به دلیل ظرافت و آناتومی خاص مهره های گردن جراح مغز و اعصاب سعی می کند حدالامکان کمتر از روش جراحی دیسک گردن استفاده کند و بیشتر تمرکز خود را به درمان دیسک گردن به صورت کم تهاجمی می گذارید؛ اما در مواردی انجام ندادن جراحی پرریسک تر و خطرناک تر از انجام دادن آن است به همین جهت تنها در موارد حاد بیماری دیسک گردن و زمانی که بیمار به دردها و بی حسی شدید در ناحیه گردن و دست ها دچار شود عمل جراحی صورت می گیرد.
هدف از انجام جراحی دیسک گردن، برداشتن فشار از روی ریشه عصب های نخاع و بازگرداندن پایداری به مهره های ستون فقرات است که به کمک روش جراحی لامینکتومی دیسک گردن می توان نخاعی که تحت فشار قرار گرفته است را برداشت و پایداری مجدد مهره های گردن را به حالت اولیه خود بازگرداند تا بیمار از دردها و بی حسی در ناحیه گردن و شانه ها خلاصی یابد.
عوارض بعد از عمل دیسک گردن به عوامل مختلفی همچون نوع جراحی دیسک گردن، شدت عارضه دیسک گردن، سن و سلامت عمومی بدن بستگی دارد. اما با این وجود هر عملی چه پر تهاجمی و چه کم تهاجمی، عوارض مخصوص به خود را دارد از این رو یک جراح مغز و اعصاب موظف است قبل از جراحی نتیجه تمامی عوارض را برای بیمار شرح دهد و تا زمانی که بیمار عوارض را نپذیرفته است عمل جراحی دیسک گردن برای بیمار صورت نمی گیرد.
آیا جراحی دیسک گردن خطرناک است؟
به طور کلی عمل دیسک گردن در صورتی که توسط جراح مغز و اعصاب ماهر و باتجربه صورت بگیرد به عنوان جراحی کم خطر شناخته می شود. البته با خطراتی همراه است که وجود برخی شرایط همچون بالا بودن سن بیمار، دیابتی بودن بیمار، مشکلات انعقادی در بیمار، بی تجربه بودن جراح و شدید بودن عارضه دیسک گردن، خطرات این جراحی را تشدید می بخشد.
خطرات ناشی از عمل دیسک گردن شامل:
- خونریزی در حین و بعد از جراحی دیسک گردن
- نشت مایع مغزی و نخاعی از نخاع گردنی
- ایجاد لخته خونی و آمبولی بعد از جراحی دیسک گردن
- آسیب دیدن عصب ها، وریدها و شریان های نزدیک ستون فقرات
- جوش نخوردن دو مهره به یکدیگر
البته نوع و شدت خطرات نیز برحسب نوع جراحی متفاوت است. جراحی دیسک گردن بسته به شدت عارضه به چندین صورت انجام می گیرد که شامل:
- جراحی دیسککتومی قدامی ( یکی از مرسوم ترین روش های جراحی دیسک گردن)
- جراحی لامینکتومی ( جراحی که به منظور برداشتن لامین مهره ها و آزاد کردن عصب های تحت فشار صورت می گیرد)
- جراحی لامینوپلاستی ( این جراحی بیشتر در مورادی که دیسک گردن باعث بروز تنگی کانال نخاعی شده نیز کاربرد دارد)
- جراحی فیوژن گردن (به کمک این جراحی مهره های گردنی که دچار آسیب دیدگی شده اند به یکدیگر جوش داده می شوند)
بر مثال چنین خطراتی بیشتر در جراحی پرتهاجمی فیوژن ستون فقرات ملاحظه می شود زیرا برای انجام آن جراح لازم است بخش زیادی از ناحیه ستون فقرات را باز کند تا مهره های ناپایدار را به کمک پیچ و مهره های مخصوص به یکدیگر متصل کند به همین جهت احتمال اینکه در این جراحی بخشی از عصب یا ورید خونی آسیب ببیند وجود دارد. به همین جهت خطرات جراحی دیسک گردن با میزان تهاجمی بودن جراحی رابطه مستقیم دارد.
خوشبختانه اغلب خطراتی که برای جراحی دیسک گردن ارائه شده قابل درمان هستند و با مصرف داروهای صد انعقاد و آنتی بیوتیک قابل درمان هستند اما در موارد شدیدتر همچون آسیب دیدن عصب ها و نشت مایع مغزی و نخاعی بیمار به جراحی مجدد نیاز دارد.
عوارض ناشی از دیسک گردن کدام است؟
عوارض ناشی از جراحی دیسک گردن به دو دسته عوارض دائمی و موقتی تقسیم می شود. که احتمال بروز عوارض دائمی بعد از جراحی دیسک گردن بسیار محدود است و در موارد محدود چنین عارضه ای پیش می آید. قبل از بازگو کردن عوارض احتمالی دیسک گردن باید بیان کرد که احتمال بروز عوارض بعد از جراحی به عوامل مختلفی همچون:
- نوع جراحی دیسک گردن
- شدت عارضه دیسک گردن
- شرایط بدنی فردی که تحت جراحی قرار گرفته است
- سن بیمار
بستگی دارد و هر فرد بسته به شرایطش ممکن است به عوارضی موقتی همچون موارد زیر مبتلا شود. این عوارض شامل:
جدیدترین مقالات:
عوارض ناشی از بیهوشی
عموما جراحی ستون فقرات تحت بیهوشی عمومی صورت می گیرد. در روش جراحی به صورت بیهوشی عمومی بیمار هیچ آگاهی از روند جراحی ندارد. به همین جهت وجود چنین عارضه ای در تمامی افرادی که تحت جراحی قرار گرفته اند وجود دارد و اغلب بیماران به عوارضی همچون سردرد و سرگیجه، حالت تهوع، احساس سنگینی در سر، مشکلات اداری، احساس لزر و سرما و بی حس بودن موقتی اجزای گردن و بخش های اطراف آن دچار می شود. به همین منظور بیماری که تحت اینگونه جراحی قرار گرفته باید تا چندین روز بعد از جراحی در بیمارستان بستری بماند.
