سیاتیک اصطلاحی است که برای توصیف درد عصبی در پا استفاده می شود که در اثر تحریک و یا فشرده سازی عصب سیاتیک ایجاد می شود. سیاتیک از قسمت تحتانی کمر منشأ می گیرد ، به عمق باسن انتقال پیدا می کند و به سمت پایین پا حرکت می کند.
ایجاد تغییرات جزئی در برنامه روزانه می تواند به تسکین عمده درد سیاتیک کمک کند. برای کمک به شما در انجام تغییراتی که لازم است ایجاد کنید ، ما 2 اشتباه رایج را شناسایی کرده ایم که ممکن است علائم سیاتیک شما را تحریک و تشدید کند:
پوشیدن کفش پاشنه بلند
یکی از عوامل تشدید درد و علائم سیاتیک ممکن است در زیر پای شما قرار داشته باشد: کفش پاشنه بلند. کفش های پاشنه بلند یکی از لوازم جانبی رایج مد و پوشاک هستند ، اما با انتقال دادن وزن به سمت جلو ، انحنای طبیعی ستون فقرات را دچار اختلال می کند. این کار می تواند باعث افزایش فشار در کمر شود که به نوبه خود ممکن است علائم سیاتیک را تحریک کند.زمانی که شما برای راه رفتن و یا ایستادن های طولانی مدت از کفش های پاشنه بلند استفاده می کنید، لگن شما به سمت جلو هدایت می شود و در این صورت به عضله همسترینگ نیز فشار بیشتری وارد می شود و این امر باعث کشیدگی عضله همسترینگ و تشدید علائم سیاتیک خواهد شد.
از طرفی که عصب سیاتیک در نزدیکی عضله همسترینگ قرار دارد توان تحمل کشش و فشار را ندارد و دچار آسیب دیدگی می شود، البته بهترین اقدام این است که به طور کلی از پوشیدن کفش پاشنه بلند خودداری کنید. به جای ان، یک جفت کفش راحت از یک فروشگاه تهیه کنید که مناسب پیاده روی و ورزش نیز باشد. بیشتر فروشندگان لوازم ورزشی می توانند شکل راه رفتن و پای شما را تجزیه و تحلیل کنند و به تناسب آن می توانند یک جفت کفش مناسب را پیشنهاد دهند که با شما در تناسب باشد.
اگر مجبورید از کفش پاشنه بلند استفاده کنید ، در ادامه به نحوه کم کردن درد در طول روز اشاره شده است:
- در محل کار خود یک جفت کفش راحت بپوشید و به محض ورود کفش پاشنه بلند را استفاده کنید
- ارتفاع پاشنه های کفش را به کمتر از 5 سانتی متر محدود کنید
- کفش های پاشنه بلندی بخرید که کاملاً فیت باشد (اما نه خیلی تنگ) تا پاهای شما به جلو نلغزد
حفظ روال و روتین فعالیت ورزشی
احتمالاً تاکنون شنیده اید که ورزش و فعالیت فیزیکی برای افراد مبتلا به سیاتیک مهم است. به این دلیل که ورزش هوازی باعث تقویت رسیدن مواد مغذی و اکسیژن به کمرتان می شود و کشش ملایم می تواند تنش عضلات کمر را برطرف کند.از آنجایی که داشتن اضافه وزن مخصوصا در بخش میانی بدن فشار بسیار زیادی را به ناحیه لگن و قسمت پایین کمر وارد می کند و نداشتن فعالیت جسمانی و ورزش نکردن سبب پیشرفت درد سیاتیک در بلند مدت می شود. توصیه می شود که ورزش های کششی انجام شود.
اما حفظ همان تمارین روزمره که قبل از شروع علائم سیاتیک انجام می دادید می تواند در واقع سیاتیک شما را تحریک کند. به عنوان مثال ، ممکن است شما در تمام طول زندگی خود یک دونده بوده باشید ، اما دویدن بر ستون فقرات شما اثر نامطلوب می گذارد و می تواند ریشه عصب سیاتیک را فشرده و درد را تحریک و تشدید کند.
برای اینکه ورزش در تسکین علائم سیاتیک موثر باشد ، شما به یک برنامه تمرینی کنترل شده و تدریجی نیاز دارید که هدف اصلی آن بهبود علائم شما باشد. اگر قبلاً این کار را نکرده اید ، اولین قدم در تهیه این برنامه ، ملاقات با پزشک برای تشخیص صحیح است. سپس او یا یک متخصص ورزشی می تواند به شما کمک کند تا برنامه ای متناسب با نیازهای خاص خود تنظیم کنید.
تغییر هرگز آسان نیست ، اما عدم استفاده از کفش پاشنه بلند و تنظیم برنامه تمرینی ممکن است به طور محسوسی علائم سیاتیک شما را کاهش دهد.
استفاده از شلوار های تنگ:
امروزه بیشتر افراد از شلوار، پیراهن و دامن های تنگ استفاده می کنند. شاید شما این را باور نکنید اما استفاده و پوشیدن لباس های تنگ باعث بروز علائم سیاتیک و به مرور زمان درد های ناشی از سیاتیک شود و این نیز به دلیل این است که در زمانی که از لباس های تنگ استفاده می کنید ناحیه لگن، باسن، پا و در برخی موارد قسمت پایین کمر و ستون فقرات فشار بسیار زیادی را متحمل می شوند، و این تحت فشار قرار گرفتن همیشگی این قسمت ها سبب می شود که به عصب سیاتیک و اطراف آن فشار وارد شود.
نشستن های طولانی مدت:
نشستن های که طولانی باشد نیز می تواند باعث تحریک و ایجاد علائم سیاتیک شود. نشستن های طولانی یکی از عواملی است که باعث می شود، که فشار زیادی به قسمت پایینی کمر و باسن و عصب سیاتیک وارد شود. هنگامی که شما در حال راه رفتن هستید فضای بهتری برای عصب سیاتیک ایجاد می شود و گردش خون نیز در این حدود افزایش می یابد. در صورتی که شما در طول روز مدت زیادی را می نشینید می توانید از میز های ایستاده استفاده کنید و یا در فاصله های زمانی کوتاه بلند شوید و کمی قدم بزنید و از اندازه فشار وارده به سیاتیک کم شود. اگر شما بتوانید که در هر یک ساعت چند دقیقه قدم بزنید و با انجام دادن حرکات کششی پا و کمر می توانید علاوه بر گردش خون بهتر از ایجاد علائم سیاتیک جلوگیری کنید و باعث آزاد شدن عصب سیاتیک در این زمان شوید.
قرار دادن و حمل وسایل در جیب عقب شلوار:
آیا شما نیز از آن دسته از افراد هستید که وسایل مانند گوشی، کیف پول و وسایل سنگین و حجیم دیگر را در جیب عقب شلوار خود قرار می دهید؟ این کار باعث می شود که نا خواسته سبب تحریک شدن عصب سیاتیک و بروز علائم سیاتیک شود. گر چه این عمل به عنوان یکی از علت های سیاتیک شناخته نمی شود امّا تعداد زیادی از افرادی که گرفتار بیماری سیاتیک شده اند ادعا دارند که با قرار دادن وسایل در جیب عقب شلوار باعث بروز علائم سیاتیک شده است. زمانی که شما می نشینید وسایلی را که در جیب عقب خود قرار داده اید باعث تحت فشار قرار گرفتن عضله پیریفورمیس و عصب سیاتیک که در نزدیکی آن قرار دارد می شود. حال فکر کنید که کیف پول شما بسیار بزرگ است و آن را نیز همیشه در جیب خود دارید.