بیماری هیدروسفالی، بدشکلی جمجمه، عفونت های شدید مغزی و تومورهای مغزی از جمله اختلالات شایع در کودکان هستند که تنها راه درمان برای این اختلالات انجام عمل جراحی است. جراحی که برای درمان انواع اختلالات مغزی در کودکان انجام می گیرد، تحت عنوان جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان از آن یاد می شود؛ به کمک این روش میتوان هم ضایعه ایجاد شده در مغز را اصلاح و ترمیم کرد و هم امکان رشد مجدد مغز را برای کودک فراهم آورد. کودکان به دلیل حس کنجکاویی و ماجراجویانه ای که دارند؛ همیشه در معرض ابتدا به انواع آسیب ها هستند. یکی از اختلالات شایع و خطرناک در این دوران اختلالات مغزی است و چون رشد مغز و جمجمه در دوران کودکی بیشتر از سال های دیگر زندگی است، از این رو در صورتی که این عضو حیاتی یعنی مغز کودک در معرض آسیبی قرار بگیرد نیاز است برای برطرف کردن این اختلالات هر چه سریعتر اقدام کنیم. وارد شدن ضربه به جمجمه و مغز کودک، بروز عفونت و تومور مغزی و ... از جمله آسیب هایی هستند که ممکن است هر کودکی را تهدید کند. اما نوعی دیگر اختلال در کودکان وجود دارد که منشا ژنتیکی دارند و از زمان تولد و دوران جنینی همراه کودک هستند همچون بدشکلی جمجمه و هیدروسفالی مادرزادی. یکی از اقدامات درمانی برای مقابله با انواع بیماری های مغزی، انجام عمل جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان است که در این مقاله سعی داریم به طور مفصل به بررسی این نوع جراحی مغز در کودکان و روش های انجام آن بپردازیم.
جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان چیست؟
درمان اغلب اختلالات مغزی در کودکان به راحتی توسط دارو و دیگر درمان های طبی برطرف می شوند اما برخی اختلالات وجود دارند که نیاز به یک درمان تهاجمی همچون جراحی دارند تا از این طریق و با دسترسی مستقیم به محل ضایعه اختلال را برطرف کرد. جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان، یکی از این روش هاست که نوعی روش جراحی است که در آن جراح پس از باز کردن جمجمه و دستیابی به مغز کودک، به درمان انواع اختلالات مغزی و مشکلات جمجمه می پردازد. به دلیل حساسیت بالای مغز کودک و اینکه هنگامی که مشکلی در مغز آنها ایجاد شود، اغلب جدی بوده و می تواند بر بسیاری از بخش بدن تاثیر بگذارد انجام عمل جراحی برروی مغز کودک از پیچیدگی و حساسیت بالایی برخودار است از این رو جراح سعی می کند با انتخاب بهترین روش جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان، ضایعه را با کمتر آسیب به دیگر نقاط بدن خارج کند. جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان توسط جراح مغز و اعصاب و به چندین روش مختلف انجام می شود.که از رایج ترین انواع جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان میتوان به:
- جراحی کرانیوتومی جمجمه کودکان
- جراحی آندوسکوپی تومورهای مغزی در کودکان
- جراحی کرانیوپلاستی یا جراحی ترمیم جمجمه در کودکان
- جراحی کرانیوسینوستوز یا جراحی اصلاح شکل در جمجمه کودکان
- جراحی صرع در کودکان مبتلا به صرع مقاوم به دارو
- جراحی شانت گذاری هیدروسفالی در کودکان
- جراحی آندسکوپی هیدروسفالی در کودکان
اشاره کرد. که انتخاب هر یکی از این روش های جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان، بستگی به نوع و شدت اختلال مغزی در کودک دارد. البته ناگفته نماند به دلیل عوارض و خطراتی که هر جراحی ممکن است با خود به همراه داشته باشد از این رو تمام این جراحی ها به عنوان آخرین گزینه درمانی به بیمار پیشنهاد می شود.
