علائم اولیه دیسک کمر چیست؟بیماری های ستون فقرات

علائم اولیه دیسک کمر چیست؟

وقتی صحبت از دیسک کمر می شود بدین معنی است که دیسک های بین مهره ای فرد دچار ترک خوردگی یا بیرون زدگی شده است؛ البته این اتفاق به یکباره و در طی یک مرحله اتفاق نمی افتد بلکه مستلزم سپری شدن چندین مرحله است تا دیسک کمر به شدید ترین حالت خود یعنی جداشدن دیسک برسد. مرحله اولیه دقیقا زمانی رخ می دهد که بر اساس وارد شدن فشار اضافی به دیسک، ماهیت دیسک ضعیف و فرسوده شود، در این مرحله بیمار هیچ علائمی را ملاحظه نمی کند از این رو به انجام کارهایی که فشار زیادی به دیسک وارد می کند ادامه می دهد که این ادامه یافتن کارهای مخرب برای دیسک، محتوای هسته دیسک را در معرض برجسته شدن و برآمدگی قرار می دهد در این مرحله نیز بیمار علائمی شدیدی را احساس نمی کند و همچنان ممکن است از بیماری خود غافل باشد در صورتی که این روند تخریب ادامه داشته باشد. دیسک های بین مهره ای دیگر توان مقابله با فشارها را ندارند و از محل اصلی خود خارج می شوند در این صورت گفته می شود بیرون زدگی یا فتق دیسک رخ داده است. دلیل اصلی شدت گرفتن بیماری دیسک کمر زمانی است که فرد به علائم اولیه خود بی اعتنا باشد و همین بی اعتنایی به علائم و گذشت زمان علت اصلی پیشرفته شدن بیماری دیسک کمر می باشد.

از این رو در این مقاله سعی داریم با آگاه کردن شما نسبت به علائم اولیه دیسک کمر، بتوانید از پیشرفت بیماری پیشگیری کنید و با مراجعه سریع به جراح مغز و اعصاب ستون فقرات علائم اولیه بیماری خود را درمان کنید.

علائم دیسک کمر در مراحل ابتدایی بسیار شدید نیست

دیسک کمر در مراحل اولیه با چه علائمی همراه است؟

یکی از مهم ترین عواملی که در بروز علائم دیسک کمر تاثیرگذار است؛ خفیف یا شدید بودن دیسک کمر است. علائم اولیه دیسک کمر با دیسک کمر خفیف آغاز می شود. این علائم زمانی رخ می دهد که دیسک ها سالم هستند و تنها یک ترک جزئی در لایه بیرونی دیسک بوجود آمده است و علائم اولیه بیماری تنها با درد همراه است و هنوز نقص عصبی برای بیمار بوجود نیامده است. از شایع ترین علائم اولیه دیسک کمر که هر چه سریعتر باید به یک پزشک یا متخصص جراحی ستون فقرات مراجعه کرد. شامل:

کمردرد

در مراحل ابتدایی بیماری دیسک کمر، بیمار علاوه بر کمردرد که مهم ترین نشانه این بیماری است به کمردردهای انتشار یافته یعنی دردی که از ناحیه کمر شروع شده و همچون نواری به ناحیه پشت ران پا کشیده می شود، مبتلا می شود. بروز چنین نشانه های در برخی مواقع ممکن است با بی حسی و ضعف در پاها ادامه داشته باشد. از دیگر مشخصات کمردرد در مراحل اولیه دیسک کمر این است که فرد در هنگام نشستن، راه رفتن، درد شدیدتری را احساس می کند و هنگام خم شدن، پیچ خوردگی و بلند کردن وسیله ای از زمین این درد به شدیدترین حالت خود می رسد.

احساس سوزش و خارش در ناحیه کمر

شیوع چنین علائمی در مراحل ابتدایی دیسک کمر بسیار محدود است زیرا این نشانه ها زمانی رخ می دهد که دیسک ها دچار بیرون زدگی شوند و بر ناحیه ریشه های عصبی نخاع فشار بیاورند. با این وجود ممکن است بیمار در هنگام انجام فعالیت های سنگین دچار چنین دردی شود زیرا در این حالت دیسک های آسیب دیده بیشتر تحت فشار قرار می گیرند.

