دیسک کمربیماری های ستون فقرات

دیسک کمر

دیسک کمر رایج ترین درد در جوامع امروزی است که در اثر وارد شدن فشار زیاد به عصب ها با ضعیف شدن عضلات کمر به وجود می آید. مهم ترین نشانه و علامت این بیماری درد است که این درد از ناحیه پشت ستون فقرات آغاز شده و با شدت گرفتن بیماری بر میزان علائم نیز افزوده می شود. بیماری دیسک کمر یک بیماری دردناک است اما خوشبختانه در بیشتر مواقع جزو موارد اوراژانسی به حساب نمی آید. و در اغلب موارد علائم بیماری را می توان به کمک درمان های ساده و غیرتهاجمی درمان کرد اما زمانی که دیسک بر روی عصب و کانال نخاعی فشار بیاورد، موجب بروز دردی خواهد شد که این بیماران برای درمان درد خود باید هرچه سریعتر به یک جراح دیسک کمر مراجعه کنند و سریعا تحت درمان قرار بگیرند. شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا از صفر تا صد بیماری دیسک کمر آشنا شوید زیرا ما در این مقاله با ارائه بخش های متنوع به برررسی بیماری ستون فقرات و راههای درمان آن پرداخته ایم.

ساختمان دیسک های بین مهره ای کمر

قبل از اینکه با عارضه دیسک کمر آشنا شوید، لازم است در ابتدا با ساختمان دیسک و اجزای آن آشنا شوید. ستون فقرات از مجموع سی و سه مهره تشکیل شده است که این مهره ها زمانی یک مجموعه واحد و مشخصی را تشکیل می دهند که برروی یکدیگر قرار داشته باشند. البته مهره ها به همین سادگی که بیان می شود نمی توانند برروی هم قرار داشته باشند نیازی به یک ماده نرمی دارند که از ساییدگی مهره ها جلوگیری کند؛ به این ماده نرم و ژلاتینی دیسک می گویند. زمانی که ما شروع به راه رفتن می کنیم و خم و راست می شویم دیسک ها همچون کمک فنرهای اتومبیل هستند که ضربات و فشارهای وارده بر دیسک را می گیرد و بدین طریق فشار را از روی مهره ها و دیگر اجزای ستون فقرات برمیدارد. شاید با خود بگوید دیسک ها مگر چگونه هستند که می توانند فشار را به خوبی جذب کنند. اما اگر به آناتومی دیسک پی ببرید.

بیرون زدگی دیسک بین مهره ای کمر

هر دیسک که بین مهره های ستون فقرات قرار دارد از دو بخش هسته و پوسته دیسک ساخته شده؛ بخش بیرونی و پوسته دیسک که بسیار مستحکم است و از لایه درونی محافظت می کند، آنولوس فیبروس می نامند و ماده درونی دیسک که نوکلئوس پولپوس معروف است؛ هسته درونی دیسک را تشکیل می دهد. بخش درونی و هسته دیسک از آب فراوانی تشکیل شده که همین عامل خاصیت انعطاف پذیری و نرم بودن به دیسک ها می بخشد. بین تمامی مهره های ستون فقرات، دیسک وجود دارد؛ اما دیسک های بین مهره ی کمر به دلیل ماهیت و محل قرارگیریشان، بیشتر از دیگر دیسک ها در فعالیت های بدن و خم و راست شدن تاثیر گذار است.

از این رو مهم ترین وظایف دیسک کمر شامل:

  • خم و راست شدن به سمت جلو و عقب
  • استوار نگه داشتن مهره های ستون فقرات در هنگام راه رفتن
  • جلوگیری از وارد شدن فشار اضافی به مهره ها در هنگام بلند کردن اجسام سنگین

دیسک کمر چیست؟ و عارضه دیسک کمر چگونه رخ می دهد؟

به صفحات نرم بین مهره های کمر، دیسک کمر می گویند. اما منظور از واژه دیسک کمر مربوط به نوعی بیماری ستون فقرات است که معروف به بیماری بیرون زدگی دیسک یا فتق دیسک است. در اصطلاح پزشکی بکار بودن واژه دیسک کمر درست نیست زیرا همه افراد دیسک کمر دارند و برای بیان بیماری مربوط به دیسک باید از کلمه بیرون زدگی دیسک کمر استفاده کرد. یکی از مهم ترین وظایف دیسک های بین مهره ای کمر، حفظ استقامت و راست ایستادن قامت بدن است. اگر به ساختمان بدنی حیوانات و چارپان نگاه کنیم، چیزی به نام دیسک کمر وجود ندارد به همین جهت حیوانات نمی توانند بایستند و تنها در حالت چهار دست پا قرار دارند. از این رو خداوند با طراحی دیسک در بین مهره های آدمی، نیروهایی که در هنگام راه رفتن به مهره های کمر وارد می شود را جذب می کند. برای اینکه دیسک ها به مرحله بیرون زدگی برسند باید مراحل مختلفی را طی نمایند تا به این مرحله برسند. از این رو اغلب متخصصین ستون فقرات یا جراحان مغز و اعصاب و ستون فقرات بیماری دیسک کمر را در چهار مرحله بررسی می کنند که این علائم شامل:

فاسد شدن دیسک

در این مرحله از دیسک کمر هنوز عارضه ای رخ نداده ، خرابی یا فاسد شدن دیسک به تدریج و در طی سال های متوالی اتفاق می افتد. همان طور که با افزایش سن پوست انسان چروک می شود، دیسک ها نیز تراکم و آب خود را از دست میدهند. برای فاسد شدن دیسک ها نمی توان زمان به خصوصی را تعریف است زیرا فاسد شدن دیسک یک روند طبیعی است.

تغییر در شکل دیسک

پس از اینکه با گذشت زمان دیسک ها فرسوده و پیر شدند حالا در مقابل کوچکترین ضربه و فشار در معرض آسیب قرار دارند. از این رو زمانی که آسیبی به دیسک های بین مهره ای وارد شود شکل و وضعیت دیسک تغییر می کند و برآمدگی و برجستگی کوچکی در ناحیه دیسک رخ می دهد.

عارضه دیسک کمر

بیرون زدگی دیسک

وارد آمدن یک ضربه و فشار کوچک به دیسک برآمده کافی است تا بخش درونی دیسک از لایه بیرونی خود جدا شود و به بیرون بریزد. اما در این مرحله همچنین هسته دیسک از محل اصلی خود خارج نشده از این رو بیمار ممکن است حتی در این مرحله هم از بیماری خود آگاهی نداشته باشد.

