شکستگی مهره کمر در سالمندان

شکستگی مهره کمر در سالمندان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۰۲ بهمن ۱۳۹۸

شکستگی مهره کمر در سالمندان، به دلیل پیر و فرسوده شدن مهره ها امری بسیار شایع است که بسیاری از عزیزان سالمند به آن گرفتارند. عوامل مختلفی در بروز چنین عارضه ای دخیل است که در این مقاله به طور مفصل به بررسی عوامل و علائم شکستگی مهره کمر در سالمندان پرداخته ایم.

یکی از تلخ ترین داستان های زندگی هر سالمندی، شکستگی است که خیلی از افراد مسن به دلیل پوکی استخوان و جوش نخوردن استخوان با آن دست و پنجه نرم می کنند. عوامل مختلفی در بروز چنین اختلالی دخیل هستند اما پوکی استخوان از مهم ترین علت های شکسته شدن استخوان ها و مهره است. بعد از استخوان لگن، احتمال شکستگی مهره های کمر در سالمندان بسیار بالاست که اکثرا به دلیل زمین خوردن و ابتلا به پوکی به این عارضه مبتلا می شوند.

بدن یک فرد جوان قدرت ترمیم و التیام بخشی بالایی دارد از این رو جوانان در هنگام مواجه با اختلالاتی همچون شکستگی مهره کمر، با درمان های ساده سریعا به بهبودی دست می یابند. اما همین فرآیند در افراد مسن بسیار پایین است از این رو دوره درمانی طولانی تری دارند. حالا شما فرض کنید با چنین مشکلی، فرد مسن به شکستگی نیز دچار شود متاسفانه بهبودی این افراد سخت تر از افراد جوان و کم سن سال است و نیاز به درمان های تهاجمی تر و جدی تر دارند.

سالمندان بخش آسیب پذیر جامعه ما هستند که نیاز به مراقبت های ویژه ای دارند اگر به مطب یک جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات یا ارتوپد مراجعه کنید. خواهید دید مطب این پزشکان پر از افراد مسنی هستند که به دلیل مشکلات مفصلی و ستون فقرات به پزشک مراجعه کرده اند. در میان انواع آسیب هایی که افراد مسن را تهدید می کند شکستگی ها خصوصا شکستگی مهره کمر جایگاه ویژه ای دارد از این رو آگاهی از علائم و علت ها و راه های درمان چنین اختلالاتی خالی از لطف نیست؛ ما نیز در این مقاله به بررسی چنین مواردی پرداخته ایم، شما را به خواندن ادامه مقاله دعوت می نمایم.

شکستگی مهره کمر در سالمندان

علت اصلی شکستگی مهره کمر در سالمندان

یکی از اصلی ترین دلایل انواع شکستگی ها در سالمندان خصوصا شکستگی مهره کمر، پوکی استخوان است. پوکی استخوان یکی از رایج ترین بیماری های در افراد بالای 50سال می باشد که به دنبال کاهش یافتن تراکم استخوان یا توده ای استخوان ظاهر می شود. عارضه پوکی استخوان سبب ضعیف شدن استخوان ها و مهره ها شده از این رو احتمال شکسته شده استخوان و مهره های ستون فقرات را بالاتر می برد. همان طور که اشاره شده پوکی استخوان ارتباط نزدیکی با سن دارد زیرا با افزایش سن ترشح برخی هورمون های مربوط به ساخت استخوان ها کاهش می یابد از این رو با کاهش یافتن این هورمون ها، فرآیند ترمیم و استخوان نیز کم می شود. بعد از سن عوامل دیگری همچون ژنتیک، تغذیه، نوع سبک زندگی نیز در بروز چنین عارضه ای دخیل هستند.
پایین بودن قدرت بدنی و ضعف عضلانی عامل دیگری است که در بروز شکستگی مهره کمر در سالمندان دخیل است. پایین بودن قدرت عضلانی بدن را ضعیف می کند و همین عامل سبب می شود سالمندان تعادل خود را از دست بدهند و در هنگام راه رفتن مکرر زمین بخورند. اگر این افراد به پوکی استخوان نیز مبتلا باشد با وارد شدن کوچکترین ضربه ای به مهره های کمر، فرد به شکستگی مهره کمر مبتلا می شود.
از دیگر علت های بروز شکستگی مهره های کمر در سالمندان که با دیگر افراد جامعه مشترک است. شامل:

شکستگی مهره کمر در سالمندان

• بی توجه بودن نسبت به از برخی بیماری های ستون فقرات همچون دیسک کمر و عارضه لغزندگی مهره کمر( زیرا با شدید شدن عارضه دیسک کمر، فشار زیادی به مهره ها وارد می شود)
• انجام فعالیت های که فشار زیادی را بر کمر وارد می کند
• وارد شدن آسیب به مهره های کمر توسط تومورهای استخوانی
• وارد شدن ضربه یا آسیب در سقوط از ارتفاع
• وارد شدن ضربه و آسیب شدید در حین تصادفات رانندگی

علائم شکستکی مهره کمر در سالمندان

علائم شکستگی مهره کمر بسیار متنوع است و علائم شکستگی مهره ها در هر فردی بسته به نوع و شدت عارضه متفاوت است از این رو ممکن است در هر فرد با علائم خاصی بروز یابد. قبل از بررسی علائم شکستگی مهره کمر در سالمندان، ابتلا به ارزیابی انواع شکستگی می پردازیم.
به طور کلی شکستگی مهره ها را برحسب علت آن به 4نوع تقسیم می کنند که شامل:
شکستگی فشاری یا شکستگی در استخوان ناسالم: اصولا علت اصلی بروز شکستگی در سالمندان، این نوع است زیرا پوکی استخوان یکی از اصلی ترین علتهای شکستگی از نوع فشاری می باشد. سالمندانی که از پوکی استخوان رنج می برند؛ در صورتی که کوچکی فشاری به استخوان ها و مهره های کمر آن ها وارد شود؛ استخوان تحمل چنین فشاری را ندارند از این رو دچار شکستگی می شود که به این نوع شکستگی، شکستگی فشاری می گویند. تومورهای استخوانی و تومورهای نخاع از جمله عواملی هستند که در بروز شکستگی فشاری دخیل هستند.
شکستگی در استخوان های سالم: عموما این نوع شکستگی در اثر وارد شدن ضربه ایجاد می شود. که خود این نوع شکستگی مهره های کمر به انواع مختلفی همچون شکستگی ناشی از خم شدن ستون فقرات، شکستگی از نوع خرد شدن، شکستگی از نوع لغزندگی اشاره کرد.
علائم شکستگی مهره کمر برحسب هر یک از انواع شکستگی متفاوت است. در صورتی که شکستگی تنها مهره های کمر را درگیر کند؛ فرد سالمند به دردهای شدیدی در اطراف ناحیه آسیب دیده دچار می شود. اما علائم این عارضه به همین علائم محدود نمی شود در صورتی که شکستگی از نوع شدید باشد و مهره های آسیب دیده فشار زیادی را عصب های کمر وارد کند بیمار به علائمی همچون:

• ضعف و بی حسی شدید در دست ها و پاها
• درد انتشار یافته به سمت باسن و ران پا
• اختلال در راه رفتن و حفظ تعادل
مبتلا می شود. البته در موراد محدود ممکن بیمار به عدم کنترل ادرار و مدفوع و فلج در اندام ها دچار شود. چنین علائمی نیز به اقدام درمانی سریع و اورژانسی دارند که در اسراع وقت فرد سالمند باید توسط جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، تحت جراحی شکستگی مهره های کمر قرار بگیرد.

تشخیص شکستگی مهره کمر با عکس برداری

تشخیص شکستگی مهره کمر در سالمندان

تشخیص به موقع این عارضه در سالمندان، در بهبودی سریعتر تاثیرگذار است زیرا متخصص مربوطه راحتر می تواند بهترین روش درمانی را در اختیار بیمار قرار دهد. تشخیص چنین عارضه ای در سالمندان توسط متخصصانی از قبیل جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، متخصص ارتوپد صورت می گیرد شما می توانید با بررسی ویژگی هر یک از این متخصصین، یکی از آنها را انتخاب کنید.
پزشک برای تشخیص دقیق نوع شکستگی در فرد سالمند شروع به پرسیدن برخی سوالات در مورد علائم بیماری و زمان آغاز بیماری، خواهد کرد. مطمئنا با این سوالات نمی توان به علت دردهای بیمار پی دارد از این رو پزشک دست به معاینه فیزیکی بیمار می زند؛ معاینه فیزیکی به همراه روش عکس برداری در پاسخ به این سوال که آیا این فرد به شکستگی مهره های کمر دچار شده، یا خیر کاربرد دارد. البته تشخیص نوع شکستگی ها با عکس ساده امکان پذیر نیست از این رو متخصص ستون فقرات از روش ام آر آی برای تشخیص دقیق تر استفاده می کند.
تشخیص به موقع شکستگی مهره های کمر از اهمیت بالایی برخودار است زیرا در صورتی که چنین عارضه به درستی و در زمان متناسب تشخیص داده نشود ممکن است فرد سالمند به عوارضی همچون موارد زیر مبتلا شود:

