علت کمردرد در زنان
در واقع درد کمر یا درد مزمن در زنان و آقایان باهم یکسان نیست. در زنان این درصد درجه بندیهای مختلفی دارد و اینکه درصد آسیب دیدگی زنان نسبت به آقایان و دچار شدن به درد کمر بیشتر است.
کمردرد حاد یا کوتاه مدت : اصولا کمردرد حاد از چندر روز تا چندین هفته به طول می انجامد و بیشتر مواقعه این کمردرد به خودی خود برطرف و مداوا میشود.
کمردرد مزمن: این کمردرد بیش از 3 ماه طول کشیده و اغلب درناک تر و شدیدترهم میشود و اصولا بر اثر عوامل هورمونی و یا بارداری در زمان توجیه میشود.
دلایل کمردرد در زنان به دوست صورت تقسیم بندی میشود
درد رادیکولار:
یک از دلایل کمردرد در زنان درد رادیکولار میباشد. علت این درد ملتهب شدن ریشه عصب نخاحی بوده و الگوی ریشه عصبی را دنبال میکند این نوع درد باعث بی حسی و ضعف بوده و شما احساس سوزش و احساس گزگز یا تیزی(تیرکشنده) در ناحیه آسیب دیده دارید.
درد مکانیکی:
یکی دیگر از شایع ترین دلایل کمردرد در زنان درد مکانیکی است. علت این درد ناشی از فعالیتهای زیاد روزمره ( ایستادن، نشستن، خم شدن ) میباشد که مفاصل و رباطه ها و عضلات و استخوان های شما را درگیر کرده و باعث درد در قسمت باسن و پایین کمر و بالای پاها میشود.
عوامل داخلی بروز کمردرد در زنان:
1-عفونت در ستون فقرات
2-پاره شدن عضلات و یا رباطه ها
3-بیرون زدن دیسک یا فتق دیسک
4-رگ به رگ شدن ناحیه آسیب دیده
5-داشتن توده ی غیرطبیعی یا تومور
6-تنگی کانال نخاحی و مشکلات مفصلی
7-تنش یا اسپاسم عضلانی در ناحیه کمر و ستون فقرات
8-بیماریهای مانند: اسپوندیلیت-شکستگی فشاری-آرتروز یا استئوآرتریت
9-اضافه وزن و چاقی ( که باعث فشار بر ستون فقرات و دیسک ها میشود )
10-ساییده شدن مهره ها یا تحلیل رفتن ( به علت اثرات ناشی از پیری و یا فشار نامعقول به عضلات و راباط ها ایجاد میشود)
11-ایستادن و یا نشتن بیش از حد و بلند کردن مکرر اجسام سنگین( قرار گرفتن در معرض لرزش شدید در زمان طولانی
دلایل کمردرد در زنان را بر اثر عوامل محیطی را میتوان شامل :
پوشیدن کفش های پاشنه بلند:
در واقع یکی از دلایل محیطی موثر در کمردرد زنان را میتوان پوشیدن کفش ها پاشنه بلند دانست که مرکز ثقل بدن را جابجا و بدن شما به سمت جلو بماند و در راه رفتن فشار بیشتری در کف پاها احساس کنید که این امر باعث میشود که ساق پایتان کاملاٌکشیده نشود و علت ایجاد درد شود.
تاثیر رژیم غذایی ناسالم در کمردرد :
در تحقیقات نشان داده که 31 درصد از زنانی که از درد کمر رنج میبرند، شکایتی از درد دستگاه گوارشی نیز داشته اند. غذاهای پرچرب و قند فراوان باعث التهاب در بدن میشود که یکی از دلایل کمردرد نیز مربوط به التهاب است. در صورت امکان از رژیم غذایی سالم استفاده کنید و در وعده های غذایی روزانه خود حتما از پروتئین ها و فیبرها و سبزیجات و میوه ها برای استحکام عضلات و استخوان ها استفاده کنید.
بی تحرکی و ورزش نکردن:
با ورزش کردن شما میتوانید یک هسته قوی برای مقابله بدن با کمر درد داشته باشید. در واقع اگر بی تحرک باشید و عضلات بدن شما سست و ضعیف باشد. ماهیچه ها و عضلات کمر شما باید بیشتر کار کند، که این امر بتدریج باعث سائیده شدن مهره ها و منجر به کمردرد میشود. حتما روزانه از چندین حرکتات ورزشی یوگا و یا نرمشهای ساده برای بی تحرکی ستون فقرات استفاده کنید که ماهیچه های راست کننده ستون فقرات و مهره هایتان را درگیر کرده و به بهبود وضعیت صحیح قرارگیری بدن کمک کند.
درمان دیسک کمر با ورزش شامل :
حرکت چرخش کمر به دوطرف - حرکت گربه و شتر - حرکت تیل وگ - حرکت درازکش رو آرنج ها - حرکت شیب لگن - کشیدن زانو به سمت قفسه سینه - حرکات کششی عضلات باسن - تمرینات عضلات پشت پا-کشش همسترینگ
پوشیدن لباس های نامناسب (شلوار تنگ)
یکی دیگر از دلایل کمردرد در زنان میتواند پوشیدن شلوارهای نامناسب و چسبان (شلوارجین چسبان) باشد که میتواند مشکلات زیادی را برای کمرتان در پی داشته باشد.
در تحقیقات ثابت شد که 73 درصد از زنانی که از کمردرد رنج میبرند به دلیل نوع لباس پوشیدنشان دچار کمردرد شدهاند. شلوار جین چسبان و استفاده از کیف بزرگ، از جمله دلایل اصلی کمر درد در زنان بوده است.