جدا شدن دیسک

شدیدترین و آخرین مرحله مربوط به عارضه دیسک کمر مربوط به این مرحله است. و خطرناکترین نوع دیسک کمر مربوط به این مرحله می باشد زیرا در این حالت مواد هسته دیسک نیز از داخل بخش درونی دیسک بیرون آمده و به سمت ریشه های عصبی و نخاع فشار می آورد.

علت بیماری دیسک کمر چیست؟

بسیاری از افراد در هنگام مواجه با انواع بیماری ها، به دنبال دلایل، علت ها و عوامل ایجاد کننده بیماری هستند. بیماری دیسک کمر از جمله بیماری های ناتوان کننده است که عوامل زیادی در بروز آن تاثیرگذار است. اما علت اصلی بروز چنین بیماری شیوه نادرست زندگی و استفاده ناصحیح از مهره ها و اجزای ستون فقرات می باشد. از جمله شایع ترین عواملی که سبب بروز دیسک کمر می شود شامل:

نشستن های طولانی عامل دیسک کمر

چاقی و اضافه وزن

چاقی نه تنها بر قلب و دیگر اجزای حیاتی بدن تاثیرگذار است. یکی از شایع ترین مشکلاتی که اغلب افراد چاق و دارای اضافه وزن با آن دست و پنجه نرم می کنند؛ بیماری های ستون فقرات خصوصا دیسک کمر است زیرا همان طور که می دانید مهم ترین وظیفه مهره ها و دیسک ها، تحمل وزن بالا تنه است از این رو ستون فقرات فردی که دارای اضافه وزن است، وزن بیشتری را تحمل می کنند و بیشتر در معرض آسیب قرار دارد.

نشستن های طولانی مدت

بهتر است ساده برایتان بگویم اگر فردی به مدت طولانی در یک محل بشیند، نیرویی که به دیسک های بین مهره کمر او وارد می شود تا حدود سه برابر وزن بدن است. سه برابر وزن! برای مثال اگر فردی 70کیلوگرم وزن داشته باشد. اگر مدت زمان طولانی در حالت نشسته قرار بگیرد ستون فقرات به جای هفتاد کیلوگرم باید 210کیلوگرم بیشتر وزن تحمل کند. از این رو پیشنهاد می شود اگر کارمند هستید و یا به اقتضای شغلتان مجبورید زمان طولانی بنشید لااقل در نحوه نشستن خود دقت کنید.

جدیدترین مقالات:

جراح ستون فقرات

مشاغل سخت و بلند کردن ناصحیح اجسام

بیماری دیسک کمر نه تنها بیماری شایع در بین کارمندان و افراد پشت میز نشین است بلکه شیوع آن در کارگران و مشاغل سخت نیز کم نیست و اغلب کارگران بعد از بازنشستگی با این بیماری دست و پنجه و نرم می کنند و اگر دقت نمایید مطب اغلب پزشکان و متخصصان ستون فقرات پر از افراد مسنی است که در طی سالیان سال کار در مشاغل سخت به این بیماری مبتلا شده اند. زیرا اغلب کارگران باید اجسام سنگینی را جابه جا کنند که همین عامل فشاری زیادی بر دیسک کمر وارد می کند و فرد در دراز مدت در معرض بیماری دیسک کمر قرار می گیرد. این عزیزان با نحوه درست بلند کردن اشیاء تا حدی می توانند از بروز این بیماری پیشگیری کنند.

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراح مغز

دیسک کمر در جوانی

علت دیسک کمر در جوانی

اگر به مطب متخصصین و پزشکان ستون فقرات مراجعه کرده باشد. خواهید دید که به ازای هر فرد مسن و سالمندی که برای بیماری های ستون فقرات و مفصلی به متخصص ستون فقرات مراجعه کرده به همان اندازه جوانانی را می بینید که با بیماری ها درگیر هستند. متاسفانه باید بگویم سن ابتلا به دیسک کمر پایین آمده و شاید برایتان جالب باشد اما دیسک کمر در جوانان شیوع بیشتری یافته است. اما علت اصلی این موضوع را می توان در شیوه زندگی و نحوه غلط نشستن و خوابیدن جوانان جستجو کرد. از شایع ترین علت های دیسک کمر در جوانی شامل:

نداشتن رژیم غذایی مناسب

ترکیب سیب زمینی سرخ کرده همراه با سس فراوان یا پیتزا و همبرگر با نوشابه از خوشمزه ترین غذاهای دنیاست که نه تنها جوانان بلکه هیچ کس نمی تواند از آن بگذرد. اما اگر می خواهید سالم بمانید و در جوانی به دیسک کمر مبتلا شوید پیشنهاد می شود مصرف این غذاها را محدود کنید. شاید با خود بگوید این غذاها چگونه باعث ابتدای ما به دیسک کمر می شود. اما ساده است مگر نمی دانید این غذاها چقدر پرکاری هستند و چاق کننده، پس باید جواب سوال خود را گرفته باشید بله چاقی، چاقی علت اصلی فشار بر دیسک ها و بروز عارضه دیسک کمر است.

ورزش نکردن جوانان

بسیاری از جوانان برای ورزش نکردنشان دلیل دارند و علت این موضوع را به دلیل مشغله کاری و مشغولیت ها در زندگی امروزی بیان می کنند. بله کاملا درست است امروزه با روی کار آمدن موبایل و دیگر تجهیزات، دیگر وقتی برای ورزش نکردن باقی نمی گذارد. اما پیشنهاد می کنم اگر سلامیتان برایتان مهم است روزانه ده دقیقه هم که شده، ورزش کنید. ورزش کردن نه تنها برای دیسک کمر و عضلات کمر بسیار مهم است بلکه برای سلامتی کل بدن حائذ اهمیت است.

استفاده طولانی مدت از رایانه و لب تاپ

امروزه کامپیوتر و موبایل در زندگی ما نقش مهمی را ایفا می کند، به طوری که روزانه ساعت ها برای انجام کارها، ارتباط برقرار کردن با دوستان و یا مطالعه مقالات جدید استفاده می کنیم. اما مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که اغلب جوانان طرز صحیح استفاده از یارانه را نمی دانند از این رو دچار مشکلات زیادی می شوند که یکی از مشکلات عارضه دیسک کمر و دیسک گردن است.

