از علائم تا راههای تشخیص و درمان بیماری آکرومگالی

از علائم تا راههای تشخیص و درمان بیماری آکرومگالی

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: دکتر علیرضا شیخی
انتشار : ۰۲ شهریور ۱۳۹۸

بیماری آکرومگالی به رشد بیش از حد بدن گفته می شود.که به دلیل ترشح بیش از حد هورمون رشد توسط غده هیپوفیز داخل جریان خون بروز پیدا می کند.شما را به خواندن این مقاله دعوت می کنیم تا بیشتربا این نوع بیماری وراههای درمان آن آشنایی پیدا کنید.

بیماری آکرومگالی

بزرگی غیرعادی بخش های مختلف بدن مانند بینی و آرواره و انگشتان دست و پا را آکرومگالی می گویند. آکرومگالی، بیماری غده هیپوفیز است. غده هیپوفیز، غده ای کوچک اما بسیار مهم است که در قاعده مغز و پشت پل بینی قرار گرفته است. وجود تومور در این غده، عملکرد آن را تحت تأثیر قرار میدهد و معمولاً به علت ترشح بیش از حد هورمون رشد در خون ایجاد می شود.

تفاوت آکرومگالی با ژیگانتیسم 

هردو به یک علت ایجاد می شوند و تفاوت آن ها فقط در سن بروز فرد می باشد به این صورت که ، اگر آکرومگالی در سنین رشد بروز کند، سبب بروز "ژیگانتیسم یا غول آسایی" می شود. چنین حالتی در کودکان اتفاق میافتد. زیرا افزایش هورمون رشد در بدن، سبب رشد غیرمعمول استخوان های پاها و بازوها می شود.
این درحالی است که آکرومگالی در افراد بالغ، معمولا به علت تولید بیش از حد هورمون رشد و اختلال در عملکرد غده هیپوفیز ایجاد می گردد.

آکرومگالی

علت بیماری آکرومگالی

شایع ترین علت آکرومگالی، وجود یک تومور خوش‌خیم در غده‌ هیپوفیز می باشد که سبب تولید بیش از حد هورمون رشد خواهد شد.

علائم بیماری آکرومگالی

علائم این بیماری در افراد مختلف متفاوت است اما خوشبختانه اکثر این علائم درمان می‌شوند.از نشانه های اولیه بیماری میتوان به خستگی و خواب آلودگی اشاره کرد.از دیگر علائم این بیماری میتوان به:
-بزرگی بیش ازحد دست وپا
-برجستگی غیرمعمول چانه و فک
-بزرگ شدن زبان و فاصله گرفتن دندان ها
-افزایش وزن
-گزگزو مورمورشدن اندام ها
-دردهای مفصلی
- اغلب بیماران دچار گواتر ودیابت نیز هستند
-دارای پوست های ضخیم ودچار اضافی پوست هستند
- احساس درد وفشاردردست ها
-اختلال در عملکرد جنسی وقاعدگی نامنظم

آکرومگالی

تشخیص آکرومگالی

معمولاً پزشك براساس ظاهر فرد به بيماري شك مي كند وهمچنین انجام تست خون براي اندازه گيري هورمون رشد نیز بکار می رود. اين آزمايش بنام تست تحمل گلوكز ناميده مي شود، كه در آن نمونه خون بيمار پس از نوشيدن ميزان معيني از قند محلول در آب گرفته مي شود و هورمون رشد اندازه گيري مي شود. در حالت طبيعي خوردن قند باعث توقف ترشح هورمون رشد مي شود ولي در افراد آكرومگال پس از خوردن قند، هورمون رشد افزايش مي يابد يا تغيير نمي كند.
درصورت مثبت بودن تست خون، پزشك دستور ام آر اي هيپوفيز و هيپوتالاموس را مي دهد.و بدین سبب مي توان تومور داخل هيپوفيز را مشاهده کرد.

درمان آکرومگالی

برحسب سن، سلامت بیمار سه راه درمانی برای درمان آکرومگالی وجود دارد که عبارتند از:

جراحی آکرومگالی

جراحی، اولین درمان برای افرادی با تومورهای بزرگ در بخش‌های حساس بدن است و برای بیشتر افراد جواب می‌دهد. دراین نوع جراحی که به نام جراحی از طریق سینوس اسفنوئید معروف است، جراح تومور را از ریشه از مغز برمی‌دارد. نحوه انجام عمل به اینصورت می باشد که جراح با ایجاد یک برش کوچک در بینی یا داخل لب بالا، اقدام به برداشتن تومورغده هیپوفیز خواهد کرد.

جدیدترین مقالات:

جراحی جمجمه

آکرومگالی

دارو جهت درمان آکرومگالی

درصورتی که تومو بیش از حد بزرگ باشد و جراح نتواند کل توموررا خارج کند، در این صورت بیمار نیاز به مصرف دارو خواهد داشت.
برحسب نظر پزشک سه نوع دارو برای درمان آکرومگالی تجویزمی شود که این داروها شامل :
1-داروهای تزریقی که تاثیر هورمون رشد را بلوکه می کند. بیمار روزی یکبار آن را باید تزریق کند.
2-نوعی دیگری از داروهای تزریقی که روزی 3 بار تزریق شود، این داروها نیز سبب توقف ترشح هورمون رشد خواهد شد.
3- استفاده از قرص ها كه ترشح هورمون رشد را متوقف مي كنند. اين داروها معمولاً قوي تر از داروهي تزريقي نيستند. اما ممكن است مصرف آنها راحت تر باشد.

پرتودرمانی بیماری آکروگالی

گاهی ممکن است پزشک با تاباندن میزان بالای اشعه ایکس باعث تخریب تومورغده هیپوفیزشود. تاثير پرتو درماني براي كاهش سطح هورمون رشد چند سال بعد (حتي 10-20 سال بعد) ديده مي شود. و با اين حال در برخي موارد مي تواند باعث درمان دائمي شود.


مطالب مشابه

ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات
ترک سیگار قبل از انجام جراحی فیوژن ستون فقرات

تحقیقات زیادی ثابت کرده است که سیگار کشیدن برای بیمارانی که قرار است تحت جراحی فیوژن ستون فقرات قرار گیرند مضر است؛ اما سیگار کشیدن چقدر بد است؟ چگونه بر همجوشی و فیوژن ستون فقرات تأثیر می گذارد؟

جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات
جلوگیری از یبوست بعد از جراحی ستون فقرات

یبوست یک مشکل شایع در بسیاری از افرادی است که دوران ریکاوری بعد از جراحی ستون فقرات را پشت سر می گذارند و اغلب باعث ناراحتی و درد قابل توجهی می شود.

ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی
ملاحظات جراحی ستون فقرات سرپایی

تعداد روشهای جراحی ستون فقرات که اکنون بصورت سرپایی انجام می شود ، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است ، به این معنی که بیمار در همان روز جراحی به خانه می رود و حتی یک شب هم در بیمارستان نمی ماند.

تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن
تصمیم گیری در مورد جراحی دیسک دژنراتیو گردن

تصمیم گیری در مورد عمل جراحی برای بیماری دیسک دژنراتیو گردن در نهایت پس از ارزیابی دقیق مزایا و خطرات احتمالی این روش بر عهده بیمار است. عوامل زیادی در این فرایند تصمیم گیری نقش دارند و اهداف و انتظارات در هر بیمار متفاوت است.

تومور متاستاتیک ستون فقرات
تومور متاستاتیک ستون فقرات

اگر پزشک شما بگوید تومور ستون فقرات شما متاستاتیک است، این بدان معناست که سرطان از ناحیه دیگری از بدن شروع شده و سپس به کمر یا گردن گسترش یافته است. ستون فقرات سومین محل شایع متاستاز سرطان است.

انواع تومور ستون فقرات
انواع تومور ستون فقرات

تومور ستون فقرات توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون فقرات است. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر می یابند و به نظر می رسد مکانیزم هایی که رشد سلول به صورت طبیعی را کنترل می کنند به خوبی عمل نمی کنند.

درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟
درد و بی حسی پا: این علائم چه معنایی دارند؟

درد پا ممکن است متناوب یا مداوم باشد و از یک درد خفیف تا احساس سستی یا سوزش متغیر باشد. بی حسی ممکن است مانند از دست دادن حس یا سرما و یخ زدگی در یک یا چند قسمت از پا احساس شود.

محافظت از کمر در مقابل افزایش سن
محافظت از کمر در مقابل افزایش سن

بسیاری از ما با این صحنه واجه شده ایم- در آینه نگاه می کنید و خطوط روی صورت تان را مشاهده می کنید، اثر جانبی پیری که برای همه ما اتفاق می افتد. شروع به استفاده از کرم ضد پیری می کنید و چین و چروک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می یابد و زندگی ادامه می یابد.

مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی اسکولیوز ، توصیه می شود که بیمار با آنچه در طول مراقبت های بعد از عمل انتظار دارد و همچنین تعهد لازم برای تکمیل روند بهبودی و کسب نتیجه مطلوب ، آشنا شود.

نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب دیدگی کمر و پشت در محل کار

آیا می دانستید که تنها مشاغل با فشار کاری زیاد نیستند که به کمر درد منجر می شوند؟ آیا در طول روز پشت میز می نشینید و از کامپیوتر استفاده می کنید؟ شما نیز در معرض خطر قرار دارید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×