انواع اختلالات و بیماری های مغز و جمجمه در کودکان
اختلالات مغزی در کودکان به دو دسته اکتسابی و مادرزادی تقسیم می شوند. بیماری مادرزادی از جمله بیماری هاست که کودک در هنگام تولد با آن به دنیا می آید و علت اصلی بروز چنین عارضه ای عموما به دلیل مشکلات ژنتیکی و بارداری پرخطر مادر می باشد. از شایع ترین اختلالات مادرزادی مغزی و جمجمه در کودکان میتوان به کرانیوسینوستوز، بدشکلی جمجمه کودک، آنسفالی، ناهنجاری میلومننگوسل، ناهنجاری سرنگومیلی اشاره کرد که ویژگی هر یک از این ناهنجاری ها شامل:
کرانیوسینوستوز
جمجمه انسان از استخوان های متعددی تشکیل شده است که این استخوان ها در هنگام تولد بوسیله درزها از هم جدا هستند و بعدا به هم جوش می خورند؛ به بسته شدن زود هنگام درزهای جمجمه، کرانیوسین استوز گفته می شود. افزایش فشار دورن جمجمه و بروز آسیب های عصبی و بدشکل شدن سر و جمجمه نوزاد از جمله عوارض این اختلال می باشند که برای پیشگیری از بروز چنین عوارضی لازم است سریعا جراحی مغز و جمجمه مغزی انجام شود.
آنسفالوسل
آنسفالوسل نوعی نقص مادرزادی نادراست که به دنبال تشکیل ناقص لوله عصبی جنین بروز می کند. به این صورت که بخشی از مغز کودک به صورت یک توده از قسمت های مختلف جمجمه بیرون می زند. اگر نوزادی با این بیماری به دنیا آید، به محض دیدن نوزاد بیماری آنسفالوسل تشخیص داده می شود. باید سی تی اسکن از مغز او انجام گیرد تا وسعت ضایعه و محل عمده ساختار های مغز و عروق خونی او مشخص شود. سپس درمان فوری باید برای او انجام گیرد و عمل جراحی مغز و جمجمه مغزی برای او ترتیب داده می شود.
ناهنجاری میلومننگوسل
به بیرون زدگی ریشه های عصبی نخاع از ناحیه پشت ستون مهره ها میلومننگوسل می گویند. علت بروز این ناهنجاری نیز نقص در تشکیل لوله های عصبی است. جراح مغز و اعصاب با هدف بازگردان مننژ و نخاع به حالت اولیه خود، جراحی را برای بیمار انجام می دهد. دسته دوم بیماری های مغزی در کودکان مربوط به اختلالات اکتسابی است. کودکان به دلیل جنش و جوش بالا و سیستم ایمنی پایین، عموما در معرض ابتلا به انواع آسیب ها، عفونت ها، تومورها و اختلالات در جریان خون می باشند. متاسفانه شیوع چنین آسیب هایی در مغز بیشتر از سایر نقاط است. از این رو از شایع ترین اختلالات اکتسابی مربوط به مغز و جمجمه می توان به:
تومورهای مغزی در کودکان
به رشد غیر طبیعی سلول های مغز تومور مغزی می گویند. تومورهای مغزی از رایج ترین سرطان ها در کودکان هستند که به دو دسته تومورهای خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند. آستیروسیتوما، آپاندیمومم دو تومور شایع مغز هستند که برای درمان آنها باید از جراحی مغز و جمجمه مغزی کودکان استفاده کرد.
بیماری صرع در کودکان
صرع و تشنج دو مقوله کاملا جدا از هم است و در صورتی که زمینه بیماری صرع در مغز کودک وجود نداشته باشد علت بروز حملات تشنجی را میتوان در اثر وجود بیمار هایی از قبیل ضربه مغزی، تومور مغزی و عفونت های مغزی کشف کرد. اما بیماری صرع یک مقوله کاملا پیچیده تر از تشنج می باشد و به دنبال اختلال گذرا و موقتی مغز ایجاد می شود. در اغلب موارد علائم و حملات ناشی از بیمای صرع به کمک دارو تسکین می یابد اما در صورتی که نتوان علائم بیماری را با چندین دروه مصرف داروهای ضد صرع کنترل کرد در این صورت جراح از روش جراحی مغز و جمجمه مغزی برای از بین بردن علائم بیماری استفاده می کند.
فلج مغزی
فلج مغزی دسته ای از بیماری ها است که به علت آسیب به مغز به وجود می آید. این آسیب ها ممکن است در زمان جنینی ، حین تولد و یا حتی ممکن است در یک سال اول زندگی مغز کودک که در حال رشد است ایجاد شوند. جراحی مغز، برای افراد با فلج مغزی از نوع اسپاتیک تجویز می شود. و تعدادی از عمل های جراحی برای اصلاح و درمان مشکلات حرکتی انجام می گیرد.
