پلاتين ستون فقرات چيست؟
پلاتين ها موادي از جنس تيتانيوم با قدرت مقاومت بسيار بالا و در عين حال وزني سبك هستند كه در هر نقطه از اسكلت بدن كه نياز به مقاوم سازي باشد بكار ميروند.
جراحی دیسک کمر با پلاتین
اگر کمر درد در حدی پیشرفت داشته باشد که نیاز به جراحی داشته باشد ممکن است متخصص ارتوپد روش پلاتین را پیشنهاد دهد . و البته ناگفته نماند با تشخیص پزشک متخصص باید تخشیص داده شود چون پلاتین برای همه ی افراد مناسب نیست . کسانی که دیسک کمر دارند به عمل دیسک با پلاتین روی می آورند . به طور کل پلاتین برای ستون فقراتی که آسیب دیده و تخریب شده اند یا مهره ها دچار لغزش شده باشند استفاده میشود .
تشخیص درد کمر برای عمل دیسک کمر با پلاتین
باید زیر نظر یک متخصص ارتوپد که تجربه زیادی در زمینه پزشکی، از معاینات فیزیکی و نتایج حاصل از مطالعات تشخیصی، دارد تشخیص داده میشود.
برخی بیماران از طریق درمان های دارویی و فیزیکی نتیجه نگرفتند، ابتدا درمان های دیگر همانند ازون تراپی و دیگر درمان های ارائه شده توسط بهترین متخصص ارتوپد را معرفی می کنند ، سپس تحت معاینات تصویر برداری قرار می گیرند :
- الکترومیوگرافی
- سی تی اسکن
- دیسکوگرافی
- مطالعات هدایت عصبی
- اشعه ایکس
جراحی دیسک کمر
میان استخوان های ستون فقرات دیسک وجود دارد که وظیفه ی آن ها حفاظت و جلوگیری از آسیب و ضربه وارد به استخوان است . این دیسک ها، هر گونه ضربه جذب و از استخوان محافظت می کنند.مشکلات مطرح دیسک ،بیرون زدگی دیسک است . این بیرون زدگی ممکن است در هر قسمت ستون فقرات اتفاق بیافتد. اما اصولا در قسمت پایین بیشتر از گردن اتفاق میافتد .
عوارض بعد از جراحی ستون فقرات
بعد از عمل جراحی ستون مهره عوارض آن بعد از مدت کوتاه قابل مشاهده خواهد بود ، در ادامه چند عوارض را شرح می دهیم :
پسودومننکوسل : به دلیل آسیب های وارد شده بر روی نخاع ایجاد میشود و بر اثر آن مانند مننگوسل مایع مغزی نخاعی در پشت نخاع جمع میشود.
درد سیاتیکی : در عمل جراحی که بین دیسک مهره انجام میشود ممکن است پزشک جراح نتواند تمام قطعاتی که بر روی دیسک عصبی تاثیر میگذازر را خارج کند .بنابر این امکان دارد مقداری درد باقی بماند .
آبسه اپیدورال : به دلیل جمع شدن عفونت در قسمت پرده دورا یا سخت شامه ایجاد میشود و که علائم آن بعد از ۴-۲ هفته از جراحی مشاهده میشود . آبسه اپیدورال باید بصورت اورژانس جراحی شود.
هماتوم اپیدورال: هماتوم اپیدورال به دلیل خونریزی در رگ های خونی است که در جراحی بریده شده اند. این خونریزی در ابتدا مشکلی برای بیمار ایجاد نمیکند ولی بعدها ممکن است خونریزی زیاد شده و فشار توده تجمع یافته خون، باعث بروز درد های عصبی شود .
آسیب های عمل جراحی ستون فقرات
معمولا بیشتر آسیبی که ممکن است رخ دهد در قسمت ریشه های عصبی است که از نخاع خارج می گردد .و اینکه چه ریشه هایی مورد آسیب قرار گیرند علائم میتواند متفاوت باشد . مثلا ، وقتی اعصابی که به روده و مثانه میروند آسیب میبینند بیمار ممکن است کنترل ادرار یا مدفوع خود را از دست بدهد یا آسیب به اعصابی که به اندام های تناسلی میروند ممکن است موجب بروز اختلالاتی مانند ناتوانی جنسی در فرد شوند.
برخی از آسیب های عصبی را آسیب های مستقیم میگویند که بر اثر برخورد مستقیم به عصب دچار آسیب میشود . این آسیب ها عبارتند از :
- هماتوم
- کشش عصب
- فشار به ریشه های عصبی و یا کوفتگی یا کانتیوژن
- پارگی در دورا یا سخت شامه
- کنده شدن ریشه عصبی
- آسیب به جریان خون
كاربرد پلاتين در كدام نوع از بيماريهاي ستون فقرات ميباشد؟
در ستون فقرات اكثراً بدليل بيماريهايي مانند لغزندگي مهره ها، اسكوليوز،كيفوز كه به مفهوم كجي ستون فقرات است،تنگي هاي شديد و طويل نخاع و ستون فقرات و شكستگي مهره ها و غيره بكار ميروند
چه هنگام نياز به بيرون آوردن پلاتين ستون فقرات هست؟
اصولاً اين پلاتينها دائمي هستند و فقط در صورت شكستن يا جا به جا شدن درآورده ميشوند
آیا میتوان از داروهای بی حسی در عمل دیسک کمر با پلاتین استفاده کرد؟
خیر . نیاز به بیهوشی کامل دارد چون با تعبیه پیچ و کارگذاشتن مهره هاهمراه است .
بعد از جراحی دیسک کمر با پلاتین چه ورزش هایی باید انجام داد ؟
با انجام دادن روزانه ورزش هایی چون شنا ، آب درمانی و انجام حرکات نرمشی در میتوان آب اشاره کرد . این نوع از ورزش ها باعث تسکین درد دیسک کمر و به بهبودی کمک کنند .
خارج شدن پلاتین میتواند خطرناک باشد ؟
خارج کردن پلاتین عوارض زیادی دارد که فقط در موارد ضروری باید اقدام به خارج کردن کرد ، مثلا : جا به جا شدن پلاتین ،عفونت استخوان ، فشار های موضوعی پلاتین
البته بعضی پلاتین ها باید از بدن خارج شوند ، این پلاک ها برای بیحرکت کردن شکستگی های لگن ، ران ، ساعد ، بازو و ساق پا استفاده میشوند .
گزارش عمل جراحي نادر بر ستون فقرات
بيمار امروز ما ،خانمي ٥٠ ساله ساكن رشت بودند كه بيست سال قبل بدليل لغزندگي و سر خوردگي مهره پنجم كمري تحت عمل جراحي تعبيه پلاتين قرار گرفته بودند و سال بعد جراحي اول يعني نوزده سال پيش مجدداً بدليل شكستن پيچها تحت جراحي تخليه پلاتين قرار گرفته بودند وليكن دو عدد از پلاتينها در اولين مهره خاجي بيمار از وسط شكسته و جراح محترم ترجيح داده بودند بدليل خطر زياد برأي بيمار،آنرا به حال خود بگذارند،در عكس زير،پيچ شكسته و جا مانده در استخوان در نوك فلش براحتي مشهود است
چرادر اين بيمار تصميم به جراحي گرفته شد؟
باقي ماندن پلاتين بدين شكل در استخوان تا كنون مشكلي إيجاد نكرده بود وليكن با توجه به افزايش سن بيمار و پوكي استخوان رايج در بانوان،اين خطر وجود داشت كه با پوك شدن استخوان ،پيچ از جاي خود حركت كرده ،نوك تيز آن باعث پارگي روده شده و جان بيمار را به مخاطره بيندازد،مضافاً بر اينكه بيمار بدليل درد شديد كمر و ضعف پيشرونده پاها با توجه به ام آر آي زير كانديد جراحي رفع تنگي نخاع و تثبيت لغزش مهره و آزاد سازي رشته هاي عصبي بودند ، بيمار با علايم گفته شده به پزشك جراح محترم معالج خود مراجعه و ايشان معتقد بودند كه جهت جراحي ابتدا بايد از طريق قدامي، شكم را شكافته،روده ها را كنار زده،پيچ شكسته را درآورده و سپس در مرحلة جراحي بعدي از قسمت پشت كمر شكافته شده و جراحي آزاد سازي نخاع صورت گيرد وليكن انجام جراحي از طريق شكم خطرات بسيار بر بيمار تحميل نموده و عوارض بالا داشته و انجام جراحي در دومرحله نيز از توان بدني بيمار خارج بود .
بيمار با يك قوطي پلاتين و كاملاً مستاصل و دو پلاتين شكسته در كمر به اينجانب مراجعه نمود در عكس زير تصاوير پلاتين هايي كه ١٩ سال پيش خارج شده بود مشهود است
با مراجعه بيمار به اينجانب نياز به جراحي واضح و مشخص بود،لذا تصميم به جراحي گرفته شد
روش جديد جراحي خارج كردن پيج شكسته در ستون فقرات:
در اين روش خروج هرگونه پلاتين از طريق كمر امكان پذير بوده و هيچ نيازي به تحميل جراحي شكم ،قفسه سينه و غيره به بيمار نيست،،مبدع اين روش ،پروفسور مائك چن كه اينجانب مدتها در كاليفورنيا افتخار شاگردي ايشان را داشتم ميباشند ،ايشان با صبر و حوصله و سعه صدر فراوان اين روش را به بنده آموختند كه با استفاده ازابزاري بسيار ساده و بي خطر،هرنوع پلاتين از هر مدل و جنس براحتي از بدن جدا ميگردد .
مراحل جراحی ستون فقرات:
جهت بيمار طبق مراحل زير كه در گرافي ها مشخص هست ابتدا پيچهاي شكسته تخليه و سپس بازسازي دقيق ستون فقرات با تعبيه پلاتينهاي جديد صورت گرفت ودرنهايت پيچهاي شكسته كه ١٩ سال در بدن بيمار باقي مانده بود تحويل ايشان شد:
سپس با بازسازي ستون فقرات، نخاع آزاد شد ، لغزندگي مهره تثبيت شد،رشته هاي عصبي آزاد شدند و الحمدالله بيمار سلامتي كامل خود را باز يافت
مطالب مشابه
نظرات
-
فاطمه بریانی
سلام بنده ۱۵ ماه گذشته عمل فیوژن کمر (سرخوردگی مهره) داشتم و پلاتین گذاشته شد درد ها کم شد اما پس از مدتی شکل درد تغییر کرد و پس از مراجعه به چندین دکتر و گرفتن عکس متوجه شکستگی یکی از پیج های مهره ی پایینی کمر شدند و دستور به استراحت و گذشت زمان برای برداشتن پلاتین ها دادن ولی گفته اند شاید پیچ شکسته را نتوانند در بیاورند بسیار نگران هستم اگر میشود با توجه به خطراتی که در آینده در پیش است در مورد حرکت پیچ شکسته آیا دکتر این عمل را برای ما انجام دهند ما ساکن مشهد هستیم لطفا پاسخگو باشید تا در صورت راهنمایی شما برای ویزیت و جراحی به قزوین مراجعه کنیم
مدیر سایتسلام بايد مدارك دقيقاً بررسي شوند،اگرمشخص شود كه باقي ماندن پلاتين شكسته در كمر براي بدن شما خطرناك است،درآوردن آن براحتي انجام پذير است
-
میکائیل غفوری
مایه افتخاری اقای دکتر من چند ساله همه دکترای مغز اعصاب را رفتم حتی تهران ...تو سایتاشون هیچ گونه فیلمی یا نوشته ای مثل شما داشته باشن را ندیدم ...وقتی ادم پست های شمارا میخونه اون ترسی که قبل عمل داره از بین میره.
-
الهام
سلام و عرض ادب،ممنون میشم اگه پاسخ بدین من ۲۳ سالمه یکسال و سه ماه پیش به دلیل افتادن از ارتفاع یکی مهره کمرم آسیب شدید دید و شکست و عمل شدم پلاتین کار گذاشته شد با این ک تو طول این یکسال سه ماه بسیار اذیت شدم کمرم خیلی سنگینه مدت طولانی نمیتونم سر پا وایسم ولی الان دردش شدت گرفته میخواستم بدونم میشه پلاتین هارو درآورد بدون جایگزینی پلاتین دیگه؟؟لطفا جواب بدید ممنون
مدیر سایتسلام بله بايد بررسي شويد