خونریزی مغزی چیست؟
به خونریزی داخل جمجمه و بافت مغز،خونریزی مغزی می گویند. خونریزی مغزی به علت پارگی یک شریان در مغز و خونریزی موضعی بافتهای اطراف رخ می دهد . خونریزی مغزی در واقع باعث مرگ سلولهای مغزی میشود.درصورتی که خونریزی مغزی شدید باشد ممکن است به بافت مغز آسیب برساند باعث ورم مغز یا ادم مغزی می شود.
درهنگام خونریزی چه اتفاقی می افتد؟
خونریزی مغزی سبب وارد شدن فشار بروی بافت مغز می شود.با بروزخونریزی در مغز،سطح اکسیژن خون پایین آمده و کمبود اکسیژن موجب تورم یا ادم مغزی می گردد.این اختلال جریان خون حیاتی را کاهش داده و سبب از بین رفتن سلول های مغزی می شود .درمواردی نیز ممکن است خونریزی به صورت یک توده دریک نقطه جمع شده و سبب بروز هماتوم مغزی گردد.
علل وعوامل خطرساز بروزخونریزی مغزی
ضربه به سر
آسیب به سریکی از مهم ترین علت های خونریزی مغزی است که یکی از مهم ترین علل بروزخونریزی در افراد کمتر از50سال می باشد.ضربه به سرممکن است به دلایل مختلفی همچون تصادفات، افتادن از ارتفاع و...اتفاق بیفتد.
فشارخون بالا
فشارخون بالا سبب تخریب ديواره سرخرگ ها وتضعیف رگهای خونی می شود.که درصورت درمان نشدن به موقع احتمال خونریزی مغزی را بالا می برد.
آنوریسم مغزی
آنوریسم مغزی ناشی از یک اشکال و ضعف در جدار شریان های مغزی است که به تدریج به دلیل بالا بودن فشار داخل عروق، سبب ایجاد حباب و برجستگی می شود، و چون جدار آن ها از جدار طبیعی شریان ها ضعیف تر است ممکن است سبب خونریزی مغزی شود.
ناهنجاری عروق و رگهای خونی
از مهم ترین ناهنجاری های رگهای خونی میتوان به ناهنجاری شریان مغزی یا AVM اشاره کرد که یک مارپیچی غیرطبیعی یا درهم پیچیدگی غیرطبیعی از عروق خونی است که شریان ها و رگ های مغز را به هم وصل می کند.که با پیشرفت این بیماری سبب بروز خونریزی مغزی خواهد شد.
جدیدترین مقالات:
اختلال خونی
افراد مبتلا به کم خونی داسی شکل و افراد هموفیلی ،دراین افراد احتمال ابتلا به خونریزی مغزی بیشتر می باشد زیرا در هردو نوع این بیماری پلاکت خون بیماربسیار کاهش می یابد و درانعقاد خون دچار مشکل می باشند.
بیماری های کبدی
این بیماری به طور کلی سبب افزایش خونریزی می شود که ارتباط نزدیکی با افزایش خونریزی در مغز نیزدارد.
عوارض خونریزی مغزی
در بدترین حالت خونریزی مغزی، نتیجه می تواند مرگ باشد ؛ البته بستگی به شدت خونریزی دارد. خونریزی جزئی ممکن است باعث بروز چالش های قابل توجه یا قابل ملاحظه ای در سلامت فرد شود و بر طول عمر فرد تأثیر نگذارد.اما درصورتی که این عارضه به موقع درمان نشود ممکن است عوارض جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد که عبارتنداز:
-بروز اختلالات بینایی وتعادل
-اختلال در مهارت های نوشتاری
-بروز سکته مغزی
-فلج صورت ،بازوودست وپا
-کما