درمان قطعی تنگی کانال نخاعی انجام عمل جراحی است زیرا تنها به کمک این روش می توان فضای محدود شده عبور نخاع را باز کرد. تمامی روش های ارائه شده به منظور تسکین درد و کم کردن التهاب عصب ها تجویز می شود.
ستون فقرات به گونه ای تنظیم و ساخته شده است که ما به راحتی بتوانیم در جهات مختلف حرکت کنیم. حرکت و چرخش عضله گردن برعهده دیسک ها و رباط ها و فاست های بین مهره ای است و این سه عضو به گونه ای محکم به یکدیگر متصل شده اند که ما می توانیم به جلو و عقب و طرفین حرکت کنیم.
بین هر مهره ای که به یکدیگر متصل شده اند؛ یک سوراخ باریک قرار دارد که از داخل این مهره ها، ریشه های عصبی عبور می کند. در برخی افراد به دلیل فشار بیش از حد رباط، دیسک ها این سوراخ بین مهره ای تنگ تر شده و از حالت عادی خارج می شود؛ در نتیجه فضای برای ریشه های عصبی تنگی می شود که در این صورت گفته می شود عارضه تنگی کانال نخاعی گردن رخ داده است.
بیماری تنگی کانال نخاعی بیماری شایع در افراد مسن است و از آنجایی که علائم پر سر و صدایی ندارد طی سال ها و به تدریج اتفاق می افتد. این بیماری طیف های گسترده ای دارد و از تنگی خفیف تا تنگی های بسیار شدید متغیر است؛ از این رو روش های درمان تنگی کانال نخاعی در هر فردی متفاوت است که ما نیز در این مقاله به طور مفصل به بررسی راه های درمان قطعی تنگی کانال نخاعی پرداخته ایم.
جدیدترین مقالات:
درمان قطعی تنگی کانال نخاعی با درمان غیر جراحی
با اینکه درمان قطعی تنگی کانال نخاعی گردن، انجام عمل جراحی است اما تا زمانی که بیمار به علائمی حسی و عصبی شدید همچون فلج در اندام ها و اختلال در کنترل ادرار و مدفوع دچار نشود؛ جراحی تنگی کانال نخاعی صورت نمی گیرد. از این رو میتوان اینگونه گفت درمان قطعی تنگی کانال نخاعی به محل تنگی و شدت علائم و نشانه های بیمار بستگی دارد؛
جدیدترین مقالات:
برای درمان درست و مناسب شرایط بدنیتان حتما از یک جراح ستون فقرات با تجربه شهر خود کمک بگیرید. متخصص یا جراح ستون فقرات ابتدا توصیه های مراقبتی را برای شما ارئه می دهد و از شما می خواهد برای کم شدن دردتان از انجام این فعالیتها دوری کنید. داروهایی که برای درمان تنگی کانال نخاعی تجویز می شود شامل:
- داروهای مسکن و ضددرد
- داروهای ضد التهاب و غیر استروئیدی
- داروهای شل کننده عضلات
جدیدترین مقالات:
هستند. در صورتی که درد و علائم تنگی کانال نخاعی گردن شما با مصرف دارو تسکین نیابد؛ جراح ستون فقرات برای بهبودی سریعتر و بهتر، شما را به یک فیزیوتراپ ارجاع می دهد. از جمله کارهایی که یک فیزیوتراپ برای کم کردن درد و درمان قطعی تنگی کانال نخاعی گردن از نوع خفیف می دهد شامل:
- افزایش قدرت استقامت و مقاومت ستون فقرات
- افزایش انعطاف پذیری و پایداری ستون فقرات
- کم کردن درد و علائم تنگی کانال نخاعی با انجام تمرینات و حرکات ورزشی
- تزریق داروهای مسکن به ناحیه تنگی کانال نخاعی
از دیگر روش های غیرجراحی برای درمان قطعی تنگی کانال نخاعی شامل:
- مصرف داروهای مسکن بدون تجویز پزشک در هنگام بروز درد
- ثابت نگه داشتن گردن با استفاده از گردنبند طبی یا بریس طبی
- استراحت کردن یا دراز کشیدن در هنگام بروز درد
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
مقالات خواندنی:
درمان قطعی تنگی کانال نخاعی گردن با ورزش
علائم تنگی کانال نخاعی گردن با گذشت زمان تشدید می یابد از این رو تشخیص به موقع و درمان به موقع این عارضه تاثیر خوبی در بهبودی و درمان قطعی دارد. جراح ستون فقرات برای اینکه بتواند روش درمانی خوب و متناسب با شرایط بیمار ارائه دهد؛ ابتدا باید علت تنگی کانال نخاعی را بداند؛ عارضه تنگی کانال نخاعی گردن بیماری است که بیشتر به دلایلی همچون:
- خشک و فرسوده شدن دیسک های بین مهره ای گردن
- ضخیم شدن رباط ها و استخوان های ستون فقرات
- آرتروز ستون فقرات
- نقص مادرزادی در ستون فقرات
- باریک بودن کانال نخاعی به صورت مادرزادی
- بیرون زدگی یا فتق دیسک گردن
- تومور های موجود در نخاع یا ستون فقرات
جراح ستون فقرات با بررسی هر یک از این عوامل، بهترین و قطعی ترین راه درمان تنگی کانال نخاعی را ارائه می دهد. در میان انواع روشهای درمانی، ورزش درمانی یکی از روش های درمانی است که در کم کردن درد بسیار موثر است. در انجام حرکات ورزشی برای درمان تنگی کانال نخاعی باید به دقت انتخاب کنید تا گردن دردتان بدتر نشود. از جمله حرکات ورزشی برای درمان تنگی کانال نخاعی پیشنهاد می شود. شامل:
- انقباض عضلات چانه در حالت دراز کشیده
- نگه داشتن سر در موقعیت خنثی و در دو حالت دراز کشیده و نشسته
- منقبض کردن عضلات گردن هنگام نشستن و ایستادن
- انقباض و عقب و جلو بردن کتف ها
- انجام تمرینات تقویتی و چرخشی گردن به طرفین
درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر
لیزر درمانی برای درمان قطعی تنگی کانال نخاعی گردن به دو روش لیزر درمانی سرد و جراحی تنگی با لیزر انجام می شود.