بارداری و بچه داری:
-اصولاً خانما در دوران بارداری ممکن است دچار درد پایین کمر شوند. این درد امکان دارد تا پا یا کف پا کشیده شود . خانم های باردار بعلت وزن اضافه و فشار بر ستون فقرات و عضلات کمر دچار این نوع دردها میشنود.
-وظایف مادری چندان راحت نیست. ودر هنگام نگهداری کودک کمر متحمل کارهای بیشتری شده و باعث کمردرد میشود .
بچهداری که بهمراه آن شستن ظرفها ، چیدن اسباببازیها و چه برای بلند کردن و گرفتن کودک میباشد فشار زیادی به ستون فقرات و کمرتان وارد میکند.
روشهای غیرجراحی برای دلایل کمردرد در زنان :
تحقیقات نشان داده که به طور کلی درمانهای خانگی زیر میتوانند به تسکین کمردرد کمک کنند:
-استراحت کامل و کوتاهمدت
مصرف داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک : مانند ایبوپروفن (موترین)، ناپروکسن سدیم (Aleve) یا استامینوفن (تایلنول).
یخ درمانی-(برای کاهش درد و ورم) یک کیسه پلاستیک را از یخ پر کنید و سپس حولهای به دور آن ببندید. سپس آن را برای حدود 20 دقیقه هر 2 تا 3 ساعت برای مدت 2 تا 3 روز اول روی قسمت دردناک قرار دهید.
گرما درمانی -حرارت (پس از 72 ساعت اول). پس از استفاده از حرارت مرطوب جهت بهبود حرکت و سفتی، عضلات بایستی به آرامی کشیده شوند.
-ایجاد تغییر در نحوه زندگی روزانه برای رفع کمردرد
حتما در صورت بروز کمردرد مزمن باید محدودیتهای خود را پذیرفته و از انجام حرکاتی که باعث ایجاد درد میشود جلوگیری کنید. در هنگام خرید به خود فشار وارد نکنید و یا در صورتی که در منزل هستید از کارهایی که باعث ایستادن طولانی مدت است بپرهیزید یکی از این کارها آشپزی طولانی مدت ( بعلت سرپا وایستادن طولانی مدت) است که باعث تشدید کمردرد میشود.
در واقع لیستی از کارهایی که در روز باعث کمردرد شما میشود تهیه کنید و در حدامکان از آن جلوگیری نمائید. این کار باعث کاهش کمردرد شده و بدتر شدن آن نیز جلوگیری می نمائید.
تحقیقات نشان داده که مصرف سیگار به دلیل داشتن نیکوتین باعث تشدید درد شده و روند بهبود را به تاخیر می اندازد.
-فیزیوتراپی
فیزیوتراپی جهت کاهش کمردرد در زنان در سه مرحله انجام میشود :
بخش اول- فاز حاد کمردرد:
در این فاز اولیه، هدف متخصص فیزیوتراپی و تیم درمان تشخیص، طراحی برنامه درمانی و اجرای این برنامه جهت کاهش کمردرد و عامل ایجاد التهاب میباشد. این برنامه شامل هر یک از موارد ذکر شده در بالا یا تمامی آنها و یا استفاده از سونوگرافی، تحریک الکتریکی یا تزریق تخصصی میباشد.
بخش دوم- فاز بهبودی:
در واقع بعدا از اینکه درد و التهاب تسکین پیدا کردند، تیم فیزیوتراپی به بازیابی عملکرد بدن بیمار میپردازد. طبق این برنامه بیمار با استفاده از تمارین ویژه که برای بهبود انعطافپذیری و قدرت انجام میشوند، به فعالیتهای روزانه خود باز میگردد.
بخش سوم- فاز حفظ سلامت جسمانی:
هدف این مرحله از برنامه درمانی عبارتست از : اطلاعرسانی در مورد روشهای جلوگیری از آسیبدیدگی بیشتر و همچنین کمک به بیمار برای دستیابی به سلامت جسمانی کافی برای افزایش قدرت و استقامت.
طب سوزنی، ماساژ، بیوفیدبک، لیزر درمانی، تحریک الکتریکی اعصاب و دیگر روشهای درمانی غیرجراحی نیز برای بهبود کمردرد مزمن مؤثر هستند. در مورد این نوع روشهای درمانی و تأثیر آنها بایستی با متخصص ستون فقرات مشورت شود.
چه زمان از جراحی برای درمان کمردرد استفاده میشود؟
چنانچه موارد زیر با عارضه ستون فقرات مرتبط باشند، جراحی گزینه مناسبی برای درمان دلایل کمردرد در زنان میباشد :
مشکلات مرتبط با روده یا مثانه که اخیراً ایجاد شدهاند یا در حال بدتر شدن هستند
ضعف در اندامهای بدن
مشکلات مرتبط با راه رفتن یا تعادل
علائم تشدید واکنش
چنانچه روشهای درمانی دیگر مؤثر نباشند و بوسیله تصویربرداری علت کمردرد مشخص شود میتوان از جراحی استفاده کرد. با توجه به این که امکان دارد پس از جراحی، کمردرد همچنان وجود داشته باشد پیش از جراحی حداقل با دو جراح مشورت کنید.
7 راه موثر برای جلوگیری از کمردرد در زنان؟
با رعایت موارد زیر میتوان از وقوع کمردرد پیشگیری کرد :
تمرین تکنیکهای صحیح بلند کردن اشیاء
رعایت وضعیت صحیح بدنی در حالتهای نشسته، ایستاده و در حالت خواب
ورزش منظم ( همراه با انجام حرکات کششی پیش از شروع تمرین)
اجتناب از مصرف سیگار
تناسب اندام و داشتن وزن ایدهآل
کاهش استرس و فشار روحی – استرس میتواند باعث ایجاد تنش عضلانی شود.