استفاده از کفش پاشنه بلند در دختران

وزن بدن طی ایستادن در حالتی عمود از قاعده گردن به مفصل لگن و سپس پاها منتقل می شود. استفاده از کفشهای پاشنه بلند این حالت را بر هم می زند و این به خودی خود باعث تغییر بیومکانیک فشار روی ستون مهره ها و دردهای کمری و ابتلا به دیسک کمر می شود. اغلب جوانانی که به این اختلالات مبتلا نیستند با خود گمان می کنند با یکی دوبار پوشیدن این کفش ها اتفاقی نمی افتد. اما از این موضع غافل هستند که همین یکی دو بار پوشیدن نیز تاثیر خود را می گذارد.

علائم و نشانه های دیسک کمر

نشانه اصلی این بیماری احساس درد در ناحیه پایین کمر است البته این درد با علائمی خاصی نمایان می شود. البته علائم دیسک کمر بسته به نوع و شدت بیماری متفاوت است برای مثال ممکن است برخی افراد هیچ نشانه ای نداشته باشند و یا در دوره زمانی خاصی به علائم و نشانه ها مبتلا شوند. اما با این وجود یکسری نشانه ها و علائم هستند که مخصوص به دیسک کمر است و ممکن است در هر فرد رخ دهد. از مرسوم ترین علائم ونشانه های دیسک کمر شامل:

  • ضعف عضلانی شدید در ناحیه ستون فقرات وپاها
  • درد شدیدی که به ناحیه پاها انتشار می یابد
  • دردی که بعد از هر بار نشستن و برخاستن شدید می شود

علائم دیسک کمر

  • دردی که بعد از راه رفتن و پیاده روی کوتاه مدت بوجود می آید
  • گزگز و بی حسی شدید در پاها
  • اختلال در عملکرد روده و مثانه

البته علائم ضعف شدید در پاها و از دست دادن اختلال کنترل ادرار و مدفوع از جمله علائم دیسک کمر پیشرفته بوده و نشان دهنده وارد شدن فشار به عصب می باشد به همین جهت همه این علائم به طور یکسان در تمامی افراد مبتلا به دیسک کمر بوجود نمی آید و میزان درد در افراد مختلف متفاوت است. از بین تمامی این علائم، علائم دیسک کمر در پاها از شیوع بیشتری برخوردار است و اغلب افراد به چنین علائمی مبتلا می شوند که به این دردها، دردهای سیاتیک می گویند. این دردها با علائم خاصی  همچون گزگز و بی حسی شدید درپاها همراه است. البته علائم دیسک کمر بر حسب شدت بیماری متفاوت است. و این علائم را به دو دسته علائم اولیه  دیسک کمر و علائم دیسک کمر پیشرفته تقسیم می کنند. علائم اولیه دیسک کمر از شدت و درد کمتری برخوردار هستند و بیمار دردکمتری را احساس می کند اما در نوع شدید دیسک کمر این علائم پیشرفت کرده و بیمار به دردهای سیاتیکی مبتلا است.

شایع ترین محل بروز فتق دیسک کمر

ستون مهره های کمری که با نام های L1تا L5شناخته می شود. بیشتر از سایر نقاط وزن بدن را تحمل می کند از این رو بیشترین انعطاف پذیری را دارد. علاوه بر دیسک ها که نقش مهمی در تحمل وزن و استقامت بخشی به مهره ها را دارد. همچنین امکان حرکت مهره ها بر عهده چندین ماهیچه اطراف کمر می باشد که این عضلات  امکان چرخش و حرکت بدن را فراهم  می آورد. ناحیه کمر یا لومبار ستون فقرات از مجموع پنج مهره تشکیل شده است. از بین پنج مهره کمر، دو مهره های چهار و پنج کمر به دلیل تحمل وزن بدن، به عنوان شایع ترین محل بروز فتق دیسک کمر محسوب می شود. مهره های چهار و پنج کمر پایین ترین ناحیه از کمر است از این رو اغلب افرادی که به دردهای عصبی و کمردرد مبتلا هستند بیشتر درد را در این نواحی احساس می کنند. احتمال بروز درد در تمامی نواحی کمر و ستون فقرات وجود دارد اما امکان باریک شدن دیسک های بین 4تا 6 بعد از مهره های 4و 5که شایع ترین محل بروز فتق دیسک است نیز وجود دارد. مهره های اتصال یافته به بخش خاجی نیز از دیگر نقاطی هستند که امکان ابتلا به دیسک در آن بالا است.

با افزایش سن، دیسک ها هم همچون دیگر اجزای بدن در حال تغییر و تحول هستند  به مرور زمان آب موجود در دیسک ها کاهش می یابد و دیسک ها نمی توانند همچون گذشته  فشارها و ضربات را جذب کنند همین عامل سبب فرسوده شدن دیسک و تخریب دیسک ها می باشد. دیسک فرسوده امکان شکننده شدن و ترک خوردن در آن ها زیاد است.

برای مثال در نظر بگیرید دیسک کمر فردی فرسوده شده و خودش از آن بی خبر است به همین جهت بی توجه به این موضوع یک کار مضر برای دیسک انجام می دهد برای مثال یک جسم سنگینی را بدون رعایت اصول بلند کردن اشیاء بلند می کند و همین عامل سبب می شود به دیسک فشار زیادی وارد شود و دچار ترک خوردگی بشود اگر همین فرآیند ادامه داشته باشد و بیمار بدون توجه به علائم دیسک های ترک خورده به فعالیت های خود ادامه دهد دیسک های ترک خورده شکننده می شوند و ممکن است از محل اصلی خود خارج شوند و بروی عصب بریزند.

تشخیص دیسک کمر

تشخیص دیسک کمر

متخصص ستون فقرات یا جراح مغز و اعصاب برای تشخیص بیماری دیسک کمر، به معاینه و بررسی ناحیه ستون فقرات می پردازد. ممکن است زمانی که به اینگونه متخصصین مراجعه کنید از شما بخواهد که به پشت دراز بکشید و در حالی که به حالت خوابیده قرار دارید  از شما بخواهد که پاها را در جهت های مختلف حرکت دهید این حرکت کمک زیادی در تشخیص عامل درد می کنند. از دیگر معایناتی که ممکن جراح ستون فقرات انجام دهد تا از علت دردهای عصبی آگاهی پیدا کند بررسی رفلکس و قدرت عضلانی، عضلات می باشد که این کار از طریق لمس کردن ایجاد می شود. همچنین پزشک در پایان معاینه بالینی از بیمار می خواهد که راه برود تا با بررسی نحوه راه رفتن به علت درد بیمار پی ببرد. در اغلب موارد پس از بررسی های انجام گرفته پزشک جهت تشخیص نوع فتق دیسک کمر از انواع آزمون و روش های تصویربرداری کمک می گیرد . این آزمون ها شامل موارد زیر می باشد:

تصویربرداری ام آر آی

در روش تصویربرداری از ام آر آی ستون فقرات علاوه بر بررسی عارضه بیرون زدگی دیسک برای ارزیابی برجستگی ها و ورم غیر عادی دیسک استفاده می شود. در روش تصویربرداری به کمک ام آر آی ابتدا بیمار در یک میدان مغناطیسی قوی قرار گرفته و سپس امواج رادیویی به سوی او تابیده می شوند. بافت های بدن در جواب به این موقعیت، امواج رادیویی دیگری را از خود ساطع می کنند. با دریافت این امواج رادیویی که از بدن بیمار ساطع می شود و تحلیل این امواج توسط یک کامپیوتر پرقدرت، تصاویری بر روی مانیتور دستگاه ایجاد می شود که سطح مقاطعی از اندام مورد نظر را نشان می دهد.

تصویربرداری سی تی اسکن

دستگاه های سی تی اسکن امروزی چنان پرقدرتمندند که میتوانند تصاویر برش هایی با فاصله کمتر از یک میلیمتر را از بدن انسان تهیه کنند. تقریبا از هر جایی از بدن انسان سی تی اسکن انجام میشود. از روش سی تی اسکن زمانی می توان برای تشخیص فتق دیسک کمر استفاده کرد که متخصص مغز و اعصاب نیاز به تصاویر مقطعی از دیسک داشته باشد.

دیسکوگرام

با این که با استفاده از ام آر آی و سی تی اسکن می توان تصاویر جزئی و خوبی از دیسک بدست آوررد اما گاهی متخصص ستون فقرات یا جراح مغز و اعصاب، برای پیدا کردن منبع درد، از روشی به نام دیسکوگرام برای تشخیص دیسک کمر استفاده می کند. این کار با قرار دادن یک سوزن در دیسک و تزریق رنگ کنتراست به مرکز دیسک انجام می شود. سپس متخصص بررسی می کند که آیا با تزریق رنگ و افزایش فشار به دیسک مورد نظر، فرد دردی شبیه به درد عادی کمر که همیشه تجربه می کرد را حس می کند یا نه. بعد از اتمام دیسکوگرام معمولا از اشعه ایکس و سی تی اسکن استفاده می کنند تا ببینند که آیا رنگ در مرکز دیسک مانده است و یا به قسمت بیرونی دیسک ریخته شده است.

راه های پیشگیری از دیسک کمر

 قبل از بررسی راههای درمانی دیسک کمر، بهتر است کمی با راهکارهای پیشگیری از دیسک کمر آشنا شوید زیرا همیشه فرآیند درمان و روند درمانی دیسک کمر سخت تر از پیشگیری می باشد. و زمانی که می توان با استفاده از فعالیت ها و روش های ساده از ابتلا به دیسک کمر پیشگری کرد چرا باید بگذاریم این بیماری به سراغمان بیاد و آرامش را از ما طلب کند. از جمله روش های پیشگیری از دیسک کمر شامل:

انجام تمرینات ورزشی منظم

داشتن تغذیه سالم و انجام ورزش مناسب علاوه بر پیشگیری از بیماری‌های قلبی و مغزی از پیری زودرس و استهلاک اندام نیز پیشگیری خواهد کرد. با آنکه نمی توان به کمک ورزش فرآیند پیری و فرسایش را متوقف کرد اما میتوان زمان فرسوده شدن آن را به تاخیر انداخت. از جمله ورزش های مهم برای پیشگیری از دیسک کمر می توان به فعالیت های قدرتی و تمرین تقویت عضلات شکم اشاره کرد.

مصرف ویتامین ها و مکمل ها

ماهی، روغن ماهی، آجیل و دانه های خوراکی مثل بادام و گردو و بادام زمینی ، سویا و سایر حبوبات ، سیب زمینی و غذاهای تهیه شده از جو برای پیشگری از ابتلا به کمردرد و درد دیسک کمر مفید هستند. زیرا این مواد سرشار از پروتئین ها و اسیدهای چرب ضروری هستند که بدن برای ترمیم خود به آنها نیاز دارد. از مصرف مکمل های ویتامین دی و کلسیم نیز غافل نشوید.

اصلاح شیوه صحیح نشستن

استفاده از صندلی با کیفیت و مناسب و حفظ وضعیت صحیح نشستن از جمله کارهایی است که  میتوانیم برای کمر خود انجام دهیم تا به دیسک کمر مبتلا نشویم. از یک صندلی خوب که پشته مناسبی داشته باشد استفاده کنید همیشه توجه نماید صاف بشینید و از خم کردن کمر و شانه به عقب و جلو پیشگیری کنید.

پیشگیری از دیسک کمر

اصلاح شیوه صحیح خوابیدن

کج ایستادن یا بد ایستادن به طور کلی معماری ستون فقرات را تغییر می دهد به هیچ عنوان هنگام ایستادن شانه ها و پهلوهای خود را خم نکنید زیرا همان طور که می دانید ستون فقرات به صورت عمودی قرار دارد از این رو محافظت از ستون فقرات برای حفظ عملکرد بدن و پیشگیری از ابتلا به کمردرد و دیسک کمر بسیار اهمیت دارد.

بلند کردن صحیح اجسام سنگین

علت اصلی اغلب کمردردها و بیماری دیسک کمر مربوط به بلند کردن نادرست اجسام است. از این رو اگر مجبور هستید یک وسیله سنگین را بلند کنید بهتر است یکسری اصول را در هنگام بلند کردن رعایت نماید تا از آسیب به دیسک پیشگیری کنید اولین نکته ای که در هنگام بلند کردن یک شی باید به آن توجه نماید، توجه به وزن جسم است مطئنا بلند کردن جسمی که در حد توان شما نیست باعث آسیب به دیسک و دیگر اجزای ستون فقرات می شود. و نکته ای که باید در بلند کردن دقت نماید این است که در هنگام بلند کردن جسمی از زمین، تا می توانید به جسم نزدیک شود و از خم کردن کمر به سمت جلو پیشگیری کنید.

