دیسک کمر شدید چیست؟

دیسک کمر شدید چیست؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۲۴ بهمن ۱۳۹۸

دیسک کمر شدید زمانی رخ می دهد که دیواره سخت و محکم دیسک پاره شود و محتوای دیسک به بیرون بریزد و بر عصب های اطراف نخاع فشار بیاورد.

دیسک کمر شدید با بیرون زدگی یا فتق دیسک های بین مهره ای کمر آغاز می شود؛ دیواره و حلقه سختی در اطراف ماده ژله ای دیسک فرا گرفته است که از هسته و ماده ژلاتینی دیسک محافظت می کند. فرسودگی دیسک ها موجب کم شدن مقاومت و استقامت لایه بیرونی دیسک می شود. فشار های زیادی هستند که می توانند سبب تورم و پارگی دیسک شود که ادامه فرآیند افزایش فشار موجب افزایش ترک خوردگی و بیرون ریخته شدن دیسک ها می شود. و نتیجه چنین اتفاقی چیزی نیست جز ابتدای بیمار به عارضه دیسک کمر شدید و بروز دردهای شدید در ناحیه باسن و کمر.

همان طور که مشاهده کردید یک مشکل ساده همچون فرسودگی و پارگی دیسک می تواند به یک مشکل بزرگتر همچون دیسک کمر ختم شود. درمان عارضه دیسک کمر شدید، بر اساس شدت عارضه و نوع علائم و دردهای بیمار تعیین می شود؛ از این رو روند درمانی برای هر شخصی متفاوت است.

در اغلب موراد عارضه دیسک کمر شدید با روش های ساده و کم تهاجمی بهبود می یابد و زمانی از روش جراحی برای درمان دیسک استفاده می شود که در اثر پارگی و بیرون ریخته شدن دیسک، عصب های اطراف مهره های کمر آسیب ببیند و بیمار در نواحی دست ها و پاها احساس ضعف و ناراحتی بکند؛ زیرا امکان بهبودی عصب ها تنها به کمک جراحی دیسک کمر صورت می گیرد و به کمک این روش می توان از وقوع مشکلات بیشتر و فشار زیادی بر اعصاب جلوگیری به عمل آورد.

دیسک کمر شدید

علائم دیسک کمر شدید

مهم ترین مشخصه و علائم دیسک کمر شدید، دردهایی است که در ناحیه پشت ران و باسن ملاحظه می شود. از آنجایی که دیسک کمر بر روی عصب های پا و سیاتیک اثر می گذارد از این فرد به علائمی همچون:

درد و بی حسی در یک طرف بدن

از دست دادن حس در پاها یکی از رایج ترین علامت هایی است که موجب از دست رفتن حس لامسه و حفظ تعادل بیمار می شود. همچنین در مورادی نیز مشاهده شده فرد به راحتی قادر نیست پاهای خود را به زمین بگذارد. از دیگر علائمی که ممکن است در حین بی حسی شدن پاها احساس شود. شامل:

  • احساس خارش و خراشیده شدن ناحیه دیسک بیرون زده
  • احساس سوزش و سوزن شدن در پاها
  • احساس مورمور شدن در پاها
  • احساس ضعف در انگشتان

درد هایی که به پاها انتشار می یابد

یکی از مهم ترین و رایج ترین علائم دیسک کمر شدید، علائم دیسک کمر در پاهاست. اینگونه دردها همچنین به دردهای سیاتیکی معروف هستند. این دردها زمانی ظاهر می شوند که عصب های که به ناحیه پایینی بدن عصب دهی می شوند، تحت فشار قرار بگیرند. در این صورت بیمار به دردها و علائمی همچون درد شدید در ماهیچه های ران پا، باسن دچار است. همچنین اینگونه بیماران به دلیل صدمه دیدن اعصاب ها، ماهیچه ها و عضلات نیز ضعیف می شوند و همین موضوع موجب کاهش قدرت و توانایی بیمار در انجام فعالیت های روزمره می شود.