هیدروسفالی
بیماری هیدروسفالی، بیماری است که به دنبال تجمع مایعات اضافی در مغز رخ می دهد. یا به معنی دقیقتر، تجمع مایع مغزی نخاعی در بطن است، که به طور بالقوه باعث افزایش فشار مضر در سر میشود. بیشتر کودکانی که دچار این عارضه میشوند، به طور مادرزادی آن را داشتهاند.
ضربه مغزی
کودکان به دلیل پر انرژی و پرتحرک بودنشان مدام در حال جنب وجوش و جست و جو هستند به همین جهت احتمال زمین خوردن و آسیب دیدن در آنها بسیار بالا است. در برخی مواقع ممکن است این آسیب ها به سر وارد شود که باعث ضربه مغزی می شود. چون مغز کودکان در حال رشد است بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر قرار دارند. در صورت بروز این عارضه هر چه سریعتر باید برای جراحی و درمان کودک آسیب دیده اقدام کرد.
مننژیت و آنسفالیت
به التهاب و عفونت پرده های مننژ مغز، مننژیت می گویند. و به التهاب و ورم مغز در کودکان بیماری آنسفالیت می گویند. نوزادان معمولاً توسط باکتریها در ناحیه تناسلی مادر و هنگام زایمان کودک به این بیماری مبتلا میشود. و کودکان نوپا و کودکانی که به مدرسه می روند عفونت باکتریایی از طریق تماس با یک فرد آلوده انتقال داده می شود. در اغلب موارد مننژیت و آنسفالیت با مصرف آنتی بیوتیک درمان می شود و نیازی به انجام جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان نیست.
تشخیص اختلالات مغزی و جمجمه مغزی در کودکان
عموما اختلالات مغزی مادرزادی از همان بدو تولد کاملا مشخص هستند برای مثال کودک مبتلا به آنسفالوسل با مغز بیرون زده از جمجمه متولد می شود و یا کودکان مبتلا به هیدروسفالی سر های بزرگتر از بدن خود دارند که این عوامل مهم ترین نشانه این اختلالات می باشند. اما برخی اختلالات نیز هستند که بدون علامت و نشانه رخ می دهند همچون تومورهای مغزی، تومورهای مغز در کودکان به آرامی رشد می کنند و زمانی علائم و نشانه های آن ظاهر می شود که تومور به اندازه کافی رشد کرده باشد و به بافت های اطراف مغز فشار وارد کند. بدن کودک به دلیل ظرافیت و حساسیتی که دارد حتی یک تب کوچک می تواند برای کودکتان در آینده مشکل ایجاد می کند. از این سعی داریم در این بخش به بررسی شایع ترین علائم اختلالات مغزی در کودکان اشاره کنیم این علائم ونشانه ها شامل:
- کم شدن یا اختلال در رشد کودک
- افزایش یافتن سایز و اندازه جمجمه کودک
- اختلال در شروع به راه رفتن
- اختلال در شروع به صحبت کردن
- بروز تشنج های مکرر، رعشه و سفتی عضلات
- لکنت زبان و مشکل در پیدا کردن کلمات
- بروز سردردهای مداوم و شدید در کودکان بزرگتر
از این رو پیشنهاد می شود در صورتی که هریک از علائم بالا را در کودک خود مشاهده کردید سریعا به پزشک مراجعه کنید. پزشک در ابتدا به بررسی معاینه فیزیکی می پردازد تا از این طریق به علت علائم و نشانه های بیمار پی برد. در صورتی که پزشک به یک مشکل بزرگ مغزی شک کند در این صورت ممکن است شما را به یک جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات با تجربه سوق دهد. عموما جراحان نیز برای پی بردن به علت دقیق علائم بیماری ممکن است برخی تست ها و آزمایش های تصویربرداری را برای کودک دلبند شما تجویز نماید. نگران نباشد پزشک سعی می کند از آزمایشاتی استفاده کند که از کمترین تهاجم برخوردار بوده و کمترین آسیب را به مغز فرزند شما وارد کند. این آزمایشات شامل:
سونوگرافی از مغز یکی از روش های بررسی دقیق بافت مغز است که بیشتر پزشکان جهت ارزیابی دقیق بافت مغز، این روش را پیشنهاد می کنند. این نوع سونوگرافی به سونوگرافی TCD معروف است و یک روش غیرتهاجمی و بدون درد است که برای انجام آن از امواج صوتی برای ارزیابی جریان خون در مغز استفاده می شود. در صورتی که پزشک به انواع عفونت های و تومورهای مغزی، هیدروسفالی یا خونریزی های مغزی شک کند در این صورت ممکن است دستور دهد یک ام آر آی مغزی از کودک شما گرفته شود. ام آر آی برای کودکان هیچ گونه عوارضی ندارد و تاکنون موردی مبنی بر ضرر آن گزارش نشده است. اما به شما توصیه می شود، قبل از مراجعه به مراکز درمان برای انجام ام آر آی حتما کودک خود را نسبت به فرآیند این اقدام پزشکی آگاه کنید، زیرا در سنی است که به خوبی متوجه اطراف خود می شود و ممکن است، کانال دستگاه موجب ایجاد ترس در کودک شود.