بهترین متخصص دیسک کمر

اگر شما نیز افرادی هستند که از دردهای شدید در ناحیه ستون فقرات رنج می برید اما چون علت بیماری خود را نمیدانید، به همین منظور نمی دانید برای درمان بیماری خود به کدام متخصص و دکتر مراجعه کنید و یا اینکه بین چند متخصص شک دارید و نمی داند به کدام یک مراجعه کنید. این بخش را از دست ندهید.

درمان تمامی دردهای مربوط به ستون فقرات توسط متخصصین ستون فقرات صورت می گیرد. یک متخصص ستون فقرات پزشکی است با دانشی که در زمینه  اجزای ستون فقرات دارد می تواند کمک بسیاری به شما در درمان علائم بیماری بکند. البته چندین نوع پزشک و متخصص هستند که در زمینه درمان بیماریهای ستون فقرات تخصص دارند و همین عامل سبب سردرگمی برخی افراد می شود. اما اصلا جای نگرانی نیست و این را بدانید هر یک از این پزشکان در بخش خاصی تخصص دارند. از جمله پزشکان و متخصصین ستون فقرات می توان به متخصص ارتوپد، جراح مغز و اعصاب، متخصص درد و متخصص طب فیزیک اشاره کرد.

متخصص و جراح ستون فقرات

اما در میان این متخصصین، جراح مغز و اعصاب و متخصص ارتوپد دو متخصص هستند که به صورت تخصصی در زمینه دیسک کمر تخصص دارند. از این رو تمام تلاش خود را بکنید تا از بین این متخصصین بهترین متخصص دیسک کمر را پیدا کنید زیرا متخصص بودن پزشک خیلی در این زمینه به شما کمک خواهد کرد.

بهترین متخصص دیسک کمر را می توانید با پرس و جو کردن از اطرافیان و کسی که این مشکل را داشته اند، پیدا کنید در صورتی که برای درمان فتق دیسک نیازی به انجام جراحی دیسک کمر باشد باز هم می توانید توسط این دو متخصص که از آنها یاد شد کمک بگیرد. اما چون در هنگام جراحی دیسک کمر، ممکن است نخاع و ریشه های عصبی تحت فشار باشند از این رو در غالب موارد انجام جراحی دیسک کمر باید توسط متخصص و جراح مغز و اعصاب صورت بگیرد. 

درمان قطعی دیسک کمر

مکانیسم بدن انسان بدین گونه است که وقتی یک عامل بیگانه را شناسایی کند به سرعت به آن عامل واکنش نشان می دهد از این رو زمانی که  بخشی از دیسک به بیرون بریزد، بدن دیسک را به عنوان ماده بیگانه شناسایی کرده و به آن حمله می کند از این رو سیستم ایمنی طی مقابله با دیسک، سایز دیسک را کاهش می دهد و از التهاب دیسک نیز می کاهد. به همین جهت اغلب بیماران مبتلا به دیسک کمر به مرور زمان و ظرف چندین هفته به بهبودی می رسند. البته این همیشه پایان خوش ماجرا نیست و ممکن است برخی افراد به مرور زمان نه تنها به بهبودی برسند بلکه علائم و دردشان نیز بدتر شود از این رو اینگونه افراد سریعا باید به یک جراح و متخصص دیسک کمر مراجعه کنند. جراح ستون فقرات برای درمان آسیب های دیسک کمر از روش هایی همچون:

استراحت

درصد زیاد افرادی که به دیسک کمر مبتلا می شوند جزو افرادی هستند که با درمان های ساده و غیرتهاجمی میتوان به درمان آنها پرداخت. به همین منظور جراح ستون فقرات در مراحل اولیه بیماری، به بیمار پیشنهاد می دهد چندین روز استراحت کند. با استراحت، بدن طی یک فرآیند طبیعی شروع به ترمیم و جذب آب بیرون زده دیسک می کند از این رو باعث می‌شود که بخش بیرون زده دیسک، کوچک شود. هنگامی که این بخش کوچک شود بیمار دیگر درد کمتری را احساس می کند.

دارودرمانی

از داروها برای کم کردن درد و علائم بیماری استفاده می شود. که این داروها به مسکن و داروهای ضد درد معروف هستند. داروهای استامینوفن، آسپیرین، ناپروکسن و ایبوپروفن از جمله داروهایی هستند که متخصص ستون فقرات یا جراح ستون فقرات تجویز می کند. داروهای مسکن علاوه بر خاصیت ضد دردی، موجب کاهش تورم و درد حاصل از دررفتگی دیسک می شود. البته توجه نماید از مصرف بی جا و بیش از حد این داورها خودداری کنید زیرا ممکن است مشکلات معده و خونریزی به همراه داشته باشند.

فیزیوتراپی دیسک کمر

فیزیوتراپی

یکی از پرکاربردترین روش های درمانی برای دیسک کمر، فیزیوتراپی است. متخصص فیزیوتراپ از روش های درمانی متعددی برای درمان و کم کردن درد استفاده می کند که خوشبختانه اثرگذاری هر یک از این روش برای دیسک کمر اثبات شده و قطعی است. هدف از ارجاع بیمار به فیزیوتراپ بهبود حال بیمار و آموزش دادن برخی فعالیت ها و ورزش ها برای کم کردن درد و علائم بیماری است. از این رو روش هایی که فیزیوتراپ ارائه می دهد شامل:

  • تمرینات ورزشی
  • آب درمانی
  • گرما درمانی
  • ماساژدرمانی
  • تسکین درد بوسیله دستگاه الکتروتراپی
  • به جریان انداختن جریان خون با اولتراسوند
  • لیزردرمانی دیسک کمر

تزریق در محل دیسک  

این روش نوعی جراحی بسته برای درمان دیسک کمر است که در آن جراح ستون فقرات، داروهای استروئید یا مسکن را به محل دیسک های آسیب دیده تزریق می کند. از جمله پرکاربردترین تزریقات برای تسکین درد شامل تزریق استروئید در فضای اپیدرورال، تزریق بلوک عصبی، تزریق در مفصل فاست، تزریق در مفصل ساکروئیلیاک می باشد. که پزشک متخصص بسته ه نوع و شدت بیماری دیسک کمر، متناسب با شرایط عمومی بیمار استفاده می کند.

