فرق تومور با سرطان چیست؟

فرق تومور با سرطان چیست؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۱۲ بهمن ۱۳۹۸

تومورها و سرطان ها در بخش های زیادی با یکدیگر فرق دارند اما با این وجود هنوز بسیاری از افراد این دو بیماری را به صورت متناوب به جای یکدیگر بکار میبرند از رایج ترین تفاوت های این دو اختلال در میزان رشد و تکثیر است. رشد و تکثیر سرطان ها نسبت به تومورها بیشتر و امکان حمله و هجوم به سایر نقاط بدن در سرطان بیشتر از تومورهاست.

اغلب ما زمانی که اسم تومور به گوشمان می خورد معمولا یاد سرطان می افتیم و با خود گمان می کنیم که هر دوی این اختلالات یکسان هستند و مربوط به یک بیماری می باشند اما در واقعیت و علم پزشکی اینگونه نیست. سرطان اختلالی است که در آن سلول ها به صورت لجام گسیخانه شروع به رشد می کند و با شکستن تمامی قوانین تقسیم سلولی به صورت دیوانه وار شروع به تقسیم شدن می کنند با آنکه تومورها نیز به دلیل رشد غیر قابل سلول ها ایجاد می شوند اما در تومورها بیشتر این رشد کنترل نشده در بافت های توپر همچون ماهیچه ها یا استخوان ها رخ دهد.

 اما نکته قابل توجه ای که در تومور ها باید به آن اشاره کرد این است که همه تومورها رشد لجام گسیخانه ندارند و به برحسب ماهیشان به دو نوع تومور بدخیم و خوش خیم تقسیم می شوند. از آنجایی که تومور و سرطان به یک دلیل مشخص ایجاد می شوند اما در شدت علائم و نوع عارضه با یکدیگر متفاوت هستند و هریک از آنها به بخش ها و انواع مختلفی تقسیم میشوند.

تومورها و سرطان ها در بخش های زیادی با یکدیگر تفاوت دارند اما با این وجود هنوز بسیاری از افراد این دو بیماری را به صورت متناوب به جای یکدیگر بکار میبرند. رشد و تکثیر سرطان ها نسبت به تومورها بخش کوچکی از تفاوت های این دو بیماری است که ما در این مقاله به طور مفصل به بررسی انواع تفاوت های موجود بین تومور و سرطان پرداخته ایم به همین منظور شما را به خواندن ادامه این مقاله دعوت می نمایم تا با تمامی تفاوت های تومورها و سرطان آگاه شوید.

تفاوت سرطان با تومور

سرطان چیست؟

سرطان بیماری خطرناکی است که به دلیل رشد غیر قابل کنترل سلول های بدن ایجاد می شود. برای درک بهتر سرطان بهتر است ابتدا به بررسی فرآیند رشد و کنترل سلول ها بپردازیم. سلول های بدن در پی فرآیندی به نام تقسیم سلولی شروع به رشد و تقسیم می کنند؛ بدن همه انسان ها از همین فرآیند تشکیل شده و زمانی که ما به بلوغ کامل می رسیم بدن ما از میلیون ها میلیون سلول تشکیل شده که این سلول ها دائما در حال رشد و تکثیر شدن هستند اما این رشد و تقسیم کنترل شده است. به گونه ای که سلول های قدیمی جای خود را به سلول های جدید می دهند و خودشان نابود می شوند اما در صورتی که چنین فرآیندی دچار اختلال شود و رشد سلول ها از کنترل خارج شود در این صورت گفته می شود آن سلول دچار سرطان شده است.

سرطان در لاتین به معنای خرچنگ است که به صورت نامنظم وقتی سلول را درگیر کند رها نمی گذارد و دائما علاقه دارد به بخش های دیگر سلول های حمله ور شود. پس سرطان ها را می توان اینگونه تعریف کرد که سرطان ها از رشد لجام گسیخانه سلول ها ایجاد می شوند. از مهم ترین ویژگی سرطان ها می توان به تهاجمی بودن و قابلیت متاستاز آنها اشاره کرد. به همین جهت در صورتی که سرطان ها به موقع تحت درمان قرار نگیرد سریعا به کل بدن انتشار می یابد و بخش های زیادی از سلول های را درگیر می کنند.