علائم دیسک کمر

دردهایی که با آغاز فعالیت شدیدتر

کمردرد های حاصل از دیسک کمر شدید جزو کمردردهای مکانیکی هستند از این رو با انجام فعالیت و راه رفتن تشدید می یابد و با کمی استراحت و دراز کشیدن بهتر می شوند. اما در صورتی که دیسک کمر به شدیدترین حالت خود برسد در این صورت بیمار با کوچکتری حرکت و راه رفتنی به درد شدید دچار می شود.

تشخیص دیسک کمر

عموما مشکلات و بیماری های دیسک کمر از طریق معاینه قابل تشخیص است. اما جراح مغز و اعصاب یا جراح ستون فقرات برای دستیابی به محل دقیق بیرون زدگی دیسک و میزان بیرون زدگی از روش های تصویربرداری همچون:

تصویربرداری رادیولوژی

رادیولوژی یا رادیوگرافی از ستون فقرات تصاویر مشخصی از ستون فقرات را ارائه می دهد که به کمک این تصاویر می توان بیمار ها و اختلالات مربوط به دیسک ها و یا مفصل ها را بررسی کرد. برای دستیابی به تصاویر دیسک کمر، پزشک از روش رادیوگرافی ستون فقرات کمری خاجی که از ناحیه استخوان پنجم تحتانی پشت مهره های کمر گرفته می شود، استفاده می کند. رادیولوژی نیز همچون سی تی اسکن نوعی روش تصویربرداری است که به کمک اشعه ایکس گرفته می شود.

تصویربرداری ام آر آی

در روش تصویربرداری به کمک ام آر آی بر خلاف سی تی اسکن و رادیولوژی از میدان مغناطیسی و پالس ها انرژی جهت دستیابی به تصاویری از دیسک ها استفاده می شود. برای گرفتن یک آزمایش ام آر ای، ناحیه کمر در داخل یک دستگاه مخصوص که دارای یک آهنربای قوی است، قرار می‌گیرد. عکس‌های بدست آمده از ام آر آی، تصاویر دیجیتالی هستند که می‌توان برای مطالعه بیشتر در کامپیوتر ذخیره کرد.

همچنین در مورادی ممکن است جراح ستون فقرات جهت دستیابی به میزان درگیری دیسک و تاثیر آن بر عصب ها و ریشه های عصبی نخاع، دستور گرفتن نوار عصب و عضله را دهد. نوار عصب و عضله یکی از تست های بسیار کمک کننده در آسیب های و صدمات عصب های دست و پاها بکار می رود. الکترومیوگرافی یکی از پرکابردترین تست ها در اندازه گیری پالس های الکتریکی ارسال شده به عضلات برای بررسی وجود مشکلات احتمالی در آنهاست.

دیسک کمر خفیف یا شدید

تفاوت دیسک کمر شدید با خفیف در چیست؟

منظور از اصطلاح دیسک کمر مربوط به آسیب دیدگی و بیرون زدگی دیسک است البته بیرون زدگی دیسک کمر مربوط به بیماری دیسک کمر شدید و مرحله قبلی آن یعنی دژنراسیون یا فرسایش و ترک خوردگی دیسک مربوط به دیسک کمر خفیف است. این دو از چندین منظر با هم متفاوت هستند:

1-دیسک کمر خفیف مربوط به مرحله اول بیماری دیسک است و زمانی رخ می دهد که دیسک ها به دلیل فشار یا کهولت سن، دچار تخریب و فرسایش شوند اما آغاز دردها و علائم بیماری دیسک کمر شدید با بیرون زدگی و خارج شدن محتوای دیسک از مرکز دیسک است.

2-دیسک کمر خفیف با دردها و علائم محدودی تر همراه است و عموما در بیماری نشانی از علائم عصبی وجود ندارد اما در عارضه دیسک کمر شدید بیمار علاوه بر کمردردهای مکانیکی و تشدید شوند به علائم عصبی همچون بی حسی، گزگز در پاها دچار است.

3-عارضه دیسک کمر خفیف را می توان به کمک روش های درمانی ساده همچون استراحت، دارودرمانی تسکین داد. اما بیماری دیسک کمر شدید نیاز به روش های درمانی پیچیده تر و فعال تر همچون لیزر درمانی، جراحی دیسک کمر دارد.

علت بیشتر بیرون زدگی ها و دیسک کمر شدید، به دلیل آسیب دیدگی و بلند کردن نادرست اجسام است. اما علت دیسک کمر خفیف بیشتر به دلیل افزایش سن و فرسودگی دیسک ها است. اما از دیگر علت های اصلی شدید شدن بیماری دیسک کمر، درمان نشدن دیسک خفیف است. با افزایش سن دیسک ها مایع خود را از دست می دهند و بسیار خشک و سفت می شوند. دیواره بیرونی دیسک ضعیف شده و دیگر نمی‌تواند هسته ژله مانند را در میان خود نگه دارد. بیرون‌زدگی جزئی هسته، که باعث برآمدگی دیواره دیسک می‌شود، و یا خارج شدن آن از طریق یک پارگی به وجود آمده در این دیواره، باعث تماس آن با یک عصب و بروز درد خواهد شد.

دیسک کمر شدید یا خفیف

راه های درمان دیسک کمر شدید

جراح ستون فقرات به مدت شش هفته از بیمار می خواهید که استراحت کند و داروهای تجویزی که شامل داروهای ضد درد و ضد التهاب را مصرف کند. البته استراحت تنها حدود سه روز الی یک هفته پیشنهاد می شود و مابقی زمان را بیمار باید از فعالیت هایی که سبب تشدید درد می شود؛ خودداری کند. البته این روش بیشتر در مورادی که فرد به دیسک کمر خفیف دچار است، موثر است و در مورادیکه فرد به بیرون زدگی دیسک یا دیسک کمر شدید دچار است باید از روش های دیگر در کنار روش های محافظه کارانه استفاده شود. از جمله راههای درمان دیسک کمر شدید می توان به:

فیزیوتراپی

فیزیوتراپ با آموزش هایی که در نحوه مناسب قرار گیری بدن و بلند کردن اجسام می دهد به شما کمک می کند عضلات کمر و ستون فقرات خود را تقویت کنید. به همین جهت یکی از مهم ترین هدف های فیزیوتراپی باز گرداندن قدرت عضلانی بیمار و پیشگیری از آسیب مجدد به ناحیه کمر است. از جمله دیگر روش هایی که توسط فیزیوتراپ ارئه می شود و بسیار موثر است میتوان به لیزر درمانی اشاره کرد

تزریق اپیدروال

 از این روش در مواردی که دردهای ناشی از بیرون زدگی دیسک شدید باشد تجویز می شود. تزریق در ناحیه اپیدورال از طریق دستگاه فلوروسکوپی انجام می شود که در این روش پزشک داروی استروئیدی را به همراه داروی بی حسی به ناحیه کمر تزریق می کند.

جراحی دیسک کمر

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراح مغز و اعصاب

جراحی دیسک کمر

از روش جراحی برای درمان دیسک کمر شدید زمانی استفاده می شود که :

 1-دردهای بیمار با روش های ساده و کم تهاجمی تسکین نیابد.

 2-بیمار به دردها و اختلال شدید عصبی در پاها دچار باشد.

 3-دردهایی که زندگی روزمره بیمار را دچار اختلال کند.

روش های متنوع و متفاوتی برای درمان دیسک کمر به کمک جراحی وجود دارد و جراح ستون فقرات سعی می کند بیشتر از روش های کم تهاجمی که خطر و عوارض کمتری را به همراه دارد، استفاده نماید. جراحی دیسک کمر با دو روش جراحی کم تهاجمی و جراحی پرتهاجمی انجام می شود. از رایج ترین روش های کم تهاجمی برای درمان دیسک کمر شدید شامل:

  • جراحی دیسک کمر با لیزر
  • جراحی دیسک کمر با تزریق دیسکوژل
  • جراحی بسته دکمپرسور دیسک کمر
  • جراحی بسته نوکلئوتومی دیسک کمر
  • جراحی آندوسکوپی دیسک کمر

و از رایج ترین روش های جراحی باز دیسک کمر شدید می توان به :

  • جراحی دیسککتومی دیسک کمر
  • جراحی لامینکتومی دیسک کمر
  • جراحی فیوژن ستون فقرات

جدیدترین مقالات:

جراح ستون فقرات


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×