کرانیوفارنژیوم
کرانیوفارنژیوما نوعی تومور خوش خیم می باشد که عموما از بقایای جنینی ناحیه زین ترکی کفه جمجمه انتشار می یابد. این توموراز ناحیه قاعده مغز رشد کرده و به تدریج بزرگتر می شود و بسیاری از عناصر موجود در کف جمجمه ، از جمله غده هیپیوفیز ،هیپوتالاموس،عروق خونی ودر نهایت بطن های مغزی را درگیر می کند.این تومور جزو تومورهای خوش خیم محسوب می شود وبه آهستگی رشد می کند، اما هنگام ظهور،تاثیراتی همچون تومور بدخیم در فرد ایجاد می کند.
تومورکرانیوفارنژیوم درکودکان
تومور کرانیوفارنژیوم نوعی تومور دستگاه عصبی است که عموما در کودکان 5تا 14ساله ظاهرمی شود و بسیاری از اعمال مهم بدن از جمله رشد را دچار اختلال کرده،این تومور قسمت های مهمی ازمغز را درگیر خود کرده واختلال زیادی در کودکان ایجاد میکند.
علائم تومور کرانیوفارنژیوم
زمان ایجاد علائم تا تشخیص یک فاصله یک تا دوساله می باشد که علائم ایجاد شده عموما براثر فشار بر ساختار عصبی می باشد که این علائم عبارتند از:
-سردرد های ناگهانی
-حالت تهوع و استفراغ
-عدم تعادل
-خواب آلودگی و خستگی
-تغییرات خلق و خو وشخصیتی
-تغییرات احساسی
-اختلالات بینایی
تشخیص تومور کرانیوفانژیوم
اولین قدم جهت تشخیص دقیق بیماری گرفتن یک شرح حال دقیق و بررسی علائم خطر و نشانه های بیماری است.
انجام آزمایشات هورمونی و آزمایشات خون جهت بررسی هورمون رشد نیزکمک بسیاری به تشخیص تومور خواهد کرد.
انجام بیوپسی یا نمونه برداری از تومور
انجام آزمایشات تصویر برداری از قبیل، ام آرآی و سی تی اسکن
درمان تومور کرانیوفارنژیوم
رایج ترین شیوه برای درمان تومور کرانیوفارنژیوم ،انجام عمل جراحی می باشد و هدف از جراحی برداشتن کامل تومور و کاهش علائم بیماری می باشد.
جراحی تومور کرانیوفانژیوم
این توموربه علت چسبندگی به عناصر حیاتی مغز،جزو جراحی های سخت ومشکل خواهد بود.جراح مغز و اعصاب بهترین روش های جراحی جهت دسترسی به توموروآسیب کمتر به سایر نقاط مغز را پیدا می کند.از جمله این روش های جراحی آندوسکوپی مغز می باشد که با پیشرفت روش جراحی آندوسکوپی مغز وکمتر تهاجمی بودن جراحی و کوتاه بودن زمان جراحی ،جراحان تمایل بسیاری به سمت جراحی تومور کرانیوفانژیوم به روش آندوسکوپی نشان داده اند.
رادیوتراپی کرانیوفارنژیوم
ازاین روش عموما در مواردی که توموررا به طورکامل نتوان بوسیله عمل جراحی تومورهای مغز خارج کرد و یا پس از عمل، توموردوباره عود کند،استفاده می کنند.این روش بوسیله تاباندن مستقیم اشعه به تومورانجام می گیرد.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
مراقبت های پس از عمل جراحی
از آنجایی که این تومور عموما در کودکان تشکیل شده واغلب جراحی تومورهای مغزی به دلیل حساسیتی که دارند،با عوارضی همراه می باشند.که با مراقبت های صحیح میتوان از بروز این عوارض جلوگیری کرد.از جمله مهم ترین مراقبت ها میتوان به حمایت خانواده ها اشاره کرد که سهم زیادی در بهبودی سریع بیماران مبتلا به تومور خواهند داشت.همچنین در صورت بروز هرگونه علائم و مشکلی در بیمار حتما با پزشک متخصص خود تماس بگیرد و تمام مشکلات را با پزشک خود بازگو کنید.