به دلیل ضررهای اشعه ایکس، پزشک کمتر از روش سی تی اسکن برای تشخیص استفاده می شود اما عموما کودکان در معرض دوز کمی از این تابش قرار می گیرند اما نگران نباشید امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژی به اندازه کافی خود و کودکانمان در معرض تابش اشعه ایکس هستیم. سی تی اسکن برای دستیابی به اطلاعاتی در مورد بافت های سخت بدن همچون جمجمه لازم است. همچنین در مورادی که بطن های مغز در بیماری هیدروسفالی بیش از مقدار طبیعی بزرگ شوند در این صورت پزشک لازم میداند که روش سی تی اسکن را برای دستیابی به تصاویر مقطعی از مغز استفاده کند.
بهترین زمان جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان
به دلیل عوارض وخطراتی که ممکن است جراحی مغز و جمجمه مغزی با خود به همراه داشته باشد از این رو پزشک به عنوان آخرین راه درمانی این روش را پیشنهاد می دهند. اختلالات مغزی ساده تر همچون ضربه مغزی ، هیدروسفالی و مننژیت در کودکان در صورتی که به موقع تشخیص داده شود تنها به کمک دارو درمانی و درمان های محافظه کارانه بهبود می یابند و نیاز به انجام جراحی و باز کردن جمجمه نیست اما در این میان برخی اختلالات هستند که از شدت بالاتری برخوردارند و در صورتی تحت عمل جراحی قرار نگیرند ممکن است عوارض و صدمات جبران ناپذیری را در پی داشته باشند. برای مثال تومورهای مغزی که با فشار آوردن به بافت مغز عملکرد بخش های مختلف مغز را با مشکل همراه می سازند. از این رو بهترین زمان جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان زمانی خواهد بودکه آن ضایعه فشار زیادی به بافت مغز وارد کند و تعیین زمان جراحی بستگی به نظر جراح مغز و اعصاب و نوع اختلال ایجاد شده در مغز خواهد داشت.
همانطور که اشاره شد زمان جراحی در هر اختلال مغزی متفاوت است برای مثال در بیماری جوش خوردن زود هنگام جمجمه این جراحی باید در سریعتر زمان انجام شود زیرا درزهای جمجمه تا سن دو سالگی کودک باز هستند و تا این زمان مغز کودک قادر است رشد کند. از این رو جراحان توصیه می کنند هر چه سریعتر این جراحی انجام شود و یا در بیماری هیدروسفالی که امکان رشد درست مغز محدود شده نیز به این صورت می باشد. نوع دیگر اختلال مغزی در کودکان که جراحی مغز و جمجمه مغزی باید به صورت اورژانسی انجام شود بیماری تومور مغزی است که زیرا تومورهای مغزی علاوه بر فشار بر مغز و جمجمه، تمایل دارند به دیگر نقاط مغز نیز انتشار یابند از این رو با انجام به موقع جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان می توان از شیوع این تومورها به دیگر نقاط مغز پیشگیری کرد.
