آستروسیتوما چیست؟
آستروسیتوما نوعی سرطان است که در مغز یا نخاع ایجاد میشود. منشأ این نوع سرطان، سلولهایی ستاره شکل به نام آستروسیت میباشند که از سلولهای عصبی حمایت میکنند. آستروسیتوما نوعی گلیوما است که در سلولهای گلیال یا پشتیبان به نام آستروسیت شروع میشود. نقش آستروسیت ها درسلول های مغزحمایت و پشتیبانی از نورون های مغز می باشد.آستروسیتوما یکی از رایجترین انواع تومور مغزی هستند که هم در کودکان و هم در بزرگسالان مشاهده میشود. تومورهای آستروسیتوما به دوبخش سرطانی وغیرسرطانی تقسیم میشود.
انواع تومور آستروسیتها
آستروسیتها براساس شدت تهاجم به چهار طبقه درجه بندی می کنند؛که عبارتند از:
آستروسیت درجه یک
معمولا به بافتهای اطراف نفوذ نمیکند و با آنها ترکیب نمیگردد. اگرچه رشد تومورها در این درجه کند است اما ممکن است نسبتاً بزرگ شوند. ازشایع ترین این نوع آستروسیتها میتوان به آستروسیتومای پایلوسیتیک یا آستروسیتوم پیلوسیتیک اشاره کرد که این نوع بیشتردر کودکان، نوجوانان و جوانان شایعترمیباشد.
آستروسیت درجه 2
این نوع آستروسیتها به آستروسیتهای منتشره معروف است که این نوع تومورها میتوانند به سایر ساختار مجاور نفوذ کرده و آن ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
آستروسیت درجه 3
این نو آستروسیت به آناپلاستیک یا آستروسیتومای بدخیم معروف است که به سرعت رشد کرده ودرمان آن کمی با مشکل همراه است.این نوع تومورها اغلب در افراد بالای 30سال رایج است.
آستروسیت درجه 4
تهاجیمی ترین نوع تومورها می باشد که به سرعت رشد کرده وبه بافت اطراف خود حمله ور می شود.این تومورکه گلیوبلاستوما یا گلیوبلاستومای مولتی فرم معروف است بیشتر در آقایان بالای 50سال رخ می دهد.
علائم و نشانه های تومور آستروسیتوما
این علائم بسته به شدت و محل تومور متفاوت خواهد بود،اما ازجمله مهم ترین این علائم میتوان به:
بروز سردردهای ناگهانی و مکرر
حالت تهوع واستفراغ
اختلال در دید وبینایی
تشنج
اختلالات حرکتی
اختلالت تعادلی
اختلالات شخصیتی و شناختی
افراد مستعد ابتلا به تومورآستروسیتوما
همه افراد در تمام سنین مستعد ابتلا به بیماری می باشند اما برخی گروه های سنی درخطر ابتلای بیشتر به این بیماری می باشند .برای مثال افراد جوان و کودکان بیشتر مستعد ابتلا به استروسیتومای درجه 1و2می باشند وافراد میانسال و بالای 50سال نیز درصدد ابتلا به تومورهای باگرید بالاتر و خطرناکتر هستند.
تشخیص تومور آستروسیتوما
از مهم ترین روش های تشخیص انواع بیماری ها از جمله تومور آستروسیتوما انجام ام آر آی یا تصویربرداری روزونانس مغناطیسی می باشد.پس از تشخیص تومور از طریق تصویربرداری ممکن است انجام نمونه برداری از تومور جهت تعیین دقیق نوع تومورنیز توصیه شود.
راههای درمان آستروسیتوما
عمل جراحی
معمولا برای درمان تومورهای درجه پایین تراز این روش استفاده می شود که بوسیله آن میتوان تمام یا بخش هایی از تومور را ازبین برد.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
رادیوتراپی
در صورتی که به کمک عمل جراحی نتوان تومور را بهطور کامل از بین برد ویا توموراز نوع منتشره باشد وپس از انجام عمل جراحی تومور مجدداً رشد کند و قبلاً رادیوتراپی نیز انجام نشده باشد ممکن است رادیوتراپی پس از جراحی انجام گیرد.
شیمی درمانی
در صورتی که نتوان عمل جراحی را انجام داد و یا بعد از عمل جراحی تومور دوباره عود کرده و علائم بیماری بازگردد انجام شیمی درمانی در این موارد نیز پیشنهاد می شود.
استفاده از دارو
استفاده از داروهای ضدتشنج جهت جلوگیری از تشنج وداروی کورتیکواستروئید جهت کاهش تورم مغز وتسکین درد بیمار،از جمله داروهایی هستند که برای درمان این تومورها استفاده می شود.