جمجمه اطفال
استخوان تشکیل دهنده جمجمه از یک واحد استخوان تشکیل نشده است. بلکه ازچندین استخوان مجزا ساخته شده است که توسط درز به هم متصل شده اند.بخاطروجود همین درزها،رشد مغز باعث رشد و بزرگ شدن استخوان جمجمه در تمام جهات می شود.جمجمه نوزاد تازه متولد شده تا سن دوسالگی ادامه دارد و دراین دوران به سرعت رشد خواهد کرد
به همین دلیل وقتی نوزادی به تازگی متولد میشود.از همان روزهای اول پس از تولد،پزشکان اطفال در نحوه قرارگیری سرنوزادان تاکید بسیاری دارند.واین توصیه را به والدین نوزاد می کنند که در فواصل زمانی کوتاه سر نوزاد را از یک پهلو به پهلوی دیگر بخوابانید.
بدشکلی جمجمه
جمجمه انسان دارای شکلی نسبتا کروی است که در سمت چپ و راست قرینه است و از نظر شکلی، پیشانی و پس سر از هم متمایز هستند. البته گاهی جمجمه شکلی غیرطبیعی دارد، به این معنا که در دو سمت قرینه نیست یا آن که نسبت پهنا به طول یا ارتفاع جمجمه به نحوی است که در نظر بیننده غیرطبیعی جلوه می کند
اختلالی که به موجب آن،پشت یاکنار سرنوازد صاف است ویا پهن و یا به صورت بیضی و باریک شده باشد را ارتوزی یا بدشکلی جمجمه می گویند.معمولا موی سرنوزاد دراین ناحیه ازسرکم است.
علت اصلی بدشکلی جمجمه
علت اصلی این بدشکلی ها،نرمی بیش از حد سر آن هاست،که همین نرمی سبب رشد سریع جمجمه خواهد شد. و همین نرمی استخوان سبب بروز مشکلاتی نیز می شود.که دراین حالت مستعدِ هر تغییر شکلی شدن را دارد.ازعواملی که میتواند سبب بدشکل شدن جمجمه نوزادان شود میتوان به توارث،فشارهای درون رحم به علت قرارگیری ناصحیح جنین،درشت بودن جنین
زایمان طبیعی:
عبور از کانال زایمان، شکل جمجمه نوزاد را به طور موقت گرد یا بیضوی میکند. این بدشکلی تا یک هفته برای نوزاد طبیعی است.اما اگر سرِ کودک دچار یک نقطه مسطحِ ماندگار در یک سمت یا پشتِ سر شود میتواند نشانه دهنده بدشکلی جمجمه باشد. این مشکل به اسم «سرِ مسطح» نیز شناخته میشود.
قرادادن نامتناسب نوزادان پس از تولد:
درصورتی که سرنوزاد تازه متولد شده دریک حالت قرارگیرد.وبه طور متناوب جهت سررا تغییر ندهند بدشکل شدن جمجمه ایجاد خواهدشد.
انواع بدشکلی جمجمه
بدشکلی پالژیوسفالی:
از شایع ترین بدشکلی های جمجمه محسوب می شود.که به دلیل قرارگرفتن نامتناسب جمجمه وفشارهای خارجی روی جمجمه ایجاد می شود.
بدشکلی برکیوسفالی:
در این نوع بدشکلی سرنوزاد بیش از حد پهن می شود.
بدشکلی اسکفوسفالی:
این نوع بدشکلی معمولا کمتر شایع است.در این نوع بدشکلی سرنوزاد باریک ،بلند وبیضی شکل می شود.
کرانیوسین استوز:
نوعی نقص مادرزادی که به بسته شدن زودهنگام مفصل فیبری درزهای جمجمه گفته می شود
مقالات خواندنی:
راههای درمان ارتوزی یا بدشکلی جمجمه
اولین قدم جهت درمان بدشکلی جمجمه تغییر وضیعت کودک در هنگام خواب می باشد.این روش تا سه ماهگی نوزاد ادامه میابد.اگر نامتقارن بودن جمجمه ،با روشهای تغییر وضعیت رفع نشود پس از آن به سراغ دیگرروش های درمانی خواهیم رفت.
قدم دوم تجویزکلاه اصلاحی یا ارتوزهای کرانیال است.این کلاه از جنس فوم و پلاستیک شفاف می باشد.که با اندازه و قالب سرنوزاد شما ساخته می شود.این کلاه مناسب نوزادان 3تا18ماهه می باشد که این کلاه با تغییرمسیر سرنوزاد باعث متناسب ومتقارن شدن شکل سرمی گردد.وبه تدریج شکل سرنوزادمبتلا به بدشکلی جمجمه را برطرف می کند.
آخرین قدم جهت درمان این بدشکلی انجام عمل جراحی است.که معمولا برای درمان عارضه کرانیوسین استوزکاربرد دارد