پارگی دیسک کمر چیست؟
دیسک ها بالشتک های نرم و لاستیکی هستند که در میان مهره های ستون فقرات قرار دارند، نقش این دیسک ها محافظت از ستون فقرات و ضربه گیر بودن در برابر آسیب های وارده می باشد. در صورتی که دیسک های بین مهره ای تحت فشار یا ضربه شدیدی قرار بگیرند، بخش مرکزی و محتویات دیسک بیرون می ریزد و عارضه فتق دیسک رخ می دهد؛ در موراد شدیدتر امکان تکه تکه شدن دیسک نیز وجود دارد که در این شرایط بافت فتق از جای خود جدا شده و وارد ستون فقرات فرد می شود، در این حالت گفته ی شود عارضه پارگی دیسک رخ داده است.
پارگی دیسک چگوه رخ می دهد؟
پارگی دیسک در چندین مرحله رخ می دهد که شامل:
مرحله اول: معمولا دیسک ضعیف یا دچار انحطاط می شود
مرحله دوم: شکل و موقعیت دیسک تغییر پیدا کرده و عموما دچار افتادگی می شود؛ در این حالت گفته می شود بیرون زدگی یا بر آمدگی دیسک رخ داده است.
مرحله سوم :هسته ی ژل مانند از دیواره دیسک خارج می شود اما همچنان درون دیسک باقی می ماند.
مرحله چهارم: در این مرحله هسته ژل مانند دیسک به طور کامل از دیواره خود خارج شده و به بیرون از دیسک بین مهره ای راه پیدا می کنند.در این حالت گفته می شود پارگی دیسک رخ داده است.
تفاوت پارگی دیسک با فتق دیسک
پارگی دیسک در مقایسه با فتق دیسک، شدیدترین و دردناکترین حالت عارضه دیسک کمر است و افراد مبتلا به پارگی دیسک درد شدیدتری در اندام های خود احساس می کنند.زیرا مواد و بافت های جدا شده از دیسک با ریشه های عصبی و نخاع برخورد می کنند.
پارگی دیسک به چه دلایلی ایجاد می شود؟
عوامل مختلفی سبب بروز این عارضه می شود که از مهم ترین علل پارگی دیسک عبارتند از:
افزایش سن و ضعیف شدن بافت ها و مهره های کمر
ساییدگی مکرر دیسک های ستون فقرات
وارد شدن آسیب شدید به مهره های ستون فقرات
بلند کردن اجسام سنگین
انجام حرکات پرتکرار
نشستن های طولانی مدت پشت میز
از عوامل مستعد کننده پارگی دیسک شامل:
وزن بالای بدن و چاقی
مشاغل سخت
ورزش های سنگینی که فشار زیادی به کمر وارد می کند
استعمال دخانیات
بی تحرکی و ورزش نکردن
نداشتن رژیم غذایی مناسب
پارگی دیسک کمر با چه علائمی همراه است؟
درد های شدید و مبهم در ناحیه کمر
اسپاسم عضلانی شدید
درد تیر کشنده در ناحیه کمر
ضعیف و بی حس شدن کمر
درد انتشار یافته به پاها
بی اختیاری ادرار و مدفوع
تشدید درد بر اثر افزایش کشیدگی و افزایش فشار
آیا عارضه پارگی دیسک کمر را میتوان درمان کرد؟
روشهای درمانی متنوعی برای درمان پارگی دیسک وجود دارد که درمان عارضه دیسک کمر را بسیار آسان کرده، پزشکان در مراحل اولیه بیماری درمان های محافظه کارانه را برای بیماران خود تجویز می نمایید. درمان محافظه کارانه شامل:
استراحت در خانه، حداقل به مدت دو هفته و دوری از انجام فعالیت های سنگین، البته ناگفته نماند که استراحت مطلق به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود ودر کنار استراحت در بستر، انجام پیاده روی آرام کمک زیای به بهبودی فرد می کند.
استفاده از روش های یخ درمانی و گرما درمانی، در مراحل اولیه بیماری میتواند بسیار تاثیرگذار باشد و جهت تسکین درد نیز میتوان از این روش ها استفاده نمود.
یکی دیگر از پیشنهادهایی که پزشک جهت تسکین دردتان به شما پیشنهاد می دهد، آب درمانی و راه رفتن در آب می باشد، از این روش به هیچ عنوان غافل نشوید زیرا بسیار تاثیر گذار است.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
فیزیوتراپی برای درمان پارگی دیسک
تقویت ماهیچه های کمر و افزایش قدرت و ثبات ماهیچه ها از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از ارجاع دادن برخی از پزشکان به فیزیوتراپ همین موضوع می باشد.با مراجعه به فیزیوتراپ و انجام حرکات کششی و ورزش های کششی، علاوه بر تسکین درد وعلائم بیماری، فیزیوتراپ با آموزش برخی تمرینات ، عضلات شما را بهبودی می بخشد تا بدین وسیله بتوان از بروز عوارض بیشتر پیشگیری کرد.
دیگر روش های درمان برای پارگی دیسک کمر
این روشها در مقایسه با درمان های محافظه کارانه از تهاجم بیشتری برخوردار بوده و درصورتی که علائم بیمار به کمک روش های غیر تهاجمی تسکین نیابد میتوان از این روشها استفاده نمود که این روش ها عبارتنداز:
لیزر درمانی دیسک کمر
تزریق استروئید در اپیدورال
جراحی دیسکککتومی ستون فقرات