به ازای هر بافت و سلول در بدن سرطان وجود دارد. که از شایع ترین سرطان ها می توان به سرطان معده و روده در مردان و سرطان سینه در زنان اشاره کرد

تومور چیست؟ و انواع تومور

تومورها توده هایی از سلول ها هستند که در اثر اختلال در تقسیم سلولی ایجاد می شود. بافت های بدن به دلیل آسیب های و صدمه دیدن دائما در حال ترمیم شدن هستند و دائما سلول های جدید با سلول های قدیمی جایگزین می شوند. در صورتی که این سلول ها بیش از مقدار طبیعی بزرگ شوند سبب تشکیل توده هایی در آن بافت می شوند که به این تودهای غیرطبیعی تومور می گویند.

تومورها را نیز همچون سرطان ها می توانند بخش های زیادی از بافت و اندام های بدن را درگیر کنند از این رو تومورها دارای انواع مختلفی هستند که شامل:

تومور خوش خیم

تومورهای خوش خیم سرطانی نیستند از این رو به سایر نقاط بدن گسترش نمی یابند. به طور کلی تومورهای خوش خیم کشنده نیستند و خطر چندانی را برای بیمار ایجاد نمی کنند و به کمک جراحی تومور مغزی می توان به درمان چنین بیماری پرداخت. اما در صورتی که تومور در نواحی ارگان های حیاتی بدن همچون عروق خونی یا عصب رشد کند می تواند مشکل جدی ایجاد کند. خود تومور خوش خیم به انواع مختلفی همچون:

  • آدنوم ( تومورهای خوش خیمی هستند که در غده های بافت اپی تلیال ایجاد می شوند)
  • لیپوم( تومورهای تشکیل یافته در بافت چربی که رشد بسیار کمی دارند )
  • همانژیوم ( تومورهایی که از عروق خونی اضافی تشکیل می شود)
  • لیپوم( تومورهایی که در غده های چربی تشکیل می شوند و رشد بسیار کمی دارند)
  • فیبروئید( تومورهای که در بافت فیبروز تشکیل می شود که از شایع انواع آن می توان به فیبرینوئید رحمی اشاره کرد)

تومور خوش خیم مغز

جدیدترین مقالات:

جراح ستون فقرات

تومور بدخیم

تومور های بدخیم جزو تومورهای سرطانی است که قابلیت انتشار به سایر نقاط بدن را دارند و از طریق خون و لنف به این نقاط گسترش می یابند. تومور بدخیم نیز خود به انواع مختلفی تقسیم می شود که از شایع ترین انواع آن میتوان به :

تومور بدخیم از نوع سارکوم

به تومورهای بدخیم که در استخوان ها و بافت های نرم تاندون ها، لیگمان ها، چربی ها، چربی و خون و عروقی تشکیل شود، تومورهای سارکوم می گویند.

تومور بدخیم از نوع ژرم سل

تومورهای ژرم سل منشا مادرزادی دارند و از زمان تشکیل بافت تخمک و اسپرم ایجاد می شوند اینگونه تومورها در نواحی تخمدان ها، بیضه ها و حتی مغز دیده می شود.

تومور بدخیم از نوع بلاستوم

به توده های سرطانی که از بافت های جنینی تشکیل شوند بلاستوم می گویند. این تومورها در نواحی مغز، چشم و عصبی رشد می کنند و شیوع آن بیشتر در کودکان می باشد.

