راههای تشخیص و درمان کمردرد

راههای تشخیص و درمان کمردرد

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۸

فرد مبتلا به کمردرد ممکن است علائم خاصی از جمله بی حسی درناحیه پا و کمر و ...احساس کند که با مراجعه به پزشک متخصص میتوان به راحتی کمر درد را درمان کند.در این مقاله راههای تشخیص و درمان کمردرد شایع را توضیح داده ایم تا روش های درمان کمردرد را به شما گفته ایم و شما را به خواندن ادامه مطالب دعوت می کنم.

درمان کمردرد

درد در ناحیه کمر در قسمت پایین دنده و بالای باسن که می تواند حاد و یا مزمن باشد را کمردرد می نامند.
کمر درد یک درد رایج که حدود 80 درصد مردم هر از گاهی دچار این درد می شوند و معمولا مسئله نگران کننده ای نیست. و با مصرف دارو و اصلاح شیوه زندگی میتوان به این درد خاتمه داد.

علائم کمردرد

کمردرد ممکن است علت های مختلفی داشته باشد از جمله این علت ها میتوان به
فتق دیسک (درمان فتق دیسک کمر)
تنگی ستون فقرات در ناحیه کمر
آرتروز     

دردهای ناشی از عفونت یا التهاب وخیلی موارد دیگرکه ما در مقاله شایع ترین علل ایجاد کننده دردکمر به طور کامل به توضیح این علت های ایجاد کننده کمردرد پرداخته ایم.اما معمولا فردی که دچار کمردرد است علائمی از قبیل موارد زیر مشاهده خواهد کرد که علائم عبارتند از:

  •   درد های عضلانی 
  •   درد ضربان دار یا تیرکشنده
  •   انتشار درد به ناحیه پا و باسن
  •   محدودیت در حرکت دادن کمر و خم و راست شدن
  •   بی حسی و سوزن سوزن شدن درناحیه پا وکمر

 علائم-کمردرد

تشخیص کمردرد و درمان آن

اولین راه تشخیص کمردرد انجام معایناتی توسط پزشک متخصص می باشد این معاینات عبارتنداز:

  •     معاینه نواحی ستون فقرات خصوصا ناحیه خاجی کمر
  •     لمس ناحیه ای که دچار درد شده است.
  •     بررسی دامنه حرکتی ستون فقرات در جهات مختلف
  •     ارزیابی استخوان لگن جهت مشاهده درد و مشکل در این ناحیه
  •     ارزیابی قدرت ماهیچه های مچ پا و انگشتان پا
  •     انجام آزمون های رایج همانند بلند کردن مستقیم پا

پزشک پس از انجام آزمون ها ومعاینه های پزشکی جهت تکمیل کردن تشخیص نوع کمردرد، بیمار را به انجام آزمایشات تشخیصی هدایت می کند. از جمله آزمایشات تشخیصی دیسک کمر عبارتند از :

  •     انجام رادیوگرافی
  •     ام آر آی
  •     سی تی اسکن
  •     آزمایش خون
  •    انجام اسکن استخوان
  •    میلوگرافی

تشخیص کمر درد

درمان کمردرد و روش های آن

اغلب کمردرد معمولی با چند هفته درمان خانگی بهبود می یابد. داروهای ضد درد و استفاده از کمپرس گرم یا سرد ممکن است بسیار مفید باشند.اما اگر با انجام این کارها کمردردتان خوب نشود ،بسته به نوع کمر درد ، پزشک ممکن است موارد زیر توصیه کند:

تجویز دارو

معمولا اولین راه درمان این درد ها مصرف دارو می باشد.که این دارو ها معمولا داروهای ضد التهابی ومسکن های ضد درد می باشند. که حتما باید زیر نظر پزشک مصرف شود تا عوارضی ایجاد نگردد.

تسکین دهنده های موضعی درد

این تسکین دهنده ها شامل کرم ها و پماد هایی هستند که به ناحیه درد باید مالیده شوند.

 

داروهای ضد افسردگی

اگر در این مورد پزشک تشخیص دهد که نوع کمردرد با منشا روحی است ممکن است برخی داروهای ضدافسردگی را نیز تجویز کند.

تزریق داروهای ضد درد و ضد التهاب

اگرمصرف دارو واستعمال پماد و کرم نتیجه بخش نباشد و درد را تسکین ندهد .در این حالت ممکن است پزشک داروی ضد التهاب را در ناحیه اطراف نخاع تزریق کند.

مقالات خواندنی:

جراحی بیرون زدگی دیسک کمر

 

فیزیوتراپی

یکی از بهترین راههای درمان کمردرد انجام فیزیوتراپی و برای کاهش درد می باشد.
در این روش فیزیوتراپیست تمریناتی را به شما آموزش می دهد که این حرکات سبب افزایش انعطاف پذیری و تقویت عضلات خواهد شد. استفاده منظم از این تکنیک ها می تواند به جلوگیری از بازگشت درد نیز کمک کند.

