تومور مغزی
رشد یک توده غیرطبیعی سلولی در داخل مغزوکانال نخاعی را تومورهای مغزی می نامند.تومورمغزی ،سرطانی رایج در بین کودکان می باشند.منظور از تومور مغزی، توده های کوچک و بزرگی است که بدنبال رشد غیرطبیعی سلولهای مغزی یا متاستاتیک در مغز بوجود می آید.
علائم تومورهای مغزی در کودکان
افزایش اندازه دور سر:
کودکان به این دلیل که جمجمه نرم دارند و مغزشان در حال رشد می باشد.به همین دلیل درزهای جمجمه سر آنها باز بوده و با تجمع مایع مغزی ونخاعی و توده غیرطبیعی در سر به سرعت اندازه دور سر آنها افزایش خواهد یافت.
تشنج یا صرع :
یکی از مهم ترین نشانه تومورهای مغزی درهر فردی بروز تشنج می باشد که فرد مبتلا به تومور ممکن است برای چند دقیقه در طول روز این حملات را تجربه کند.
بی قراری و گریه مداوم :
این بی قراری و گریه در نوزادنی رخ می دهند که قادربه صحبت کردن نیستند و به دلیل دردی که سر خود احساس می کنند ممکن است به طور مکرر گریه کنند و ناآرام باشند.
از دیگر علائم کودکان مبتلا به تومور میتوان به :
-اختلال در شنوایی وتکلم
-استفراغ وحالت تهوع
-بی حسی وضعف در بازوها وپاها
-عدم تعادل
-اختلال در ایستادن و راه رفتن
-برجسته شدن ملاج سر
انواع تومورهای مغزی درکودکان
تومورهای مغزی کودکان را براساس سرطانی بودن یا سرطانی نبودن (به این معنی که امکان انتشار به دیگر نواحی را دارند یا خیر تقسیم بندی میکنند) وبراساس محل ،نوع سلولهای درگیرو سرعت رشدشان تقسیم بندی می کنند.
تومورهای کم تر تهاجمی و غیر سرطانی
این تومورها جزو تومورهای درجه پایین شناخته می شوند،به کندی رشد کرده و امکان حمله به دیگر نواحی بدن را ندارند. وپس از درمان امکان عود مجدد این تومورها وجود ندارد.از جمله تومورهای کم تهاجمی میتوان به تومورهای اولیه مغز اشاره کرد.
تومورهای سرطانی و تهاجمی
تومورهای سرطانی میتواند به دیگر نواحی بدن گسترش پیداکرده و احتمال عود مجدد این تومورها بعد ازعمل وجود دارد.از جمله تومورهای سرطانی و تهاجمی میتوان تومورهای متاستاز مغز یا تومورهای ثانویه را نام برد که از دیگر نقاط بدن به مغز حمله ور شده اند.
رایج ترین تومورهای مغزی در کودکان
آستروسیتوما
آپاندیموم
گلیوم ساقه مغز
تومورمدولوبلاستوما
تومور کرانیو فارنژیوما
تومور ژرم سل
تومور عصب بینایی یا تومورگلیوم عصب چشمی
درمان تومورهای مغزی در کودکان
از مهم ترین عواملی که دردرمان تومورهای مغزی درکودکان تاثیرگذار است میتوان به سن بیمار،محل بروز تومور،علائم بالینی بیمار،سلامت عمومی بیمار و انتخاب بهترین روش درمانی اشاره کرد.
جراحی تومورهای مغزی در کودکان
اگر تومور مغزی در جایی واقع باشد که بتوان عمل شود، جراح مغز تلاش خواهد کرد تا هر چه بیشتر تومور مغزی را از بین ببرد. جراحی شامل کرانیوتومی و تخلیه میکروسکوپی تومور با هدف کاهش فشار مغز و ارسال نمونه برای تشخیص قطعی نوع تومور مغزی می باشد. بعد از تخلیه تومور مغزی با جراحی ، استخوان جمجمه در محل فیکس می شود و پوست بخیه می گردد.در بسیاری از موارد بیمار خیلی زود به زندگی خود بر می گردد. در موارد دیگر، تومورها می توانند از بافت اطراف جدا شوند و یا در نزدیکی مناطق حساس در مغز کودک قرار بگیرند و جراحی را خطرناک و سخت می کند در این شرایط، پزشک بیش ترین میزان تومور را که ایمن است برمی دارد. حتی برداشتن بخشی از تومور مغزی می تواند به کاهش علائم و نشانه های کودک کمک کند.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
رادیوتراپی وپرتودرمانی
رادیوتراپی دردرمان بسیاری از تومورهای مغزی کودکان بسیار مؤثر است. با اینحال، از آنجاییکه مغز در حال رشد در کودکان زیر 10 سال (و بهویژه كودكان زیر 5 سال) به عوارض این درمان بسیار حساس است، پرتودرمانی میتواند عواقب جدی درازمدت داشته باشد.
شیمی درمانی
شیمیدرمانی استفاده از داروها به منظور کشتن سلولهای سرطانی است. شیمی درمانی برای درمان تومورهای مغزی در کودکان به طورمعمول نتایجی مثبت به دست میدهد. اگرچه شیمی درمانی دارای بسیاری از عوارض جانبی کوتاهمدت (مانند خستگی، تهوع، استفراغ و ریزش مو) است، اثرات جانبی طولانیمدت آن کمتر از پرتودرمانی میباشد.