تومورهای مغزی
تومورها را بر اساس منشاشان تقسیم بندی می کنند که عبارتند از:
تومورهای اولیه:
تومورهای اولیه مغزی شامل آن دست از تومورهایی هستند که از بافت های مغزی و یا بافت های اطراف مغز ایجاد می گردند. تومورهای اولیه به عنوان تومورهای گلیال (تومورهایی که از سلول های گلیالی تشکیل شده اند) و یا تومورهای غیر گلیال (تومورهایی که روی و یا داخل ساختارهای مغزی نظیر عصب ها، رگ های خونی و غده ها رشد می کنند) دسته بندی می گردند که می توانند بدخیم و یا خوش خیم باشند.
تومورهای ثانویه
تومورهای ثانویه مغزی همان تومورهای متاستاتیک هستند که از دیگر نقاط بدن به بافت مغز هجوم می آورند. این تومورها عموما سرطانی یا بدخیم می باشند.
تومورهای خوش خیم
تولید سلول های اضافی و غیر طبیعی در مغز تشکیل زائده و توده ای را می دهد که به تومور معروف هستند. تومورهای خوش خیم دارای سلول های سرطانی نیستند، این تومورها عموما به بافت های اطراف خود و سایر نقاط بدن منتشر نمی شوند و به بندرت زندگی بیمار را تهدید کرده و احتمال بهبودی بیمار با انجام عمل جراحی تومورهای مغز وشیمی درمانی و رادیوتراپی امکان پذیر می باشد.
انواع تومورهای خوش خیم
تومورمننژیوم :
مننژیوم از شایع ترین تومورهای خوش خیم محسوب می شود که از اطراف پرده های مغز منشا می گیرند. در خانم های بالای 50 سال شایع می باشد. این نوع تومور را میتوان بوسیله جراحی کامل برداشت و احتمال عود تومور پس از عمل بسیار کم می باشد.
تومور کوردوما:
این نوع جزو تومورهای نادر به حساب می آید که به آهستگی رشد کرده و عموما در کف جمجمه و یا در قسمت انتهایی ستون فقرات بروز می یابد. شیوع این تومور عموما در افراد میانسال در محدوده سنی 50 تا 60 سال می باشد.
تومور کرانیوفانژیوم:
این تومور جزو تومورهای خوش خیم می باشند اما رفتار تومورهای بدخیم را دارند و به دلیل نزدیکی به مناطق حساس برداشتن آن با دشواری همراه می باشد. این تومور از ناحیه قاعده مغز رشد کرده و به تدریج بزرگتر می شود و بسیاری از عناصر موجود در کف جمجمه را از جمله غده هیپیوفیز، هیپوتالاموس، عروق خونی و در نهایت بطن های مغزی را درگیر می کند.
تومور گلوموس جوگولار:
از رایج ترین فرم تومور گلوموس می باشند. این تومورها عموما در زیر قاعده جمجمه و در ناحیه بالای ورید ژوگولار تشکیل می شود
تومورمنینگوماس:
این تومورها از پرده های مغزی منشا می گیرد و جزو معمول ترین تومورهای درون جمجمه محسوب می شوند. درصد کمی از این تومورها، ممکن است بدخیم باشند.
تومور پپنئوسیتوما:
این تومورها از سلول های پینه آل منشا میگیرند و به آهستگی رشد می کنند و عمدتا در بزرگسالان رخ می دهند.
بیشتر در مورد تخصص دکتر علیرضا شیخی بدانید:
تومورهای هیپوفیز یا آدنوم هیپوفیز:
از معمول ترین تومورهای درون جمجمه به شمار می آیند. اکثر تومورهای آدنوم به آهستگی رشد میکنند و خوش خیم هستند.
تومور شوانوما:
از شایع ترین تومورهای بزرگسالان محسوب می شوند که از طول رشته های عصبی که نقش ایجاد عایق الکتریکی را برعهده دارند، منشا میگیرند. از رایج ترین نوع تومورشوانوما میتوان به آکوستیک اشاره کرد که از طریق مغز به گوش انتشار می یابد.
تومورهای نادرنئوپلاستیک:
از دیگر تومورهای خوش خیم نادر میتوان به، گانگلیوسیتوما، گانگلیوما و آناپلاستیک گانگلیوگلیوما اشاره کرد که شامل سلول های نئوپلاستیک بوده و عمدتا در افراد جوا ن رخ می دهد.