گردن از انعطاف کافی برخوردار است که این انعطاف توسط دیسک های بین مهره ای فراهم می شود زمانی که دیسک ها آسیب ببیند، گردن دیگر قادر به تحمل وزن سر نخواهد بود در نتیجه با مشکلات زیادی مواجه می شود. دیسک گردن زمانی به شدیدترین حالت خود می رسد که هسته مرکزی دیسک گردن از لایه بیرونی دیسک به بیرون نشت کند.
دیسک گردن حاد و در پی آن ابتلا به گردن درد شدید یکی از دردهای آزار دهنده ای است که بسیاری از افراد از آن شکایت دارند. در گذشته بیشتر افراد مسن و پیر به این عارضه دچار می شدند اما امروزه به دلیل استفاده اغلب افراد از کامپیوتر و موبایل و تغییر یافتن سبک زندگی در افراد این بیماری ستون فقرات، در حال فراگیر شدن است و بیشتر افراد جوانی که با این ابزار سر و کار دارند به آن دچار می شوند.
در بیماری دیسک گردن حاد نه تنها دیسک در معرض خطر است بلکه عصب ها و ریشه های نخاع نیز تحت فشار مضاعف قرار دارند از این رو بیمار علاوه بر دردهای مکانیکی به دردهای ریشه ای همچون دردهای انتشار یافته به دستها، شانه ها و بازوها نیز دچار می شوند. شناختن علائم دیسک گردن حاد، برای تشخیص درست و درمان به موقع بسیار اهمیت دارد از این رو شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم با نشانه ها و علائم دیسک گردن حاد بیشتر آشنا شوید.
دیسک گردن حاد چیست و چگونه ایجاد می شود؟
جای هیچ تعجبی نیست بعد از سالها فشار مداوم و مکرر به گردن، گردن درد شدیدی را تجربه کنید. گردن درد به دلایل مختلفی ایجاد می شود اما از شایع ترین علت های آن می توان به دیسک گردن اشاره کرد. دیسک گردن در مراحل ابتدایی درد و نشانه ای ندارد اما در صورتی که آسیب دیدگی دیسک پیشرفت کند فرد به دیسک گردن حاد دچار شود بیمار به علائم شدیدتری مبتلا می شود.
در تعریف دیسک ها بسیار دیده می شود که می گویند دیسک ها اجزای نرم و انعطاف پذیری هستند که از استقامت بالایی برخوردارند اما اینکه چه عواملی سبب می شود دیسک های با آن همه استقامت دچار آسیب دیدگی می شود؟! باید گفت دیسک ها به یکباره دچار آسیب دیدگی حاد نمی شوند بلکه دیسک ها چندین مراحل را می گذارند تا به این مرحله از آسیب دیدگی برسند.
کاملا درست است که نقش اصلی دیسک ، جذب فشار ها و نیروهای وارده بر مهرهاست. اما دیسک ها تا حدی می توانند این فشار ها را تحمل کنند. با افزایش فشار های وارده بر دیسک، در ابتلا دیسک ها دچار فرسودگی و فرسایش می شود که این عامل دیسک های در معرض برآمدگی و التهاب قرار می دهد زمانی که در هنگام مراجعه به متخصص ستون فقرات گفته می شود دیسک شما دچار التهاب شده مربوط به این مرحله است یعنی یک برآمدگی کوچک در ناحیه دیسک شما ایجاد شده است.
مرحله سوم بیرون زدگی دیسک گردن، مربوط به پارگی دیسک گردن است؛ در صورتی که التهاب و برآمدگی دیسک درمان نشود دیسک ها در معرض کوچکترین فشاری واکنش نشان می دهند و دچار پارگی می شوند که با پاره شدن دیسک ها محتوای ژله ای دیسک به بیرون نشت می کند.
و حالا مرحله آخر که مربوط به شدیدترین حالت دیسک گردن است و به اصلاح از آن به عنوان دیسک گردن حاد یاد می شود زمانی است که محتوای هسته دیسک از قسمت های شکاف یافته به بیرون بریزد و بر نواحی کانال نخاعی وارد شود در این صورت گفته می شود عارضه جدا شدن دیسک گردن یا دیسک گردن حاد رخ داده است. پس میتوان گفت عارضه دیسک گردن حاد ریسک ابتلا به تنگی کانال نخاعی را نیز افزایش می دهد. علت اصلی بروز چنین عارضه ای افزایش سن است زیرا با افزایش سن دیسک ها روند طبیعی فرسایش را طی می کنند و دچار کم آبی می شوند که همین عامل دیسک ها را مستعد ابتلا به پارگی و بیرون زدگی قرار می دهد. از دیگر علائمی که روند تدریجی تخریب دیسک های گردن را تشدید می کند می توان به :
• آسیب های وارده به ستون فقرات
• سیگار بودن اشخاص
• چاق و بی تحرک بودن اشخاص
• خم نگه داشتن نامناسب و طولانی مدت گردن
دیسک گردن حاد با چه علائمی همراه است؟
علائم دیسک گردن حاد به صورت دردهای مکانیکی و دردهای ریشه ای ظاهر می شود. علت دردهای مکانیکی کاملا مشخص است و به دلیل کم شدن آب دیسک است زمانی که دیسک ها آب خود را از دست می دهند دچار خشکی می شوند از این رو زمانی که بیمار گردن خود را حرکت می دهد، به دلیل کم شدن ارتفاع دیسک و نزدیک بودن مهره ها به یکدیگر، به گردن درد دچار می شود. از شایع ترین دردهای مکانیکی دیسک گردن حاد شامل:
گردن دردی که تنها یک طرف گردن را درگیر می کند
گردن دردی که با حرکت بدتر می شود و با استراحت تسکین می یابد.