جراحی دیسک کمر

جراحی دیسک کمر همچون دیگر جراحی ها با خطراتی همراه است از این رو جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات سعی می کند کمتر از این روش برای درمان بیماری استفاده کند. اما زمانی فرا می رسد که چاره ای جز جراحی دیسک باقی نمی ماند و با وجود خطرات جراحی اگر جراحی دیسک کمر صورت نگیرد خطرات بیشتری بیمار را تحت می کند. بهترین زمان جراحی، زمانی است که:

  • بیمار به نقص عصبی دچار باشد و درد شدیدی را در پاها و اندام های تحتانی خود احساس کند.
  • بیمار دچار بی اختیاری ادرار و مدفوع شود
  • بیمار در اندام های تحتانی خود، گزگز و بی حسی و کرختی شدید احساس کند.

جراحی دیسک کمر

درمان دیسک کمر با ورزش

اگر درد و علائم بیمار ظرف چندین هفته با استفاده از دارو و استراحت تسکین نیابد در این صورت جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، با ارجاع بیمار خود را به متخصص فیزیوتراپ یا طب فیزیک از او می خواهد که بهترین حرکات اصلاحی و نرمش مختص دیسک کمر را به بیمار آموزش دهد تا از این طریق علائم بیمار بهبود یابد. این حرکات شامل طیف وسیعی از ورزش هاست که توسط متخصص ارائه می شود. اما شاید برخی افراد هزینه شرکت در این جلسات برایشان مقدور نباشد به همین منظور ما در این بخش به آموزش برخی حرکات و نرمش های مخصوص دیسک کمر پرداخته ایم.که این ورزش ها و حرکات شامل:

شنا و انجام حرکات ورزشی در آب

آب درمانی و شنا کردن در آب یک روش درمانی لذت بخش است که نه تنها هیچ خطر و عوارضی ندارد بلکه بسیار پرفایده هم می باشد . معمولا آب به دلیل خاصیت چسبندگی، شناوری و ویسکوزیته ای که دارد تاثیری بسزایی در شل کردن عضلات و بهبود حال بیمار دارد. بدن در آب غوطه ور می شود به اندازه ی حجم آب جابه جا شده از وزن آن کاسته می شود. از آنجایی که وزن بدن در آب کمتر است، لذا بیمار مبتلا به دیسک کمر می تواند  اندامهایش را با صرف نیروی کمتری به حرکت در آورد و به دلیل کاهش فشار بدن بر مفاصل، درد کمتری را هنگام انجام حرکات احساس می کند. برای درمان دیسک کمر به وسیله آب درمانی از دو روش آب درمانی عمومی و آب درمانی موضعی استفاده می شود که اغلب متخصصین ستون فقرات روش آب درمانی موضعی یعنی قرار دادن بخش از کمر و ناحیه دیسک آسیب دیده را پیشنهاد می دهد.

حرکت مار کبری

این حرکت در تقویت و افزایش انعطاف پذیری ستون فقرات بسیار تاثیرگذار است و این حرکت با کششی که در ناحیه ستون فقرات و کمر ایجاد می کند، تا حدی زیادی از دردهای دیسک کمر می کاهد و با جذب آب اضافی دیسک و کم کردن حجم دیسک به درمان بیماری دیسک کمر کمک می کند. برای انجام این حرکات کافی است این چهار مرحله را انجام دهید:

  1. بر روی شکم بخوابید و سر خود را روی پشت دستانتان بگذارید.
  2. کف دستانتان را کنار سر قرار داده و سرتان را بالا بیاورید. حتما توجه نماید قبل از انجام این حرکت باسن خودرا منقبض کنید زیرا در صورت منقبض نکردن باسن در هنگام حرکت کبری، به کمر شما صدمه وارد می‌شود.
  3. سعی کنید با فشار آوردن بر کف دستان قفسه سینه را تا لگن بالا بیاورید در این مرحله نیز توجه نماید لگن حتماً باید منقبض باشد.
  4. آرنج خود را صاف کنید و به بدن کشیدگی بیشتری دهید
  5. آرنج خود را خم کنید و به ترتیب لگن ،قفسه سینه و سر خود را به حالت اول بر گردانید.
  6. این طبیعی است که در طول انجام این حرکت به علت خشکی ستون فقرات و پشت خود احساس درد در این دو ناحیه داشته باشید. اما لازم نیست که این حرکت را بصورت کامل انجام دهید و سعی کنید به اندازه توانایی بدنتانبه آن کشش دهید.

حرکت همسترینگ نشسته

به سه ماهیچه پشت استخوان ران، ماهیچه های همسترینگ می گویند. این ماهیچه از طریق عصب سیاتیک عصب دهی می شوند از این رو بیمار مبتلا به دیسک کمر دردی شدید را در این ماهیچه احساس کنند. به کمک انواع حرکت ورزشی همسترینگ تا حد زیادی می توان از بروز دردهای دیسک کمر پیشگیری کرد. یکی از این حرکات برای درمان محدودیت های حرکتی پس از بیماری دیسک کمر، حرکت همسترینگ به صورت نشسته است. که برای انجام این حرکت:

روی یک صندلی نشسته و صندلی دیگری را در مقابل خود بگذارید؛ یک پای خود را روی زمین بگذارید و پای دیگرتان را بالا آورده و برروی صندلی مقابل قرار دهید. به گونه ای که کمر خود را سفت کرده و کمی رو به جلو بر روی پایی که روی صندلی گذاشته‌اید، خم شوید؛ زمانی که در عضلات بالای ران خود احساس کشش کردید، 15 تا 30 ثانیه در این حالت بمانید.

نوع دیگر حرکت را میتوانید در حالت نشسته انجام دهید برای انجام آن کافی است بنشینید و پاهایتان را دراز کنید و سپس سعی کنید کف پاهایتان را با دست بگیرید و بدن را به سمت جلو بکشید. سعی کنید زانوهایتان خم نشود. سی ثانیه در این حالت باقی بمانید و سه بار آن را تکرار نمایید.

ورزش برای دیسک کمر

حرکت خم کردن پا در شکم

این حرکت با فشاری کششی که در ناحیه عضلات کمر و لگن ایجاد می کند سبب می شود فشار وارد بر مهره های کمر و دیسک کمتر شود. این حرکت را به راحتی در خانه و درحالی که به صورت دراز کشیده و خوابیده قرار دارید می توانید انجام دهید. پس از این مرحله شروع به خم کردن یکی از پاهای خود به سمت شکم بکنید. این حرکت ده بار تکرار کنید و بر روی هر دو پای خود انجام دهید.

