همی فاسیال اسپاسم (پرش غیرعادی عضلات صورت)

همی فاسیال اسپاسم (پرش غیرعادی عضلات صورت)

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۰۹ شهریور ۱۳۹۸

همي فاسيال اسپاسم بیماری است که دراثر آسیب به عصب صورت ایجاد می شود و بیمار انقباضات غیر ارادی و مکرر را در نیمی از صورت خود مشاهده می کند.شما را به خواندن ادامه این مقاله دعوت می کنیم تا بیشتر با این بیماری و راههای درمان آن آشنا شوید.

همی فاسیال اسپاسم چیست؟

جهت کنترل ماهیچه ها در دو طرف صورت، عصب هایی وجود دارد. این عصب ها دستور انقباض یا استراحت ماهیچه ها را به صورت سیگنال از اعماق مغز به صورت می رسانند. عصب های صورت در مسیرشان ممکن است از ساختارهایی در درون مغز عبور کنند. اگر در این مسیر، برخی ساختارهای موجود مانند رگ های خونی یا موردی غیر عادی مانند تومور، بر این عصب ها فشار وارد کند، می تواند بر روی سیگنال های عصبی تأثیر بگذارد و باعث کشش یا انقباض ناگهانی (اسپاسم خود به خودی) ماهیچه های صورت شود.
همی فاسیال اسپاسم نوع گرفتگی که دراثر آسیب یا تحریک عصب هفتم صورت ایجاد می شود.دراثر تحریک این عصب عضلات صورت به صورت غیراردی منقبض شده و دچار گرفتگی یا اسپاسم می شوند.

پرش غیرعادی عضلات

علائم همی فاسیال اسپاسم

اولین نشانه اسپاسم همی‌فاسیال گرفتگی غیر ارادی در تنها یک طرف صورت است. انقباض عضله به صورت گرفتگی خفیف اغلب از پلک چشم شروع می‌شود و ممکن است خیلی آزاردهنده نباشد. این حالت را بلفارواسپاسم می‌گویند. احتمالاً به هنگام اضطراب یا خستگی این گرفتگی تشدید می‌شود. بعضی مواقع گرفتگی پلک باعث کامل بسته شدن چشم یا پاره شدن چشم می‌شوداز دیگر علائم این بیماری میتوان به :
تغییر در توانایی شنیداری
صدای وزوز در گوش
گوش درد خصوصاً در قسمت پشت گوش
اسپاسمی که همه صورت را درگیر می‌کند

علت و عوامل ایجاد کننده همی فاسیال اسپاسم

دلیل اصلی پرش های غیر عادی صورت، فشاری است که از طرف ساختار طبیعی صورت یا یک چیز غیر عادی در مغز به عصب های صورت وارد می شود. شایع ترین عامل ایجاد فشار بر روی عصب، رگ های خونی یا تومور در مغز است که به عصب ها فشار وارد می کند، همچنین عوامل دیگری مانند عفونت و سکته نیز از عواملی هستند که سبب بروز پرش های غیر عادی صورت می شوند.

پرش غیرعادی عضلات

تشخیص همی فاسیال اسپاسم

پزشک شخص را معاینه کرده و سابقه پزشکی او را بررسی می‌کند. همچنین مدت زمان ابتلا به این عارضه و شدت گرفتگی را ارزیابی می‌کند. وجود تیک در صورت، نشانه عمده‌ای از وجود اسپاسم همی‌فاسیال است. سپس پزشک از آزمایش‌های تصویربرداری برای تشخیص علت تحریک عصب صورت و رد احتمال تومور یا آسیب مغزی استفاده می‌کند. این آزمایش‌ها عبارتند از:
تصویرسازی تشدید مغناطیسی یا ام آر آی
توموگرافی رایانه‌ای یا سی تی اسکن
آنژیوگرافی یا  پرتونگاری سرخرگ

درمان همی فاسیال اسپاسم

مصرف دارو

داروها در درمان این بیماری کاربری ندارد و اغلب در موراد بسیار خفیف پزشک انواع داروهای شل کننده عضلات همچون (لیورسال)، دیازپام (والیوم) و کلونازپام (کلونوپین) تجویزمی نماید،اما متاسفانه داروها دارای عوارض جانبی هستند که پزشک پس از بررسی کامل وضعیت بیماراقدام به تجویز دارو می کند.

پرش غیرعادی عضلات

تزریق بوتاکس

بوتاکس با دز کنترل شده ای به ماهیچه های صورت تزریق شده و مسیر سیگنال هایی که از مغز می آید را مسدود می کند. بدین ترتیب تزریق بوتاکس به متوقف کردن اسپاسم کمک می کند. از هر 10 نفر مبتلا به پرش های غیر عادی صورت، حدود 7 الی 8 نفر با این روند درمان می شوند.

بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:

جراحی مغز و اعصاب

انجام عمل جراحی

درصورتی که اسپاسم بسیار شدید باشد و نتوان بوسیله دارو یا تزریق بوتاکس به درمان بیماری بپردازیم ،انجام عمل جراحی جهت درمان اسپاسم شدید پیشنهاد می شود.جراحی بوسیله جراح مغز و اعصاب و جزودرمان قطعی برای پرش های غیر عادی صورت می باشد.
جراحی بدین صورت انجام میگیرد که جراح سوراخی در جمجمه در پشت گوش ایجاد می کند تا عصب صورت نمایان شود. سپس پد کوچکی (اسفنج تفلونی)، بین رگی که عامل ایجاد فشار بر روی عصب است و عصب صورت قرار می گیرد. بدین ترتیب تماس بین رگ و عصب صورت قطع شده و اسپاسم درمان می شود.


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×