چه ورزش هایی بعدازجراحی دیسک کمر نباید انجام داد؟
در تحقیقات نشان داده که ورزش کردن بعد از عمل جراحی دیسک کمر میتواند عضلات کمر را تقویت کرده و باعث حفظ مهرهها و ستون فقرات میشود. اما نکنه مهم این است که بعضی از ورزش ها بدون مشورت با پزشک میتواند عواقب جبران ناپذیری را برای دیسک کمر بوجود آوردند، که ما در این مقاله قصد داریم تمرینات و ورزش هایی آسیب پذیر به به کمر و ستون فقرات بعد ازعمل جراحی را شناخته و نرمشهای را که انجام دادن آنها بعدا از جراحی دیسک کمر و سپری کردن دوران نقاهت برای سلامت بدن و کمرتان مفید است را معرفی کنیم.
ورزش های مضر بعداز جراحی دیسک کمر
بطوری کلی با کاهش سن افراد مبتلا به دیسک کمر و شیوع بیش از حد آن در جوانان، ما به معرفی ورزش هایی که برای مبتلایان ضرر دارد، می پردازیم.
دیسک کمر یا «هرنی دیسک» که اصولاً به نام فتق دیسک کمر نامیده میشود، به بیرون زدگی یا پارگی صفحهی بین مهرهای در ستون فقرات است. با فشار آوردن زیاد به کمر این صفحه، پاره شده یا بیرون میزند، و ایتن عمل باعث میشود به اعصاب ستون فقرات فشار وارد شده و درد بسیار زیادی در ناحیه کمر و ستون فقرات ایجاد کند.معمولاً درد دیسک کمر در قسمت پایین کمر است، اما امکان دارد که شما این درد را در بالای کمر، گردن و یا در پاهاینان نیز احساس کنید.
اصولا با مراقبت های ویژه و توانبخشی تدریجی کمر، به راحتی و هرچه سریعتر به حالت گذشته برخواهید گشت و میتوانید به فعالیت های روزمره خود ادامه دهید. وقتی خندیدن و حتی سرفه کردن موجب درد در ناحیه کمر میشود، تصور انجام ورزش هم وحشتناک است. راه رفتن آرام و انجام آب درمانی و شنا و یا حتی ورزشهای سبک نیز مطمنا میتوانند به ریکاوری بدن شما کمک کند.
ورزش های ممنوعه برای دیسک کمر
-حرکت پرس پا با دستگاه
تمرین حرکت پرس پا در بدنسازی، بسیار برای دیسک کمر خطرناک است و موجب بیرون زدگی دیسک یا همان فتق دیسک کمر میشود در این تمرین به دستگاه وزنههایی متصل شده که ورزشکار، به حالت دراز کش، به وزنههای انتخابی به جهت بالا یا به جهت بیرون فشار وارد میکند.
-حرکت کشش پای صاف یا عضله همسترینگ
در این تمرین پاها مستقیم کشیده میشود که نسبت به تمریناتی که پاهای شما خمیده هستند، فشار زیادی به دیسک کمر و ستون فقرات وارد می کند. قابل ذکر است بعد از جراحی دیسک کمر تا زمانی که عضلات و ماهیچه های پشت و کمرتان تقویت نشدهاند، به هیچ عنوان از این تمرین دراز کش با پاها صاف استفاده نکنید.
