زمانی که دیسک های بین مهره ای گردن تحت آسیب ها و ضربات مکرر همچون وارد شدن ضربه شدید در حین تصادفات رانندگی و یا خم نگه داشتن طولانی مدت گردن به سمت پایین دچار آسیب دیدگی شود در این صورت دیسک ها خاصیت انعطاف پذیری خود را از دست می دهند و دچار تخریب می شوند.
دردهای ناحیه پشتی گردن، دردهای تیرکشنده به ناحیه شانه ها و بازوها، احساس گزگز و مورمور شدن در دستان و بسیاری دردهای دیگر از جمله علائم دردناک بیماری فتق دیسک گردن می باشند که چنین دردهایی توانایی فرد را در انجام کارهای رومزه کاهش می دهد و همین عامل موجب می شود فرد به دنبال راهکار و درمان قطعی برای از بین بردن چنین علائمی بگردد.
البته درمان قطعی دیسک گردن در هر فردی متفاوت است و بسته به شدت و درجه آسیب دیدگی دیسک های بین مهره ای گردن و شرایط عمومی بیمار متفاوت است. برای مثال ممکن است برای شخصی دردهای حاصل از آسیب دیدگی دیسک با کمی استراحت و مصرف مسکن بهبود یابد اما در شخص دیگر به دلیل شدید بودن دردها و علائم عارضه بیرون زدگی درمان قطعی دیسک گردن تنها به وسیله جراحی صورت بگیرد به همین جهت ما در این مقاله به بررسی تمامی روش های درمانی و متناسب بودن این روش نسبت به هر شخصی را بررسی می کنیم.
روش های تشخیص دیسک گردن برای درمان قطعی دیسک گردن
عارضه دیسک گردن که یکی از شایع ترین دردهای گردنی و جزو بیماری ستون فقرات است که به دلایل مختلفی همچون انجام فعالیت های تکراری و طولانی مدت با عضلات گردن، کشیدگی بیش از حد عضلات و رباط های گردن ایجاد می شود. اما قبل از بازگو کردن بهترین و قطعی ترین روش های درمانی این نوع بیماری ستون فقرات ابتدا به بررسی راههای تشخیص این عارضه می پردازیم زیرا تشخیص به موقع و درست عارضه دیسک گردن، اولین و مهم ترین گام در تعیین درمان دیسک گردن است.
در صورتی که چنین عارضه ای به موقع تشخیص داده نشود؛ انتخاب بهترین و قطعی ترین روش درمانی نیز به درستی صورت نمی گیرد.
پیشنهاد می شود در صورتی که به هر گونه درد و بی حسی در ناحیه گردن و شانه دچار شدید؛ هر چه به یک جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات و جراح ارتوپد مراجعه کنید. یک پزشک عمومی کمکی به تشخیص و درمان قطعی دیسک گردن نمی کند.
جراح ستون فقرات با تخصصی که در این زمینه دارد ابتدا به بررسی علائم بیماری و دامنه حرکتی بیمار می پردازد و با معاینه فیزیکی و بالینی تا حدودی به نوع عارضه ستون فقرات و گردن پی می برد اما تشخیص دقیق و به موقع دیسک گردن توسط روش های تصویربرداری همچون:
تصویربرداری از گردن به کمک اسکن ام آر آی
یکی از بهترین و قطعی ترین روش های تشخیص بیماری دیسک گردن، استفاده از روش تصویربرداری از ام آر آی است که در این روش از امواج مغناطیسی جهت دستیابی به تصاویر کاملی از التهاب عصب ها و تخریب دیسک ها استفاده می شود.
تصویربرداری از گردن به کمک سی تی اسکن
سی تی اسکن تصاویر بهتری از دیسک گردن و التهاب عصب ها به نمایش می گذارد اما دلیل کمتر استفاده شدن این روش نسبت به ام آر آی به دلیل بکاری بردن اشعه ایکس در این روش ها است.
آزمایش میلوگرافی
از این آزمایش در مورادی که نتوان به کمک روش های تصویربرداری به نوع و شدت عارضه دیسک پرداخت استفاده می شود؛ زیرا این آزمایش کمی پرتهاجیمی است و با تزریق مایع شفافی به درون ستون فقرات و تابش اشعه ایکس بروی این مایع تصاویر واضحی از فشار آوردن نخاع و ریشه های عصبی ملاحظه می شود.
درمان قطعی دیسک گردن بدون جراحی
در اغلب موارد عارضه دیسک گردن را میتوان به کمک روش های غیرجراحی درمان و مقابله با آن پرداخت و تنها ده درصد از بیماران برای درمان دیسک گردنشان باید زیر تیغ جراحی بروند. درمان های بدون جراحی شامل روش هایی از قبیل:
جدیدترین مقالات:
استراحت
شاید باور این اینکه با استراحت و کم کردن فعالیت ها می توان به درمان قطعی دیسک گردن پرداخت کمی سخت باشد اما در مورادی که عارضه دیسک گردن از شدت بالایی برخوردار نباشد تنها با چند روز استراحت می توان به درمان چنین اختلالاتی پرداخت. توجه نماید برای چند روز که شده استراحت کنید و از انجام فعالیت هایی که سبب بروز درد و علائم بیماری می شود خودداری کنید.
دارو درمانی
داروهای بکار رفته در درمان دیسک گردن به تنهایی در درمان قطعی دیسک گردن تاثیری ندارند و فقط در کم کردن دردها وعلائم حاصل از دیسک به کار می روند. داروها به همراه دیگر روش های درمانی همچون ورزش درمانی و انجام حرکت کششی، میتواند در درمان دیسک موثر باشند. به همین منظور در صورتی که برای درمان دیسک گردن به جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید؛ اینگونه پزشکان در کنار تجویز داروهای ضد التهاب شما را به یک متخصص فیزیوتراپی ارجاع می دهد. داروهای بکار رفته در درمان قطعی دیسک گردن به دو صورت داروهای خوراکی و تزریقی که باشند که شامل :
داروهای ضد درد و ضد التهاب ( شامل آسپرین، ناپروکسن، استامینوفن و ایبوپروفن می باشد)
داروهای کورتیکواستروئید ( از اینگونه داروها در موراد شدیدتر دیسک گردن و به دو صورت خوراکی و تزریقی تجویز می شود. در روش تزریقی داروی کورتیکواستروئید به ناحیه اپیدورال تزریق می شود)
استفاده از گردنبند طبی
از آنجایی که فرد بیمار قادر نیست مدت زمان طولانی را استراحت کند و پس از چند روز، مجدد باید به محل کار خود بازگردد در این صورت جراح مغز و اعصاب پیشنهاد می کند در هنگام کار و فعالیت، جهت ثابت نگه داشتن مهره ها و عضلات گردن، از گردنبند طبی استفاده نماید.
درمان قطعی دیسک گردن با فیزیوتراپی
مرحله بعدی پس از درمان های ساده و اصولا خانگی، استفاده از درمان های مداخله ای است که این درمان توسط متخصص فیزیوتراپ صورت می گیرد. جراح ستون فقرات در کنار تجویز دارو بیمار را به یک فیزیوتراپ یا متخصص طب فیزیک ارجاع می دهد. متخصص طب فیزیک و فیزیوتراپ از روش های متنوعی برای درمان قطعی دیسک گردن استفاده می کند که این روش ها شامل:
درمان های دستی دیسک گردن:
ماساژ درمانی یکی از رایج ترین روش های درمان های دستی است که حتما باید توسط متخصص فیزیوتراپ یا طب فیزیک صورت بگیرد تا اثرگذاری آن به طور مشخص تعیین شود. با ماساژ درمانی می تواند توانایی و قدرت دامنه حرکتی مهره ها گردن به حالت اولیه خود باز گرداند.
ورزش درمانی دیسک گردن:
یکی از موثرترین و بی خطرترین و در عین حال قطعی ترین روش های درمان دیسک گردن، ورزش درمانی است. متخصص طب فیزیک و فیزیوتراپ با تخصصی که در این زمینه دارد حرکات و تمرینات مخصوص به دیسک گردن را به فرد آموزش می دهد. ورزش نه تنها به تسکین درد بیمار کمک زیادی می کند بلکه در تقویت عضلات و پیشگیری از شدید شدن علائم بیماری نیز تاثیرگذار است.
بازگرداندن قدرت عضلانی به گردن:
در صورتی که درمان های دستی و ورزش درمانی در درمان دیسک گردن بی تاثیر باشد در این صورت متخصص فیزیوتراپی از درمان های فعال همچون اولتراسوند، تحریک الکتریکی گردن، لیزر سرد، تراکشن و ... برای درمان قطعی دیسک گردن استفاده می کند.
برنامه بهبود بخشی و درمان قطعی دیسک گردن، تنها در مراکز فیزیوتراپی صورت نمی گیرد بلکه متخصص فیزیوتراپ به بیمار یکسری برنامه خانگی نیز می دهد و بیمار موظف است در طول روز این حرکات و ورزش ها را انجام دهد همچنین اینگونه متخصصین با آموزش درست کارهای روزمره، کمک می کند فرد سطح عملکردی و بهبودی خود را تا حد زیادی افزایش دهد.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
درمان قطعی دیسک گردن با لیزر
حدود نود درصد بیماران مبتلا به دیسک گردن با درمان های ساده به بهبودی کامل دست می یابد و تنها ده درصد از آنها نیاز به جراحی خواهند داشت که امروزه با روی کار آمدن روش جراحی دیسک گردن با لیزر انجام جراحی به صورت پرتهاجی و باز به حداقل رسیده است.
جراحی دیسک گردن با لیزر روش موثرو قطعی است که برای انجام آن نیازی به بریدن بخش هایی از ستون فقرات و عضلات نیست و تنها با استفاده از یک برش و شکاف کوچک در گردن و با کمک انرژی لیزر میتوان به کم کردن حجم دیسک های آسیب دیده ناحیه گردن پرداخت.
البته روش لیزر درمانی دیسک گردن برای تمامی افراد که مبتلا به دیسک گردن هستند مناسب نیست و از این روش در مواردی که بیرون زدگی دیسک شدید باشد و فشار زیادی را به نخاع و ریشه های عصبی وارد کند نمی توان استفاده کرد و درمان قطعی دیسک گردن در این صورت به کمک جراحی است.
درمان قطعی دیسک گردن با جراحی
جراحی برای درمان قطعی دیسک گردن زمانی موثر است که درمان های محافظه کارانه و کم تهاجمی تاثیری در روند درمان نداشته باشد و بیمار به بی حسی شدید در بازوها و دست ها دچار شود. از رایج ترین روش های جراحی برای درمان قطعی دیسک گردن میتوان به دیسککتومی قدامی اشاره کرد که در این جراحی، جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات برشی را در ناحیه جلویی گردن ایجاد می کند تا از این طریق اقدام به برداشتن دیسک از ناحیه جلوی گردن بکند. همچنین به کمک این روش ریشه های عصبی و نخاع تحت فشار نیز آزاد می شوند.
در صورتی که مهره ها به دلیل آسیب دیدن دیسک ها دچار ناپایداری شده باشند در این صورت بیمار نیاز به جراحی فیوژن نیز خواهد داشت. در این جراحی با قرار دادن پلاک فلزی میان مهره ها، پایداری و استقامت مهره را به حالت اولیه خود باز می گردانند.
از دیگر جراحی ها برای درمان قطعی دیسک گردن میتوان به:
-جراحی دیسککتومی گردنی خلفی
-جراحی دیسککتومی به صورت 360درجه
-جراحی لامینکتومی دیسک گردن