ضعف عضلانی و ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره

در صورتی که دیسک ها دچار تخریب شوند، دیگر قادر نیستند وظیفه خود را به درستی انجام دهند از این رو بیمار در هنگام انجام فعالیت دچار اختلال شده و در زمان انجام برخی حرکات که نیاز به خم و راست شدن و چرخیدن کمر می باشد دچار دردی شدیدی خواهند شد. به دلیل تخریب شدن دیسک ها، مهره ها دیگر نمی توانند به راحتی بر روی هم حرکت کنند از این رو فرد در انجام کارهای روزمره دچار اختلال است و ضعف شدید را در ناحیه ماهیچه های کمر و پاهای خود احساس می کند.

دیسک کمر با ضعف و درد عضلانی در کمر و پاها همراه است

علائم اولیه دیسک کمر به چه دلایلی ظاهر می شود؟

علائم اولیه دیسک کمر زمانی رخ می دهد که به دلیل فشار بیش از حد به دیسک های بین مهره ای کمر، دیسک ها دچار تخریب شوند و یک برآمدگی استخوانی در بین مهره ها بوجود می آید؛ البته جراحان مغز و اعصاب و ستون فقرات متعقدند که این برجستگی یک فرآنید طبیعی برای پیشگیری از متوقف کردن حرکات اضافی بین مهره هاست و در صورتی که سریعا مورد درمان قرار بگیرد این برجستگی از بین می رود و دیسک های تخریب شده سریعا بازسازی می شوند، اما در صورتی که درمانی لحاظ نشود و همین فرآیند ادامه یابد سبب فروپاشی دیسک خواهد شد زیرا در این صورت فاصله بین مهره ای کاهش می یابد و مهره های ستون فقرات برروی یکدیگر فشار می آورند. از جمله عواملی که سبب ضعیف شدن دیسک های بین مهره ای و بروز علائم اولیه در بیمار می شود میتوان به:

افزایش سن

با افزایش سن و شروع سالمندی تغییراتی زیادی در بدن ایجاد می شود و بسیاری از اجزای بدن دچار فرسودگی و تخریب می شوند. یکی از شایع ترین اختلالاتی که به دنبال افزایش سن رخ می دهد بروز کمردرد و تخریب دیسک کمر است که به دلیل کم شدن آب هسته دیسک بوجود می آید.

اضافه وزن

بیشتر تحمل وزن بدن برعهده دیسک های کمر می باشد، افزایش وزن بدن سبب افزایش این فشار شده و دیسک ها و مهره های کمر باید فشار بیشتری را تحمل کنند این فشار بیش از حد سبب کم شدن آب هسته دیسک ها شده و انعطاف پذیری دیسک کاهش می یابد.

بلند کردن نادرست اجسام سنگین

مطمئنا خیلی از شماها پس از بلند کردن جسم سنگین دچار کمردرد شده اید که در اغلب موارد این کمردردها پس از مدت کوتاهی و به صورت خود به خود بهبود می یابد. اما در صورتی که این روند بلند کردن اجسام سنگین ادامه داشته باشد و شغل فرد ایجاب کند که روزانه تعداد زیادی اجسام سنگین را بلند کند همین موضوع، مشکلات بسیاری را برای ستون فقرات بوجود می آورد که از شایع ترین اختلالاتی که به دنبال بلند کردن جسم سنگین رخ می دهد میتوان به بیرون زدگی دیسک کمر اشاره کرد البته با بلند کردن اصولی اجسام سنگین می توان تا حد زیادی از بروز این عارضه پیشگیری کرد.

بلند کردن نادرست اجسام یکی از علت ابتلا به دیسک کمر می باشد

برای درمان علائم اولیه دیسک کمر باید به چه متخصصی مراجعه کنیم؟

در صورتی که علائم اولیه دیسک کمر بسیار محدود باشد و با کم کردن فعالیت ها و استراحت این علائم کاهش یابد در این صورت نیاز به مراجعه به پزشک نیست. اما پیشنهاد ما به شما این است که هیچ درد و نشانه ای را ساده نگیرید و حتما برای پی بودن به علت درد خود به یک متخصص مراجعه کنید. کمردرد مقاوم و در حال بدترشدن، کمردرد مزمنی که بیش از 6هفته طول بکشد، کمردردی که با استراحت و مصرف مسکن تسکین نیابد و در نهایت کمردردی که باعث ناتوانی و ضعف در اندام های بیمار شده باشد. این ها از جمله علائم اولیه دیسک کمر هستند که حتما برای درمان آن حتما به یک جراح ستون فقرات با تجربه مراجعه کنید.

 در صورتی که دچار کمردرد هستید و با علائمی که دارید گمان می کنید به دیسک کمر مبتلا هستید برای درمان بیماری خود میتوانید از متخصصی همچون، جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات ، جراحان ارتوپد و متخصص طب فیزیک کمک بگیرد. جراحان مغز و اعصاب و ستون فقرات پزشکانی هستند که علاوه بر انجام جراحی مغز، قادرند بسیاری از اختلالات مربوط به ستون فقرات و نخاع را درمان و مورد عمل جراحی قرار دهند. اما جراحان ارتوپد میتوانند به درمان اختلالات مربوط به استخوان ها و مهره های ستون فقرات بپردازند در صورتی که بیماری دیسک کمر به شدیدترین حالت خود برسد به طوری که دیسک های بیرون ریخته برروی اعصاب فشار بیاورد و بیمار نه تنها به کمردرد بلکه دچار برخی علائمی عصبی شدید نیز شود، در این  صورت جراحی دیسک کمر حتما باید توسط جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات انجام بگیرد تا خطرات آسیب به نخاع به حداقل برسد. یک جراح ستون فقرات خوب کسی است که علاوه بر اینکه قادر است جراحی دیسک کمر را به بهترین نحوه و کمترین تهاجم انجام دهد بلکه میتواند روش های درمانی بدون جراحی را نیز با بهترین بهره روی برای بیمار خود برگزیند.

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراح مغز

تشخیص علت کمردرد توسط متخصص ستون فقرات صورت می گیرد

آیا برای درمان علائم اولیه دیسک کمر، باید جراحی صورت بگیرد؟

برای درمان علائم اولیه دیسک، نیازی به جراحی نیست و از جراحی دیسک کمر برای درمان علائم پیشرفته و مزمن عارضه بیرون زدگی دیسک استفاده می شود. و این علائم ساده و اولیه بیماری را میتوان، تنها به کمک روش های درمانی طبی تسکین داد. بهترین روش درمانی برای مقابله با اغلب بیماری ها، روشی است که از کمترین خطر و عارضه ای برخوردار است و در کمترین زمان ممکن، بیمار میتواند به بهبودی کامل برسد. علائم اولیه دیسک کمر را میتوان به کمک روش های محافظه کارانه همچون استراحت و دارودرمانی تسکین داد و پزشک برای مدت کوتاهی از شما می خواهد که استراحت کنید و فعالیت های خود را محدود کنید در این میان از شما خواسته می شود از پیاده روی و انجام حرکات ورزشی ساده نیز غافل نشوید. هدف از تجویز دارو برای درمان این اختلالات نیز تسکین درد و التهاب حاصل از برآمدگی دیسک می باشد. در صورتی که بیمار پس از گذراندن این دوره درمانی ساده و محافظه کارانه همچنان به کمردرد و علائم اولیه دیسک کمر مبتلا باشد در این صورت جراح ستون فقرات، بیمار را به فیزیوتراپی ارجاع می دهد؛ استفاده از فیزیوتراپی یکی از پرکاربردترین روش های درمانی، علائم اولیه دیسک کمر می باشد زیرا متخصص فیزیوتراپ با آموزش برخی حرکات ورزشی و کششی مخصوص به دیسک کمر سبب بهبود علائم و کم شدن التهاب و برجستگی های دیسک خواهد شد. به طور کلی میتوان گفت درمان بدون جراحی دیسک کمر و درمان دیسک کمر با ورزش، از جمله روش های درمانی مقابله با علائم اولیه دیسک می باشد که ما در مقالات جداگانه ای به طور مفصل به توضیح این روش های درمانی پرداخته ایم، به شما پیشنهاد می دهم این مقالات را از دست ندهید.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر علیرضا شیخی
    شماره تماس