روش درمان اسکولیوز
افراد پس از تشخیص ابتلا به اسکولیوز، با همکاری پزشک خود بهترین روش برای درمان انحنا و خمیدگی ستون فقرات را تعیین می کنند.
نحوه مدیریت بیماری بستگی به سن، نوع اسکولیوز، اندازه گیری منحنی پشت و شکل ظاهری آن دارد. در کودکان، پزشک میزان احتمالی رشد بیمار را باید در نظر بگیرد.
وی همچنین علائمی را که ممکن است ناشی از انحنای شدید باشد، مانند درد، محدودیت در عملکرد بدن و مشکلات تنفسی را در نظر می گیرد. درمان اسکولیوز در یکی از این سه دسته قرار می گیرد:
- مراقبت
- روش های غیر جراحی مانند پشت بند
- عمل جراحی
مراقبت
منحنی های خفیف، مانند نوع موجود در 90٪ موارد اسکولیوز، معمولاً نیازی به درمان ندارند.
اگر فرزند شما به این بیماری مبتلا باشد، پزشک ممکن است روش مراقبت و انتظار را توصیه کند. بعضی از بچه ها به اسکولیوز "ایدیوپاتیک" دچار می شوند، به این معنی که پزشکان نمی دانند که چه چیزی باعث آن شده است. این اتفاق معمولاً در اواسط سالهای رشد، در سنین 10 تا 18 سالگی رخ می دهد.
پزشکان کودکانی را که ستون فقرات آنها با زاویه کمتر از 20 درجه انحنا داشته باشد کنترل می کنند.
با تغییر بدن کودک در دوران بلوغ، انحنا ممکن است یکسان بماند و یا بدتر شود.
پشت بند
اگر میزان منحنی فرزند شما بین 20 تا 40 درجه باشد، پزشک ممکن است توصیه کند که از یک پشت بند استفاده کند تا از رشد آن جلوگیری کند؛ اما این پشت بند نمی تواند منحنی را اصلاح یا رفع کند.
پشت بند ممکن است از پلاستیک سخت ساخته شود. این پشت بند ها می توانند سفت و سخت یا الاستیک باشند و به راحتی حرکت کنند. نوع مورد نیاز کودک شما به این بستگی دارد که انحنای ستون فقرات وی در چه وضعیتی قرار دارد و در کجا واقع شده است. ممکن است نیاز باشد روزانه بین 16 تا 23 ساعت پشت بند را بپوشد تا اینکه رشد خود را تمام کند. هدف این است که منحنی را کنترل کرد بنابراین نیازی به جراحی نخواهد بود.
عمل جراحی
هنگامی که انحنا بین 45 تا 50 درجه باشد، معمولاً انتظار می رود که با گذشت زمان بدتر شود و حتی ممکن است بر نحوه عملکرد ریه ها نیز تأثیر بگذارد. در مواردی از این دست، پزشک ممکن است عمل جراحی فیوژن ستون فقرات را توصیه کند که ثابت شده است افزایش انحنا را متوقف می کند.
در طی این عمل، استخوانهای کوچک ستون فقرات که خمیده می شوند، جوش داده می شوند. با گذشت زمان و بهبود پشت کودک، این مهره ها یک استخوان مستقیم تشکیل می دهند. از آنجا که رشد در این ناحیه از ستون فقرات متوقف شده است، انحنا دیگر نباید تغییر کند.
این عمل به پیوند استخوان نیاز دارد و به مدت 4 تا 8 ساعت طول می کشد. کودک می تواند حدود دو تا چهار هفته بعد از عمل مجدداً به مدرسه برگردد.
درمان اسکولیوز دژنراتیو
اگر فردی بالغ و مبتلا به اسکولیوز دژنراتیو هستید، پزشک ممکن است برای تقویت قدرت تان، فیزیوتراپی، حرکات کششی و انجام تمرینات خاصی را توصیه کند. داروهای بدون نسخه و استفاده از پشت بند برای مدت زمان کوتاه ممکن است به تسکین درد شما کمک کند. اگر درد در پاها شما را آزار دهند، تزریق اپیدورال یا مسدود کننده های عصبی می تواند تسکین موقتی فراهم کند.
ممکن است در اثر درد در ناحیه کمر یا پاها به علت اسکولیوز دژنراتیو دچار معلولیت شوید. این موضوع می تواند کیفیت زندگی شما را کاهش دهد. اگر درمان های غیر جراحی به شما کمکی نکرده اند، ممکن است زمان عمل جراحی فرا رسیده باشد.
جراحی می تواند تعادل ستون فقرات را بهبود بخشد و فشار عصبی روی ستون فقرات را تسکین دهد، این عمل به کاهش درد کمک می کند. ممکن است استخوانهای ستون فقرات شما برای اصلاح بالانس آن جوش داد شوند.
پس از عمل جراحی ستون فقرات، به زمان زیادی برای بهبودی نیاز خواهید داشت، تعداد زیادی ویزیت به منظور پیگیری با پزشک و انجام فیزیوتراپی از دیگر اقدامات لازم هستند. قبل از عمل، با خانواده و دوستان خود در مورد حمایتی که برای بهبود به آن نیاز دارید صحبت کنید. برخی از افراد تصمیم می گیرند که پس از عمل مدتی در خانه سالمندان یا مراکز توانبخشی مستقر شوند.
آیا سایر روش های درمانی نیز نتیجه بخش هستند؟
ممکن است برای بهبود اسکولیوز، درمان کایروپراکتیک، مکمل های غذایی یا تحریک الکتریکی را نیز در نظر داشته باشید؛ اما بدانید که هیچکدام از اینها ثابت نشده است که می توانند تغییرات در انحنای ستون فقرات را متوقف کنند.
در حالی که ورزش تأثیر مستقیمی بر اسکولیوز ندارد، مهم است که در همه سنین سلامت خود را حفظ کنید و وزن مناسبی داشته باشید. فعالیت هایی مانند دویدن، پیاده روی و فوتبال می تواند به تقویت استخوان های شما کمک کند. این امر به ویژه از این نظر مهم است که اگر با افزایش سن مجبور به مقابله با اسکولیوز شوید، تقویت بدنی به کمک تان می آید.