آگنوزیا چیست؟
ادراک پریشی یا آگنوزیا به معنی ناتوانی درشناسایی اشیاء واشخاص می باشد،که لغت خود لغت آگنوزیا برگرفته از کلمه یونایی به معنی "فقدان دانش و آگاهی" می باشد
این بیماری یک اختلال نادراست که به دنبال آسیب به لوب گوشه مغز و لوب جداری ایجاد می گردد .فرد مبتلا به بیماری آگنوزیا،علاوه براختلال شناسایی درچهره و اشیاء و دیگر ادارک لامسه وشنوایی نیز دچاراختلال می شود.
اشکال مختلف بیماری آگنوزیا
آگنوزیای دیداری:
اغلب ما چهره افرادی را که از قبل میشناسیم، به راحتی تشخیص میدهیم، اما افرادی وجود دارند که نمیتواند چهره دیگران را حتی کسانی را که قبلا با آنها مکالمه رودررو داشتهاند، به یاد آورند.چنین افرادی مبتلا به عارضه ادراک پریشی چهره یا دیداری هستند.
دراین بیماری،بینایی فرد دچاراختلال شده وشخص به سختی میتواند اشیاء و کلمات و چهره ها را بازشناسایی کند.
آگنوزیای شنیداری:
دراین اختلال،شنوایی فرد دچار اختلال شده ودربازشناسایی صداها دچار اختلال است.این نوع اختلال خود شامل سه زیرشاخه می باشد که عبارتند از:
آگنوزیا اطلاعات کلامی –شنیداری:ناتوانی درشنیدن صحیح کلمات
آگنوزیا شنیداری:ناتوانی در شنیدن صداهای اطراف
ناتوانی در شنیدن موسیقی
آگنوزیای حسی:
دراین اختلال ،شخص به سختی می تواند از طریق تحریک حس های مربوط به لامسه اشیاء را درک کند.
جدیدترین مقالات:
علل تشکیل بیماری آگنوزیا
آگنوزیا معمولا در اثر آسیب به مناطق خاصی از لوب های پس سری یا آهیانه ای مغز ناشی می شود،که منجر به تخریب ویژه فرآیندهای شناختی شخص به میزان زیادی می شود. این آسیب ها عموما توسط بیمارهایی از قبیل:
-بیماریهای مغزی مانند پارکینسون، هانتینگتون، اختلالات کروموزومی و…
-تومورها و کیستهای مغزی
-برخی از انواع جنون و زوال عقل مانند آلزایمر
-بیماریهای ویروسی که مغز را نشانه میگیرند، مانند HIV، سفلیس و…
-صرع و سکته مغزی و…
درمان ادراک پریشی یا آگنوزیا
اختلال ادارک پریشی درمان میشوند، اما اگر بهموقع بررسی و پیگیری نشوند، ممکن است پیچیدگیهایی در درمانهای آتی بهوجود بیاید. حتی افرادی که این اختلال را در حادترین شکل ممکن تجربه میکنند، درمان میشوند.استفاده از دارو و مراجعه به رواپزشک نیز کمک بسیاری به درمان این بیماری خواهد کرد.