گردن دردی که با اسپاسم شدید و گرفتگی عضلانی همراه است.
دردهای ریشه ای یا دردهای انتشار یافته از مهم تریم علائم دیسک گردن حاد است و علت بروز چنین دردهایی به دلیل فشار وارد بر ریشه های عصبی است. البته بر حسب اینکه کدام ریشه تحت تاثیر قرار بگیرد، نوع درد در بخش های مختلف متفاوت است. از جمله دردهای و علائم ریشه ای دیسک گردن حاد شامل:
گردن درد انتشاریافته به سمت شانه ها
در این نوع دردها بیشتر درد در ناحیه پشتی شانه ها ملاحظه می شود تا خود گردن، زیرا عصب هایی که به ناحیه شانه عصب دهی می شوند تحت فشار قرار دارند که معمولا ریشه عصبی c5است که تحت فشار قرار دارد.
گردن درد انتشار یافته به ساعد دست
تحت فشار قرار گرفتن عصب های که به ناحیه ساعد عصب دهی می کنند سبب بروز چنین دردهایی می شود. عصب c7جزو عصب هایی است که علاوه بر بازو بر ناحیه ساعد نیز عصب دهی می کند.
جدیدترین مقالات:
دردهای موجود در انگشتان دست
بسته به تحت فشار قرار گرفتن عصب، بروز علائم نیز متفاوت است در صورتی که عصب c6تحت فشار قرار بگیرد درد بیشتر در ناحیه انگشتان میانی ملاحظه می شود و عموما اغلب افراد در هنگام بلند کردن اجسان دچار اختلال هستند. همچنین بی حسی و درد در انگشتان اول و انگشت حلقه نیز ملاحظه می شود که علت بروز چنین دردی تحت فشار قرار گرفتن عصب c8است.
گردن درد انتشار یافته به سمت بازوها
در اینگونه دردها، گردن درد به ناحیه بازو انتشار داده می شود. البته در برخی افراد این دردها در ناحیه جلو باز و در اشخاص دیگر در ناحیه پشت بازو است که ظهور هر یک از این علائم مربوط به نشانه فشار به ریشه های عصبی c6, c7است.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
راههای درمان، علائم دیسک گردن حاد چیست؟
درمان دیسک گردن حاد بسته به علائم بیماری و شرایط بدنی، در هر فردی متفاوت است. متخصص ستون فقرات یا جراح مغز و اعصاب تمام سعی خود را می کند برای درمان دیسک گردن از روش های غیرجراحی استفاده کند. اولین مرحله درمان عارضه دیسک گردن استفاده از داروهای ضد التهاب و استراحت کردن است. تنها بخش معدودی از بیماران به درمان های ساده پاسخ می دهند در صورتی که بیمار به اینگونه درمان ها پاسخ ندهد، جراح دیسک گردن بیمار را به یک متخصص فیزیوتراپ ارجاع می دهد تا با درمان های فیزیوتراپی علائم دیسک گردن حاد به بهبودی برسد. حدود هشتاد درصد از بیماران مبتلا به دیسک گردن حاد با اینگونه درمان ها به بهبودی کامل دست می یابند و نیازی به جراحی نخواهند داشت.
درمان های غیرجراحی برای درمان علائم دیسک گردن تا جایی ادامه دارد که دردهای بیمار ظرف یک ماه به حداقل برسد اما در صورتی که پس از گذشت این زمان اما بهبودی حاصل نشود و فرد به علائم شدیدتر دچار شود در این صورت جراحی به عنوان تنها گزینه در درمان دیسک گردن حاد در نظر گرفته می شود.
البته به دلیل عوارض و خطرات احتمالی جراحی بیرون زدگی دیسک گردن، جراح دیسک گردن سعی می کند قبل از انجام جراحی روش های کم تر تهاجمی همچون جراحی با لیزر نیز ارائه دهد.
نیمی از افرادی که به درمان های غیرجراحی پاسخ مثبتی نداده اند با این جراحی به بهبودی کامل می رسند زیرا جراحی دیسک گردن با لیزر، یکی از روش های جراحی ستون فقرات است که در آن تمام کارهایی که در جراحی باز انجام می شود صورت می گیرد؛ اما با این تفاوت که در این روش نیازی به ایجاد شکاف عظیم در محل جراحی نیست و با ایجاد برشی به اندازه دو تا سه سانتی می توان نور و انرژی لیزر را به موضع درد رساند و دیسک های تخریب شده را به طور کامل از محل عصب ها خارج کرد. از این رو به کمک جراحی دیسک گردن با لیزر هم می توان علائم دیسک گردن حاد را از بین برد و هم از عود مجدد بیماری پس از جراحی پیشگیری کرد.