دردهای بعد از دیسک گردن
بروز درد بعد از عمل دیسک گردن، یکی از شایع ترین عوارضی است که در همه بیماران دیده می شود. این درد عموما در ناحیه گردن و دست ها ملاحظه می شود و به صورت دردهای تیرکشنده ای هستند که تنها با مصرف داروهای مسکن قوی بهبود می یابند. همچنین در مواردی نیز ممکن است فرد به همراه درد به خارش هایی در ناحیه زخم نیز دچار شود که وجود چنین درد و خارشی در ناحیه اسکار کاملا طبیعی است و نشان دهنده روند بهبودی زخم است. عموما درد دستها بیست و چهار ساعت بعد از جراحی از بین میرود و مابقی دردها با مصرف مسکن تسکین می یابد.
عوارض ناشی از مصرف داروهای مسکن بعد از جراحی
در بیشتر مواقع جراح دیسک گردن برای کم کردن دردهای بعد از جراحی، اقدام به تجویز داروهای مسکن و ضد درد می کند اما در برخی مواقع به دلیل تاثیرگذاری بهتر، جراح داروهای ضد درد مخدر را تجویز می نماید که این دارو در کنار اثرات بسیار خوبی که دارند اما ممکن است با عوارضی همچون، وابسته شدن به دارو، گیجی، کم شدن تعداد تنفس، خشکی زبان و دهان، یبوست و کم آبی، حالت تهوع و استفراغ، حساسیت نشان دادن به دارو همراه باشد. از دیگر عوارض موقتی که کمتر دیده می شود می توان به:
-عفونت کردن محل زخم
-تغییرات صدا
-عوارض موقتی حسی و حرکتی
عوارض دائمی شامل:
آسیب دیدگی اعصاب
آسیب دیدگی اعصاب یکی از خطرناکترین عوارض بعد از جراحی دیسک گردن می باشد که جزو خطرات احتمالی این جراحی نیز به حساب می آید. آسیب دیدن اعصاب، دلایل مختلفی همچون بی تجربه بودن جراح مغزو اعصاب و سهل انگاری جراح، کشیدگی و وارد شدن فشار بیش از حد به عصب ها، ظاهر می شود. که با علائمی از قبیل درد و بی حسی شدید در ناحیه گردن، احساس سوزش و گزگز در ناحیه گردن و ضعف در اندام ها نمایان می شود.
عود مجدد بیماری و بروز علائم دیسک گردن
خوشبختانه درصد پایینی از افراد بعد از عمل دیسک گردن، علائم بیماریشان باز می گردد و تنها 5الی 10درصد از افرادی که تحت جراحی قرار گرفته اند به این عارضه دچار می شوند و باید مجدد برای آنها جراحی انجام شود. شیوع این عارضه بیشتر در افراد مسن و کم توان است که تحمل عوارض جراحی را ندارند و یا به خوبی از اصول مراقبتی بعد از جراحی پیروی نمی کنند. احتمال عود مجدد بیماری در مورادی که پارگی دیسک بسیار شدید باشد و لایه خارجی دیسک آسیب ببیند نیز وجود دارد.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
بعد از عمل دیسک گردن چه باید بکنیم تا عوارض جراحی را به حدالاقل برسانیم
خوشبختانه امروزه با روی کار آمدن روش های جراحی دیسک گردن به صورت کم تهاجمی و بسته، عوارض جراحی به حدالاقل رسیده و امروزه سعی شده از ناحیه جلوی گردن دیسک آسیب دیده برداشته شود. با وجود بهبود بخشیدن به روش جراحی اما مراقبت های بعد از جراحی دیسک گردن به انداره خود جراحی و نحوه انجام گیری آن در کم شدن عوارض تاثیرگذار است و آمارها نشان دهنده آن است که بیشتر عوارض مربوط به جراحی دیسک به دلیل رعایت نکردن برخی اصول مراقبتی بعد از جراحی است.
بهبودی بعد از جراحی دیسک گردن می تواند چند ماه زمان ببرد که مدت زمان دوره نقاهت و بهبودی درهر فردی بسته به نوع جراحی و شرایط بدنی هر شخصی متفاوت است از این رو این بهبودی ممکن است در برخی بیماران کوتاهتر و آسان تر باشد اما در برخی دیگر طولانی تر شود. مراقبت های لازم بعد از جراحی دیسک گردن که عوارض جراحی را به حداقل می رساند شامل:
-مراقبت از زخم های محل جراحی، بهبود زخم ها حدود ده الی دو هفته طول می کشد که در این دوران باید به خوبی از پانسمان های جراحی مراقبت کنید و از آب زدن به محل زخم خودداری کرد.
-استفاده از گردنبند به منظور ثابت نگه داشتن گردن و ترمیم و جوش خوردن بهتر مهره های گردن
-داشتن برنامه توانبخشی بعد از جراحی به منظور بی حس و بی حرکت نشدن گردن
- توجه به نحوه درست خوابیدن و نشستن و ایستادن بعد از جراحی دیسک گردن
-مصرف به موقع داروهای ضددرد و آنتی بیوتیک بعد از جراحی
-مراجعه به موقع و مرتب به جراح ستون فقرات جهت بررسی وضعیت بهبود دیسک گردن