ی نامناسب و آسیب دیدگی با ضربه ی شدید که به مرور زمان مستعد آسیب های دیسک می شویم .
یکی دیگر از عوامل فتق دیسک که میتوان به آن اشاره کردعوامل ژنتیکی است که به مرور زمان فرد را مستعد ابتلا به دژنراسیون (انحطاط) دیسک و فتق دیسک کمر کنند.
فتق دیسک چگونه باعث درد می شود؟
دیسک ها یا با پاره شدن لایه بیرونی دیسک به نام آنولوس یا شکستن صفحه انتهایی از بدنه مهره ها دچار فتق می شوند و اجازه می دهند مرکز شبیه ژل نرم مانند (هسته پالپوسوس) خارج شود. این ژل می تواند قسمت هایی از عصب را خارج کرده یا فشرده کند و باعث درد شود.
هسته فتق پالپوزوس حاوی پروتئین های التهابی است که می تواند باعث التهاب کافی شود تا اعصاب اطراف را تحت تأثیر قرار دهد و باعث ایجاد مشکلی شود که به عنوان سیاتیک یا رادیکولوپاتی شناخته می شود.
چگونه فتق دیسک به خودی خود بهتر می شود یا علائم آن رفع می شود؟
تصور می شود که سه فرآیند اصلی علائم و درد ناشی از فتق دیسک کمر را کاهش می دهد:
واکنش ایمنی توسط بدن
در بعضی موارد ، بدن شما ممکن است بخشی از دیسک که دچار فتق شده را به عنوان ماده خارجی تشخیص داده و به آن حمله کرده و باعث کاهش اندازه آن شود. در این صورت پروتئین های التهابی نیز حذف می شوند.
جذب آب
بخشی از دیسک که دچار فتق شده حاوی آب است. با گذشت زمان این آب جذب بدن می شود و باعث کوچک شدن بخش دچار فتق می شود. از آنجا که این بخش کوچک می شود دیگر ممکن است روی عصب مجاور تأثیر نگذارد.
مکانیک دیسک طبیعی
در حالی که همچنان بحث برانگیز است ، برخی معتقدند که از طریق تمرینات کششی، قسمتی از دیسک که بیرون زده است را می توان به سمت داخل دیسک و اعصاب نخاعی منتقل کرد.
هر یک از عوامل فوق ممکن است به کاهش اندازه فتق کمک کند ، این بدان معناست که ریشه عصب شما کمتر تحت تأثیر قرار می گیرد. در این شرایط ، دیسک شما به خودی خود بهبود نیافته است ، زیرا دیسک هنوز دارای فتق است. علائم شما ممکن است به دلیل عدم وجود یا کاهش التهاب و یا فشار در نزدیکی ریشه عصب فروکش کند.
کنترل و مدیریت فتق دیسک
اگر به فتق دیسک دچار شده اید ، سوال اصلی این نیست که آیا از نظر فنی بهبود می یابید یا خیر. بلکه مهمترین سوال این است که چگونه باید درمان و توان بخشی خود را متمرکز کنید تا علائم حاد را کاهش داده و از مشکلات بعدی جلوگیری کنید.
اگر علائم مکرر فتق دیسک دارید ، روش های جراحی شناخته شده ای وجود دارد که نتایج مطلوبی در بهبود درد و اختلال عملکرد در پی دارند.
در حالی که ممکن است مداخله جراحی زودهنگام برای درد شدید و ناتوانی توصیه شود ، درمان غیر جراحی معمولاً اولین اقدام تجویز شده است.
نکته اصلی این است که زیاد نگران ترمیم فتق دیسک نباشید. تصویر برداری ام.آر.آی بسیاری از افراد مبتلا به فتق دیسک قابل اندازه گیری را شناسایی کرده و کاملاً بدون درد هستند.
آیا درمان قطعی برای دیسک کمر وجود دارد؟
درمان قطعی دیسک کمر برای وجود ندارد. درمان دیسک کمر مثل همه ی راه حل هایی که برای مسائل گوناگون در دنیا وجود دارد " نسبی" می باشد. ولی تا تاکنون در مان های خوب و پیشرفته ای برای دیسک کمر وجود دارد .
چند درصد بیماران مبتلا به دیسک نیاز به عمل جراحی پیدا می کند و نتایج آن چیست ؟
به طوری تقریبی حدود 80% از کمردردها بدون درمان با جراحی بهبود یافته است. و تنها 20% از بیماران نیاز به عمل جراحی دارند ، که معمولا 80 درصد از بیمارانی که عمل جراحی انجام دادند پس از جراحی بهبود می یابند . پس میتوان گفت تنها درصد کمتری از بیماران که دچار کمر درد و دیسک کمر هستند بهبود پیدا نمیکنند.
ایا فتق دیسک کمر درمان قطعی دارد؟
فتق دیسک کمر (لومبار) یک مشکل رایج می باشد و لغزش و پارگی دیسک اصطلاحاتی برای وصف این بیماری بکار برده میشود . فتق دیسک کمر رایج ترین دلیل ایجاد درد کمر و پا ( سیاتیک) محسوب میشود.
دیسک پاره شده (دژانرتیو ) برخلاف عضلات که به سرعت بهبود مییابند با سرعت کمتری نصبت به عضلات بازسازی می شود. یک خبر خوب هم این است که برای حمایت و پشتیبانی آن در اکثر بیماران، میتوان درد و التهاب در اثر دیسکهای آسیب دیده را بدون نیاز به جراحی و از طریق افت التهاب و تقویت همه عضلات اطراف دیسک آسیب دیده را درمان کرد.
چه کسانی درگیر این مشکل می شوند؟
فتق دیسک در افراد 30 و 40 ساله به ندرت اتفاق می افتد، هرچند اگر افراد میانسال و مسن فعالیت های شدید بدنی داشته باشند بیشتر معرض خطر فتق دیسک میباشند .
یکی از دلایل عامیانه ی فتق دیسک ، کمر درد است همراه با درد پا است و معمولا 15 برابر زیاد تر از فتق دیسک گردن اتفاق می افتد.
نشانه های فتق دیسک کمر
-کمر درد
-درد پاها
-عدم تعادل
-گرفتگی عضلات
-تضعیف عضلات
-بی اختیار ادرار و مدفوع
-بی حسی و یا سوزن سوزن شدن اندام ها
-درد در باسن، ران و ماهیچه ساق پا درد دست ها و پاها
-ضعف ماهیچه هایی که با دیسک در ارتباط اند.
-شدید شدن درد در هنگامگ نشستن و بلند شدن، در شب ها، هنگام سرفه، عطسه و یا خندیدن و یا خم شدن و یا راه رفتن بیش از حد درد
دلایل و عوامل خطر
-ضربه خارجی شدید
-وضعیت نشتن طولانی مدت
-با افزایش سن دیسک ها آب درون خود را از دست داده و بی آب میشوند و در برابر شکستگی آسیب پذیر می شوند.
-بلندکردن اجسام سنگین به طور ناصحیح
-کشیدگی بیش از حد بدن هنگام ورزش
-افتادن و لیز خوردن روی یخ
-انجام ورزش وزنه برداری
-عدم آمادگی جسمانی و پیچش ناگهانی و شدید بدن
-پرش از ارتفاع زیاد
-فشار مکرر به دیسک کمر
-فعالیت شدید بدنی
-ورزش سخت و سنگین
-ضعف عضلات شکمی و پشت
-چاقی و اضافه وزن
-عوامل ژنتیکی