آپراکسی مغز
پراکسی نوعی اختلال حرکتی و گفتاری است افراد مبتلا به آپراکسی توانایی برنامه ریزی وهماهنگی برای حرکت عضله را ندارند وحتی با وجود این که ماهیچه ها یا عضلاتشان سالم است افراد نمی توانند حرکات ارادی و خاص انجام دهند. ویا در نوعی دیگر از آپراکسی فرد توانایی حرکت دادن زبان خود را برای تولید صدا ندارد.
انواع اپراکسی مغز
آپراکسی اندام :
این افراد در حرکات دادن اندام های خود دچار اختلال هستند و با وجود قدرت نمی توانند اندامی را به صورت ارادی و عمدی حرکت دهند.
آپراکسی دهانی :
افراد مبتلا به این نوع اپراکسی قادر نیستند حرکات مربوط به عضلات صورت از قبیل بالا و پایین بردن زبان، فوت کردن ، عقب وجلو بردن صورت ، انجام دهند.
آپراکسی گفتاری:
افراد مبتلا به آپراکسی گفتاری می دانند که چه واژه ای میخواهند بیان کنند، اما مغز آنها در هماهنگی حرکات عضلات دخیل درتولید صداهای آن واژه دچار اختلال است.
انواع آپراکسی گفتاری
آپراکسی مادرزادی
اغلب کودکان در صبحت کردن با مشکل مواجه هستند و نمی توانند برخی کلمات را به خوبی بیان کنند که این موضوع کاملا طبیعی است و بعد از مدتی و با شنیدن طرز صحیح کلمات، ضعیف این کودکان برطرف می شود اما در برخی مواقع کودک بعد از گذشت زمان و باتلاش فراوان برای صحبت کردن قادر نیستند که حرف بزند و بعد تلاش بسیار برای گفتن تنها یک کلمه فریاد میز ند و از صداهای ناهنجاری در می آورند.پس از مراجعه به پزشک ممکن است علت اختلال کودک شما را بیماری آپراکسی گفتاری تشخیص دهد. آپراکسی گفتاری که با عنوان CAS معروف است که کودکان مبتلا به این اختلال شرایط لازم برای صحبت کردن را ندارند وبرای گفتگوی با دیگران ممکن است مشکلاتی را داشته باشند.
آپراکسی اکتسابی
این نوع آپراکسی ممکن است در تمام سنین رخ می دهد ولی به طور معمول در بزرگسالان و افراد مسن رخ می دهد. از شایع ترین علتی که سبب بروز این نوع آپراکسی می شود میتوان به سکته مغزی اشاره کرد که در این حالت فردمبتلا، چیزی را که میخواهد بگوید میداند ولی مغز فرد توانایی مهارت های گفتاری را از دست داده است.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
علل آپراکسی گفتاری
آسیب به مغز یکی از مهم ترین علتهای آپراکسی مادرزادی گفتاری می باشد که در اثر آسیب به مغز بخش هایی از مغز که مسئول هماهنگی حرکات عضلات صورت وزبان می باشد دچار اخلال می شود علاوه بر ان عواملی همچون عوامل ژنتیکی و سندرومی از دیگر دلایل بروز آپراکسی گفتاری می باشند.علل ایجاد کننده آپراکسی اکتسابی میتوان به سکته مغزی و تومور مغزی اشاره کرد که این اختلالات احتمال ابتلا به آپراکسی را بالا می برد.
علائم آپراکسی گفتاری
کم حرف بودن در دوران شیرخوارگی
این کودکان مشکل در یادگیری و هجی کردن کلمات دارند.
تلاش هایی بسیاری برای تلفظ کلمات انجام می دهند اما قادر نیستند کلمات طولانی و پیچیده را به سختی تلفظ کنند.
مدت زمان طولانی بین کلمات و صداها مکث می کنند.
زبان و کلمات شما را میفهمند اما قادر نخواهند بود به زبان بیاورند.
درمان آپراکسی گفتاری
برای اینکه کودک و بزرگسالان مبتلا به آپراکسی قادر به سخن گفتن باشند و بتوانند به درستی صحبت کنند مغز انها نیاز به یک برنامه ریزی دقیق دارد تا بتوانند عضلات از قبیل لبها و فک کودک را باهم هماهنگ کنند.ب همین جهت گفتار درمان کمک زیادی در این زمینه خواهد کرد تا با تمرین و تکرار، فرد مبتلا به آپراکسی بتواند به طور کامل صحبت کند.