روش های جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان
جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان یک فرآیند پیچیده و مهم است که بسته به نوع عارضه، میتوان از چندین روش مختلف استفاده کرد. به طور مثال برای برداشتن اختلال همچون تومورمغزی در کودک از چندین روش جراحی آندوسکوپی ، کرانیوتومی استفاده می شود. جراح مغز و اعصاب با بررسی تمام عوامل و فاکتورهای تاثیر گذار، بهترین روش را برای بیمار بکار می برد. انواع روش های جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان شامل:
جراحی کرانیوتومی جمجمه در کودکان
کاربرد این روش جراحی در درمان اختلالاتی نظیر تومورهای مغزی، هیدروسفالی و ضربه مغزی می باشد که جراح به کمک این جراحی قادر است بخشی از استخوان جمجمه را باز کند تا به بافت مغز و ضایعه دست یابد. همچنین از این نوع روش جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان میتوان در انجام جراحی صرع و دیگر جراحی که نیاز به باز کردن جمجمه است نیز استفاده کرد.
جراحی آندوسکوپی مغز در کودکان
ورود به مغز از طریق آندوسکوپ یکی از خدمت های بزرگ است که پیشرفت علم به بشر کرده زیرا به کمک این روش خطرات جراحی تا حد زیادی کاهش می یابد. بیماری هیدروسفالی، بیماری بیرون زدگی آنسفالوسل، تومورهای مغزی از جمله معدود اختلالاتی هستند که میتوان از طریق جراحی آندوسکوپی به درمان آن پرداخت.
جراحی شنت گذاری در کودکان مبتلا به هیدروسفالی
شنت گذاری یکی از رایج ترین جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان است که کاربرد آن در تخلیه مایع مغزی و نخاعی اضافی از مغز می باشد جراح مغز و اعصاب برای انجام چنین جراحی، وسیله ای به نام شانت را در مغز کودک قرار می دهد تا از این طریق مایع اضافی را از مغز خارج کند.
جراحی کرانیوسینوستوز
از این جراحی به منظور شکل دادن و اصلاح شکل صحیح جمجمه و با هدف بازکردن درزهای بسته شده، استفاده می شود. خوشبختانه انجام این چنین جراحی هایی توسط آندوسکوپ نیز میسر شده تا از طریق برش کوچکتر و با ابزاری مخصوص بتوان ضایعه ایجاد شده را برطرف کرد.
جراحی کرانیوپلاستی
از این روش جراحی مغز به جهت فرم دادن استخوان جمجمه شکسته استفاده می شود. در صورتی که کودکی در حین یک حادثه ای سرش دچار ضربه شدید شده برای پیشگیری از آسیب به مغز و اصلاح فرم صحیح جمجمه لازم است از جراحی کرانیوپلاستی استفاده کرد.
جراحی صرع برای کودکان مبتلا به صرع مقاوم به دارو
جراحی بیماران مبتلا به صرع مقاوم به درمان های دارویی به عنوان یکی از درمان های موثر این بیماری محسوب می شود. این نوع جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان به چندین روش مختلف و با استفاده از روش های جراحی باز میکروسکوپیک انجام می شود.
نحوه و چگونگی انجام جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان
برای انجام هر یک از روش های جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان لازم است بیهوشی یا بی حسی موضعی برای کودک لحاظ شود. البته دوز و مقدار داروی بیهوشی در کودکان با بزرگسالان متفاوت است در صورتی ک جراحی به صورت باز و کرانیوتومی انجام شود بیهوشی عمومی ضرروت می یابد و عموما برای انجام جراحی آندوسکوپی کم تر تهاجمی نیز از روش بی حسی موضعی استفاده می شود. مدت زمان انجام هر یک از روش های جراحی مغز در کودکان متفاوت است و زمان آن بسته به نوع و شدت جراحی تعیین می باشد برای مثال جراحی های آندوسکوپی یک الی دو ساعت و جراحی های پرتهاجمی تر همچون کرانیوتومی 4تا 5 ساعت طول می کشد که در این مدت جراح تمام تلاش خود را می کند تا با کمترین آسیب به مغز، ضایعه ایجاد شده در مغز خارج کند و یا به اصلاح آن بپردازد تا کودک قادر باشد به راحتی به زندگی خود ادامه دهد. طی جراحی، جراح مغز و اعصاب لازم است ب مغز دست یابد دستیابی به مغز از دو طریق لوله آندوسکوپ و برش در جمجمه انجام می شود. پس از دستیابی به مغز و برداشتن ضایعه مغز و پایان یافتن جراحی، جمجمه برداشته شده به محل اصلی خود از بازگردانده می شود و محل جراحی به طور کامل پانسمان می گردد.
