بیماری آکرومگالی
بزرگی غیرعادی بخش های مختلف بدن مانند بینی و آرواره و انگشتان دست و پا را آکرومگالی می گویند. آکرومگالی، بیماری غده هیپوفیز است. غده هیپوفیز، غده ای کوچک اما بسیار مهم است که در قاعده مغز و پشت پل بینی قرار گرفته است. وجود تومور در این غده، عملکرد آن را تحت تأثیر قرار میدهد و معمولاً به علت ترشح بیش از حد هورمون رشد در خون ایجاد می شود.
تفاوت آکرومگالی با ژیگانتیسم
هردو به یک علت ایجاد می شوند و تفاوت آن ها فقط در سن بروز فرد می باشد به این صورت که ، اگر آکرومگالی در سنین رشد بروز کند، سبب بروز "ژیگانتیسم یا غول آسایی" می شود. چنین حالتی در کودکان اتفاق میافتد. زیرا افزایش هورمون رشد در بدن، سبب رشد غیرمعمول استخوان های پاها و بازوها می شود.
این درحالی است که آکرومگالی در افراد بالغ، معمولا به علت تولید بیش از حد هورمون رشد و اختلال در عملکرد غده هیپوفیز ایجاد می گردد.
علت بیماری آکرومگالی
شایع ترین علت آکرومگالی، وجود یک تومور خوشخیم در غده هیپوفیز می باشد که سبب تولید بیش از حد هورمون رشد خواهد شد.
علائم بیماری آکرومگالی
علائم این بیماری در افراد مختلف متفاوت است اما خوشبختانه اکثر این علائم درمان میشوند.از نشانه های اولیه بیماری میتوان به خستگی و خواب آلودگی اشاره کرد.از دیگر علائم این بیماری میتوان به:
-بزرگی بیش ازحد دست وپا
-برجستگی غیرمعمول چانه و فک
-بزرگ شدن زبان و فاصله گرفتن دندان ها
-افزایش وزن
-گزگزو مورمورشدن اندام ها
-دردهای مفصلی
- اغلب بیماران دچار گواتر ودیابت نیز هستند
-دارای پوست های ضخیم ودچار اضافی پوست هستند
- احساس درد وفشاردردست ها
-اختلال در عملکرد جنسی وقاعدگی نامنظم
تشخیص آکرومگالی
معمولاً پزشك براساس ظاهر فرد به بيماري شك مي كند وهمچنین انجام تست خون براي اندازه گيري هورمون رشد نیز بکار می رود. اين آزمايش بنام تست تحمل گلوكز ناميده مي شود، كه در آن نمونه خون بيمار پس از نوشيدن ميزان معيني از قند محلول در آب گرفته مي شود و هورمون رشد اندازه گيري مي شود. در حالت طبيعي خوردن قند باعث توقف ترشح هورمون رشد مي شود ولي در افراد آكرومگال پس از خوردن قند، هورمون رشد افزايش مي يابد يا تغيير نمي كند.
درصورت مثبت بودن تست خون، پزشك دستور ام آر اي هيپوفيز و هيپوتالاموس را مي دهد.و بدین سبب مي توان تومور داخل هيپوفيز را مشاهده کرد.
درمان آکرومگالی
برحسب سن، سلامت بیمار سه راه درمانی برای درمان آکرومگالی وجود دارد که عبارتند از:
جراحی آکرومگالی
جراحی، اولین درمان برای افرادی با تومورهای بزرگ در بخشهای حساس بدن است و برای بیشتر افراد جواب میدهد. دراین نوع جراحی که به نام جراحی از طریق سینوس اسفنوئید معروف است، جراح تومور را از ریشه از مغز برمیدارد. نحوه انجام عمل به اینصورت می باشد که جراح با ایجاد یک برش کوچک در بینی یا داخل لب بالا، اقدام به برداشتن تومورغده هیپوفیز خواهد کرد.
جدیدترین مقالات:
دارو جهت درمان آکرومگالی
درصورتی که تومو بیش از حد بزرگ باشد و جراح نتواند کل توموررا خارج کند، در این صورت بیمار نیاز به مصرف دارو خواهد داشت.
برحسب نظر پزشک سه نوع دارو برای درمان آکرومگالی تجویزمی شود که این داروها شامل :
1-داروهای تزریقی که تاثیر هورمون رشد را بلوکه می کند. بیمار روزی یکبار آن را باید تزریق کند.
2-نوعی دیگری از داروهای تزریقی که روزی 3 بار تزریق شود، این داروها نیز سبب توقف ترشح هورمون رشد خواهد شد.
3- استفاده از قرص ها كه ترشح هورمون رشد را متوقف مي كنند. اين داروها معمولاً قوي تر از داروهي تزريقي نيستند. اما ممكن است مصرف آنها راحت تر باشد.
پرتودرمانی بیماری آکروگالی
گاهی ممکن است پزشک با تاباندن میزان بالای اشعه ایکس باعث تخریب تومورغده هیپوفیزشود. تاثير پرتو درماني براي كاهش سطح هورمون رشد چند سال بعد (حتي 10-20 سال بعد) ديده مي شود. و با اين حال در برخي موارد مي تواند باعث درمان دائمي شود.