جراحی دیسک کمر
خوشبخانه اکثر بیماران مبتلا به دیسک کمر نیاز به جراحی پیدا نمی کنند،و در مرحله اول، درمان طبی صورت می گیرد.درمان طبی شامل، استراحت ، مصرف داروهای ضدالتهاب ، ضد درد می باشد ، اما در صورتی که پارگی دیسک کمر باعث شود در اندام های تحتانی گزگز و بی حسی ایجاد گردد و قدرت عضله کاهش یابد ، در این حالت بیمار باید سریعا تحت عمل جراحی قرار بگیرد تا از بروز عوارض جبران ناپذیر پیشگیری کرد.از جمله مهم ترین روش های جراحی دیسک شامل:
-جراحی لامینکتومی
-جراحی دیسککتومی
-جراحی آندوسکوپی دیسک کمر
مدت زمان بهبود بیماران تحت جراحی دیسک کمر
میانگین کلی مدت زمان بهبودی بیمارانی که تحت جراحی دیسک کمر قرار می گیرند، بین 3تا6 ماه است که مدت زمان بهبودی در هر فردی متفاوت است.بستگی به عواملی از قبیل:
سن بیمار:
سن بیمار از اهمیت بالایی برخوردار است.هر چقدر سن بیمار بیشتر باشد بهبودی پس از عمل سخت تر است. زیرا در سنین بالا به این دلیل که ترمیم بافت و جایگزینی بسیار کند است ؛ در نتیجه بهبودی بیمار به کندی صورت می گیرد.
جنسیت بیمار:
جنست مرد به دلیل سبک زندگی فعالتری که دارند و بیشتر از زنان بار سنگین جا به جا می کنند. در نتیجه کمتر استراحت کرده و بهبودی آنها به تاخیر می افتد.
وزن:
در عمل جراحی دیسککتومی ، وزن بیمار از اهمیت زیادی برخوردار است. هر چه وزن بیمار بیشتر باشد بار بیشتری به ستون مهره ها وارد می شود در نتیجه روند بهبودی با کندی پیش می رود.
شدت پارگی دیسک:
هر چقدر وسعت ضایعه بیشتر باشد مدت زمان بیشتری طول می کشد تا بهبودی حاصل شود.
نوع عمل جراحی:
هر چه جراحی پرتهاجمی تر و وسیعتر باشد. روند بهبودی کندتر و طولانی خواهد بود.برای مثال در روش های جراحی قدیمی که غالبا جراحی به صورت باز انجام می شد. مدت زمان بهبودی بیشتری نیاز است.و یا شخصی که تحت یک عمل جراحی ستون فقرات با کمترین سطح تهاجم مانند میکروسکوپیک دیسکتومی قرار می گیرد، مدت زمان بهبود کمتری نسبت به کسی دارد که تحت عمل جراحی باز کمر قرار گرفته است.
درد بعد از جراحی دیسک کمر
فرد ممکن است بعد از جراحی دیسک کمر با درد های از قبیل درد پاها، گزگز و بی حسی در مسیر جراحی واحساس درد تیرکشنده در اندام های خود داشته باشد که این دردها کاملا طبیعی هستند و جهت کم کردن دردهای پس از عمل ، مسکن به فرد داده می شود. در صورتی که دردها مقاوم به درمان باشند، در این صورت حتما پزشک خود را درجریان قرار دهید. پس از گذشت زمان ممکن است هنگام تغییر وضعیت بدن ،دچار دردهای سوزشی بشوید، اغلب این دردها طبیعی بوده و در صورت نیاز می توانید از مسکن های معمولی استفاده کنید
مراقبت های پس از جراحی دیسک کمر
پنج روز بعد از عمل می توانید استحمام کنید
دائماً پاها را در حالت خوابیده حرکت و ورزش دهید تا خون درون عروق پاها لخته نشود
از رژیم غذایی خاصی برای این بیماران وجوندارد فقط از رژیم پرفیبر که شکم نرم کار کند استفاده نمایید.
از توالت فرنگی به جای توالت سنتی استفاده کنید
نماز را روی صندلی به صورت نشسته بخوانید و مهر را به پیشانی بگذارید
روی تشک طبی استراحت نمایید. استفاده از تخت خواب بهتر از خوابیدن روی زمین است
برای بلند شدن از تخت ابتدا به پهلو تمام تنه از شانه تا باسن را با هم حرکت دهید، سپس به مدت چند دقیقه روی تخت بنشینید و در صورت نداشتن سرگیجه می توانید از تخت بلند شوید و راه بروید.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
به مدت یک ماه از رابطه جنسی خودداری نمایید
از کمربند طبی کمری به مدت یک ماه استفاده کنید، هنگام خواب ضرورتی ندارد که بسته باشد
از بریس کمری باید به مدت سه ماه استفاده کنید
انجام حرکات ورزشی و شنا از یک ماه بعد از عمل بلامانع است
رانندگی یک ماه بعد از عمل مجاز می باشد
تا شش ماه بعد از عمل از انجام کارهای سنگین خودداری کنید
در طول زمان استراحت، از افزایش وزن اکیداً جلوگیری نمایید
جهت راه رفتن از کفش های استاندارد استفاده نمایید