تفاوت تومور و سرطان در نحوه تشکیل و درمانشان چیست؟

تومورهای بدخیم همان سلول های سرطانی هستند که رشد سریعی دارند و دائما در حال رشد و تکثیرند به همین منظور تفاوت تومورها و سرطان ها در تومورهای خوش خیم با سرطان هاست. اما تنها یک تفاوت کوچک دارند و آن هم در اینکه تومورها بیشتر در بافت های توپر تشکیل می شوند اما سرطان در تمامی سلول های بدن رخ می دهند. تفاوت محسوس بین تومورهای خوش خیم با سرطان هاست.

اولین تفاوت تومور با سرطان در نحوه انتشار آنهاست، تومورهای خوش خیم عموما قابلیت انتشار به سایر نقاط بدن را ندارند و در همان محلی که تشکیل شده اند باقی می مانند و در همان جا شروع به رشد کردن و بزرگ شدن می کنند. اما سلول های سرطانی قابلیت انتشار دارند و از طریق عروق خونی و عروق لنفاوی به دیگر نواحی بدن گسترش می یابند.

از دیگر تفاوت های سرطان ها با تومورهای خوش خیم می توان به:

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراح مغز و اعصاب

  • احتمال عود مجدد تومور وجود دارد اما در تومورهای خوش خیم احتمال عود وجود ندارد.
  • سرطان ها قابلیت حرکت کردن دارند و می توانند حتی به دورترین ناحیه از بدن همچون مغز نیز انتشار بیابند اما تومورها در همان جایی که تشکیل شده اند باقی می مانند.
  • سرطان عموما کشنده هستند و سبب مرگ بیمار می شوند اما تومورها اینگونه نیستند و خوشبختانه سبب مرگ بیمار نمی شوند.
  • سرطان ها نیاز به درمان های جدی و پرتهاجمی دارند و دوره درمانی فرد مبتلا به سرطان سالیان سال به طول می انجامد. اما تومورها اینگونه نیستند و نیازی به درمان اساسی ندارند.

فرق تومور با سرطان

فرق درمان تومور با سرطان در چیست؟

درمان هر دوی اختلالات بستگی به فاکتورهای زیادی دارد. اما به طور کلی می توان گفت تومورها نسبت به سرطان دوره درمانی کوتاهتری دارند و برخی از تومورهای خوش خیم با یک جراحی به طور کلی نابود می شوند. اما سرطان ها اینگونه نیستند و دوره درمانی طولانی تری نسبت به تومور دارند. از مرسوم ترین روش های درمان تومور شامل:

  • جراحی ( برداشتن بخش بزرگی از تومور یا توده سرطانی از سلول )
  • رادیوتراپی یا پرتودرمانی ( حذف تومور یا سرطان با استفاده از پرتوهای پرانرژی و نافذ)
  • شیمی درمانی ( حذف و نابودی تومورها و سرطان با داروهای مخصوص )
  • ایمنوتراپی ( درمان هدفمند سلول های سرطانی است که تنها سلول های سرطانی را هدف قرار می دهد )
  • البته در مورادی نیز ممکناست برخی تومورها بجز جراحی به روش های درمان دیگری همچون شیمی درمانی و پرتو درمانی نیز نیاز خواهند داشت.

از آنجایی که ژنتیک نقش بسیار موثری در بروز سرطان ها وتومورها دارد به همین جهت پیشگیری از بروز چنین بیماری کمی سخت و غیرممکن است. اما برخی موارد هستند که ریسک ابتلا به تومور و سرطان را بالاتر می برند و با رعایت این نکات می توانید تا حد زیادی ابتلا به بیمارهای خطرناک را کاهش دهید. از جمله راههای پیشگیری از ابتلا به تومور و سرطان شامل:

-دوری کردن از دود سیگار و تنباکو و گازهای سمی

-دوری از چاقی و اضافه وزن

-داشتن فعالیت های بدنی منظم و دوری از بی تحرکی

-استفاده مداوم از کرم ضد آفتاب و محافظت از پوست در برابر نورخورشید

-تغذیه مناسب و محدودیت مصرف غذاهای مضر و آماده


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×