حرکت گربه و گاو

این حرکت یکی از پرکاربردترین ورزش ها برای درمان دیسک کمر است که در این حرکت با کشیده شدن ناحیه بالا تنه، مانع از فشار بروی دیسک می شود. برای انجام این حرکت، زانوها و کف دست‌ها را روی زمین قرار دهید. پشتتان را گرد کنید و در همین حین به آرامی گردن را به پایین آورده به پاهایتان نگاه کنید؛ خم کردن کمر را ادامه دهید و تا جایی که می‌توانید این کار را ادامه دهید. بهتر است این حرکت همراه با تمرکز و تکنیک تنفس باشد تا فشار را از ستون فقرات شما بردارد؛ این کار را ده بار انجام داده و در 2 تا 3 ست تکرار کنید.

درمان دیسک کمر با لیزر

از روش لیزر درمانی هم برای کم کردن درد و علائم بیماری و هم انجام جراحی کم تهاجمی دیسک کمر استفاده می شود. سوالی که اغلب افراد هنگام مراجعه به متخصص ستون فقرات می پرسند این است که لیزر چگونه علائم بیماری دیسک کمر ا بهبود می بخشد. به همین جهت برای پاسخپخ دادن به این سوال باید ابتدا به تعریف لیزر بپردازیم. لیزردرمانی یک روش درمانی کم تهاجمی است که در آن از انرژی نور لیزر با طول موج مشخص جهت کاهش درد و علائم بیماری استفاده می شود.

یکی از روش های درمانی دیسک کمر که توسط فیزیوتراپ ارائه می شود لیزر درمانی است که در این روش امواج نوری با طول موج معین، به قسمت های دیسک و ستون فقرات تابیده می شود. انرژی لیزر با تغییراتی که در سلول ها و نواحی آسیب دیده دیسک وارد می کند سبب درمان دردهای حاصل از آسیب دیدگی دیسک کمر می شود. اینگونه لیزرها نه تنها خاصیت درمانی دارند و برخلاف لیزرهای جراحی، بدون هیچ آسیبی از ناحیه پوست عبور می کند و به مقابله با درد و ناراحتی بیمار می پردازند. لیزر درمانی اثرات زیادی را بر دیسک و ستون فقرات دارد که این اثرات شامل:

  • از بین رفتن التهاب و ورم حاصل از بیرون زدگی دیسک کمر
  • کم کردن درد و ناراحتی حاصل از بیرون زدگی دیسک کمر
  • التبام بخشی به بافت ها و عضلات اطراف دیسک کمر

جراحی دیسک کمر با لیزر

  • کاهش حجم دیسک آسیب دیده
  • کم کردن التهاب ریش های عصبی
  • تقویت شدن دیسک ها

هنگامی که نور لیزر کم‌توان به لایه‌های عميق پوست و دیسک کمر نفوذ می‌کند، باعث تقویت واکنش‌های ایمنی توسط سلول‌های خونی می‌شود. اثرات ناشی از این واکنش‌ها هم باعث خواص ضدالتهابی و هم سرکوب پاسخ‌های ایمنی می گردد. این موضوع کاملا ثابت شده است که وقتی انرژی نورانی از طریق خون به سلول‌های خونی می‌رسد، تأثیر مثبت خود را در سراسر بدن به جا می‌گذارد و باعث افزایش اکسیژن‌رسانی و تأمین انرژی برای تمامی سلول‌های بدن می‌شود.

روش های جراحی دیسک کمر

جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات برای درمان دیسک های بیرون زده که فشار زیادی برای نخاع  و اعصاب وارد می کنند؛ روش جراحی دیسک کمر را پیشنهاد می دهد. جراحی دیسک کمر به عنوان آخرین روش درمانی زمانی در نظر گرفته می شود که درمان های طبی و غیرتهاجمی تاثیری در روند بهبودی بیمار نداشته و ریشه های عصبی تحت فشار قرار بگیرند:

جراحی آندوسکوپی دیسک کمر

امروزه با روی کار آمدن روش های جراحی کم تهاجمی، جای خود را به روش جراحی پرتهاجمی و پرخطر داده است و این تصور که جراحی دیسک کمر مساوی است با از کار افتادن و خانه نشنی کاملا غلط و اشتباه است. زیرا به کمک این روش خطرات جراحی تا حد زیادی کاهش یافته و جراح دیسک کمر یا جراح ستون فقرات لازم نیست برای انجام جراحی استخوان ها و عضلات اطراف دیسک را بردارد. به چنین جراحی کم تهاجمی دیسک کمر، آندوسکوپی دیسک کمر می گویند.

برای انجام این روش، جراح ستون فقرات لوله منعطف پذیر را از طریق سوراخ کوچکی به ناحیه دیسک می فرستد. چون بر سر این لوله، دوربین کوچکی قرار دارد به همین جهت جراح با استفاده از تصاویر بدست آمده از محل ستون فقرات به تخلیه دیسک می پردازد.

جراحی دیسک کمر با لیزر

در صورتی که درد بیمار با بی حسی در ناحیه پایین کمر شدید همراه باشد. در این حالت جراح ستون فقرات روش جراحی را ب بیمار پیشنهاد می دهد روش جراحی دیسک کمر با لیزر یکی از روش های جراحی کم تهاجمی است که در آن از پرتوهای لیزر برای کم کردن حجم دیسک و کم کردن فشار از روی عصب ها استفاده می شود. مزیت مهمی که روش جراحی دیسک کمر با لیزر نسبت به دیگر روش های جراحی دارد این است که در این روش جراح برای ترمیم و کم کردن حجم دیسک، سوراخی در ناحیه ستون فقرات ایجاد نمی کند و همین کار سبب می شود استخوان ها به همان حالت باقی بمانند و دچار ناپایداری نشوند. روش جراحی دیسک کمر با لیزر از مزایای زیادی نسبت به جراحی باز دیسک کمر برخودار است که این مزایا شامل:

  • نداشتن درد درحین و پس از جراحی دیسک کمر
  • نداشتنن خطر و عوارضی بعد از جراحی دیسک کمر
  • کم شدن مدت اقامت و بستری در بیمارستان