• شدید شدن کمردرد به گونه ای که فرد سالمند قادر نیست به راحتی راه برود و بایستد.
• ابتلا به کوژ پشتی و قوز کمر
• محدود شدن دامنه حرکتی ستون فقرات
• خمیده شدن کمر و کوتاه شدن قد در سالمندان
• تغییر شکل یافتن ستون فقرات و کمر

شکستگی مهره کمر در سالمندان

 

درمان شکستگی مهره کمر در سالمندان

درد های ناشی از شکستگی در افراد سالمند بسیار دردناک است و عموما بین چهار تا شش هفته ممکن به طول بانجامد. روش درمان شکستگی مهره کمر در سالمندان بسته به نوع و شدت اختلال متفاوت است. اما تمامی متخصصین و پزشکان ستون فقرات به این موضوع اعتقاد دارند، که درمان هر اختلالی در سالمندان به دلیل کهولت سن و ضعفی که در اندام هایشان وجود دارد، نسبت به جوانان سخت تر است از این رو در صورتی که شکستگی به مرور زمان ایجاد شده باشد دردهای خفیف تری را به دنبال دارد و به کمک درمان های ساده تر همچون دارودرمانی و تجویز دارو می توان به مقابله با این اختلال پرداخت. از روش جراحی برای درمان این اختلال در سالمندان بندرت استفاده می شود به همین جهت متخصص ستون فقرات سعی دارید با ارائه روش های ساده تر همچون موراد زیر به درمان شکستگی مهره کمر بپردازد:

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراح مغز و اعصاب

دارو درمانی

عموما شکستگی مهره کمر با دردهایی همراه است؛ از این رو جراح ستون فقرات از داروهای ضددرد و ضد التهاب جهت کاهش درد بیمار استفاده می نماید همچنین در مواردی ممکن است پزشک از کرم های موضعی جهت تسکین دادن به درد استفاده نماید. درمان پوکی استخوان از دو منظر پیشگیری و درمان شکستگی کاربرد دارد در صورتی که پزشک علت شکستگی بیمار را به دلیل پوکی استخوان تشخیص دهد در این صورت ممکن است داروهایی همچون آلندرونیت، ریزدرونیت و... را برای درمان پوکی استخوان تجویز نماید. مصرف دارو در کنار استراحت کوتاه مدت تاثیر زیادی در بهبودی حال بیمار دارد.

استفاده از بریس ها

با کمک بریس ها یا کمربندهای طبی، نه تنها می توان به درمان شکستگی مهره کمر پرداخت بلکه از کیفوز(خمیده بودن کمر در افراد مسن) سالمندی نیز پیشگیری نمود. استفاده از بریس برای مدت زمان کوتاهی تجویز می شود. بریس ها با ساختاری که دارند سبب می شوند وضعیت ستون فقرات برای مدت زمان در حالت پایدار بماند و از انجام حرکات های اضافی نیز جلوگیری به عمل می آورد.

فیزیوتراپی

فرد سالمند با داشتن برنامه فیزیوتراپی منظم تا حد زیادی می تواند به زندگی عادی خود بازگردد. برنامه فیزیوتراپی متناسب با نیازهای فرد سالمند تعیین می شود. مراجعه به فیزیوتراپ و داشتن برنامه توانبخشی به منظور آموزش انواع حرکات ورزشی و کششی به سالمندان صورت می گیرد.

جدیدترین مقالات:

جراح ستون فقرات

جراحی کایفوپلاستی

جراحی کایفوپلاستی و ورتبرپلاستی

از آنجایی که داروهای بیهوشی ممکن است برای سالمندان خطرناک باشد و خطراتی زیادی را به همراه داشته باشد از این رو باید از روش های جراحی کم تهاجمی و بسته برای درمان شکستگی مهره کمر استفاده نمود. جراح ستون فقرات از روش جراحی کایفوپلاستی و جراحی ورتبرپلاستی، سیمان مخصوصی را به درون مهره های کمر تزریق می کند.


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×