کرانیوفارنژیوما
کرانیوفارنژیوما، یک تومور مغزی خوشخیم با سرعت رشد پایین است که شایعترین اختلال هیپوتالاموسی که موجب اختلال هیپوفیز میشود که این توموری با منشأ هیپوفیز که از تومورهای ناحیه سلا تورسیکا میباشد. این تومور مغزی از علل جدی کمبود گنادوتروپینها است.
این تومور میتواند سفت یا کیستیک باشد. یک تومور کیستیک شبیه یک کیسهی بسته است که حاوی مایعاتی میباشد که تومور تولید کرده است.
بخش جامد تومور معمولا دارای کلسیم است که درسی تی اسکن هم دیده میشوند. بخش مایع نیز دارای مقادیر فراوانی پروتئین میباشد.
علائم کرانیوفارنژیوما
-اختلالات بینایی
-نیمه کوری درهردومیدان بینایی
-اختلال در خلق و خو
-بلوغ دیررس در کودکان
-برهم خوردن هورمون ها و قطع قاعدگی
-کاهش میل جنسی
-اختلال خواب
-کم اشتهایی ویا پرخوری
-اختلال تعادل
-پوست خشک
-خستگی
-سردرد
-دیابت بی مزه
تشخیص تومور کرانیوفارنژیوما
تشخیص کرانیوفارنژیوما در چندین مرحله انجام می گیرد.که روش های تشخیصی عبارتند از:
-انجام معاینات جسمانی
-انجام آزمایش خون جهت بررسی سطح هورمون های خاص
-بیوپسی(بیوپسی شامل برداشتن قسمت کوچکی از تومور جهت بررسی آن)
-انجام آزمایشات تصویربرداری جهت ملاحظه تصاویر سه بعدی از مغز(تصویربرداری ام آرآی وسی تی اسکن)
درمان تومور کرانیوفارنژیوما
جراحی رایجترین درمان برای کرانیوفارنژیوما است. هدف جراحی این است که تشخیص را تایید کرده و تومور را تا جاییکه ممکن است خارج کند تا بروز علائم جلوگیری شود.
از مهم ترین راههای درمان این اختلال انجام عمل جراحی می باشد که به دو صورت این عمل جراحی انجام می گیرد.
جراحی بوسیه آندوسکوپیک مغزی
اولین راه برای درمان این بیماری از روش جراحی کم تهاجمی به نام آندوسکوپیک مغز و اعصاب استفاده می شود. این نوع جراحی مغز روشی موثر در درمان کرانیو فارنژیوما می باشد که امروزه مورد استفاده پزشکان متخصص قرار می گیرد. در این روش جراح برش کوچکی در قسمت جمجمه ایجاد می کند تا به مغز دسترسی داشته باشد. از اندوسکوپیک مغز برای درمان کیست کلوئید و هیدروسفالی نیز استفاده می شود.
جراحی از طریق بینی
روش دوم برای انجام جراحی تومورهای قاعده جمجمه از طریق بینی می باشد. در این روش نیازی به برش در جمجمه نیست و ابزاری از طریق بینی وارد مغز می شود. بهترین و کم خطرترین روش برای درمان کرانیو فارنژیوما جراحی اندوسکوپیک از طریق بینی می باشد. امروزه از طریق این روش جراحی غده هیپوفیز انجام می شود.
دراین جراحی فرد تحت بی حسی یا بیهوشی قرار می گیرد جراح برای مشاهده قسمتهای مورد نظر از ابزاری مخصوص استفاده می شود. از طریق این روش ضایعه کرانیو فارنژیوما برداشته می شود. از فواید آندوسکوپیک از طریق بینی این است که به عصب بینایی و داخل جمجمه آسیبی وارد نمی شود.
جدیدترین مقالات:
رادیودرمانی کرانیوفارنژیوما
در رادیودرمانی استفاده از امواج ایکس یا ذرات دیگر دارای انرژی بالا برای نابود کردن سلولهای تومور است بکار می رود. چون رادیودرمانی میتواند در روند رشد و تکامل مغز کودک اختلال ایجاد کند، تکنیکهای درمانی پیشرفته باید استفاده شوند تا پرتو دریافتی توسط بخشهای سالم مغز را کاهش دهند