در روش لیزر درمانی سرد که بیشتر توسط متخصصین فیزیوتراپ صورت می گیرد؛ از انرژی لیزر یا نور لیزر برای تحریک و کم کردن فشار حاصل از عصب ها استفاده می شود. متصدی موردنظر با گرفتن دستگاه در موضع درد، انرژی لیزر را به درون پوست و موضع درد می فرستد تا از این طریق میزان جریان یافتن گردش خون را در محل ریشه های عصبی افزایش دهد. این پرتوها با افزایش جریان خون و با نفوذ در ماهیچه ها و بافت های آسیب دیده علائم درد و التهاب و اسپاسم حرکتی حاصل از تنگی کانال نخاعی گردن را بهبود می بخشند.
روش لیزر درمانی سر یک روش درمانی غیر تهاجمی است که از هیچ خطر و عارضه ای برخوردار نیست و بیمار بعد از انجام این کار به بهبودی کامل دست می یابد.
روش دوم درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر، انجام جراحی با لیزر است. این نوع جراحی جزو روشهای غیر تهاجمی است و جراح ستون فقرات به استفاده از چاقوی جراحی از انرژی لیزر برای بریدن موضع جراحی استفاده می کند. این نوع جراحی خطرات و عوارض خونریزی و عفونت را به حداقل رسانده و خطر آسیب به اعصاب های نخاع به کمک این روش به حداقل می رسد. تمامهی مراحل بعدی جراحی تنگی کانال نخاعی با لیزر همچون دیگر روش های جراحی انجام می شود زیرا نمی توان به کمک لیزر استخوان را برش داد، از این رو جراح پس از باز کردن موضع جراحی، از طریق جراحی لامینکتومی یا دیگر روش های جراحی تنگی کانال نخاعی گردن اقدام به رهاسازی عصب ها می کند.
درمان قطعی تنگی کانال نخاعی با جراحی
هدف از جراحی تسکین فشار های طناب نخاعی و ایجاد فضای اضافی درون مجرای نخاع برای از بین بردن دائمی علائم می باشد. اما به دلیل عوارض و خطرات احتمالی جراحی تنگی کانال نخاعی، از روش جراحی برای درمان قطعی تنگی کانال نخاعی گردن زمانی استفاده می شود که روش های درمانی ساده و کم تهاجمی تاثیری در روند بهبودی بیمار نداشته باشد.
اما قاعدتا جراحی برای از بین بردن فشار و باز کردن فضای محدود یکی از موثرترین و قطعی ترین راه ها برای درمان علائم تنگی کانال نخاعی است. در صورتی که این جراحی توسط جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات با تجربه صورت بگیرد؛ عوارض و خطرات جراحی به حداقل می رسد و بیمار در کمترین زمان به بهبودی کامل دست می یابد. جراحی برای درمان قطعی تنگی کانال نخاعی گردن به روش های مختلفی انجام می شود که از پرکاربردترین آن شامل:
جراحی لامینکتومی تنگی کانال نخاعی گردن
از آنجایی که عارضه تنگی کانال نخاعی موجب محدود شدن فضای نخاع و ریشه های عصبی نخاع می شود و ریشه های عصبی تحت فشار قرار می گیرند؛ از این رو به کمک جراحی لامینکتومی و با برداشتن لامین مهره ها می توان فشار را از روی عصب ها و ریشه های عصبی برداشت. لامینا، قسمت پشتی جسم ستون مهره هاست که در جراحی لامینکتومی این ناحیه برداشته می شود تا عصب ها به راحتی بتوانند به تمامی قسمت های بدن، فرمان های مغز را برسانند.
جدیدترین مقالات:
جراحی دیسککتومی تنگی کانال نخاعی گردن
همان طور که از نام این جراحی مشخص است؛ این جراحی به منظو تخلیه و برداشتن دیسک های آسیب دیده انجام می شود از این رو از جراحی دیسککتومی برای درمان قطعی تنگی کانال نخاعی گردن، زمانی استفاده میشود که آسیب دیدن و بیرون ریخته شدن دیسک های بین مهره ای سبب تنگ شدن کانال نخاعی گردن شود. عموما به منظور جوش خوردن مهره ها باید بعد از جراحی دیسککتومی، جراحی فیوژن انجام می شود؛ انجام چنین جراحی برای کم کردن فشار از روی نخاع ضرورت دارد.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
جراحی کورپکتومی تنگی کانال نخاعی گردن
از جراحی کورپکتومی و گرافت استخوانی در موارد شدید استفاده می شود و جراح ستون فقرات برای باز کردن فضای اضافی برای نخاع و ریشه های عصبی، چند مهره ها مجاور، ناحیه آسیب دیده را خارج می کند. این جراحی نیز در دو مرحله انجام می شود مرحله دوم این نوع جراحی که به جراحی گرافت استخوانی معروف است؛ جراح برای پر کردن فضای مهره ها، استخوان پیوندی را در محل مهره ها جایگزین می کند همچنین برای ثابت نگه داشتن مابقی مهره ها، مهره ها توسط پیچ و پلاک های مخصوص بی حرکت می شوند.
مقالات خواندنی: