کاملا طبیعی است که پس از انجام چندین ساعت کار سخت و خسته کننده یک کشش و قوسی به بدن خود بدهیم. کشش و قوس دادن اثر مخربی بر اجزای بدن ندارند اما اینکه درکنار این حرکت شروع به شکستن قولنج های بدن بکنیم این کار غلطی است که در آینده عواقب جبران ناپذیری را در پی دارد.
شکستن قولنج یکی از عادتهای بدنی غلطی است که در میان بسیاری از افراد جامعه رواج دارد که بسیاری از افراد این کار را به منظور رهایی از خستگی و کم شدن درد در موضع درد انجام می دهند.
قولنج به دردهای مبهمی گفته می شود که بیشتر در نواحی عضلات و مفصل ها دیده می شود که اغلب افراد به منظور رهایی از این دردها شروع به شکستن قولنج های آن ناحیه می کند. شکستن قولنج نیز به معنای شنیدن صدای ترق تروقی است که این صدا به منظور رهایی حباب از کپسول مفصل ها ملاحظه می شود.
شکستن قولنج بیشتر در مفصل های انگشتان صورت می گیرد اما مفصل های گردن نیز به گونه ای هستند که قابلیت قولنج شکستن در آنها وجود دارد البته شکستن قولنج های این نواحی نسبت به انگشتان خطرناک تر است و عوارض بیشتری را در پی دارد.
دلایل شکستن قولنج گردن
شکستن قولنج زمانی اتفاق می افتد که فرد با درد ناگهانی در عضلات خود مواجه شود و با فشار آوردن به موضع درد، احساس راحتی خاصی به شخص دست دهد. شکستگی قولنج بیشتر در نواحی گردن و ستون فقرات صورت می گیرد که در هنگام شکستن، صدای خاصی از استخوان ها شنیده می شود. علت بروز صدا بعد از شکستن قولنج گردن به دلیل تشکیل حباب های گازی موجود در مفصل هاست.
مفصل های گردن حاوی کپسول های است که این کپسول ها از مایع لغزنده و مواد معدنی زیادی تشکیل شده اند؛ مفصل به کمک این مایع لغزنده به راحتی بروی یکدیگر حرکت می کنند. اما با آغاز فعالیت ها و شروع به حرکت دادن گردن، مایع مفصلی گردن کاهش می یابد و همین عامل سبب می شود در اثر مکیدن فضای بین مفصلی، گازهایی که در میان مفصل ها وجود دارد تبدیل به حباب شوند که این حباب ها با ارسال پیام هایی به مغز، به این مغز این فرمان را می دهد که این مفصل دچار درد و خستگی شده و نیاز به خارج کردن حباب ها دارد.
متاسفانه شکستنن قولنج گردن یک عادت بد در انسان هاست که فرد در هنگام انجام آن احساس لذت بخشی را تجربه می کند. بعد از خروج گاز از مفصل گردن دلیل اصلی شکستن قلنج گردن است عوامل دیگری نیز هستند که در بروز صدا در گردن تاثیر دارند که از مهم ترین دلایل آن می توان به:
حرکت کردن مفصل ها
مفصل ها توسط تاندون ها و رباط ها، استخوانها و عضلات درون مفصل را به یکدیگر متصل می شوند و در هنگام حرکت کردن مفصل ها رباط ها نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. اما در برخی مواقع به دلیل حرکت کردن مفصل ها، تاندون ها نیز حرکت می کنند و مجدد به موقعیت قبلی خود باز می گردنند. اینگونه حرکت ها سبب ایجاد صدا های شبیه به شکستن قولنج ها می شود که بیشتر در مفصل زانو دیده می شود و خیلی کم در گردن ملاحظه می شود.
آرتروز گردن
همان طور که می دانید آرتروز گردن سبب نرمی و ضعیف شدن غضروف ها و مفصل ها می شود از این رو ممکن است فرد مبتلا به آرتروز گردن در هنگام حرکت دادن گردن صدایی را بشنود که این صدا نیز نباید با شکستن قولنج گردن اشتباه گرفته شود.
عوارض شکستن قولنج گردن
عوارض شکستن قولنج گردن در سال های اولیه بعد از شکستن نمایان نمی شود بلکه عوارض این کار بلند مدت است و فرد پس از چندین سال به این عارضه دچار می شود.
برخی از فیزیوتراپ ها و متخصصین کایروپرکتیک، روش شکستن قلنج گردن را روش بی خطر می دانند و حتی در مواقعی به عنوان روش درمان دردهای گردن از آن استفاده می کنند اما این کار توسط جراحان مغز و اعصاب و ستون فقرات و جراحان ارتوپد رد شده و هیچ منشا علمی برای آن گزارش نشده است. زیرا معتقدند این کار خطرات و عوارض زیادی را به همراه دارد که از شایع ترین عوارض شکستن قولنج گردن میتوان به:
لخته شدن خون در ناحیه گردن
در برخی مواقع به دلیل شکستن قولنج گردن، به رگ ها و عروق خونی آسیب وارد می شود که با گذشت زمان ممکن است باعث ظهور لخته های خونی در گردن شود که بروز چنین عاملی بسیار خطرناک است زیرا از ورود اکسیژن کافی به مغز جلوگیری می کند. حتی در موارد شدیدتر ممکن است این لخته های خونی به سایر نقاط بدن همچون مغز انتقال یابد.
ابتلا به آرتروز گردن
آرتروز یک بیماری شایع مفصلی است که متاسفانه هیچ درمان قطعی ندارد و تنها درمان آن پیشگیری از بروز چنین بیماری است. یکی از شایع ترین عوارض شکستن قولنج گردن، ابتلا به آرتروزاست که در پی آن بافت های انتهایی استخوان ها یعنی مفصل ها نرم می شود و دیگر قادر نیستند استخوان ها در کنار یکدیگر قرار دهند. در هنگام شکستن قولنج ها فشار زیادی به مفصل های گردن وارد می شود در صورتی که همین روند ادامه داشته باشد مفصل ها و مهره های گردن پایداری خود را از دست می دهند و در نتیجه با افزایش سن فرد به آرتروز گردن دچار می شود.
از دست دادن انعطاف و تحرک لازم و ابتلا به ضعف عضلانی
با شکستن قولنج گردن نه تنها مفصل ها ضعیف می شوند و خطر به ابتلا به آرتروز افزایش می یابند بلکه در کنار مفصل ها رباط ها و مهره های گردن نیز تحت تاثیر قرار می گیرند و استخوان ها و رباط ها، دیگر آن قدرت و استحکام همیشگی را ندارد و در برابر کوچکتری آسیب دچار اختلال می شوند. همچنین ماهیچه ها و بافت های همبند ستون فقرات نیز از شر شکستن قولنج گردن در امان نیستند و همین عامل با گذشت زمان سبب کم شدن تحرک و انعطاف پذیری ماهیچه های اطراف گردن می شود.
ابتلا به سکته مغزی
با آنکه بروز چنین عارضه ای نادر است و در موراد محدود این اتفاق می افتد اما در صورتی که در هنگام شکستن قولنج گردن کاروتید های گردنی دچار آسیب یا پارگی احتمال ابتلا به سکته مغزی تا چندین برابر در فرد افزایش می یابد.
جدیدترین مقالات:
راههای درمان و پیشگیری از شکستن قولنج گردن
ترک کردن عادت شکستن قولنج بسیار سخت است. اما این را بدانید اگر می خواهید از دردها و آسیب های جدی در آینده در امان باشید باید این عادت نادرست را ترک کنید زیرا شکستن قولنج گردن نسبت به شکستن قولنج انگشتان خطرناکتر است. برای درمان عادت شکستن قولنج گردن ابتدا باید علت بروز چنین عارضه را درمان کرد.
همان طور که اشاره یکی از علت هایی که فرد دوست دارد قولنج گردن خود را بشکند درد و اسپاسم است که در ناحیه گردن خود احساس می کند. علت بروز احساس درد تنها خستگی نیست بلکه عوامل زیادی هستند که بروز احساس درد و اسپاسم شدید در فرد می شوند. این علت ها شامل:
عوارض برخی دارو همچون داروهای ضدپارکینسون، ضد آلزایمر و داروهای فشار خون و پایین آوردنده کلسترول بد خون،گرفتگی عضلات و احساس اسپاسم شدید در ناحیه گردن و دیگر نقاط بدن است که همین عامل سبب می شود فرد در طول روز مکرر احساس کند به قولنج گردن دچار شده است. کم شدن آب و املاح معدنی بدن که احساس درد و خستگی بدن را تا چندین برابر کاهش می دهد. انجام نادرست حرکات کششی و نرمش های کشش گردن نیز بروز چنین خطری را تشدید می کند.
همچنین برای پیشگیری از ابتلا به چنین عوارضی بهتر است:
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
به صورت متناوب تمرینات ورزشی برای تقویت عضلات گردن انجام دهید. البته توجه نماید قبل از انجام حرکات ورزشی بدنتان را گرم کنید
بعد از پایان یافتن تمرینات ورزشی سرد کردن بدن را فراموش نکنید. سرد کردن بدن بعد از انجام تمرینات کششی و حرکتی به اندازه گرم کردن بدن اهمیت دارد و از بروز اسپاسم و گرفتگی شدید بعد از ورزش پیشگیری می کند.
نوشیدن روزانه هشت لیوان آب؛ با تامین آب و املاح بدن خستگی و در پی آن رسیدن پیام درد و خستگی به مغز کاهش می یابد و فرد کمتر نیاز به شکستن قولنج گردن دارد.
استفاده از کیسه آب گرم یا یخ در محل موضع درد و خستگی، که در این صورت دیگر فرد نیازی به شکستن قولنج گردن خود ندارد.
استفاده از قرص ها و پمادهای ضد درد در موضع درد، این داروها شامل داروهای ضد التهاب و پمادهای موضعی همچون پیروکسیکام می باشد.
به هیچ عنوان برای درمان دردها و خستگی های گردن شروع به شکستن قولنج گردن نکنید و اگر می خواهید کمتر به این احساس دچار شوید انعطاف پذیری خود را افزایش دهید و قدرت بدنی خود را با انجام تمرینات ورزشی درست و اصولی افزایش دهید.