-حرکت چرخشی به طرفین
درد دیسک کمر یا همان فتق دیسک اصولاً در پایین کمر و یا در قسمت پایینی ستون فقرات درست بالای لگن رخ میدهد. پس در نتیجه تمرینات چرخشی به طرفین نه تنها درد دیسک شما را تشدید میکنند بلکه میتواند باعث بیرون زدگی و یا بروز فتق دیسک شود. از تمریناتی که لازم است بدن و ستون فقرات در آنها بیش از حد معقول بچرخد(حرکات شکم با توپ طبی-کتل بل و یا تعدادی از حرکات یوگا که میتواند برای دیسک کمر مضر باشد، بپرهیزید
-تمرین با وزنه و بلند کردن آن
تمرن بلند کردن وزنه (هالتر) و خم شدن برای برداشتن و سپس برگرداندن آن به جای خود به ستون فقرات به کمر شوک وارد میکند. بخصوص وزنه زدن بصورت درازکش هم میتواند درد را تشدیدکند. حتما در حرکات بدنسازی قبل از انجام آن، فرم درست تمرین را یاد بگیرید و از حرکات آرام و کنترل در تمرین استفاده کنید. که فشار بین ستون فقرات تقسیم شود و باعث ایجاد درد در ناحیه کمر و ستون فقرات نشود
- ددلیفت یا لیفت كُشنده
یکی از رایجترین مشکلات این تمرین اینست که هنگام خم شدن به جلو یا بلند کردن یک وزنه سنگین ، اجازه دهید پایین کمرتان، به بیرون انحنا پیدا کند. تمرین ددلیفت نیاز به یک مکانیسم درست و کامل دارد، که حتی با درست انجام دادن این حرکت، باز هم فشار زیادی به دیسک کمر وارد خواهد شد.
-تمرین صبح به خیر هالتر
در این تمرین حتی اگر توسط کسی انجام شود که دیسک کمر و یا فتق دیسک کمر ندارد هم میتواند مشکلساز باشد.
در این تمرین وزنه ها روی شانه قرار گرفته و باسن به جلو خم شده و سینهتان را به سمت زمین اجازه دهید پرت شود و همزمان پاها و ستون فقرات خود را صاف کنید. این تمرین بسیار خطرناک و دردسرساز بوده چون فشار فراوانی به پایین کمر و لگن وارد میکند.
-تمرین حرکت دستگاه داخل ران (Hip Abductor)
با انجام این تمرین ،زمان فشردن وزنهها به هم یا دور کردنشان از هم، به ستون فقرات و کمر شما فشار وارد کرده و باعث تشدید درد در ناحیه کمرتان میشود.
-تمیرن ساق پا ایستاده با دستگاه
این تمرین بیشتر تمرین عضلات ساق است، اما در هنگام این تمرین وزنی که روی شانههایتان میافتد، باعث فشار فراوان بر ستون فقرات و دیسک کمرتان میشود.
- ورزش دویدن
ستون فقرات و دیسکهای شما، جذب فشارهایی هستند که شما در حال انجام تمرین به کمرتان وارد میکنید. در حالت دویدن وقتی شما وقتی شما ، به صورت مداوم ضربه به کمرتان وارد میکنید، ستون فقرات و دیسک کمر شما فشار زیادی را تحمل میکند و این عمل باعث تشدید درد دیسک کمر شما میشود
در واقع دویدن، اصولاً موجب فتق دیسک کمر یا بیرون زدگی دیسک نمیشود اما اگر ورزشکار دونده از قبل دیسک داشته باشد میتواند آن را تشدید و بدتر کرده و باعث ایجاد سایر دردهای سمپاتیک پایین کمر شود.
ورزش های مناسب بعداز عمل دیسک کمر
بعداز جراحی دیسک کمر، عضلات و ماهیچه ها ی شما 30 درصد از قدرت خود را از دست میدهد که به همین دلیل بعداز گذراندن دوره نقاهت باید با انجام دادن ورزش ماهیچه های قسمت ناحیه کمر و عضلات ستون فقرات را تقویت کنید
ورزش آب درمانی
خیلی از پزشکان آب درمانی را برای عارضه دیسک کمر و بهبود آن به بیماران خود توصیه میکنند، در هنگام آب درمانی بدن شما به حالت شناور درآمده و سنگینی بدن از روی اندام ها و ستون فقرات برداشته شده و به راحتی میتوانید تمرینات خود را انجام دهید.
-ورزش پیاده روی
پیاده روی نیز برای تقویت عضلات کمر مناسب بوده و طی چند روز به تدریج زمان پیاده روی خود را بیشتر کنید. در ضمن به هیچ عنوان روی سطح شیب دار تند راه نروید!
-تمرین حرکات کششی
در صورتی که دچار دیسک کمر یا بیرون زدگی دیسک بوده و آن را عمل کرده اید میتوانید با انجام یکسری حرکات کششی و نرمشی به تقویت و سلامت عضلات خود بیافزاید که این کار عضلات فیله کمر شمار تقویت کرده و میتواند باعث محافظت از ستون فقرات شود.