راههای درمان، علائم و تشخیص تومور در مغزبیماری های مغزی

راههای درمان، علائم و تشخیص تومور در مغز

تومور مغزی چیست؟

تومور مغزی به رشد غیرطبیعی سلول های مغز می گویند. این تومورها ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشند.

تومورهای مغزی چگونه تشکیل می شوند؟

تومور مغزی ممکن است بواسطه یک خطا که در تقسیم سلولی در هر زمانی رخ دهد، ایجاد گردد. در واقعه میتوان گفت تومور مغزی یک رویداد تصادفی می باشد. اما مواردی همچون عوامل ژنتیکی، قرارگرفتن در معرض تشعشع و سموم محیطی، استعمال دخانیات هستند که احتمال ابتلا به تومورهای مغزی را در فرد افزایش می دهد.

تومور مغزی

تقسیم بندی تومورهای مغزی

تومورهای مغزی معمولا براساس ویژگی های سلولی تومور، میزان تهاجمی بودن تومور، منشا تومور تقسیم بندی می شوند. براساس ویژگی های سلولی تومور: که به تومورهای خوش خیم و بدخیم تقسیم بندی میشوند. 

میزان تهاجمی بودن تومور: امروزه سازمان جهانی بهداشت، تومورهای مغزی را بر اساس میزان تهاجمی بودن به 4 گروه تقسیم کرده اند. خوش خیم ترین آن ها گرید I و بدخیم ترین آن ها گرید IV می باشند.
منشا تومور: اگر تومور از خود بافت مغز تشکیل شده باشد این تومور را تومور مغزی اولیه، اگر تومور از محل دیگری انتشار یابد متاستاک می گویند.

تومورهای اولیه مغز

این تومورها از بافت نورواپیتلیال ریشه گرفته و معمولا در حفره خلفی در کودکان، درد و سوم قدامی از نیمکره مغزی در بزرگسالان ایجاد می گردد. از جمله شایع ترین تومورهای این نوع میتوان به نوروم آکوستیک، استروسیتوما، تومور متاستاز مغزی، کارسینوما، تومور های مغزی کودکان، مننژبوم، گلیوبلاستوما، تومور های امبریونال، گلیوما، مدولوبلاستوما، منینگیوما و تومورهای هیپوفیز اشاره کرد.

تومورهای مغزی ثانویه

این تومورها همان تومورهای متاستاتیک هستند که از دیگر نقاط بدن به مغز انتشار می یابد. این بدین معناست که سلول‌های سرطانی از تومور اولیه‌ای که منشأ آن، یک تومور در ارگانی دیگر در بدن است به بیرون نفوذ کرده و سپس وارد سیستم لنفاوی و رگ‌های خونی می‌شوند. این سلول‌ها، سپس از طریق سیستم گردش خون به جریان افتاده و در مغز جایگیر می شوند. این نوع تومورها معمولا شایع تر از تومورهای اولیه هستند. از جمله شایع ترین تومورهای متاستاتیک میتوان به سرطان متاستاتیک مغزی که از سرطان ریه، سرطان پستان، سرطان کلیه، سرطان پوست به مغز انتقال می یابد اشاره کرد.

تومور مغزی

علائم تومورهای مغزی

علائم تومورها بسیار شایع هستند و بسته به نوع تومور و محل قرارگیری تومور این علائم متفاوت خواهد بود. برخی از این علائم عبارتند از:

  • سردرد(این سردرد ها معمولا ناگهانی و اتفاقی ایجاد می شوند)
  • تشنج
  • اختلال دربینایی و تکلم
  • تهوع و استفراغ
  • اختلالات حرکتی
  • ضعف و شل شدن عضلات

تشخیص تومورهای مغزی

تشخیص تومورمغزی معمولا ابتدا بوسیله معاینه عصبی انجام میگیرد. پس از آن انجام آزمایشات تصویربرداری به تشخیص این تومور کمک بسیاری می کند. آزمایشاتی از قبیل:

  • ام آر آی
  • سی تی اسکن
  • پرتونگاری کامپیوتری
  • توموگرافی انتشار پوزیترون
  • انجام آزمایش خون
  • نمونه برداری از بافت غیرعادی مشاهده شده در سی تی اسکن

مقالات خواندنی:

جراحی بیرون زدگی دیسک کمر

جراحی آندوسکوپی

روش های درمان تومورهای مغزی

جراحی:

معمولا اولین راه برای درمان تومور، انجام عمل جراحی تومورهای مغزی می باشد.بسته به نوع تومور، روش های جراحی معمولا به صورت غیر تهاجمی و به طور دقیق انجام می گیرد.

شیمی درمانی:

این روش معمولا در کنار تکمیل کردن دیگر روش ها انجام می گیرد. از این روش میتوان همراه با جراحی یا پرتو درمانی بکار گرفت.

پرتو درمانی:

از این روش جهت از بین بردن سلول های تومورمغزی و کاهش علائم ناشی از یک تومور به کار می رود.

درمان هدفمند:

در این روش با استفاده ازداروهایی، سلول های سرطانی را هدف قرار داده و رشد تومور مغزی را با اختلال مواجه می کند.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس