شانت گذاری مغزی در بیماری هیدروسفالی

شانت گذاری مغزی در بیماری هیدروسفالی

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۱۶ مرداد ۱۳۹۸

یکی از روش های درمان بیماری هیدروسفالی انجام شانت گذاری مغزی می باشد که بوسیله آن میتوان مایع تجمع یافته مغزی و نخاعی را از مغز خارج کرده . این جراحی توسط متخصص مغز و اعصاب انجام می گیرد.

شانت چیست؟

شانت، لوله ای نازک و انعطاف پذیر به همراه یک دریچه در مغز می باشد که جهت خروج مایع مغزی و نخاعی اضافی از مغز بکار می رود.

کاربرد شانت گذاری

هیدروسفالی که یکی از شایعترین مشکلات مغزی در حیطه بیماریهای جراحی اعصاب است این معضل که سبب افزایش مایع مغزی نخاعی درون مغز می‌گردد و درمان آن در قطعی‌ترین شرایط شانت گذاری است که ما حصل آن سبب نرمال شدن فشار درون جمجمه می باشد. اگر مشکلی ایجاد نگردد معمولا شانت تا آخر عمر باقی می ماند.

نحوه جراحی شانت مغزی

در بیماری هیدروسفالی که در اثر ازیاد مایع مغزی و نخاعی در ناحیه سرایجاد می گردد.با قرار دادن یک سوپاپ یا لوله یک طرفه در خارج از جمجمه و زیر پوست، سبب تخلیه شدن مایع csf از مغز و انتقال آن به دیگر نقاط بدن خواهد شد. معمولا این افراد برای درمان بیماری خود تا آخرعمر شانت در مغزشان باقی می مانند. گاهی نیز ممکن است برای کاهش فشار داخل جمجمه در اثر بیماری هیدروسفالی، گاهی بجای شانت مغزی، یک لوله یک طرفه در ناحیه کمر قرار داده و بدین وسیله سبب خارج کردن مایع مغزی و نخاعی از مغز و انتقال آن به حفره صفاقی در ناحیه شکم می شود.

شانت گذاری

شانت از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟

هر شانتی ازسه قسمت تشکیل شده است.

1-لوله کوچک که بوسیله آن مایع مغزی نخاعی از مغز خارج می شود.که این لوله را سوند بطنی می نامند.
2-دریچه ای که داخل آن مخزنی وجود دارد این دریچه به سوند بطنی وصل و انتهاش به قسمت سوم شانت وصل می گردد.
3-قسمت سوم سوند صفاقی است که لوله نازک و طویلی می باشد.

آیا ممکن است شانت گذاری برای کودکان مشکلی بوجود بیاورد؟

شانت معمولا تا آخر عمر کودک باقی می ماند و برداشته نمی شود و به همین جهت شانت به راحتی خراب نمی شود. آن در برابر تکانها و ضربات و پریدن های یک کودک پرتحرک که مدام بالا و پایین می پرد ،‌غلت می زند و روی سرش می ایستد مقاوم است. به عبارت دیگر،‌ کودکان مبتلا به هیدروسفالی که عمل شانت گذاری را انجام داده اند قادرند زندگی عادی با شنت داشته باشند. اما بزرگسالان از انجام ورزشهای خشن و سختی مثل راگبی،‌ یا هاگی روی یخ ممنوع می باشند.

شانت گذاری

آیا با قردادن شانت سر به اندازه طبیعی باز می گردد؟

این موضوع بستگی زیادی به متخصص جراح مغز و اعصاب و اینکه شنت را بخوبی کار گذاشته باشد، دارد. با خروج مایع، بیماری هیدروسفالی درمان می شود و کودک با بزرگ شدن و رشد بدن با اندازه سر هماهنگ می گردد.

پس از عمل شنت گذاری چه مراقبت هایی باید انجام گیرد؟

همان طور که اشاره شد هدف از انجام شنت گذاری خروج مایع مغزی و نخاعی می باشد. پس تمام مراقبت ها باید در جهت تخلیه مناسب شنت انجام گیرد. از جمله مراقبت ها میتوان به:

مقالات خواندنی:

جراحی بیرون زدگی دیسک کمر

از همان ساعت ابتدایی پس از عمل سر را در جهت قسمتی که عمل نشده است قراردهید. تا 24ساعت پس از عمل برای جلوگیری از فشاربر دریچه شنت به پهلوی سالم خود قرار بگیرید. رژیم غذایی این افراد باید از غذاهایی با فیبر بالا استفاده شود تا از فشار ناشی به روده ها وایجاد یبوست جلوگیری گردد. از خوابیدن بر روی محل شانت گذاری به مدت طولانی خودداری کنید. روزانه پانسمان را به طور مرتب عوض کنید و محل زخم را خشک نگه دارید.

شانت گذاری

آیا شانت گذاری عوارضی هم دارد؟

  • اگر شنت گذاری به خوبی کارگزای نشود ممکن است عوارضی از قبیل:
    عفونت در محل زخم
  • تب و افزایش درجه حرارت
  • ایجاد قرمزی در محل شنت گذاری

مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×