پارگی دیسک کمر چیست؟ و تفاوت آن با فتق دیسک در چیست؟

پارگی دیسک کمر چیست؟ و تفاوت آن با فتق دیسک در چیست؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۰۱ آبان ۱۳۹۸

پارگی دیسک زمانی حاصل می شود که مواد تشکیل دهده دیسک به طور کامل از جای اصلی خود خارج شود و بروی مهره های ستون فقرات بریزد.پارگی دیسک بین مهره‌های ستون فقرات کمر می‌تواند باعث درد و بی حسی شدید شود.که در این مقاله به معرفی این عارضه و تفاوت با فتق دیسک پرداخته ایم.

پارگی دیسک کمر چیست؟

دیسک ها بالشتک های نرم و لاستیکی هستند که در میان مهره های ستون فقرات قرار دارند، نقش این دیسک ها محافظت از ستون فقرات و ضربه گیر بودن در برابر آسیب های وارده می باشد. در صورتی که دیسک های بین مهره ای تحت فشار یا ضربه شدیدی قرار بگیرند، بخش مرکزی و محتویات دیسک بیرون می ریزد و عارضه فتق دیسک رخ می دهد؛ در موراد شدیدتر امکان تکه تکه شدن دیسک نیز وجود دارد که در این شرایط بافت فتق از جای خود جدا شده و وارد ستون فقرات فرد می شود، در این حالت گفته ی شود عارضه پارگی دیسک رخ داده است.

پارگی دیسک

پارگی دیسک چگوه رخ می دهد؟

پارگی دیسک در چندین مرحله رخ می دهد که شامل:

مرحله اول: معمولا دیسک ضعیف یا دچار انحطاط می شود
مرحله دوم: شکل و موقعیت دیسک تغییر پیدا کرده و عموما دچار افتادگی می شود؛ در این حالت گفته می شود بیرون زدگی یا بر آمدگی دیسک رخ داده است.
مرحله سوم :هسته ی ژل مانند از دیواره دیسک خارج می شود اما همچنان درون دیسک باقی می ماند.
مرحله چهارم: در این مرحله هسته ژل مانند دیسک به طور کامل از دیواره خود خارج شده و به بیرون از دیسک بین مهره ای راه پیدا می کنند.در این حالت گفته می شود پارگی دیسک رخ داده است.

تفاوت پارگی دیسک با فتق دیسک

پارگی دیسک  در مقایسه با فتق دیسک، شدیدترین و دردناکترین حالت عارضه دیسک کمر است و افراد مبتلا به پارگی دیسک درد شدیدتری در اندام های خود احساس می کنند.زیرا مواد و بافت های جدا شده از دیسک با ریشه های عصبی و نخاع برخورد می کنند.

پارگی دیسک به چه دلایلی ایجاد می شود؟

عوامل مختلفی سبب بروز این عارضه می شود که از مهم ترین علل پارگی دیسک عبارتند از:

افزایش سن و ضعیف شدن بافت ها و مهره های کمر
ساییدگی مکرر دیسک های ستون فقرات
وارد شدن آسیب شدید به مهره های ستون فقرات
بلند کردن اجسام سنگین
انجام حرکات پرتکرار
نشستن های طولانی مدت پشت میز

از عوامل مستعد کننده پارگی دیسک شامل:

وزن بالای بدن و چاقی
مشاغل سخت
ورزش های سنگینی که فشار زیادی به کمر وارد می کند
استعمال دخانیات
بی تحرکی و ورزش نکردن
نداشتن رژیم غذایی مناسب

پارگی دیسک کمر

 

پارگی دیسک کمر با چه علائمی همراه است؟

درد های شدید و مبهم در ناحیه کمر
اسپاسم عضلانی شدید
درد تیر کشنده در ناحیه کمر
ضعیف و بی حس شدن کمر
درد انتشار یافته به پاها
بی اختیاری ادرار و مدفوع
تشدید درد بر اثر افزایش کشیدگی و افزایش فشار

آیا عارضه پارگی دیسک کمر را میتوان درمان کرد؟

روشهای درمانی متنوعی برای درمان پارگی دیسک وجود دارد که درمان عارضه دیسک کمر را بسیار آسان کرده، پزشکان در مراحل اولیه بیماری درمان های محافظه کارانه را برای بیماران خود تجویز می نمایید. درمان محافظه کارانه شامل:
استراحت در خانه، حداقل به مدت دو هفته و دوری از انجام فعالیت های سنگین، البته ناگفته نماند که استراحت مطلق به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود ودر کنار استراحت در بستر، انجام پیاده روی آرام کمک زیای به بهبودی فرد می کند.
استفاده از روش های یخ درمانی و گرما درمانی، در مراحل اولیه بیماری میتواند بسیار تاثیرگذار باشد و جهت تسکین درد نیز میتوان از این روش ها استفاده نمود.
یکی دیگر از پیشنهادهایی که پزشک جهت تسکین دردتان به شما پیشنهاد می دهد، آب درمانی و راه رفتن در آب می باشد، از این روش به هیچ عنوان غافل نشوید زیرا بسیار تاثیر گذار است.

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراح مغز

درمان عارضه پارگی دیسک

فیزیوتراپی برای درمان پارگی دیسک

تقویت ماهیچه های کمر و افزایش قدرت و ثبات ماهیچه ها از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از ارجاع دادن برخی از پزشکان به فیزیوتراپ همین موضوع می باشد.با مراجعه به فیزیوتراپ و انجام حرکات کششی و ورزش های کششی، علاوه بر تسکین درد وعلائم بیماری، فیزیوتراپ با آموزش برخی تمرینات ، عضلات شما را بهبودی می بخشد تا بدین وسیله بتوان از بروز عوارض بیشتر پیشگیری کرد.

دیگر روش های درمان برای پارگی دیسک کمر

این روشها در مقایسه با درمان های محافظه کارانه از تهاجم بیشتری برخوردار بوده و درصورتی که علائم بیمار به کمک روش های غیر تهاجمی تسکین نیابد میتوان از این روشها استفاده نمود که این روش ها عبارتنداز:

لیزر درمانی دیسک کمر
تزریق استروئید در اپیدورال
جراحی دیسکککتومی ستون فقرات


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×