آسیب های گردنی
مهره های گردن از مهره هایی تشکیل شده است که از جمجمه تا قسمت بالا تنه را در بر می گیرد. بسیاری از مردم، گردن درد یا گرفتگی گردن را تجربه کرده اند؛ در بسیاری از موارد این درد ها ناشی از قرار گیری وضعیت نامناسب عضلات گردن می باشد.در برخی مواقع، علت گردن درد می تواند ناشی از آسیب به دیسک های بین مهره ای باشد که این عارضه به دیسک گردن معروف است و ممکن است به دلایل مختلفی همچون فشار وارد به مهره های گردن و حرکات نامناسب و چرخشی شدید و... بوجود بیاید.
بیرون زدگی دیسک گردن
فتق (بیرون زدگی) دیسک گردن زمانی اتفاق میافتد که ماده ژله مانند موجود در مرکز دیسک گردن از منطقهای که در دیواره سخت خارجی، ضعیف و شکننده شده، بیرون بزند. ممکن است زمانی که ماده ژلهای موجود در دیسک گردن، عصب ستون فقرات را لمس یا فشرده کند باعث ایجاد درد گردن یا بازو، بیحسی یا سوزن سوزن شدن شود. استراحت، داروهای ضد درد، تزریق در ستون فقرات و فیزیوتراپی اولین گام برای بهبودی دیسک گردن است. اکثر مردم طی 6 هفته بهبود مییابند و به فعالیت عادی باز میگردند. اما اگر علائم ادامه پیدا کند، ممکن است جراحی دیسک گردن توصیه شود.
علت و دلیل بروز دیسک گردن
اگر شما هم جزو افرادی هستید که ساعت های طولانی سر میز کار می کنید و یا مدت زمان طولانی با کامپیوتر و لب تاپ سرکار دارید، با این وجود جرو افرادی هستید که بی تحرک هستید و ورزش نمی کنید؛ باید این خبر را به شما بدهم که شما در معرض خطر ابتلا به دیسک گردن می باشد. علاوه بر این موارد عوامل مختلف دیگری وجود دارد که ریسک ابتلا به دیسک گردن را در شما افزایش می دهد.که شامل:
افزایش سن و تحلیل دیسک
صدمه دیدن گردن و پشت بدن
پیچ خوردگی و رگ به رگ شدن گردن
بلندکردن نامناسب اجسام
چاقی و اضافه وزن
استعمال دخانیات
علائم شایع دیسک گردن
دیسک گردن را می توان به دو دوره حاد و مزمن تقسیم کرد.
در دوره حاد: هسته پالپوس دیسک به طور کامل به بیرون می ریزد و آزادانه برروی مهره های ستون فقرات گردن حرکت می کند، در دوره مزمن: در دوره مزمن بیرون زدگی به طور کامل اتفاق نیافتاده است اما دیواره دیسک دچار ترک خوردگی های شده و با کمترین فشار محتویات دیسک به طور کامل به بیرون میریزد. در دیسک گردن حاد، درد یک طرفه در کتف و اندام فوقانی قفسه سینه احساس می شود. درد ممکن است با سرفه، فشار و عطسه افزایش یابد.
علائم دیسک گردن بسته به مدت زمان و شدت بیماری در هر فردی متفاوت می باشد؛ این علائم شامل:
دردی که به نوک انگشتان گسترش می یابد
بی حسی و ضعف در اندام های گردن
احساس سوزش بین دو کتف
کاهش قدرت دست ها و افتادن اجسام از دست
درد در طول یک بازو
سردرد و سرگیجه
اختلال در راه رفتن و تعادل
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
راههای پیشگیری از دیسک گردن
-همیشه گردن خود را چه در حالت ایستاده، نشسته، یا راه رفتن، صاف و عمود بر بدن نگهدارید به طوری که هیچ زاویه ای با بدن نسازد.
-هرگز گردن خود را خم نکنید بلکه اگر لازم است صندلی خود را کوتاه تر کنید یا ارتفاع میز خود را بالاتر ببرید؛تا مجبور به خم کردن گردن خود نباشید. چرا که بسیاری از بیماری های گردنی ناشی از خم بودن گردن به مدت طولانی است.
بنابراین حتی الامکان گردن خود را خم نکنید و اگر مجبور به این کارهستید، هر از چند گاهی گردن خود را صاف کنید
از نرمش ها و حرکاتی که در آنها مجبور به خم کردن گردن هستید دوری کنید
-اگر کارتان نشسته است و مجبور به خم کردن گردن خود هستید حتماً با یکی از دستانتان از وزن سرتان و فشار آن بر روی مهره های گردنی بکاهید تا کمتر دچار صدمات گردنی شوید.
-شانه ها و عضلات اطراف را تقویت نمایید ؛چرا که با افزایش قدرت و تحمل این عضلات، فشار کمتری روی مهره و دیسک های بین مهره ای وارد می شود.