دیسک بین مهره ای کمر
ستون فقرات از استخوان های مهره تشکیل شده است که نخاع و ریشه های عصب را در برگرفته است.این مهره ها توسط دیسک های بین مهره ای ازهم جدا شده اند.دیسک سبب افزایش انعطاف پذیری ستون فقرات و از ایجاد ضربه به ستون فقرات نیز جلوگیری می کند.
فتق دیسک کمر چگونه ایجاد می گردد؟
فتق یا دیسک کمر زمانی اتفاق می افتد که هسته تشکیل دهنده دیسک که همان نوکلئوس پولپوزیس است دچار برآمدگی شده و از کانال نخاعی خارج می گردد. بیرون زدگی دیسک سبب پارگی دیسک و فشارآمدن به عصب های ستون فقرات خواهد شد واین فشارگی باعث بروز درد در ناحیه کمرمی شود.
چه عواملی سبب بروزعارضه دیسک کمر می شود؟
مبتلایان به دیسک کمر معمولا با ایستادن یا راه رفتن دچار درد میشوند و با استراحت، درد شان کاهش می یابد. امروزه ثابت شده است که بسیاری از بیماران، دارای زمینه ارثی این بیماری در خانواده خود هستند.
البته سبک زندگی امروزه، همه ما را در معرض آسیبهای ستون فقرات قرار میدهد. به بیان دیگر، نشستنهای طولانی و بویژه به شیوه نامناسب، رانندگی طولانی،نداشتن فعالیت ورزشی صحیح و محیط کار نامناسب و غیراستاندارد ما را در معرض صدمه به ستون فقرات قرار میدهد. علاوه براین موارد عواملی دیگر نیز هستند که به این عارضه دامن می زند این عوامل عبارتند از:
-بالا رفتن سن(با بالارفتن سن دیسک بین مهره ای سبب ایجاد فرآیندی به نام دیژنراسون می گردد که این فرآیند سبب باریک شدن و بیرون زدگی دیسک خواهد شد)
-ضربه به ناحیه کمر
-چاقی واضافه وزن
-بلند کردن نادرست اشیاء
-پوکی استخوان
انواع دیسک کمر
دیسک کمر را برحسب شدت بیرون زدگی دیسک می سنجند و آن را به دو دسته دیسک کمر خفیف و دیسک کمر شدید تقسیم بندی می کند.
دیسک کمر خفیف
دراین نوع اختلال معمولا دیسک کمر سالم و بیرون نزده است فقط یک ترک جزئی درلایه بیرونی دیسک ایجاد شده است. دراین حالت پالپوس که هسته دیسک بین مهرهای است و از مواد ژلمانند تشکیل شده است از موقعیت طبیعی خود خارج میشود، اما هنوز به لایه بیرونی متصل است.برای درمان این گونه دیسک ها معمولا مصرف داروهای ضدالتهابی وانجام فیزیوتراپی تجویز می شود.
دیسک کمر شدید
در این مرحله مواد داخلی دیسک بین مهرهای (هسته پالپوس) از طریق یک پارگی در دیواره بیرونی دیسک نشت میکنند و از دیسک جدا میشوند.برای درمان این نوع دیسک ها ،که بیماربه شدت از درد ناشی از بیماری دیسک کمر رنج می برد، انجام عمل جراحی ضروری خواهد بود.
علائم فتق دیسک کمر
درد در ناحیه تحتانی کمر
کشیدگی درد درناحیه باسن ویا ساق پا
اختلال حرکتی و ضعیف شدن در یک یا هر دو پا
بی حس شدن و مومور شدن باسن یا ساق پا
انواع درمان دیسک کمر
بسته به نوع دیسک روش درمان متفاوت خواهد بود.به دو دسته درمان های طبی و درمان جراحی و انجام لیزردرمانی انجام می گیرد.
درمان طبی:
اولین وساده ترین راه درمان انواع کمردرد ها ازجمله دیسک کمرانجام درمان طبی و حمایتی می باشد.تجویز داروهای ضد درد و ضد التهاب استراحت در بستر وانجام کشش های کمری،انجام حرکات ورزشی و جلسات فیزیوتراپی جزء ساده ترین و کاربردی ترین روش های درمان دیسک کمر خفیف می باشد.
مقالات خواندنی:
جراحی دیسک کمر:
بیش از80درصد افراد مبتلا به دیسک با انجام درمان های طبی و لیزر درمانی بیماریشان بهبود خواهد یافت.اما بیمارانی که دچار دیسک کمر از نوع شدید شده اند.انجام عمل جراحی برای این افراد ضروری می باشد.که بسته به نظر پزشک این جراحی از نوع جراحی باز باشد یا بسته متفاوت است.
لیزر درمانی دیسک کمر
یکی از درمان های کم تهاجم برای درمان بیرون زدگی های دیسک می باشد که در پی آن اشعه لیزررا دراتاق عمل تحت کنترل دستگاه رادیولوژی وارد دیسک کمری می کنند و اشعه لیزر با ایجاد واکنش مولکولی سبب سفت شدن دیسک و کاهش ترک های وارد شده به آن می شود. به این نوع عمل جراحی ،جراحی بسته ستون فقرات نیزمی گویند.