فیزیوتراپی برای درمان کمر درد 

انجام حرکات ورزش کششی

انجام حرکات هوازی با شدت کم همچون پیاده روی،راه رفتن در آب ، کمک بسیاری به تقویت و استقامت کمر خواهد کرد. و عملکرد عضلات را بهبود می بخشد.

انجام عمل جراحی

آخرین راه درمان برای کمردرد انجام عمل جراحی می باشد.عمل زمانی انجام می شود که معمولا فرد به هیچ کدام از روش های بالا پاسخ مثبتی نداده ونیاز به انجام عمل جراحی خواهد داشت.انجام عمل جراحی همچنین برای کسانی که مبتلا به دیسک کمر حاد و تنگی کانال نخاعی هستند نیز توصیه می شود.

انواع جراحی کمر برای درمان کمر درد

جراحی میکروسکوپی

در این روش برش ایجاد شده در کمربسیار ریز بوده در حدی که میله ی میکروسکوپ را پزشک وارد کمر می کند و بوسیله ی آن دیسک را خارج می کند.این روش به علت کوچک بودن برش به ریشه های عصبی آسیب وارد نمی شود.و زخم زودتربهبود می یابد.این روش بسیار با کیفیت و مفید است.و معمولا پزشکان از همین روش استفاده می کنند.

عمل بسته دیسک

سوزن بسیار ظریف مخصوصی که دکمپرسور نام دارد را وارد دیسک می کنند و با کمک یک میکروموتور دیسک خرد شده را توسط لوله مخصضوص به بیرون هدایت می شود.

نوع دیگر جراحی بسته ی کمر با استفاده از دستگاه نوکلئوتومی است که یک لوله ی باریک دارد.این لوله را در ناحیه ی وسطی دیسک وارد می کندد و با استفاده از فشارآب دیسک را خرد کرده و بیرون می آورند.

روش بعدی لیزر است که بدون بریدن قسمتی از کمر توسط سوزن مخصوص دیسک را میسوزانند وتا حد زیادی کوچک می کنند.

روش های بسته ی بالا تنها در صورتی قابل استفاده است که دیسک پارگی نداشته باشد و بسیار کوچ باشد زیرا اگر دیسک دارای پارگی باشد و بزرگ باسشد این روش ها مفید نیست و تاثیری ندارد.

جراحی آندسکوپی کمر

این روش هم نیز با استفاده از لوله ی آندسکوپ انجام می شود به این صورت که در راستای کمر برش کوچکی ایجاد میکنند و لوله ی مخصوص آندسکوپ را وارد کمر کرده عضلات دیسک را کنار میزنند و دیسک را خارج می کنند.

جراحی آندسکوپ یک ایراد اساسی دارد و این است که به علت دید کم پزشک به قسمت داخلی کمر امکان دارد که به صورت کامل دیسک خارج نشود و دوباره بعد از مدتی دیسک عود کند.و بیمار را با مشکلات شدیدتری مواجه کند.

عمل لامینکتومی

این جراحی از روش های دیگر سخت تر است با بیهوشی بیمار یا بی حسی انجام  میشود.برش کوچکی در قسمت پشت کمر ایجاد می کنند قسمتی از زوائد خلفی را برداشته این کار باعث میشود ریشه عصبی دیده شود و بعد از کنار زدن ریشه ی عصبی دیسک مشکل داررا خارج می کنند.این کار باعث می شود ریشه ی عصبی آزاد شود سپس محل برش لایه لایه دوخته می شود.

جراحی دیسک کمر برای درمان آن

فرق جراحی سنتی و کم تهاجم ستون فقرات در چیست؟

در روش سنتی تمام ناحیه ی ستون فقرات باز میشود اما در جراحی کم تهاجم فقط ناحیه ای که مشکل داد باز می شود.همین امر موجب میشود فرد زودتر به بهبودی برسد.اما برای اینکه جراحی کم تهاجم بدرستی انجام شود قبل از جراحی تست های بیشتری مثل سی تی اسکن و ام آر آی وهمچنین تصاویر سه بعدی از بیمار گرفته میشود.

در جراحی باز خونریزی بیشتر بوده و نیاز است مدت زمان بیشتری در بیمارستان بستری شود.همچنین خطر عفونت کردن زخم نیز بیشتر است.اما در جراحی کم تهاجمی به دلیل کوچک بودن زخم بیمار زودتر مرخص می شود و امکان عفوت زخمش کمتر است زخم زودتر بهبود می یابد و فرد زودتر می تواند به زندگی عادی خود برگردد.

به همین دلیل جراحی کم تهاجمی مزایای بیشتری دارد و ریسکش کمتر است. با پیشرفت علم و تکنولوژی این روش بسیار مرسوم شده و اکثر پزشکان سعی می کنند از همین روش استفاده کنند.


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×