جراحی دیسک کمر

جراحی دیسککتومی دیسک کمر

جراحی دیسککتومی نوعی جراحی پرتهاجمی ستون فقرات است که در این روش جراح مغز و اعصاب و ستون بخشی از قسمت دیسک را برای بهبودی علائم برمیدارد. بیمار برای انجام این روش جراحی نیاز به بیهوشی عمومی دارد و نحوه انجام این جراحی بدین صورت است که در حالی که بیمار بروی تخت جراحی دراز کشیده است؛ جراح پس از باز کردن ناحیه کمر و اقدام به برداشتن دیسک می کند. خوشبختانه امروزه با روی کار آمدن روش های جراحی کم تهاجمی، انجام این جراحی به صورت کم تهاجمی نیز امکان پذیر شده است و جراحی دیسککتومی بسته به نوع و شدت بیمار و علائم بیماری به روش های مختلفی انجام می شود که شامل:

 جراحی میکرودیسککتومی

در این روش جراحی، جراح شکاف کمتری را در ناحیه ستون فقرات ایجاد می شود. زیرا برای انجام آن از میکروسکوپ استفاده می شود. مزیت دیگری که این جراحی نسبت به دیگر جراحی ستون فقرات دارد این است که در آن لامینا مهره برداشته نمی شود بلکه جراح با وسایل خاصی دو لامین مهره ها را از یکدیگر جدا می کند.

دیسکتومی آندوسکوپیک

جراح ستون فقرات برای انجام این روش از دستگاه آندوسکوپ که دوربینی بر سر آن قرار دارد استفاده می کند. برای انجام این نوع جراحی دیسککتومی، جراح دستگاه آندوسکوپ با استفاده از تصاویر بدست آمده از فلوروسکوپ به داخل دیسک می فرستد و از این طریق محتویات دیسک که بر روی ریشه های عصبی فشار می آورد خارج می گردد.

جراحی لامینکتومی دیسک کمر

به کمک این روش جراحی دیسک کمر می توان نخاع و ریشه های عصبی که تحت فشار قرار دارند را آزاد کرد و از بروز آسیب های احتمالی به نخاع و دیسک کم کرد. این جراحی نوعی روش جراحی پرتهاجمی است به همین جهت برای انجام آن بیمار باید تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرد. برای تخلیه دیسک های بین مهره ای بوسیله این جراحی، جراح اقدام به برداشتن لامین مهره ها می کند که این کار با کنار زدن نخاع و ریشه های عصبی و خارج کردن دیسک های بین مهره ای انجام می شود.

جراحی فیوژن ستون فقرات

جراحی فیوژن یا خشک کردن مهره های ستون فقرات نوعی روش جراحی است که به کمک آن جراح اقدام به تثبیت کردن مهره ها و ثابت نگهداشتن مهره ها می کند. این جراحی بعد از جراحی لامینکتومی و دیسککتومی انجام می شود و کاربرد آن در جراحی دیسک کمر زمانی است که مهره ها به دلیل آسیب دیدن دیسک دچار ناپایداری و بی ثباتی شده اند؛ می باشد. جراح ستون فقرات برای انجام این روش و ثابت نگه داشتن مهره ها در کنار یکدیگر از پیچ و مهره ها استفاده می کند.

عورض بعد از جراحی دیسک کمر

عوارض جراحی دیسک کمر

همان طور که اشاره شد از جراحی دیسک کمر زمانی استفاده می شود که درمان غیرجراحی تاثیری در روند بهبودی بیمار نداشته باشد از این رو از این روش درمانی برای کم کردن درد و بی حسی ناشی از فشار در اعصاب استفاده می شود. اغلب بیماران مبتلا به دیسک کمر، مشکلاشان تا حد زیادی بعد از انجام جراحی برطرف می شود. اما در این میان برخی افراد همچنین به دردهایی مبتلا هستند که نشان از عوارض جراحی دیسک کمر دارد البته این عوارض تا حدودی طبیعی هستند و ممکن است مشکلی برای بیمار ایجاد نکند و به مرور زمان از بین خواهند رفت. از جمله شایع ترین عوارض مربوط به جراحی دیسک کمر شامل:

عوارض بیهوشی

داروهای بیهوشی با آنکه باعث از بین رفتن درد در حین جراحی می شوند اما با این وجود ممکن است برخی افراد پس از به هوش آمدن به عوارضی مبتلا شوند البته عوارض داروهای بیهوشی بسته به نوع و شرایط جسمانی متفاوت است. از جمله عوارض داروهای بیهوشی می توان به:

  • اختلال در روند حافظه
  • سردرد شدید و سرگیجه شدید
  • اختلال در تلکم و گلودرد
  • احساس لرز شدید
  • درد عضلانی و کمردرد

خونریزی و بروز لخته های خونی در پاها و ریه ها

متاسفانه برخی بیماران پس از جراحی دیسک کمر به دلیل بی تحرکی و رعایت نکردن برخی اصول بعد از جراحی، پاهایشان دچار ورم و زخم هایی می شود که علت این موضوع به دلیل جمع شدن لخته های خونی در ناحیه پاها است. بی تحرکی بعد از جراحی مهم ترین عاملی است که سبب تجمع خون در ناحیه پاها می شود و همین عامل سبب مسدود شدن مسیر جریان خون و اختلال در روند خونرسانی به مغز می شود.

بی حسی و درد در ناحیه پا

حدود 40 درصد بیماران بعد از جراحی دیسک کمر به دردهای شدیدی در ناحیه پا مبتلا می شوند که این دردها به دلایل مختلفی ایجاد می شود که از شایع ترین دلایل این دردها شامل:

  • آسیب دیدگی عصب های کمری که در طول عصب سیاتیک
  • فشرده شدن اعصاب کمر

چسبندگی عصب بعد از جراحی دیسک کمر

 این دردها همیشه برای بیمار ناخوشایند است و سبب سخت راه رفتن بیمار و ضعف شدن قدرت عضلانی بیمار بعد از جراحی دیسک کمر می شود. علاوه بر درد در ناحیه پاها، برخی بیماران پس از جراحی دیسک کمر به کمردردهای مستمری مبتلا می شوند که علت اصلی چنین دردی زخم هایی که در محل جراحی ایجاد می شود، می باشد. شکل گیری بافت در محل زخم یک فرآیند طبیعی در درمان دیسک کمر پس از جراحی است که وجود این جای زخم علت اصلی پا درد و کمردرد در برخی بیماران است.

اختلال در کنترل روده و مثانه

بی اختیاری ادرار مشکلی است که اغلب بیماران تا مدت ها بعد از جراحی دیسک کمر همراه بیمار باشد. اما د


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس