مفصل ساکروایلیاک یا مفصل si
ساکروایلیاک استخوان لگن (استخوان ایلایک) و استخوان خاجی (پائینترین بخش ستون فقرات)، را به هم متصل کرده و با جذب ضربات و ایجاد کردن قسمتی بالشتک مانند بین استخوانها ، امکان حرکت لگن را فراهم میکند. هر فرد دارای دو مفصل ساکروایلیاک است، که در انتهای ستون فقرات، دقیقا در نزدیکی لگن، استخوان خاجی، دمبالچه واقع شده اند. بخش پایینتر ستون فقرات واقع در قسمت تحتانی کمر، به عنوان ناحیه کمری شناخته شده است و مفاصل ساکروایلیاک درست زیراین ناحیه مفاصل قرار دارند.
التهاب مفصل ساکروایلیاک چگونه ظاهر می شود؟
ساکروایلیاک امکان حرکت لگن را فراهم آورده و به طور معمول تنها مقدار کمی حرکت می کند؛همچنین این مفصل یک مفصل سینوویال است که با مایع پر شده است. این نوع مفصل پایانههای عصبی آزادی دارد درصورت استفاده بیش از حد از این مفصل یا آسیب به این مفصل سبب فرسایش آن می شود و موجب ساییده شدن استخوان ها به یکدیگرشده وسبب ایجاد درد مزمن در فرد می شود.
علل ایجاد التهاب مفصل ساکروایلیاک
از مهم ترین عواملی که سبب بروز درد در ناحیه این مفصل می شود عبارتنداز:
-آرتروز یا ساییدگی مفصل ساکروایلیاک
-شکستگی و دررفتگی مفصل ساکروایلیاک
-بیماری روماتیسم مفصلی
-عفونت مفصل ساکروایلیاک
-عفونت استخوان نزدیک مفصل ساکروایلیاک
-بارداری وزایمان
-چاقی و اضافه وزن
-کهولت سن وپیری
علائم و نشانه های التهاب مفصل ساکروایلیاک
-درد درقسمت تحتانی کمر
-درد درناحیه باسن وبالای ران
-کاهش محدوده حرکتی وانعطاف پذیری
-اختلال در هنگام دراز کشیدن و خوابیدن
-احساس سوزش و ضعف در ماهیچه ها
-احساس خواب رفتگی در عضلات
عوامل خطرساز التهاب مفصل ساکروایلیاک
-نشستن طولانی مدت
-بالا رفتن مکررازپله ها
-دویدن و پریدن زیاد
-ورزش های سنگین که سبب وارد شدن ضربه به مفصل می شود.
تشخیص مفصل ساکروایلیاک
ارزیابی شامل تهیه پیشینه پزشکی و معاینه فیزیکی است. پزشک همه اطلاعاتی را که فرد در اختیار وی قرار میدهد مد نظر قرار میدهد. این اطلاعات شامل تاریخچه آسیب، محل درد و مشکل در ایستادن و خوابیدن هستند؛این چنین معاینات به پزشک در تعیین منشا درد کمک بسیاری خواهد کرد.
آزمایش خاصی جهت تعیین التهاب مفصل ساکروایلیاک وجود ندارد اما ممکن است تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سیتیاسکن وام آرآی برای کمک به تشخیص و چک کردن سایر مشکلات مرتبط با ستون فقرات و مفصل ران درخواست شود.
درمان التهاب مفصل ساکروایلیاک
درمان های محافظتی و خانگی
درصورتی که التهاب مفصل شدید نباشد و پزشک قبل از انجام اقدامات درمانی تهاجمی تر بیمار را به انجام برخی کار ازقبیل موارد زیر، توصیه می کند که از جمله این اقدامات محافظتی عبارتند از:
استراحت یک الی دو روزه ،البته توجه نمایید استراحت بیش از حد توصیه نمی شود زیرا استراحت بیش از حد خود سبب خشکی و افزایش درد می گردد.
استفاده کمپرسور آب گرم جهت کاهش تنش عضلانی و استفاده از یخ جهت کاهش التهاب و درد و ناراحتی
مصرف دارو
مرحله دوم برای کاهش درد افراد مبتلا به این اختلال استفاده از داروهای مسکن و ضد درد می باشد که این داروها شامل داروهای ضدالتهابی و شل کننده عضلات هستند که توسط پزشک تجویز می شوند.
استفاده از کمربند طبی
این روش زمانی کاربرد دارد که مفصل التهاب یافته خیلی شل شده باشد که در این روش پزشک با تجویزیک بریس لگنی اقدام به کاهش درد و درمان بیماری خواهد کرد.
جدیدترین مقالات:
فیزیوتراپی و انجام حرکات ورزشی
ممکن است فیزیوتراپ انجام برخی ورزشهای کششی برای کاهش تنش عضلانی و اسپاسم در قسمت پایینی کمر، مفاصل ران و لگن شامل درگیر کردن عضلات همسترینگ، سرینی بزرگ و پیریفورمیس، و انجام ورزشهای قدرتی برای پشتیبانی بهتر از مفصل ساکروایلیاک و قسمت پایینی کمرو تقویت عضلات پایینی کمر را توصیه نماید .همچنین انجام حرکات ورزشی هوازی و برنامه ورزشی منظم و سبک کمک بسیاری به درمان این التهاب مفصلی خواه کرد.
روش های تهاجی
درصورتی که هیچ کدام از روش های که در بالا به آن اشاره شد کارساز نباشد،پزشک جهت تسکین درد انجام روش های تهاجمی تر را پیشنهاد می کند که این روش ها عبارتند از:
-تزریق کورتیکواستروئید در داخل مفصل
-انجام فرکانس رادیویی جهت کاهش درد
-تحریک الکتریکی
-انجام عمل جراحی تحت عنوان همجوشی مفصل که در مواقع شدید التهاب مفصل ساکروایلیاک به کار می رود.