دستگاه عصبی محیطی
دستگاه عصبی انسان شامل مغز ونخاع و اندام های حسی وعصب های که این بخش ها را با دیگرنقاط بدن ارتباط می دهد.مغزوطناب نخاعی دستگاه عصبی مرکزی را تشکیل می دهد و عصب های حسی وحرکتی شامل دستگاه عصبی پیرامونی می باشد.این عصب ها در خارج از طناب نخاعی قرار گرفته ودر سرتاسر بدن پراکنده شده است.
دستگاه عصبی محیطی یا پیرامونی رابط بین مغز ونخاع با سایر نقاط بدن می باشد.و پیام های مربوط به فشار،درد و دما را بین مغز و دیگر اعضای بدن رد وبدل می کند.
آسیب دستگاه عصبی محیطی
اعصاب تشکیل دهنده دستگاه عصبی محیطی بسیارکوچک وحساس بوده و کوچکترین آسیبی به این اعصاب ،درنحوه عملکرد آنها تاثیر گذاشته وسبب بروز آسیب دستگاه عصبی پیرامونی می شود.
دلایل بروز آسیب دستگاه عصبی
آسیب به اعصاب پیرامونی میتواند بر نحوه ارتباط مغزبا ارگان ها واعضای بدن را تحت تاثیر قرار دهد.از مهم ترین عوامل آسیب به اعصاب عبارتنداز:
-فشار بیش از حد به اعصاب(سندروم تونل کارپل )
-سوختگی شدید
-بریدگی عمقی اعصاب
-آسیب به اعصاب توسط بیمارهایی چون دیابت وسندروم گلین باره
درجه بندی آسیب دستگاه عصبی محیطی
آسیب به اعصاب محیطی بسته به محل و شدت آن،به چندین دسته تقسیم می شود:
آسیب درجه اول: این نوع آسیبها معمولا نیازی به جراحی نداشته و در طی چند ساعت تا چند روز خوب می شوند.
آسیب درجه دوم :این نوع آسیب نیز،نیازی به آسیب توسط جراح مغز واعصاب ندارد ودراغلب موارد پیوستگی آکسونها در طول عصب دچار اختلال شده است .
آسیب درجه سوم :دراین نوع آسیب ها به آکسون و ساختارهای محافظتی آن در طول عصب آسیب وارد می شود و میزان بهبودی بستگی به شدت صدمه دارد
آسیب درجه چهارم : دراین نوع ممکن است آسیب به آکسونها و بافتهای اطراف آن به قدری باشد که زخم هایی به وجود بیاید که از بازسازی عصب جلوگیری کند. هیچ پیغامی از طول این عصب نمیتواند عبور کند و به سایر بخشها برسد. در این حالت ممکن است به جراحی نیاز باشد.
آسیب درجه پنج :این نوع آسیبهای شبکه عصبی پیرامونی در اثر کشیدگی یا تصادفات شدید ایجاد می شوند. در این حالت عصب به دو قسمت تقسیم شده و تنها راه درمان این حالت، جراحی توسط جراح مغز و اعصاب می باشد.
علائم ایجادشده دراثرآسیب به دستگاه عصبی پیرامونی
بی حسی ونبود حس درد درناحیه آسیب دیده
درد شدید درنقطه دچار آسیب
مورمور شدگی در دست وپاها
سوزش وسوزن سوزن شدن در ناحیه مورد آسیب
اختلال و ناتوانی درحرکت
ضعف عضلات يا فلج شدن عضلات
روشهای جراحی ترمیم اعصاب آسیب دیده
جراحی ترمیم عصب
از این روش زمانی استفاده می شود که دو انتهای عصب بریده شده و بدون له شدگی بوده و کاملاً در کنار هم قرار گرفته باشند. در ترمیم عصب فقط لایه دور عصب در دو طرف به هم دوخته می شود.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
جراحی پیوند عصب
زمانی از این روش استفاده می شود که به علت له شدگی انتهاهای عصب پاره شده باید قسمتی از عصب در محل پارگی خارج شود.در این موارد که دو انتهای عصبی که باید به هم دوخته شوند در کنار هم قرار نمیگیرند جراحی پیوند عصب انجام می گیرد.
جراحی انتقال عصب
انتقال یا جابجایی اعصاب نوعی عمل جراحی است که به منظور برگردانن کارکرد به عضلاتی است که عصب آنها بشدت آسیب دیده است،انجام میگیرد.از این روش عموما زمانی استفاده می شود که نتوان از دو روش قبلی استفاده کرد.دراین صورت جراح جهت ترمیم اعصاب از روش انتقال یا جابجایی عصب استفاده خواهد کرد.