عوارض جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان
عمل جراحی بر روی مغز و جمجمه کودک یک عمل جدی است و جراحان مغز و اعصاب، بسیار با دقت سعی می کنند که هر گونه مشکلی را در طول یا پس از عمل جراحی محدود کنند. عوارض در طول یا بعد از جراحی آندوسکوپی مغز و جمجمه مغزی در کودکان بسیار نادر هستند، اما همچنان احتمال بروز آنها همچنان وجود دارد. اما شیوع چنین عوارضی پس از جراحی باز مغز شایع تر است. از عوارض احتمالی جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان می توان به:
- درد در محل جراحی که عموما با گریه شدید و مداوم کودک همراه است
- قرمزی و تورم در محل زخم
- بروز تب بالا در کودک
- تهوع و استفراغ
- بروز عفونت در محل جراحی مغز
- بروز سردردهای شدید
- اختلال حرکتی در کودکان بزرگتر
- ناتوانی گفتاری و شنیداری در کودکان بزرگتر
مراقبت های پس از جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان
مطمئنا مادری که دارای یک فرزند بیمار است به درستی نحوه مراقبت از کودک دلبند خود را می داند و این را می داند که فرزندش کمی بیشتر از مابقی همسن سالانش نیاز به مراقبت دارد. اما باید به شما بگویم که علاوه بر مراقبت های قبل از جراحی، به همان اندازه مراقبتهای پس از جراحی نیز اهمیت دارد. مادر و دیگر همراهان کودک باید با برخی اصول مراقبتی پس از جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان نیز آشنا شوند تا با انجام چنین کارهایی حدالامکان از عوارض پس از جراحی پیشگیری کنند این مراقبت ها شامل:
یکی از تلاشهای مهم در دوره پس از عمل جراحی محافظت از ناحیه عمل و پانسمان ها است. محافظت و مراقبت از سر می تواند از وارد آمدن آسیب به ناحیه بخیه ها و در پی آن خونریزی و عفونت پیشگیری به عمل آورد. تعویض پانسمان های سر کودک نیز باید روزانه انجام شود و توجه نمایید محل زخم و پانسمان را تمیز نگه دارید. بهتر است رژیم غذایی کودکی است قادر است غذا بخورد غذاهای گرم و نرم همچون سوپ، از دادن غذاهای چربه به کودک پیشگیری کنید زیرا احتمال استفراغ و حالت تهوع را افزایش می دهد. معمولا برای پیشگیری از بروز عفونت به کودک آنتی بیوتیک داده می شود توجه نمایید این داروها باید در موعد مقرر مصرف شود. در صورتی که پزشک جهت پیشگیری از بروز تشنج پس از جراحی مغز و جمجمه مغزی داروهای ضد تشنج تجویز کند جهت پیشگیری از تشنج حتما از این دارو استفاده کنید. اگر کودک شما قادر است راه برود توجه نمایید تا بهبودی کامل و کشیدن بخیه محل جراحی، کودک فعالیت های خطرناکی همچون بالا رفتن از اجسام بلند، پریدن و ... را انجام ندهد.
خطرات جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان
همان طور ک در قسمت های قبلی مقاله ملاحظه کردید جراحی مغز و جمجمه در کودکان یک جراحی پیچیده و پرخطر است و باید گفت خطرات جراحی مغز در کودکان بیشتر از بزرگسالان می باشد زیرا امکان رشد مغز در این دوران بیشتر از زمان های دیگر است. در صورتی که آسیبی به بخش از مغز در حین جراحی وارد شود مطمئنا عوارض جانبی زیادی را به همراه دارد. از رایج ترین خطرات احتمالی پس از جراحی مغز و جمجمه مغزی در کودکان می توان به:
- آسیب به مغز کودک و فلج مغزی
- آسیب به اعصاب مغز
- کم شدن عملکرد طبیعی مغز
- اختلال در عملکرد حافظه
- نشت مایع مغزی و نخاعی
- ابتلا کودک به بیماری مننژیت
- تشنج های مکرر و غیر قابل کنترل
- تشکیل لخته های خونی در مغز
- تورم بافت مغز
- ناموفق بودن عمل جراحی مغز و جمجمه در کودکان