توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن از مغز
توموگرافی کامپیوتری یا CT برگرفته از لغت TOMOS به معنی مقطع می باشد.که می تواند تصاویر مقطعی در چند صفحه نمایش و تصاویر سه بعدی را برروی مانتیور کامپیوتر مشاهده کرد.
توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن روشی سریع ، بدون درد از تکنولوژی پیشرفته اشعه ایکس است که برای تشخیص انواع بیماری ها و اختلالات بکار میرود. اسکن مغز یا توموگرافی کامپیوتری مغز 100بار از روش های رادیوگرافی ساده حساس تر است.
کاربرد توموگرافی کامپیوتری در اختلالات مغزی
هماتوم داخل مغز
هماتوم های ساب دورال واپی دورال
تومورهای مغزی
آبسه مغزی
ادم مغزی
آتروفی مغزی
هیدروسفالی
بدشکلی های جمجمه
از توموگرافی میتوان در درمان بیماریهایی از قبیل:
در درمان سرطان بوسیله پرتو درمانی
مشخص کردن مسیر هدایت سوزن هایی که برای نمونه برداری از مغز وارد آن می شود
نحوه انجام اسکن مغز یا توموگرافی کامپیوتری
برای انجام برخی از انواع سی تی اسکن مغز نیاز به ماده حاجبی است که قبل از انجام عکسبرداری وارد بدن می شود. به کمک این ماده حاجب میتوان نقاط خاصی از بدن را با وضوح بیشتری مشاهده کرد.
برای انجام این روش به کمک اشعه ایکس، تکنسین باریکه نازکی از اشعه ایکس را به اندام بیمار می تاباند؛ این اشعه از تمامی بافت هایی که از سر راهش قرار دارد عبور کرده و مقداری از آن که طرف مقابل خارج می شود، توسط دتکتور دریافت می شود.به کمک این دتکتورها اشعه راه به جریان الکتریکی تبدیل می کنند. این فرآیند هزاران بار از زوایای مختلف تکرار می شود بدین ترتیب تعداد زیادی اطلاعات به میزان های مختلف به کامپوتر مرکزی ارسال می شود. این کامپیوترهای مرکزی، اطلاعات را پردازش کرده و تصاویر متعددی که سطح مقطع اندام را نشان می دهند، بروی مانیتور دستگاه مشخص می شود.
مزایای اسکن مغز یا توموگرافی
در اکثر موارد سی تی اسکن تنها در چند ثانیه انجام می گیرد و برای انجام این روش نیاز به زمان زیادی نخواهیم داشت. و برای انجام اسکن کل بدن تنها نیم ساعت زمان لازم است.
از سی تی اسکن میتوان در تشخیص انواع اختلالات استخوان، بافت نرم و عروقی خونی استفاده کرد.به طوری که همزمان میتوان از تمام بدن عکس برداری کرد.
سی تی اسکن همانند ام آرآی نیاز به بی حرکت ماندن مطلق ندارد.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
عوارض اسکن مغزی یا توموگرافی کامپیوتری
قرار گیری در معرض اشعه ایکس
یکی از عوارض مهم در انجام سی تی اسکن، قرار گیری در معرض اشعه ایکس می باشد.خطر یک مرتبه عکس برداری کم است ولی با عکس برداری های متعدد با اشعه ایکس و سی تی اسکن، این خطر افزایش خواهد یافت.درصورت باردار بودن، حتما پزشک معالج خود را در جریان بگذارید.
واکنش آلرژیک نسبت به ماده حاجب
ماده حاجبی که تزریق می شود دارای ید بوده ممکن است در فردی که حساس به ید می باشد باعث حالت تهوع، استفراغ ، کهیر وخارش پوستی شود.در صورتی به ماده ی ید حساسیت دارید حتما تکنسین را درجریان بگذارید تا داروهای استروئیدی و آنتی هیستامین را به شما تزریق شود. پس از عکسبرداری سی تی اسکن، در صورت ابتلای بیمار به دیابت یا بیماریهای کلیوی، ممکن است برای خارج کردن ید از بدن، لازم باشد تا بیمار مقادیر زیادی مایعات بنوشد.